Bestämd

Har smugit här i flera dagar, läst trådar, begrundat och försökt hitta verktyg för att hålla mig nykter. Jag är kvinna, närmare 40 än 30, ganska glad av mig men med ångestproblematik som jag dövar med alkohol. Tror jag har haft ett riskbruk av alkohol sedan jag var ungefär 25 (alltså över de nio standardglasen man ska hålla sig till som kvinna). Mitt drickande ser ofta ut såhär: Bag in box på fredagen som öppnas och som jag sedan tömmer hela under helgen, ibland kanske jag tom köper lite mer. Gillar inte att bli full och "bete" mig, men dricker på tok för mycket. Ett varningstecken är ju såklart att jag inte heller blir speciellt full när jag suger i mig den där boxen på helgen, berusad absolut, men gör aldrig dumma grejer eller tappar kontrollen. Ibland dricker jag under veckorna också (mer och mer på senaste tiden, allt under täckmanteln mys.)

Nu är jag så fruktansvärt trött på att låta helgerna gå åt till att vara bakis eller dricka vin, att missa livet. Visst, det är superhärligt när första glaset hälls upp och lugnet sprider sig i kroppen, men efter några glas känns det mest sunkigt. Jag vill vara här, med och nu.

Idag är jag på min åttonde nyktra dag, viss rastlöshet i fredags men inte så farlig. Just nu känner jag mig mest spänd på vad som kommer ske kroppsligt och mentalt. Känner mig piggare och gladare men vet också att det kan vända fort. Just nu tar jag en dag i taget och siktar på att vara nykter hela september ut, sen får jag ta ställning igen. Den här tråden startar jag för att jag inser att jag behöver något att luta mig emot för att klara mitt löfte till mig själv. Jag behöver skriva ned vad som känns bra och vad som känns tungt, kanske tom få lite respons :) Hoppas ni vill hänga lite här med mig!

Välkommen Bestämd

Vilket bra val att starta din egen tråd och grattis till 8 låååånga dagar. Du låter Bestämd ;)

Hoppas du finner den styrka jag har funnit i detta forum. Förutom den inre viljan till förändring så har faktiskt detta forum varit min räddning.

Det är för övrigt väldigt lärorikt och bra att skriva här varje dag så man senare kan läsa hur man tänkte, ser mönster i upp och nedgångar.

Jag ser fram emot att följa din resa.

Bestämd

Vad roligt att du tittar in! Haha, ja, jag är bestämd, men kanske också mer vankelmodig än jag erkänner. Tänker på alkohol nästan hela tiden.

Jo, jag insåg att jag behövde något slags stöd känner mig inte riktigt redo att tåga till AA än och då känns detta som en mjukstart.

Du är inte ensam kan jag lova...

... det tar olika lång tid att få de där infallen.. dax att gå till systemet, var är vinglaset.. något fattas osv. Men det blir mindre och mindre och plötsligt kommer du på dig själv att du inte tänkt på det på hela dagen. Du kommer må så mycket bättre på alla sätt, en dag i taget och faller du så hjälper vi dig upp.

Bestämd

och känner igen mig i mycket, typ samma dryckesmönster och så hade du skrivit något om att vara beroende av rutinen och att vilja dricka när det är tråkigt. Jag är typiskt så, vill ha instant tillfredsställelse när saker känns trist, annars blir jag deppigt. Tränar på att bara vara, faktiskt ha lite tråkigt ibland.
Tack för dina fina ord. Ska ha din tråd som kvälkslektyr och leta lärdomar ikväll ❤

Bestämd

är nog när jag börjar drömma om när jag får dricka igen. Jag har ju bestämt mig för att vara nykter hela september men sen vet jag inte? Jag när inga drömmar om att dricka måttligt. Själva vitsen och njutningen för mig är att veta att jag kan dricka så mycket jag vill, tills det känns tråkigt eller huvudet börjar spänna. Jag har inte svårt att ta ett/två glas vin i goda vänners lag och sedan stoppa. Tror det beror på att jag absolut inte vill vara eller ses dom "sån där". Mitt drickande vet bara jag och min partner om och vi hjälps åt att normalisera det: "Lite vin till helgen är ingen fara" eller "riktiga alkoholister dricker mycket mer". Jag märker dock att jag flyttar gränserna och är ganska säker på att jag kommer bli en av dem som tror sig behöva dricka varje dag om jag inte slutar nu. Ändå måste jag ha det där nu:bara september och en dag i taget, annars känns allt helt övermäktigt.

