Ny i klassen

235 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Soffi
Omtumlad

Tack JoYo och Rolf! Ja, känslor måste få finnas. Trots allt. Och nej, utanför fönstret var samma evinnerliga lera som det varit hela hösten, det vita fick jag stå för själv :-). Blir kanske så hela vintern, att vi får stå för det vita själva? Skönt om ni hjälper mig då, tungt ansvar att bära! ;-)

Jag har haft en omtumlande natt. Den började med att jag gick och lade mig med funderingar om hur det går ihop att jag är högkänslig för andras känslor och tankar medan jag har så svårt att tillåta mig egna känslor. Samt att jag funderade över hur jag ska klara att hantera ett möte med min mor över helgen.
Under natten har ett antal pusselbitar fallit på plats. -Herrej-vlar! Är det så det hänger ihop? Det förklarar ju också varför jag omfamnade alkoholen så varmt redan i tonåren.
Lite kryptiskt för er kanske, men jag sitter fortfarande något perplex över samband jag tror att jag funnit. Får se om jag vill/orkar utveckla dem senare.

Allt gott till er alla!

Soffi
Släkten är värst...

Precis hemkommen efter en helg hos släkten och går direkt in här. MÅSTE påminna mig själv om varför jag inte ska åka iväg till systemet nu på momangen för att köpa mig "lite välförtjänt avkoppling".
Suget är starkt.
VAD ska jag göra för att kunna slappna av efter en helg på helspänn?
Jag är helt slut och huvudet matar på och matar på....
Påminner mig själv om att nu är ju faktiskt årets värsta helg avklarad. Inte ska jag sabba allt nu!
Har släppt räknandet av dagar lite... men räknar igen... på 117 dagen av nykterhet... Vill inte tillbaka till 0...
Andas.
Koka te.
Ska kika in hos er andra lite, har försummat det en period när jag bara fokuserat på att överleva julen nykter själv...

Soffi
Gott nytt år!

Sitter framför brasan med en kopp te och njuter av lugnet. Kan inte låta bli att le brett för mig själv, för just nu mår jag så bra!
Det här kommer att bli min bästa nyårsafton på många, många år.

Tänker på er alla som kämpar därute och önskar er ett GOTT NYTT ÅR!

Charlie70
Skriver har också :-)

Jag kanner lite samma som du Soffi. Kan bli det basta nyårsfirandet på lange! Kram har också!

Soffi
Lycklig!

Tänk, så det kan bli!
Hade någon frågat mig i somras (rent hypotetiskt eftersom ingen visste om mitt drickande) om jag inte borde sluta dricka så hade svaret blivit: "-Vad? Jag? Nej, jag har inga problem." Möjligtvis efter hård press hade jag nog kunnat erkänna att jag borde dra ner lite på konsumtionen. Men sluta, NEJ!
Så kom dagen då läkaren tog ett blodprov på mig.... Inte ens när svaret kom att leverprovet visade på kraftig överkonsumtion av alkohol var jag beredd att sluta. Men det fick mig att söka upp den här sidan, Alkoholhjälpen. Alla berättelser här fick mig att ge vika lite: Ok, jag provar att dra ner på mitt drickande (Hjälp, jag var rädd!).
Började på "programmet" där de rekommenderar tre vita månader som start. -Öh, det går ju inte, det kommer ju att "inkräkta" på starten av advent och mysiga glöggstunder... Nåväl, jag testar fram till dess iaf.
Dagarna gick.
I början av december bestämde jag mig för att jobba på nyårsdagen, inte för att vi brukar fira så hårt min särbo och jag, men då kan jag ju inte dricka så mycket.
Sedan blev vi bortbjudna på nyårsfest till goda vänner. Så skönt det kändes att ha giltigt förfall. En nyårsfest i det sällskapet ovanpå en helg hos släkten hade jag aldrig klarat nykter... Nu valde jag att fira hemma i soffan ensam istället. Mys!
Nu sitter jag här och äter frukost på årets första dag, nykter och klar i huvudet, och jag känner mig lycklig!
Ser fram emot att jobba.
Hade någon sagt i somras att jag måste jobba på nyårsdagen hade jag tänkt: -Är du inte klok? Hur f-n ska det går till? Vad jag hade svarat högt vet jag inte, för det var ju min hemlighet att jag inte kunde tänka mig att vara nykter på nyårsafton....

