anonym24098

Nykterheten är min! Jag håller den först och främst för min skull. Jag håller den därför att jag vill vara frisk. Jag håller den för att kunna fungera som människa, som mamma, som fru, som vän, som arbetskamrat. Jag vill leva nyktert för resten av mitt liv. För jag mår så bra nu. Blir nästan förälskad i mig själv. ❤️

Efter många år med ganska dålig självkänsla så har något hänt i hjärnan. Något som handlar om mer än att jag väljer nykterhet och låter bli det första glaset. Som att jag på något sätt uppgraderat mitt eget värde.

Ett exempel: Min ångest inför fredagens AW var att jag skulle göra mina arbetskamraters kväll ”lite tråkigare” när jag stövlar in och beställer a-fritt (otroligt fånig tanke, jag vet). Som om jag borde dricka för att göra det roligare för dem! Kanske är det en klok sak att jobba med: Att fokusera på vad JAG vill och på vad som är bra för mig istället för vad jag tror förväntas av mig.

Skulle så gärna vilja jobba med att avstigmatisera alkoholberoende och förhoppningsvis kommer jag kunna göra det en dag. Lyfta samtalet in i fikarummet och middagarna utan skam. Att helt kunna släppa rädslan för andras dom. Är inte där än...

anonym24098

...å lite lätt småförbannad. Vad händer i kropp och själ? Känner inte igen mig alls. Sovit fruktansvärt dåligt. Vaknat arg och stressad många gånger. Hoppas att det är något övergående och att det hänger ihop med positiv förändring.

Ska resa tåg genom Sverige idag för att hälsa på min syster m fam. Vet att det kommer bli trevligt men intensivt. Ingen oro för A eftersom de nästan inte dricker alls. Bjuds det så kommer jag självklart att tacka nej.

Skulle helst av allt vilja tillbringa en vecka ensam i en enslig stuga i skogen. Behöver lugn och inga måsten.

anonym24098

Tack FinaLisa. Friden har lagt sig med tågdunket. Barnen ser på film i paddan. Njuter. Detta blir en bra dag. ☕️

anonym24098

10:e dagen på rätt väg. Lycklig, stolt och lugn. Njuter några dagar hos min syster m familj. Många barn, intensivt, högljutt men mysigt. Lagar mat tillsammans, promenader i skogen, badhuset och lek. Ingen pratar ens om A. Cola Zero och bubbelvatten bjuds till middagsmaten. Skönt. Ingen här vet om mitt beslut eller varför jag tagit det. Känns också skönt. Bara vara. Bara vara.

anonym24098

10:e dagen på rätt väg. Lycklig, stolt och lugn. Njuter några dagar hos min syster m familj. Många barn, intensivt, högljutt men mysigt. Lagar mat tillsammans, promenader i skogen, badhuset och lek. Ingen pratar ens om A. Cola Zero och bubbelvatten bjuds till middagsmaten. Skönt. Ingen här vet om mitt beslut eller varför jag tagit det. Känns också skönt. Bara vara. Bara vara.

anonym24098

Dag 11. Tänker på Sofia festfixaren. Här hos min syster förekommer väldigt lite alkohol. Min svåger dricker visserligen gärna en öl på fred/lördagkvällen och min syster kan ta ett glas vin till maten men båda byter till läsk el bubbelvatten till chipsen i soffan.
Ganska långt från mina gamla dryckesvanor mao... (minst två glas vin medan jag lagar maten, två-tre glas till maten och flera påfyllningar efter)
Vi har stor familj på både min och min mans sida och familjefesterna är många. När jag nu rannsakar min själ så inser jag att jag själv ofta varit turbon som sett till att det alltid funnits gott om A. Gästerna har knappt hunnit innanför dörren innan jag har satt ett glas i handen på dem. Och det är ju trevligt och generöst. Men är denna gästfrihet ett sätt jag har lagt till för att jag själv ska få dricka? Förmodligen...

Jag tänker att jag såsmåningom kommer att berätta varför jag slutat med A. Jag måste nog berätta. Min man tycker inte det. Han inser inte vidden av mina problem och tycker det räcker att tänka till och stanna vid ett glas. Jag vet att jag inte kan det. Den mentala besattheten goes bananas efter ett glas.

Jag känner som du att ett glas funkar inte. Det triggar igång beroendereceptorn i hjärnan så det är lika bra att låta bli.
Men "vanliga" människor har inte förmågan att förstå det. Därför tycker jag det är bättre och enklare för alla om man säger att nej, jag mår inte bra av att dricka längre. Sedan får det vara bra med det.
Och visst är det skönt att äntligen ha hittat beslutsamheten och lugnet i sin egen övertygelse ?.
Skönt att stå stadigt på tvåsiffrigt ??

Kramar
???

anonym24098

och jag är så otroligt glad över att jag äntligen inser vad som funkar (eller inte funkar) för mig. Idag är jag stolt nykterist och vill fortsätta må så här bra varje dag. En dag i taget. ODAAT! ??

anonym24098

Uppe tidigt med liten kusin så föräldrarna får sova. Mysigt! Hon tyckte att dagen skulle börja 5.30 idag. Blöja och välling.

Tänker på alla morgnar som jag vaknat bakis och med världens ångest. Ofta har jag gått upp jättetidigt liksom för att låtsas att jag är pigg som en lärka. Om man vaknar tidigt så kan man ju inte ha problem, eller...?

Jag har låtsats så mycket i mitt liv. Hållit god min och fortsatt le och vinka. Gömt undan mörkret. Kan faktiskt förstå att jag dykt in i vinrusets sköna bekymmerslöshet gång på gång. Igen och igen.

