Nystart Version 2

799 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Rosette
Hej nystart!

Tittar in och hör lite hur du har det här, du möter motstånd i din förändring när du istället känner att du skulle behöva stöd och peppning. Du ringar in att det kan vara annat du behöver lösa för att må så bra du kan än enbart förändra dina vanor kring alkoholen samtidigt ser du hur den håller dig kvar i en negativ spiral.

Ett annat flyktsätt skriver du, kanske kan det få vara så till en start att hitta andra sätt att fly på samtidigt funderar jag på när jag läser om du skulle kunna hitta andra sätt att "ta hand om dig" (istället för att kalla det fly)- fler än du har nu och tillåta dig försöka må bra av dem. Vad tänker du om det?

Det är inte så enkelt som det låter såklart, och det går upp och ner skriver du också tidigare. När det går upp, vad är det du gör annorlunda då?

Du verkar vara en person som bryr dig om hälsan överlag, trivs att träna, äta bra och så vidare, det blir en stark motivation långsiktigt, samtidigt här och nu, vad skulle ett nästa steg kunna vara- om bara idag för att fortsätta gå mer åt det håll du vill?

Nu fick du många frågor- du behöver inte svara mig eller såhär utan det var tankar jag fick när jag läste lite i din tråd. Du har det kämpigt samtidigt är du igång det hörs tydligt. Fint att du skriver här, berättar hur det är så vi kan stötta dig och du får sätta ord på hur det är, liksom sortera. Fortsätt gärna med det!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

nystart
Rosette

Tack för ditt meddelande.

Jag har hamnat i något slags vakum, uppgivenhet. Har ingen motivation till något, varje gång jag gör något eller planerar något så är det alltid någon som anser att det inte är tillräckligt bra, eller ändrar planerna eller kommer med fler krav. Familjen fungerar inte bra nu, vi har ingen som kan hjälpa oss och när jag försöker dela mina problem med mina föräldrar så blir jag helt ignorerad och de börjat prata om vädret istället. Då orkar jag inte ens ha kontakt med dom. Jag trivs inte med hur vårt liv ser ut just nu, jag vill få till en nystart med att flytta bort långt härifrån. Det blir jobbigt när min fru säger att hon också vill, då får jaf fokus på att flytta och börjar titta på hus på hemnet och börjar planera för hur vi ska sälja, skolor osv. Och sen nästa dag kommer min fru och vill börja prata om jobb som behöver göras med huset som i min mening är helt meningslöst om vi ska flytta, men då verkar flytt inte aktuellt och så har man slösat bort energi och motivation på att börja tänka på ett nytt liv när det inte kommer bli så. Sen kommer samma runda igen med att det är dags att flytta, sen vill hon inte prata om det och sen blir det smågrejer som tar allt fokus. Vet inte om detta är begripligt överhuvudtaget men jag orkar inte med att hålla på med smågrejer när hela existensen är uppe i luften.

Att sluta med alkoholen det kommer jag göra, på ett eller annat sätt. Tycker inte ens det är kul att dricka, dricker bara för att koppla bort. Var ute med kompisar och drack öl för ett tag sen, hade inget nöje alls av att dricka ölen, hade lika gärna kunnat dricka vatten. Drickar inte gärna med andra, de blir fulla och jag skulle behöva sänka en kvarting på sidan av för att bli på samma stadie. Jag har ofta en ursäkt att dricka, men de börjar försvinna, jag ser igenom dem. T ex när man ute och reser och måste passa på, men hur många ggr kan man passa på när man reser flera ggr i månaden? Mina fyllor har inte skadat någon annan, men de skadar mig. Egentligen är inte detta något nytt då jag var askalas på fester redan i yngre tonåren och genom hela skoltiden och tjugoårsåldern. Förr drack jag för att festa och ha kul, då hörde det till att bli full. Numera är det inte så, dricker för att jag kan. Dricker för att jag får.

Ursäkta allt svammel, ingen aning om vad jag egentligen vill med allt detta men det är slut med detta skit. Dock behöver allt annat också komma till sin spets, för annars kommer det bara rulla på. Nykter 1 dag, sen dricka igen, nykter 1 vecka sen dricka igen osv. Hela livet med alla rutiner och allt måste brytas och bytas ut, jag hoppas min fru vill göra detta med mig, annars måste jag göra det själv. Jag tror hon kommer vilja göra detta men jag måste vara stark och ge mig fan på det. Alkoholen får jag börja fasa ut innan detta men under hösten måste allt ske, om inte flytt så total förändring i alla rutiner, i dessa nya rutiner kommer jag inte låta alkoholen ta en plats.