Det är bara det att när jag börjar se på slutet av månaden som något slags mål och fritt fram att dricka som jag vet att jag kommer att snubbla tidigare, ni vet som när man ska banta, börjar fantisera om kanelbullar och vips har ätit tre?

För att försöka kringgå det försöker jag att fokusera på allt som är bättre med att inte dricka. Kan komma på många vinster: ingen hälsoångest, helger med aktiviteter, inga bakismorgnar, mer tid, inga spyor, ingen skam, piggare visst blir man det, snälla säg att man blir piggare!! ?)

Absolut blir man piggare! Det tar litet tid bara, men man blir piggare, mer initiativrik och får ett jämnare humör efter en tids nykterhet. Det är helt Ok att du koncentrerar dig på ”september ut”. Allt vi har är nuet. Och precis just nu är du ”en sån som inte dricker”. Gott så ? Vad som händer sen det händer sen, och när tiden är inne har du mer kött på benen och bättre förmåga att fatta ett beslut som blir bra för dig. Välkommen till forumet!

Jag dricker oxå av tristess, att ha nåt att göra. Att unna sig...känner oxå igen hur man sakta flyttar fram gränserna för vad som är ok i mängd. Jag vill inte heller tänka aldrig utan tänker inte just nu. Så får man se sen. Vet inte om du sett den sidan på Facebook o instagram, alkoless. Tipsar om den ???

Bestämd

Tack för tips! Ska kolla upp :)

Ja, för mig är det som det är livsfarligt att ha tråkigt och alkoholen är en sån lättillgänglig biljett från tristess. På senaste har dock guldkanten försvunnit lite för mig. Det är som känslan av lite lyxigt har ersatts av att det känns sunkigt, antagligen pga att det blivit för ofta.

Bestämd

Nu går jag in i dag nio och känner tillförsikt. Så här länge är det hundra år sedan jag var nykter. Som längst brukar det bli 4-5 dagar, alltså alla vardagar utom fredag men på sista tiden är nog också fem dagar ett undantag. I sommar har det oftast bara gått två eller en dag innan jag druckit igen.
Men nu är det alltså dag 9 och idag tänker jag vara nykter.

Bestämd

Tack snälka du för hopp och kloka ord :) Mer initiativrik längtar jag verkligen efter. På senaste har det känts som om mitt initialmotstånd nått nya höjder.

Jag tänker också lite så, att om jag håller ut och jobbar med mig själv hela september så kanske jag har en annan inställning till att dricka när månaden är slut.

Piazza Duomo

Jag läser dina kommentarer Bestämd och gud så väl jag känner igen mig i dina känslor och tankar. Jag började min resa genom att följa rekommendationen att man ska vara nykter tre månader. Men jag har insett att just tänkarna på den mållinjen är min farligaste motståndare. Det är bara att inse att jag måste vara nykter på heltid, så jag har ändrat min målsättning till att vara nykter tills vidare, så länge jag bara kan. Jag har bokat en resa nästa år och då vet jag att det kommer bli svårt, men jag tänker att jag får ta det där och då och fokusera på nuet. Jag har börjat tänka på min resa som ett pussel, där nykterheten är den stora och centrala biten i mitten av mitt pussel. Jag fyller på med bitar som hjälper den stora biten att ligga på plats. Bestämd, jag önskar dig lycka till och du ska veta, du har inspirerat mig att tänka om och tänka nytt. Tusen tack! Du, och alla ni andra betyder sjukt mycket.

Bestämd

Är som sagt på min nionde nyktra dag och hjärnan har verkligen snurrat igång. Idag tänker jag på allt jag har tappat på grund av alkoholen. Jag brukade ha många vänner men allt eftersom tiden gått har jag slutat höra av mig. Jag har intalat mig själv att det beror på att vi är äldre och alla har fullt upp med sitt. Den verkliga anledningen är nog dock att jag velat ha mina helger ifred. Andra aktiviteter har liksom blivit störningsmoment. Jag har också intalat mig själv att jag är en ensamvarg fast jag egentligen vet att jag blomstrar av social kontakt.

Jag brukade också träna en hel del, men till slut blir det inte roligt att träna upp en kropp som till helgen iallafall kommer brytas ned.

Jag har också en tid undrat varför jag aldrig pysslar och grejar hemma längre, så som jag gjorde förr. Har intalat mig att energin minskar med åldern (hahaha, är alltså 30+).