Snart går jag ut till bilen, med lätta steg och stort ett smile. Köra bil på nyårsdagens morgon? -Javisst! :-) :-)

Året börjar bra!

FinaLisa
Godmorgon Soffi🌅

Vilken fin historia att börja denna nyårsmorgon med🤗
Tack för den!
Kram 💚

Charlie70
Harlig lasning Soffi!

Vi ar fler som håller dig nyktert sallskap denna morgon. Underbar början på det nya året. Låt det fortsatta så. Kram!

FinaLisa
Hej Soffi🌺

Ville bara kolla läget och hoppas att du mår bra🤗
Kram 🧡

Vinäger
En till

Hoppas allt är bra och att du haft fullt upp med positiva saker.

Kram

Soffi
Berg- och dalbana

TACK FinaLisa och Vinäger! Jag har inte haft ork att gå in här på ganska många dagar och då värmer det extra att du varit här och att du bryr dig.

Året har börjat med STORA svängningar i måendet. Först så har jag haft svårt att hitta tillbaka till bra rutiner efter alla helger, inser mer och mer att jag helt enkelt inte fungerar utan fasta rutiner...
Sedan har mitt projekt dragit igång på riktigt och det går med en faslig fart helt plötsligt, från att ha varit seeegt och tungt i december. Känns som jag inte hänger med och kan ha koll på allt och jag har upptäckt att jag har ett par "Det ordnar sig-människor" i gruppen som gör allt i sista stund. Jag som tycker om att vara ute i god tid så att jag hinner kontrollera och tänka igenom alla beslut ordentligt så att allt blir på bästa möjliga sätt. Det är mycket på spel...
Stress och ångest i kvadrat med andra ord. Plus att projektet innehåller delar som väcker minnen och triggar PTSD. Bingo.

Så från att ha varit rent lycklig och mått så bra på nyårsdagen så har jag vissa dagar haft sådan muskelvärk att jag haft svårt att röra mig för att jag stressat. Till att något går bra och jag får en delseger och mår bra igen. Så går något snett och magen krånglar. Problemet löser sig och jag mår bättre - tills nästa strul som ger ångest och hjärtklappning. Ja, så håller det på.

Dessa svängningar får mig att längta enormt efter något som kan dämpa berg- och dalbanan. Det enda jag känner till som fungerar är alkohol.

Häromdagen var jag såå nära att ta ett återfall.
Jag hade varit på möte och möteslokalen ligger nära systemet. Jag var trött, hungrig, arg och stressad... Tanken slog mig: Ingen behöver få veta om jag handlar och åker hem och dricker mig lugn (och full). Tänkte till och med att jag inte skulle skriva det här *skäms mycket*. Men så kände jag att jag måste vara ärlig mot er, kan inte dricka och ljuga om det. Och jag ville inte sabba mina dagar.
Lyckades efter överläggningar med mig själv ta mig hem utan något alkoholhaltigt och höll mig nykter. Känner mig så tacksam över er alla här för det!! För jag hade inte en tanke på hur jag själv skulle må, jag kunde ju inte må sämre, hela diskussionen handlade om ifall jag kunde "se er i ögonen" efter.

Men jag måste verkligen hitta något som kan hjälpa mig dämpa ångest och stress lika effektivt som alkohol. För nästa gång är jag inte säker på att "ni" vinner diskussionen...

Kram till alla er starka kämpar!

Charlie70
Men, vad bra du ar Soffi!

Tank så fantastiskt att du kunde hålla dig ifrån a trots ett antal med- och motgångar på kort tid! Krama dig sjalv och kram från mig!
Charlie

Talien
Hej!

