Ny i klassen

235 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Soffi
Ny i klassen
DenObekväme
Välkommen!

Jag är precis som du ny i detta forumet men inte ny i sammanhanget. Jag hoppas att du kan hitta delar här som kanske både kan hjälpa dig med just det du behöver och också se vad det egentligen är som lett dig hit. Behöver du diskutera något eller bara få ur dig något så finns jag där och många andra också.

Ha en fortsatt bra dag.

Soffi
Ny i klassen

Hej alla!
Jag är ny i klassen. Här för att lära mig leva ett liv utan för mycket alkohol, lära mig hantera livets alla upp och nedgångar utan att fly och gömma mig i rusets dimma.
Jag har varit här och läst lite under sommaren, funderat på om det är dags att sluta, men det går ju inte att bara fundera sig till en förändring.
Så blev jag avslöjad av min läkare.... hade inte ens en skämskudde med mig att gömma mig bakom....
Nu har jag varit nykter i två dagar, har faktiskt gått lättare än jag trodde :-).
Men, nu sitter jag kallsvettig och tänker på hur jag ska hantera kvällen.
Jag och min särbo delar ALLTID en flaska vin till lördagsmiddagen, sen tar vi kanske varsin whiskey. Lugna kvällar för min del, veckans enda dos för hans del. Idag tror jag inte att jag vill ha något. Vad ska jag säga??? Han kommer att undra mycket om jag bara säger att jag inte vill ha utan att förklara varför - det händer ju inte att jag tackar nej....
Han måste ha anat någon gång att jag tar ett glas för mycket i veckorna, men han kan omöjligt ha förstått omfattningen för han har aldrig sagt något. Jag tror nog att han kommer att stötta mig och absolut inte att försöka påverka mig att ta ett glas.

Men jag är livrädd för reaktionen!!!
… och lika rädd för att jag kommer att ta ett par glas för att slippa säga något...

Puh... nu har jag avslöjat mig för er i alla fall :-/

/Soffi

Soffi
Tack!

Jag återkommer säkert.

Önskar även dig en bra dag.

Ensam1984
Hej Soffi

Hej Soffi

Du klarar av det. Jag kan inte garantera hans reaktion, men det kommer vara lättare, du kommer må bättre om du är ärlig. I värsta fall, säg bara att du inte dricker på obestämd tid av hälsoskäl, sen vad de skälen är kan ju vara tolkningsbart. Bra ingång tänker jag om man inte vill berätta allt direkt

Lycka!

DenObekväme
Ny i klassen

Hej igen Sofie och bara att du kan skriva om problemet kommer att få dig att åtminstone må lite bättre. Det är en väldigt svår situation du beskriver och även jag hade samma problem när jag nyss hade klivit av alkohol och droger. Jag hade ju en roll, det förväntades av mig att jag skulle dricka och delta.

Man pratar ofta om ärlighet när det kommer till att leva nykter och jag skulle säga att för mig var det en befrielse när jag kunde ta dom orden i munnen. När jag kunde tala om för andra att jag drack/drogade för mycket.

Men det satt långt inne ska du veta. Trots att jag nästan dagligen var påverkad av något så såg jag inte att det var det som hade kontrollen över mitt liv. Jag styrde det inte själv.

När man kommer till den punkten är omöjligt att säga och när man är redo att vara ärlig mot sin partner eller vän är också det Individuellt men om alkoholen börjar ställa till med komplikationer som läkaren upptäcker kan ju det ses som lite av en ögonöppnare.

Känn lite på orden, känn på känslan och bara du vet när tiden är rätt och känns rätt.

Lycka till!

Soffi
Ärlighet

Ja, jag tror också på att ärlighet är bäst - men kanske i "lagom doser"(?). Jag får säga nå't om att det har blivit lite för mycket i sommar och att jag tar en paus... Det är ju sant, fast inte hela sanningen.

Samtidigt har jag ju fått en käftsmäll nu och inser att jag ljugit för mig själv i så många år om att jag inte har något problematiskt drickande.

Tack för pepp och att ni tror på att jag kan klara det!

Fibblan
Låter superbra👍!

