Hur hittar man glädje utan alkohol?

6 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Melice
Hur hittar man glädje utan alkohol?
Knaskatten
Svaret är

... att i början kanske du inte gör det? Det är tufft, och det känns inte kul hela tiden - långt ifrån. Nu vet jag inte var i processen du är, och om du har varit nykter en längre tid - i så fall ska ju glädjen komma tillbaka. Gör den inte det är det kanske något annat, något mer, än bara alkoholen som är problemet?
För mig var livet väldigt upphängt kring alkohol och kring att "få" dricka. Jag var glad de dagar då jag visste att det skulle bli drinkar och vin - helger, semestrar, fester.. De dagar då det inte var socialt okej att dricka, till exempel en regnig tisdag, försökte jag hitta ursäkter för att ändå göra det. För att trösta mig, för att jag "förtjänade" det, för att "unna mig" osv. När livet kretsar kring alkohol på det sättet är det svårt att känna att det är kul och glatt att sluta. Då är alla dagar lite bortkastade, grå och trista. Man är ju utan sin bästis och snuttefilt, den där alkoholen som gör allt GLATT.
Men egentligen gör alkoholen inte det glatt, inte ens fysiskt. Det första glaset kanske, men sedan halkar man bara längre ned i ångest och får en lägre nivå v glädje än man haft tidigare. Och då vill man ha mer alkohol för att komma upp igen. Osv osv. Man lånar lyckan från framtiden! Och den får man betala tillbaka med ränta sen.
Men tillbaka till din fråga, som kanske egentligen handlar om att hitta glädje i livet. Hur gör man det? Kanske är svaren olika för olika människor, men de flesta människor mår bra av att sköta grundgrejerna: sova, äta, röra på sig. Sedan blir de flesta gladare av att umgås med andra människor, få fysisk närhet och vara utomhus (gärna i naturen). Jag tror på att man under sin bli-nykter-period ska behandla sig själv som en gravid person och vårda nykterheten som en bebis. Vad behöver du för att bebisen ska må bra? Vila, lagom motion, bra mat osv. Och det som är förbjudet är ALKOHOL, stress, att tvinga sig själv att vara "perfekt" och ställa upp på en massa socialt man inte orkar med (om man inte tycker att det är kul, förstås). Det är okej att ta en liten lur på soffan. Att strunta i att dammsuga. Att äta glass framför tv:n. Om det nu är det du känner för. Du och bebisen/nykterheten är prio 1 och allt annat kommer som prio 2.
HERREGUD vilket rörigt svar, jag bara kräktes ur allt jag tänkte på. Hoppas att det ger någonting. Kram och lycka till!

Nilja
Åh, vilket fint svar Knaskatten 😍

Gick in till denna tråd nyss och läste din kommentar. ”Att behandla nykterheten som om man vore gravid” 💕 Klokt och väldigt bra råd!

Kram,

N. 🌷🌸

Varafrisk
Tycker också att det var en

Tycker också att det var en fantastisk tanke...att behandla nykterheten som om man var gravid! Helt suverän tanke...ska ta till mig den!

Kram

Alta
Bra inställning

Känner igen mig i allt. Jag blev en mästare nu i slutet på måla ett scenario där dagen hade varit superjobbig på jobbet för att rättfärdiga för mig själv att jag förtjänade alkohol. Jag förstärkte och överdrev undermedvetet då jag alltid vetat att varje droppe är fel. Imorgon ska jag tillbaka till jobbet efter lång semester. Och nu kommer den garanterade tristessen. Nu måste jag hitta någon annan guldkant och vardagslyx. Jag älskar sånt. Men som du skriver. Inget mäter sig med det lilla lyckoruset första glaset ger. Jag väger för mycket och jag känner att jag upplever lycka när jag på morgonen vaknar och vet att jag ätit supernyttigt dagen innan och förhoppningsvis också tappat vikt. Min alkoholkonsumtion fick mig att gå upp 8 kg i sommar/höst. Nu kämpar jag mot alkohol och kalorier. Men finner lite tröst i att räkna kalorier. Och Lifesum är BÄST. Som aftonbladets viktklubb men gratis !!! Och bättre på att hitta produkter. Fokus måste vara på att få vara fri från alkohol och ja det blir så in i helvete tråkigt. Men man måste hitta lugnet och lyckan igen utan den. Jag har varit nykter 9 dagar nu.

Melice
Tack för ditt stöd. Tanken

Tack för ditt stöd. Tanken att vårda nykterheten som ett barn i magen är klok, men svår. Jag var nykter under mina graviditeter, men nu känns det otroligt svårt att skippa fredags och lördagsvinet (ca 6 glas per helgkväll). Men jag ska försöka med hjälp av det fina stödet som finns här. ❤️