Tog mig tillbaka hit efter lite frånvaro och återfall.
Du är grym 😘 Stort tack för ditt engagemang och omtänksamhet!

Talien
Haha!

Såg att vi skrev till varandra nästa samtidigt
Tack igen ❤

FinaLisa
Godmorgon Soffi🌅

Skönt att du styrde tankarna åt rätt håll den där dagen! Hur idiotiskt hade inte det varit att falla efter en sådan lång rad med vita dagar!?
Så, nu får du vara beredd när det händer igen, hur tänker du?
Köra ett svettigt träningspass brukar göra susen när man är rastlös.
Men just när impuls 👿 slår till då gäller det ju att inte befinna sig i närheten av Systembolaget...
Och skulle man det ja, då får man kanske bestämma sig att köra/gå förbi en eller två gånger och tvingas tänka konsekvenser😟
Det är inte värt att dricka hur stressad eller dåligt man än mår! För efteråt känns det alltid värre😬

Fina Soffi, jag önskar dig en skön och vilsam helg 🤗
Kram 💚

Soffi
Alla medel tillåtna

Tack Charlie, Talien och FinaLisa!

Jaa du FinaLisa, vilken bra fråga; Hur tänker jag och vad gör jag när impulsen att dricka slår till med styrka nästa gång?

Jag tänker nog att alla medel är tillåtna.
Nu har oxveckorna dragit igång på riktigt för mig. Från och med idag så har jag mycket bunden arbetstid då jag måste vara på plats på arbetsplatsen och jag kan inte flexa och jobba på distans lika mycket, ovanpå det har jag jätteprojektet plus att jag har en tidskrävande hobby som jag inte vill lägga på hyllan ens för en period, inte nu som nykter.
Fullsmetat schema med andra ord.
Det positiva med det är att jag fungerar bäst med fasta rutiner, för mycket ledig tid och helger har jag svårt att hantera utan alkohol.
Men jag ser också faror. När jag är trött kommer tanken lätt att jag ska ta ett par glas för att få energi, vis av erfarenhet vet jag också att det aldrig stannar vid ett par glas när jag dricker på trötthet. Likaså när jag är hungrig och inte har tid, ork eller lust att laga mat och äta. Så mycket lättare att dricka bort hungern...
Nummer ett är alltså att jag måste försöka hinna äta regelbundet trots späckat program, inget "ska bara fixa det här..." så att jag, som så ofta tidigare, missar lunchen. Jag måste också försöka sova tillräckligt på nätterna, inget "ska bara..." på kvällen heller alltså.
… lättare sagt än gjort … :-/ :-/
Som krisberedskap tänker jag se till att jag alltid har godis i bilen. Inte så sunt, jag vet, men kommer inte på något bättre. För dagar kommer att komma när jag återigen är både trött och hungrig, för att jag slarvat med ovanstående,och kanske nära systemet... Förhoppningsvis kan jag då snabbt få upp energin och komma på bättre tankar än att låta autopiloten gå in på systemet för att "lösa problemet" och i stället ta mig hem.
Får jag sug av andra anledningar blir träning toppen, hmmm, kanske ska lägga träningsväskan i bilen också?
Overload av tjattrande kollegor - stänga in sig i ett tyst rum? Telefon som går varm - stänga av den och skylla på dålig mottagning? Tja kanske!
Som sagt - allt är tillåtet :-)

Soffi
Ett par glas vin?