Nu vill jag inte längre. Vill vara glad på riktigt.

anonym24098

Två veckor i morgon! Älskar att räkna dagar och nya insikter. Såg en film igår, Rosa moln, på SVT.play. Handlade om en gravt alkoholiserad kille. Ingen särskilt bra film enligt mig men där nämnde de ”Rosa moln syndromet” som är en fas i nynykterheten där man känner sig oövervinnerlig och urstark. Googlade detta och hittade väldigt intressanta fakta https://www.safetynetrecovery.com/suffering-pink-cloud-syndrome/

Jag har tre gånger i mitt liv allvarligt tagit beslutet att aldrig dricka mer (som längst varade det i 8 månader). Jag har varit superhjältestark i början men varje gång har så småningom känslan av att problemet nog inte är så stort kommit smygande och så har jag börjat längta efter att vara normal, att inte sticka ut.

Den här gången är det annorlunda. Jag känner ett lugn och en klarare insikt om min A-allergi. Vet att jag trillar tillbaka på en tiondels sekund om jag tillåter mig ett glas vin.

Jag vill inte leva så. Vill inte ha ångesten och den förnedrande självkänslan som följer med som ett brev på posten. Vill inte ha den sönderhackade sömnen eller baksmällan.

Känner mig tacksam för mina återfall eftersom de hjälpt mig förstå. Att sväva på Rosa moln är härligt men jag ska vara varsam inför att de gråmulna dagarna också ska tas omhand. Uppdraget är bara att aldrig ta det första glaset. Det tänker jag fixa! /Sofia

PS. Alkoholfri IPA rocks!

anonym24098

Lördagmorgon med kaffe och korsord. Så underbart! Tacksamheten flödar över. Jag har varit uppe några timmar och sitter och filosoferar över var jag befinner mig i livet just nu. En bra plats. En trygg plats.
Önskar er alla en fin allhelgonahelg! ?

anonym24098

Rent statistiskt så borde väl lördagkvällar vara mest problematisk för en tillfrisknande A-allergiker? Jag menar, det borde väl vara den dag i veckan som det dricks mest alkohol runtom i stugorna?

Ikväll dricker jag pepsimax, käkar popcorn och ser på film. Saknar inte vinglaset det allra minsta trots att jag varit storkonsument under så många år. Känner sorg över hur jag tidigare inbillat mig att mys automatiskt alltid inkluderade vin.

När tippade det egentligen över från mys till beroende? Jag vet inte det. Vet bara att jag älskade ruset från första stund. Lilla blyga jag blev cool, modig och mådde toppen. Många år senare gav vinet mig bara ångest och en söndertrasad självkänsla.

Kan bli så trött på alkoholnormen. Alla tjusiga vintips. Att det alltid behövs ett vinglas för att koppla av. Kolla vilken tv-serie som helst! Klart att det lockar människor att dricka mer. /Sofia

anonym24098

16 dagar har snart passerat efter mitt sista återfall. Känner mig lugn och trygg i beslutet att förbli nykterist resten av mitt liv. Det här gången känns allt annorlunda. Jag har, tack vare mina återfall (3 st under en 10-årsperiod) förstått hur min hjärna fungerar. Gillar liknelsen om en allergi och att A i min kropp startar en mental besatthet.

Den här gången tar jag det lugnt. En dag i taget i tacksamhet över att må bra. En dag i taget i tacksamhet över att ha lyckats sluta i tid. /Sofia

anonym24098

Är mitt inne i en intensiv jobbperiod. Inget konstigt i mitt yrke men Gamla Sofia skulle ha druckit vin för att koppla av var och varannan kväll och varit maniskt fokuserad hela arbetsdagarna på vinglasen som väntade där hemma.

Hon skulle också ha klistrat på ett extra trevligt leende och låtsats vara i toppform inför alla hon möter, inkl familjen.

Så har jag levt i många år. Inte nu längre. Nya Sofia gör ett jättebra jobb men ser också till att ta hand om dig på ett bra sätt. Går och lägger sig i tid, ser till att få sina 8 h sömn, äter bra och går promenad på lunchen. Hon kanske är lite tråkigare men mår 1000% bättre! Tacksam är bara förnamnet. Önskar er alla en fin dag! ☀️

anonym24098

19:e dagen. Sjukt mycket att göra på jobbet, sena kvällar och tidiga morgnar. Extremt intensivt. Jag biter ihop och ser fram emot lördagen då inget alls är planerat. Kommer att skrota i pyjamasbrallorna hela förmiddagen, gå ut i skogen och bara vara.
Ingen längtan eller saknad efter A. Skönt!

anonym24098

21 dagar. Lugn lördag. Inga måsten. Ingen saknad eller längtan efter A. Köpt hem colaZero till i kväll. Bra dag med andra ord. ❤️

anonym24098

På västfronten intet nytt. Skön, ledig söndag. Gratulerat min pappa och tagit en långpromenad i skogen med honom och hunden. Pappa har aldrig druckit alkohol och mamma kanske tar ett glas vin om hon blir bjuden. Det har aldrig funnits alkohol hemma under min uppväxt, inte nu heller. Han vet inget om mina problem men jag frågade förut om hur han resonerar kring alkohol. Han sa att han bestämde sig tidigt för att alkohol inte var något att ha. Min farmor och farfar var med i Missionskyrkan och helnykterister. Han hade kompisar i IOGT och gick med i deras ungdomsarbete och på den vägen är det. Han har aldrig ens tänkt på att dricka A sa han. Klokt, tänkte jag...