Hitta det som blir mest bekvämt för dig att säga i nuläget! Och din egen idé om vad du kan säga ikväll, låter alldeles utmärkt. Det är ju inget konstigt! Jag tror det är bra att ha en plan för vad man ska säga och kanske att man t.o.m provat att säga det högt (även om det kan kännas löjligt..🤣) för att öka chansen att det blir så som du tänkt och behöver göra ikväll🙏!
Du har nu 2 dagar av nykterhet i bagaget, var rädd om dem och låt de bli flera🌼!
Jag hade nära tre veckor av nykterhet när jag tog två öl förra lördagen, och det är ju ingen fara så. Men det väcker det där begäret som precis hade slumrat till lite. Så med detta sagt, lika bra att ta tjuren vid hornen och stå emot ikväll också🤗! Lycka till med det och ha en fin nykter kväll med särbon din💕☺️!

Och fortsatt lycka till i din nykterhet välkommen till forumet🍀💚🍀!
Kram
/Fibblan 🌼

DenObekväme
Ärlighet

Det har du rätt i. Man behöver absolut inte blotta allt och kasta ur sig allt på en och samma gång och det där måste man försöka väga av litegrann.

Det kan vara lika jobbigt att säga för lite. Då har spänningarna börjat komma och du har byggt upp något innan och när stunden väl är där så har egentligen inget skett och inget förändrats.

Jag är rätt nyfiken på hur det gick. Om du känner att du vill och orkar får du jättegärna dela.

Just den där förnekelsen rentav lögnen för sig själv är egentligen helt bisarr. När polletten trillar ner är det hur uppenbart somhelst hur man egentligen levt. Men då man lever i sin lila bubbla ser man inte alla fel man gör.

Soffi
Tack till DenObekväme!

Tack för att du bryr dig om hur det gick för mig!
Det gick bra :-), nu har jag tre nyktra dagar bakom mig.
Ironiskt nog blev jag räddad av - morfin...
Min gubbe har nyligen gjort en operation och hade kvar ett morfinplåster, därför kunde han ju inte dricka vin själv. Jag kunde ha delat en flaska med hans vuxna dotter som kom på besök, en det var lätt att tacka nej till det. Blev bara ett lite höjt ögonbryn från särbon, "-Du behöver verkligen inte sympatidricka alkofritt med mig." och en besviken min från dottern som insåg att det inte kommer att öppnas en flaska bara för en person.
Kunde alltså skjuta upp den där "detaljen" med att berätta en vecka och det känns både bra och dåligt...
Att jag klarat en lördag utan en droppe känns däremot superbra!!!

Kram från Soffi

DenObekväme
Tack för att du delar med dig.

Intressant läsning. Och bra jobbat med 3 vita dagar. Konstigt nog så händer saker och ting ibland som gör att man klarar sig undan eller slipper göra det där jobbiga just då. Jag förstår att du känner dig lättad just för stunden. Det dåliga med det skulle kunna vara att man skjuter på det alldeles för länge. Och om en månad har man glömt hur man både tänkte, kände och resonerade i läget när man började komma till insikt med att det kanske är ett större problem än vad jag hade trott.

Givetvis ska heller inte ett sådant här problem kanske slängas ut spontant till höger och vänster och vitt och brett men man ska heller inte förtränga det.

I mina ögon är det starkt att du sätter ord på både dina tankar och känslor kring detta och även att du delar med dig av dom. Det avdramatiserar det hela lite och iallafall jag mår bättre av att dela det med någon och inte bära på det helt själv.

Ha en fortsatt bra söndag.

Soffi
En oväntat stark motståndare...