Ullabulla
Tänker att

Din fru är i samma kris och flyr på samma sätt som du,men med aktiviteter.
Dvs kanske hon tror om hon håller dig igång så håller hon dig från drickandet.
Och håller sin egen ångest på flykt genom att vara aktiv.
Jag känner igen mig i hur jag försökte få min fulla gubbe att välja annat.

Det blir som en ond spiral som man inte tar sig ur.

Om ni båda sätter er ner och verkligen samtalar utan anklagelser så kanske ni får tag i någon tråd och kan börja nysta?

nystart
Ullabulla

Du har nog rätt i att hon försöker fly genom att hela tiden ha saker i pipen att göra, men det är knappast för att hålla mig nykter. Jag föreslår saker att göra hela tiden, eller gjorde om jag ska vara ärlig, men mina förslag innebär inte jobb utan att ha kul och göra något med familjen. Dock kommer det alltid problem med varje aktivitet jag föreslår och de är onödiga och att åka på utflykt slösar bort tid som kunde lagts på något jobb i eller runt huset. Det är detta jag inte orkar med längre, jag vill kunna göra något utan att hela tiden få påpekat att jag minsann borde göra något annat. Nu har vi t ex sagt att vi ska fundera över sommaren om vi ska flytta i höst eller inte, och nu kom hon och klagade på att hon vill ha nya gardiner och är sur för att vi inte släppt allt och koncentrerat oss på gardiner. Jag orkar helt enkelt inte med att få skit för smågrejer som är totalt oviktiga i sammanhanget.

Ullabulla
Jag menar nog

Att hennes beteende kan bero på att hon som jag är medberoende.
Hon har svårt att klara av att leva i en relation med en människa som hon inte vet ska vara nykter eller inte.
Det skapar en väldig stress och skapar ofta beroenden och dysfunktionella beteenden hos oss anhöriga.
Jag menar inte på något sätt att skjuta pil på dig,bara att det möjligen kan vara orsaken.
Jag minns när min styvdotter skjutsade hem sin mycket onyktra pappa efter en gemensam personalfest där alla var nästan nyktra utom honom.

Jag höjde inte på ögonbrynen ens utan tyckte det var bra att hon skjutsade hem honom.
Hon däremot hade farit väldigt illa och ifrågasatt varför han druckit som han gjort.

Sen satte hon sig ned med mig och frågade,men hur mår du i detta?

Och jag sa bara,vad menar du,jag mår alldeles utmärkt.
Och jag trodde faktiskt att jag gjorde det.
Hans drickande tyckte jag mig stå över,då det varit ett återkommande problem i vår relation.
Men om jag tittade på mitt liv i stort så var det en ständig kamp och jakt och flykt framåt,för att jag inte mådde bra i relationen.

Sen bär jag givetvis också på saker,allt är inte fyllans fel.

Jag försöker bara belysa att hennes beteende kan grunda sig i att hon inte är lycklig och att hon försöker jaga/köpa sig fri från den känslan.
Men jag kan ha helt fel,hon kanske är jättelycklig och tillfreds och styr och ställer med dig så gott hon kan.
Jag ville nog bara ställa en fråga såhär från andra sidan.

nystart

Så skulle det kunna varit, men jag kan nog utan att gå in på detaljer garantera att så inte är fallet. Jag skulle nog gå så långt att säga att mycket av mitt drickande kommer från att det är enda sättet för mig att hantera alla hennes raseriutbrott och dåliga humör. Jag kan se med vidöppna ögon var problemen ligger och hur jag kan lösa min del av dem, men om hon inte kan lösa sina problem så lär jag ständigt dras ner under ytan igen.

Ullabulla
Ok

Jo ibland är det förstås tvärtom.
Att ett drickande utlöses åtminstone delvis pga en svår livssituation.
Lycka till med att hitta vägar ur det i alla fall.