Jag är även mitt i en utmattning som aldrig riktigt släpper taget. Jsg tvivlar inte på att jag verkligen blev utmattad, men samtidigt är jag väldigt nyfiken på vad som händer med mig och den om jag låter bli alkohol.

Allt det här gör mig också lite rädd. Tänk om det inte alls är alkoholens fel att det blivit såhär? Tänk om jag bara blivit en tröttare, slöare, tråkigare människa helt av mig själv? Tänk om jag slutar dricka ocg absolut inget blir bättre?

DenObekväme

Gratis till dina dagar!
Verkligen. Jag hoppas nog att du någonstans stärks av varje dag som går och du stannar kvar i din nykterhet.

Det är fortfarande tidigt men varje dag som du övervinner är ju faktiskt en vinst. När man ligger på sådana mängder som du pratar om på slutet så är det nog dags att försöka bryta mönstret och det gör du nu.

Helgerna rullar på, allt ser likadant ut och alkoholen kanske bara ger en mer och mer ångest. Det är helt enkelt inte värt det.

Jag kan rekommendera dig att iallafall ge AA några chanser. Du får träffa nyktert folk som precis som du sitter i samma båt.

Dina gamla vänner ska du nog vänta lite till. Få några nyktra veckor kanske. Man stärks av att vara nykter. Sedan kanske inte det där samtalet känns så jobbigt som det kan göra just nu.

Bestämd

Tack för pepp och kloka ord. Jag är nyfiken på aa, men samtidigt rädd. Tror nog att jag kommer söka mig dit vad det lider. Känner inte på något sätt att det eg skulle vara jobbigt att höra av mig till mina vänner. Det är heller inga personer som umgänge med innebär alkohol, men som du säger ska jag nog ge mig själv några veckor. Just nu tittar jag mycket inåt
och kommer till massa nya insikter hela tiden. Egentligen är det inga komplicerade saker, men ändå har jag inte sett sambanden förut. Det är som jag haft en slöja för ögonen.

Är att de ger en falsk känsla av kontroll (”jag klarde det och har därför inte problem”)och själv har jag varje gång gått ut hårt och eventuellt även eskalerat efter en vit period.
Men det är en bra kick-off och rening. Och så hinner du får lite nyktra ögon på det hela. Prova gärna att leva som vanligt men minus alkohol. Lätt att sitta hemma och ”stå ut” under perioden, men det visar inte riktigt hur det är att leva nykter, då man inte kommer undan sociala tillställningar. Men kanske var lite försiktigare i början så du inte utsätter dig för mer än du klarar. Låter som du resonerar väldigt klarsynt.
Grattis till 8 dagar!

Bestämd

Hej! Tack för dina tankar. Jo, det är ju just det jag befarar också, men jag måste ändå ha ett översiktligt mål, kan inte ha ett berg av oändlighet framför mig. Kommer dock att se till att vara förberedd när september är slut. Laddar med massor av fakta, rannsakar mig själv och försöker hitta balans.

Bestämd

Den här dagen har flutit på bra, fast vardagarna är generellt inte så laddade för mig (förutom under ledighet). Jag har ägnat dagen åt att gå en promenad i regnet, baka bröd, tvätta, hänga på forumet och städa.

Lyssnade på alkispodden med Rebecka Åhlund igår. Då talade hon mycket om det där att alla tror de är så unika: "Just jag behöver det där vinet som ventil annars fungerar jag inte" osv. Det slår mig bara att vi alla är så otroligt ounika i detta. Därför vet jag också att även jag skulle komma till den punkten då jag drack varje dag om jag fortsatte som jag gör. Visst, jag tror att det är osannolikt nu, men det har nog alla trott en gång, även de som sitter på parkbänken.

? var det ”Skål, ta mig fan” så hade han formulerat det där med en dag i taget ganska bra. Och det var att man får dricka. Inga förbud. Men att man väljer att inte göra det med jämna mellanrum (eller varje dag). Då känns det inte lika oöverstigligt. Jag har varit nykter i snart 500 dagar men kan fortfarande inte ta in ”aldrig mer” eller resten av livet. Jag skjuter bara fram mitt drickande. Och jag får ju om jag vill. Ingen som kommer kunna stoppa mig.
Men alla måste testa sina sätt så kör som tänkt. Hoppas du hittat det som funkar för dig!

Bestämd

Det lät faktiskt som en bra tanke, en dag i taget. Tack för att du kommer med klok input :)