Nej, jag menar inte alkoholen och suget efter den, jag är fullt medveten om att den kan ställa till med ett h-vete framöver.
Jag är så in i bänken TRÖTT idag! Det var jag inte beredd på...
Har fyra nyktra dagar bakom mig, är speciellt stolt över att jag klarat en nykter helg :-). Har inte ens känt något sug efter att dricka och är glad över att inte ha behövt ta någon riktig match - än.
Och så vaknar jag idag och kan knappt hålla ögonen öppna och huvudet är fullt av bomull, eller nej, nåt lika luddigt fast tyngre.
Förstår inte hur jag ska orka det jag har planerat idag och är faktiskt också lite rädd för att luddet i huvudet inte ska klara att fatta rätt beslut idag.
Jag tillhör dem som mycket sällan blivit bakfull, trots att jag druckit så att jag borde ha blivit det. Idag har jag nog nå't som liknar en bakfylla trots nykterheten.
Jag skriver mest för att jag själv ska minnas, men, om någon läser och har samma erfarenhet så får ni gärna dela.
I de flesta trådar jag läst så hör man ju mest "- Så skönt att vakna pigg och klar eftersom jag inte drack igår.."

Bestämd
Hej! :) Vad tråkigt att du

Hej! :) Vad tråkigt att du känner dig trött idag. Har dock förstått så mycket som att det är väldigt vanligt med trötthet och sömnstörningar när jag läst här, men att det går över relativt fort. Den stackars kroppen blir väl helt förvånad när den inte får sin vanliga alkohol och hjärnan behöver tid att läka. Jag är nio dagar nykter och kan väl inte påstå att jag känner mig speciellt energifylld nu men ändå lite bättre dag för dag tror jag :)

Soffi
Tack, Bestämd!

Du ger mig lite hopp om att det går över om jag kämpar vidare :-)

DenObekväme
Ge inte upp!

Tack för den fina posten under min. Troligtvis hjälper det någon och öppnar någons ögon. Du har helt rätt. Jag är här för att kunna dela mina erfarenheter med andra.

Idag har jag inga problem att prata om och det finns inga rätt eller fel. Vägen som jag väljer och sättet jag gör det på väljer jag ju enbart för att jag känner mig trygg med det.

Glad att se dig här igen. Tröttheten kan också vara ett sug som spelar dig ett spratt. Det pratas ofta om förtäckta, och ibland dolda sug som vi inte är riktigt medvetna om.

Men du verkar kämpa på och för varje dag som går så blir du starkare.

Skulle du undra något eller vilja ha råd om något särskilt så är du välkommen att göra det.

Soffi
En bättre dag :-)

Oj, intressant, jag hade ingen aning om att suget kan maskera sig. Tidigare erfarenhet för mig är att jag brukar bli TÖRSTIG, alternativt få en molande huvudvärk som jag naturligtvis vet med vilken medicin den ska behandlas...
Men då får jag väl bara utöka beredskapen.
Gårdagen gick bra, om än i ett töcken. Det jobbigaste var nog att någon hade lagt extra bly i vikterna på gymmet, inte den typ av humor som jag uppskattar, men men, det var väl inte så farligt.
Sen var jag faktiskt hjälpt av tröttheten också. Tog mig igenom ett möte av värsta sorten (ni vet ett sånt där utan tydlig agenda, utan tydliga beslut, utan effektivt tidsutnyttjande, mer som en lååång fikastund där alla får säga sin åsikt oavsett om det har med saken att göra eller inte) utan att ens orka bli irriterad, och ingen märkte nog (?) att jag heller inte orkade bidra eller styra upp mötet som jag brukar göra.
Hade en flyktig tanke om att ett par glas vin vore gott när jag kommer hem, men väl hemma stöp jag i säng vid halv nio!
Idag är jag inte alls lika trött, även om jag inte riktigt kan använda ordet "piggare".
Så full av tillförsikt att det här kommer att bli en bättre dag, så säger jag "Välkommen dag sex!"

Wasabi
Tröttheten kommer och går.