Mirabelle G-S
Fast det känns rätt obekvämt

Fast det känns rätt obekvämt att erkänna det så ska jag avslöja att jag kan spegla mig rätt bra i din beskrivning av din fru och balansen i ert äktenskap... Iaf hur jag var, och därmed äktenskapets tillstånd, när jag var yngre. Eller kanske egentligen innan det livsomvälvande traumat drabbade vår familj och vi fick kämpa oss igenom tillsammans. Omvärdera livet. Tillsammans.

Det ringer litet varningsklockor för mig när du talar om att flytta långt bort, bryta med livet så som det ser ut. En fysiskt förflyttning hjälper inte fruns hyperaktivitet, hur den påverkar dig och balansen i er tvåsamhet. Jag har testat. Flera gånger. Stackars min man... Tvärtom kan en flytt förvärra. Fruns hyperaktiva själ blir än mer beroende av att hålla igång för att känna kontroll över det nya. Du, som önskade flytten hetast, kan lätt bli syndabock och stå i skuld till henne, fjättras än mer av blidkandets bojor...

Du får ta mina spådomar med en nypa salt, för de grundar sig endast och enkom på mina egna erfarenheter. Om din frus hyperaktiva, rastlösa själ och överkrav på effektivitet leder till psykisk ohälsa hos dig så går det inte att flytta ifrån problemet. Det är hon som måste omvärdera både sitt eget och ditt existensberättigande som autonoma individer. Hon måste utveckla en ödmjukhet och äkta acceptans inför att ni är olika, fungerar olika, känner olika och gör olika. Och att det är bra så. Det är tuffa livsläxor att lära. Alla vill inte gå igenom den processen. Jag kan bara lova att det är väl värt det, när man kommer ut mörbultad och tilltufsad på andra sidan. Och ser sin livskamrat, sig själv och livets mening i ett nytt, mer förlåtande ljus.

Sisyfos
Nystart

Jag väljer också konstant fel, men vi väljer, Nystart. Även om det inte alltid känns så i valögonblicket. Du dricker för att få koppla av och jag likaså. Å så får man helt motsatt effekt.... för lugnet vi strävar efter byts mot stress i kroppen pga alkohol dagen efter. Och i de perioder när det är illa är det en konstant påverkan och man är aldrig nykter nog att ta bra beslut. Av väldigt väldigt många skäl, inte minst fysiskt måste jag lägga av nu känner jag.
Och jag är ju verkligen inte nån som ska råda, men ibland känns lösningarna hos andra lättare än att lösa sina egna problem.
Och hos dig undrar jag helt enkelt varför du inte fokuserar på dig och barnen och åker iväg med dem på nåt kul om frun inte vill komma med. Din fru får väl ta tag i sina egna projekt. Ni måste inte vara i varandras. Eller som det låter, du utför hennes projekt, medan hon hittar på nya. Om du väljer det du mår bra av idag, vad skulle det vara? Hitta på nåt kul med barnen? Träna? Måla om? Vill hon fixa gardiner så är hon nog fullt kapabel att göra det själv. Ni verkar ha ett väldigt destruktivt förhållande, med ännu så länge ganska små barn. Skulle kunna gissa att barnen kanske tar efter din frus beteende om några år om hon inte är lika elak mot dem. Du måste säga stopp. Det är enkelt att säga och svårt att göra eftersom man ramlar tillbaka och har olika roller. Kan du prata med nån? För på nåt sätt så tycker jag att du är så tydlig i dina beskrivningar av hur ni har det. Du kan dock bara ändra på dig själv. Om du ska få din fru att ändra sig måste du förstärka det som är bra hos henne - vad är det? Beröm henne för det kanske. Och så går du till dig själv och förstärker det som är bra hos dig. Vad är det? Gör något du mår bra av fullt ut. Tänk om du kan skriva en egen lista över det du vill göra och bocka av den. Säga till frun att du inte har tid med hennes gardiner för att du vill bada och ha kul med era barn. Nån av er måste bryta er onda spiral. Du väljer Nystart, och min gissning är att varken flytt eller alkohol funkar om du inte bestämmer dig för att göra något du mår bra av. Ett liter steg i taget. Lätt att säga, jag vet.
Vi kör tillsammans, för jag måste verkligen också sluta välja fel.

nystart
Tack

Tack för era meddelanden, de är verkligen mitt i prick. Nu hinner jag inte skriva mer nu men det är helt klart att om jag inte kan bryta det destruktiva mönstret och rutiner så kommer jag inte kunna bryta med alkoholen heller. Jag ska svara på båda era medellanden senare när jag kan skriva något vettigt.

nystart
Lätt

Det är ju lätt att skylla allt på andra, men även om mycket skit kommer från andra så är det ju ändå jag som häller i mig giftet. Jag vill sluta dricka och få tillbaka ett riktigt liv, för detta måste jag hitta mig själv. Sen om det innebär att jag måste separera från min fru eller inte får jag helt enkelt se. Kan jag bli nykter och hitta tillbaks med henne, vilket ju är vad jag helst vill, så är ju det det bästa. Men jag är mycket tveksam att det blir bättre med henne om jag är nykter, hon är fortfarande samma perfektionist och kommer fortfarande ha samma krav. Men om jag kan hantera det på ett annat sätt så kanske det kan gå.

Hur som helst, jag känner att jag druckit klart. Har haft så mycket skit med alkoholen sista åren. Många incidenter som helt enkelt inte är okej, de flesta har jag haft själv så ingen annan vet om dom men vissa har ju hänt hemma efter att barnen lagt sig. Det finns inte längre utrymme att skylla på andra, jag har problem med spriten och jag måste sluta för mitt eget bästa.

nystart
Det gick ju sådär

Ja det gick ju sådär med sommar semester och allt. Ingen ide att rada upp alla missöden, men nu får det vara nog med detta. Dags för en nystart igen då jag helt tappat kontrollen över drickandet. Har gått upp alldeles för mycket i vikt, tappat tröningen helt då jag dragits med en envis hosta (som säkert skulle försvunnit om jag slutat dricka). Har inga problem att hålla upp några dagar, ingen abstinens och då påpekar ju reptilhjärnan att det finns inga problem och så kör man på igen. Kör en dag i taget nu, måste vara nykter idag, måste ju börja någon gång och idag är en bra dag att börja ett nytt liv.

nystart
Kanske

Kanske bäst att starta en ny tråd, denna är ju fylld så många misslyckanden. Tror dessutom att det är jobbigt att få kontakt med nyare användare som troligen inte orkar läsa igenom en lång tråd och se hur misslyckad man är hela tiden. Hur som helst, kroppen har verkligen tagit stryk sista tiden. För bara ett halvår sedan var jag flitig besökare på gymmet, hade bra kondis och var inte allt för överviktig. Nu har jag inte varit på gymmet på månader, kondisen i botten, gått upp 10 kg, har onte i ryggen så jag knappt kan gå och lider av en ihärdig hosta som jag tror beror på sura uppstötningar pga den dåliga kosthållningen och förstås alkoholintaget. Jag har skrivit det förut men får jag inte ordning på skutan kan detta bara gå åt ett håll. Skulle ju sluta redan igår, men nej hade ju fyllt på förrådet rejält så visst bara en dag till.... Jo visst, nu är det ikväll som gäller och jag måste verkligen få ett slut på detta. Var inga stora mängder igår men jag hade ju bestämt mig för att vara nykter så kan inte förstå hur korkad man kan vara och ändå korka upp. Visst många kommer säga att ha inget hemma, men det spelar ingen roll då jag hela tiden är i miljöer där alkoholen finns samt har mindre än 5 minuter till affärer där jag kan inhandla. Så enkelt att smita ner men anledningen att man ska köpa hem något att laga till kvällen och samtidigt ha med sig ett par flaskor vin, kan ju inte bara köpa en för den lär väl inte räcka? Skit samma, den alkoholen jag har hemma får ställas in i skåpet och sen får den stå där. Farligt? Ja. Men kan jag inte hantera det hur ska jag hantera nästa flygresa med fri sprit tillgänglig?

Katarinakattis
Tack för den långa tråden

Jag har precis läst och uppskattat tråden men tycker gott du ska unna dig en nystart med en ny tråd om det känns det minsta ångestfyllt med den här!

Och lycka till!