Tröttheten kommer och går. I början är det extra jobbigt... kroppen måste lära sig att leva utan giftet. Jag tror att det faktiskt är det naturliga tilllståndet, men vi är så vana vid att dricka när vi är trötta eller extra trötta pga vi har druckit. Även om vi är trötta som nyktra så får vi ändå mer kvalitetssömn när vi sover. 😊
Ha en fin dag Soffi

Jullan73
Tröttheten

Jag tror man även lägger så otroligt mycket kraft på detta så kroppen blir helt slut
Man känner sig glad ,ledsen,sorgsen och man blir
Väldigt slut av att lägga massa fokus på detta med att bli en nykter alkolist .det är mycket som man måste ändra på och va allert på för att inte hamna med glaset i handen.
Men det värmer att se att fler är här och kämpar och att få ta del av era resor

Soffi
Ångest och handlingsförlamning

Var nykter även igår så nu är jag inne på dag sju.
Vaknade tidigt i morse och var hyfsat pigg men låg kvar en stund och funderade över livet och det mönster som jag nu så tydligt kan se. ÅNGEST!
Skriver ner det här så att jag inte ska glömma vilken sorglig figur jag blivit...
Jag är nästan alltid trött, har inte lyckats komma tillbaka helt efter en utmattning för nästan två och ett halv år sedan. Drack normalt, dvs 2-3 glas/helg, under första hälften av sjukskrivningen, sen har det bara blivit mer och mer. (från tidigare "perioder" vet jag att jag får energi av a)
Jag har nu oftast inga problem att klara allt som är inbokat varje dag, det är när jag kommer hem på eftermiddagen/kvällen som jag har skaffat mig ett rent sjukt beteende. Jag ser allt som behöver göras hemma men orkar inte... så jag tar ett glas vin för att få energi. Får energi och börjar pyssla med något typ städa, tvätta, fixa. Det går bättre och bättre för det går ju alldeles utmärkt att smutta på ett glas vin (eller två) till medan man hänger tvätt. När jag är klar och känner mig nöjd så fyller jag vinglaset igen för att sätta mig i soffan och slappna av, man blir ju så härligt avslappnad av ett glas. Kollar på TV eller läser en stund, sen tar jag ett glas för att kunna sova.
Det har alltså blivit ganska många glas varje em/kväll... först för att få energi, sedan för att koppla av och sist för att sova. Fy f-n vad sjukt!! Det läskigaste är bara att jag trott mig ha kommit ur utmattningen för jag har varit pigg på morgnarna och dagarna.
Nu har jag alltså slutat dricka och jag är helt utan energi igen.
Idag hade jag bara förmiddagen uppbokad och kom hem för en dryg timma sedan. Sitter nu handlingsförlamad och tittar på röran jag ställt till med senaste veckan då jag inte druckit och alltså inte orkat göra något hemma utan bara gått och lagt mig tidigare och tidigare... MÅSTE städa, men jag orkar inte och jag vill verkligen inte ha nå't att dricka.
Vad gör man som nykter för att få energi?

Bestämd
Igenkänning

Åh du, jag vet och känner igen mig mycket. Med alkoholen fick jag plötsligt energi, lugn och struktur i huvudet. Saker jag stirrat på med missmod hela veckan blev plötsligt gjorda. Jag märker dock att nu när det börjar närma sig två veckor så blir jag sakta piggare och mer initiativrik. Sen tror jag också att det finns en annan aspekt: Vi luras att tro att alla andra har så mycket energi och klarar så mycket eftersom alla bara visar en tillputsad bild på Instagram osv. Sanningen är nog att de flesta har dåligt med energi efter en arbetsdag.

Talien
Bra jobbat Soffi 💪

Första veckan var jag vinglig, hade yrsel och skakningar, rejäl abstinens. Sen lättade det sakta men säkert. Nu på dag 24. Det kommer mer energi!! Man får stå ut ett tag.
Jag har inte städat eller tvättat utan nåt att dricka på flera år 😬 De senaste veckorna har jag lyssnat på Alkispodden istället för att ta ett glas till hushållsgöromålen. Det ger ju inte fysisk energi som alkohol... men det ger mental energi, igenkänning och några skratt.
Lycka till 🙂

Soffi
Tack för tips!

..och för tröst att jag inte är ensam.
Har läst att många här lyssnar på Alkispodden, ska leta upp den. Sen har jag inte ens tänkt på att man kan sätta på något att bara lyssna på när man pysslar runt. Snacka om att man blivit enkelspårig och bara tänker vin som lösning på det mesta... :-/

Soffi
En vecka!