Jag är på dag ett och tycker faktiskt att det känns peppande att veta att man får misslyckas och ta nya tag om det skiter sig.

nystart
Katarinakattis

Tack för att du svarat i min tråd. Min nystart har ju verkligen gått sådär, de där ölen jag var helt säker på att jag kunde ha i skåpet kunde jag tydligen inte alls ha i skåpet. Reptilhjärnan övertalade mig att det blir lättare att vara nykter utan dem, sagt och gjort nu är de slut. Ingen större möngd men ett misslyckande, igen.... Nej jag är fast besluten så dags att köra idag igen, vill verkligen inte fortsätta såhär. Fet, seg, plufsig och uttorkad. Hosta som inte ger med sig och ont i ryggen.

Hoppas det går bättre för dig Katarina.

nystart
Det

Det går helt enkelt inte att sluta dricka så länge man lever med en partner som är helt rabiat. Just nu känner jag mig mentalt så långt nere på botten som det bara går. Jaja, en dag i taget och försöka hitta en väg ut.

Skampåtorraland
Låter tufft

Går partnern att lämna åt sitt eget rabiata öde? Verkar som att du har tröttnat mer än rejält på er relation? Ha i åtanke att jag inte har en aning om din verklighet...önskar dig bara mer glädje och makt över egna beslut.

nystart
.

.

nystart
Kamp

Måste ta kampen nu. Vad som händer med frugan får bli vad det blir. Orkar inte med hennes humör så kommer behöva stänga av alla känslor för henne och ignorera henne helt. Den viktigaste kampen är den mot alkoholen. Ingen vet, fler anar kanske, men när jag är ensam antingen efter familjen lagt sig eller ute på resa finns det inte längre några gränser. De har suddats ut bit för bit. Den jag sviker är mig själv, det är bara jag som kan ändra på detta och förlåta mig själv.

Javelin
Du gör rätt i att fokusera på

Du gör rätt i att fokusera på det du tycker är viktigast. Jag vet så väl hur svårt det kan kännas att ha många påfrestande saker omkring sig, samtidigt som man försöker hitta ett bättre förhållningssätt till alkohol. Om du börjar där, hittar du säkert mer kraft med tiden att hantera det övriga i livet. Önskar dig en rejäl nystart!

nystart
Hosta

Har haft en fruktansvärd hosta i flera månader, inte gått över med pencillin eller något annat. Har självdiagnoserat till sura uppstötningar och halsbränna, fick även tabletter för detta av husläkaren. Jag fattar ju vad det beror på men förnekelsen är ju trots detta total. Måste ju sluta dricka för att detta skall gå över, annars lär det ju bara bli värre och värre. Vad jag dock tycker är konstigt är att läkaren inte frågade överhuvudtaget om mat eller dryckesvanor, man lär väl inte bara få reflux från ingenstans.

nystart
Haft

Haft en del diskussioner mer frugan om dels mitt drickande (och ätande) och även vår situation med hennes humör osv. Hon är orolig för min hälsa, det är jag också. Jag kanske inte måste sluta dricka helt, men just nu känns det inte aktuellt att dricka. Bäst var iallafall att frugan frågade vad jag egentligen la i pengar på alkoholen, var ju tvingad att småljuga då det är pinsamt mycket men hon gissade rätt iallafall, men hur som så tyckte hon att jag skulle lägga alla dom pengarna på mig sjölv på massage, personlig tränare eller vad som helst bara det inte var alkohol. Känns positivt just nu, men har fortfarande inte kommit över hostan och de sura uppstötningarna från senaste dryckes och mat orgien som varade i 5 dagar.....

nystart
Fungerar

Fungerar än så länge, proppar mig med vitaminer och har ätit bra. Kroppen är nog i chock men måste ur det här och måste få bukt med de suta uppstötningarna och halsbrännan snarast. Vill aldrig få tillbaks den här hostan och måendet så det finns ingen chans att jag tillåter mig gå tillbaka till rent frosseri på mat och alkohol. Helt sjukt hur mycket man kan trycka i sig ibland på bara några dagar.

nystart
Jobbar

Jobbar vidare med nykterheten, inte så många dagar än men det känns bättre. Hostan är kvar men på bättringsvägen tror jag, även om frugan inte alls håller med. Har dessutom dragit på mig en förkylning, känns ju lagom kul när man väl varit nykter några dagar. Vet inte vad jag tror det kommer bli av det här annat än att hela mitt liv kommer att förändras, vet inte om jag någonsin kommer kunna dricka igen eller om jag vill. Jag är rädd att jag skadat mig och att det är något allvarligare bakomliggande, men just nu är det bara att reparera en sargad kropp (och knopp) som gäller.

nystart
Ska

Ska inte räkna dagar då jag inte vet vad slutmålet är, men första målet är att bli av med hostan och sedan att gå ner under en vikt jag satt. Har många saker och rutiner att ändra på som jag tror kommer hjälpa. Jag kommer iallafall inte tillåta mig gå tillbaka till att dricka starksprit och att pimpla hemma eller på hotellrum ensam. Även om jag inte räknar så är det iallafall 4 dagar helnykter nu.