Japp, nu har jag 7 hela dager bakom mig :-) utan en droppe.
Igår kväll blev jag handlingsförlamad för att jag inte hade något alternativ till vin för att komma igång och göra något. Fick då tipset från er att lyssna på alkispodden. Det funkade :-)! Jag kom igång med programmet här efter att ha lyssnat en stund, sen gick det av bara farten att fixa disk och tvätt också :-o.
Så STORT TACK till er!
Sedan till mitt mål som är att kunna dricka måttligt någon gång ibland. Jag har sett att många här tycker det är att lura sig själv, att det är allt eller inget som gäller. Ni har nog rätt i de allra flesta fall, men jag ändrar ändå inte mitt mål och blir ni provocerade av det så -Sorry! Det är inte min mening att provocera.
Jag vill nog lura mig själv ett tag till!
Jag bor långt ut på landet, mitt största problem är ensamdrickande hemma. Och det är STOPP för det. Jag ska ha noll, nada, ingen alkohol hemma. PUNKT.
Mitt umgänge ser ut som så att jag emellanåt äter middag hos vänner och då brukar det finnas vin som räcker till typ 2-3 glas var, likaså när jag är hos min säbo på helgen. När det är slut så är det slut. Finns alltså ingen chans att dricka för mycket vid en middag. Nästa gång tar jag nog bilen och dricker alkofritt, för jag känner en sådan boost av att inte ha druckit en droppe under senaste veckan, trots att jag fick dricka lite.
Men, om jag om ett tag ändå skulle ta ett par glas hemma hos en vän (för att det är gott och för att slippa frågor, fegt, japp så är det, har inte kommit till den punkten att jag vill erkänna inför allt och alla än), så vill jag inte se det som ett misslyckande, för om jag ser det som ett misslyckande DÅ vet jag att jag kan halka dit igen -"Kan ju lika gärna köpa hem ett par flaskor, klarar ju ändå inte det här" kommer jag att tänka. Men inte om jag får ta de där glasen, då kan jag fortsätta och tralla på i mitt 95% nyktra liv. Jag är ju fortfarande inne på en lyckad resa.
Lurar mig själv, jajjamensan :-), helt medvetet.
Vill jag fortfarande dricka, javisst! Rädd för att livet blir tråkigt annars.
Men om jag fortsätter att känna mig överduktig för att jag druckit mindre än jag får så kommer jag förhoppningsvis nog snart att nå den punkten där jag mår så bra att jag inte ens vill ha de tillåtna glasen.

Bestämd
Jag tror att alla måste få gå

Jag tror att alla måste få gå sin väg, fixa sina egna framgångar och misstag. Jag vet inte heller om jag aldrig kommer att dricka igen. Har inget problem med socialt drickande, däremot är jag rädd att det kommer trigga mig till en ensamsession hemma i soffan. Min tanke är att jag måste ge nykterheten en chans precis som jag gett alkoholen en chans i flera år, därför känner jag att jag måste ge den som minst en månad. Den måste liksom få landa i kroppen och jag måste ta reda på vem jag är utan alkohol.

IronWill
Nej inte provocerad

Jag har testat att dra ner kanske 100 ggr men aldrig lyckats. Men samtidigt så kan man ju, om man är vaksam dra ner så pass att risken minskar eller att man får färre dåliga fyllor, och det kan många säkert leva med. Jag blir i alla fall inte provocerad av att andra vill hitta sina sätt att hantera alkoholen. Men jag brukar hur som helst i alla fall testa att föreslå helnyktert. Det är ju synd om vissa lämnar för att de upplever att en stor del andra blir provocerade. Men när man hittar ljuset efter ett så långt mörker så kan det vara svårt att inte bli lite ”frälst”. Zeal of the convert.
Väl mött hur som helst!

Edit: Kan dock inte låta bli att nämna att mitt liv är lika kul (och jävligt ibland) när jag är nykter. Kanske mer kul över lag eftersom jag i mitt fall slipper 100% av ågren, dåligt samvete och bakisgrå dagar. Sorry 😜

Soffi
IronWill

Det är ju härligt att ditt liv är roligare överlag när du är nykter! Absolut inget att beklaga ;-).
Det är ju vad jag också hoppas på att upptäcka. Men så länge jag inte vet, så är jag naturligtvis rädd att det blir tråkigt..
Men jag är ju också en person som drivs av att överprestera mot mål och som aldrig törs ha för höga förväntningar.
Så, om jag sätter ett noll-mål på alkohol så måste jag väl sluta dricka vatten också.. Blir inte bra liksom ;-) ;-).