Sofia
Krafttag för hälsan

Hej Nystart, vad gott att läsa dina senaste inlägg. Du känns väldigt målmedveten och redo att göra en förändring nu, för att bli av med den långvariga hostan och för att gå ner i vikt. Du vet inte om du kommer att kunna dricka igen eller om du ens vill och du vet inte vad slutmålet är, men just nu har du väldigt klart för dig hur du vill göra framåt. Berätta gärna mer om vilka rutiner och saker du vill ändra på, som kan bli hjälpsamma för dig - om du vill! Jag tänker att det säkert kan vara till hjälp även för andra.
Varma hälsningar,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

nystart
Tack

Tack för ditt meddelande Sofia.

Rutiner jag ändrat, bara några dagar än, är att äta mycket tidigare. Normalt brukar vi inte äta förrens ungarna gått och lagt sig, frugan framför teven och jag i köket. Det ger mig möjlighet att dricka ifred. Det gör även att jag är völdigt hungrig fram till jag äter och det innebör mycket kalorier från dryck och skräpmat. Detta kommer inte hålla för frugan då hon har sina egna problem, men jag kommer försöka satsa på detta. Det ger även tid över på kvällen efter att jag ätit, har jag väl ätit så är suget alltid borta.

Mitt största problem kvarstår dock och vad jag än gör så kommer jag inte ifrån det. Min fru kan inte hantera stress, är kontrollfreak och perfektionist. Detta leder till att hon konstant bråkar och skriker. Vi kom överens om att hon måste skärpa sig och att jag skärper mig med drickandet, men hon har redan haft flertalet utbrott. Det jobbiga är att nör jag är nykter hanterar jag det inte, eller jo det gör jag men jag föraktar henne. Jag försöker gång på gång förklara att hon måste skörpa sig men det är tydligen bara jag som överreagerar, men att bli kallar lat och värdelös tycker jag sjölv inte är särskilt kul. Jaja, få se var detta leder som sagt. Kanske dricker ikväll, hoppas verkligen inte, men igen efter hennes senaste utbrott är jag mentalt nere på botten igen.

AL
Är hon anledningen till

Är hon anledningen till varför du dricker? Eller blir det bara en orsak av kanske flera.
Lat - ja det kan man ju vara och förändra till det bättre.
Att bli kallad värdelös - det är hemskt och inte sant. Så säger man inte oavsett hur arg man är. Förstår att du blir ledsen och tappar modet - men låt inte hon bli anledningen till att du förstör det du uppnått hittills.
Håll dej på banan.

nystart
AL

Tack, du har helt rätt. Ska inte köra några dumma dryckesrace för sådant. Ska jag dricka ska det vara för att jag vill och inte för att jag är förbannad. Känns bättre nu iallafall och hoppas och satsar på att vara nykter ikväll.

nystart
Helgen

Drack under helgen, dock ingen starksprit och inte i närheten av de mängder jag druckit förut. Då jag inte vet vad slutmålet är förutom att sluta dricka sprit och sluta vardagsdricka får jag ändå anse det som hyfsat okej. Nu är det ny vecka och idag blir det nyktert iallafall, frugan har redan haft sitt första utbrott och skrikit sig hes på mig men det skiter jag i. Ikväll har jag tänkt träna, det är ju klart bättre att svettas på gymmet än att sitta hemma och sura och hälla i sig öl. Hostan har börjat ge sig, har lagt om kosten också och slutat äta stark mat - är ganska säker på att boven i dramat för min hosta är en hals som rivits sönder av all whisky samt stark mat. Känner mig positiv och stark just nu, men frugan är inte hemma så det kan ju ändras fort.

Sidor