Soffi
Sååå skönt!

Har nu åtta helnyktra dagar bakom mig, på väg mot min nionde :-).
Idag är en sådan där dag som brukar vara skitjobbig! Jag kommer att komma hem sent ikväll och ska upp och jobba tidigt imorgon. Ett schema som ger väldigt litet utrymme för att dricka alltså. Redan vid frukost brukar hjärnan gå igång med diskussioner och beräkningar; hmm två glas kan jag ju ta helt utan risk, kanske kan jag ta tre? Kan jag hitta på en bra ursäkt för att smita hem tidigare? Då kan jag ju dricka tre glas utan problem! Får se till att hinna förbi systemet också, kanske mellan de där mötena... Och så vidare, och så vidare i rundgång hela dagen :-/. På kvällen är jag jättestressad att komma hem så fort som möjligt och hjärnan går i spinn, tar första glaset fortfarande med jackan på - måste få lite lugn och avkoppling!
Idag känner jag mig lugn, behöver inte räkna, behöver inte diskutera med mig själv, behöver inte planera och stressa. Jag ska ju inte dricka något :-).
Tänk, de finns de som tror att en som dricker inte har någon karaktär utan bara följer minsta motståndets lag av ren lathet. -De har ingen aaaning om hur mycket jobb och energi en alkis lägger på att planera och dölja sitt drickande!! Det är inte bara alkoholen som gör att man blir helt slut....
Ska till psykoterapeuten idag också, känns bra :-). Vet att jag nog har haft det lite för lätt att låta bli flaskan den här första veckan, även om jag mådde skit de första dagarna. Så jag suger åt mig all hjälp jag kan få och samlar på mig kraft och strategier för att orka drämma till ordentligt med släggan när djävulen kommer. Hoppas att det kan hjälpa mig.
Ha en bra dag, allihop här!

Piazza Duomo
Känner igen mig

Åhh, vad jag känner igen mig i det där planerandet. Hur mycket kraft och energi man lägger på det. Men visst är det härligt att slippa. Jag har dock valt att sluta räkna dagar för min egen skull. Jag har nu landat i ett lugn, att jag inte vill dricka alls. Det känns bra. Bra att du har en terapeut. Skulle jag också behöva tror jag. Jag önskar dig stort lycka till, du är jätte-, jätteduktig! Ha det bra och njut av nykterheten. Den kommer göra oss fria.

Piazza Duomo
Känner igen mig

Åhh, vad jag känner igen mig i det där planerandet. Hur mycket kraft och energi man lägger på det. Men visst är det härligt att slippa. Jag har dock valt att sluta räkna dagar för min egen skull. Jag har nu landat i ett lugn, att jag inte vill dricka alls. Det känns bra. Bra att du har en terapeut. Skulle jag också behöva tror jag. Jag önskar dig stort lycka till, du är jätte-, jätteduktig! Ha det bra och njut av nykterheten. Den kommer göra oss fria.

Jempa123
Fredag idag

Fredag idag. Innan hade det varit givet att dricka uppåt en flaska vin idag. Har inte bestämt mig än om jag ska dricka nåt litet eller inte alls. Och bara den känslan ger frihet. Jag gör som jag vill. Jag måste inte nåt. Kanske som du sa Soffi, jag kanske lurar mig själv men då kanske man själv måste komma dit o inse det: hoppas på en bra o härlig fredag o en pigg lördagsmorgon. Hur ser era fredagar ut?

Bestämd
Nämen, nu blev det konstigt

Nämen, nu blev det konstigt när jag kommenterade. Blev en halv text och nu vägrar den här rutan försvinna om jag inte skriver i den. Nåja den riktiga kommentaren finns här under (ovan?) :)

Sidor

Låst tråd