Apropå allt är tillåtet.
Jag har ju fortfarande inget alkoholförbud heller utan får dricka ett par glas vin förutsatt att jag känner att jag verkligen vill och gör det av rätt anledning plus att jag vill vara säker på att jag stannar vid två glas. Krav på NOGA eftertanke alltså.
Närmsta tiden tror jag därför inte att jag bör dricka något, kommer att ha alltför tuff period arbetsmässigt att ta mig igenom.
Men, funderar ändå …
Vet att några här lyckats dra ner från stora mängder alkohol till just ett par glas per tillfälle. Mycket imponerande i mina ögon! Jag törs ju själv inte prova, inte än, om jag kan stanna vid "lagom" mängd. Undrar nu, hur gör ni och upplever ni att den där lilla mängden är tillfredställande och att ni mår bra av den? Jag är verkligen nyfiken! (Javisst handlar det om drömmen om att kunna dricka normalt...)
Vet att jag i början av min nykterhet skrev att "Jag har inga problem att dricka lagom i sociala sammanhang". Ser nu att det var en sanning med modifikation. Jag fick en kick av att vara duktig, tänkte för mig själv: "Se, jag dricker inte för mycket!" Stolt över att dricka så mycket mindre än jag gjorde varje dag annars när jag var ensam... Möjligheten till den kicken är ju bortraderad nu när jag varit vit i över fyra månader...
Så, varför har jag fortfarande den dörren öppen?
Jo, för att jag blir obstinat av förbud.
Och kanske, nej...? Inte för att jag är alkis väl? ;-) ;-)

Vinäger
Bra strategi

Oavsett hur du väljer att göra angående att dricka ett par glas, vill jag säga att jag tycker att du resonerar så klokt vad gäller att åtminstone inte göra det nu. Att veta att arbetssituationen är så tuff att du inte vill utsätta dig för risken och därmed låta bli är stort. Många skulle nog göra tvärtom, dricka för att det är en jobbig tid som väntar.

Tänker att du kanske klarar att dricka ett par glas då och då. Undrar mest varför. Är det för att du absolut inte vill ha ett förbud? Ta då bort förbudet och tänk att du inte vill. Är det för att det finns så många situationer då det förväntas att du ska dricka? Många av de händelserna måste ju redan ha inträffat och jag tror att det blir lättare att tacka nej för varje gång. Är ett par glas värt risken att ramla tillbaka i det destruktiva drickandet? Det som gjorde att du började skriva här på forumet.

Jag kanske är helt ute och cyklar vad gäller dina motiv. Kan helt ha missförstått det du skrev. Ber om ursäkt isf. Ville mest få ned de tankar som uppstod i mitt huvud.

Hoppas att du kommer fram till hur du vill göra.

Kram

Soffi
Förändrad

Tack Vinäger! Det känns som du förstår precis vad som snurrar i mitt huvud och du hjälper mig att sortera lite och sätta ord på en del.

Förut skulle jag absolut ha gjort tvärtom mot vad jag tänker nu. Jag skulle ha druckit för att jag ser en jobbig tid framför mig. Jag skulle ha druckit för att få energi att göra något när jag kommer hem på kvällen och sedan skulle jag ha druckit ännu mera för att få sova.

Och det är nog just det att jag också någonstans undrar varför jag går omkring och funderar över om jag kan dricka ett par glas eller inte. Det är inte så att jag ofta är i situationer där det förväntas dricka, nej, jag är "ensamhemmadrickare". Det är nog faktiskt det att jag inte vågar ha ett förbud som kan trigga trots, det plus att något slår stopp inom mig om jag tänker "aldrig mer", det blir för stort att ta in, jag vill ju vara "normal".

Just nu är jag innerligt glad att jag faktiskt inte vill dricka. Suget satte in igår kväll att ta några glas avkoppling, men jag ville inte egentligen ha alkohol. Det blev en ljudbok i soffan istället.

Jag ser nu att jag faktiskt har förändrats en hel del, jag tänker annorlunda och, tror jag, mer långsiktigt. Quick fix är inte lika lockande längre.

Startar dagen med en känsla av tacksamhet, mot er här på forumet som hjälpt mig till andra tankar och gentemot mig själv för att jag haft förmåga att ta in lite nytänk så att jag orkar leva nykter.

Soffi
Sätt ord på suget!

I morse när jag satte mig i bilen, precis efter att jag varit inne här och skrivit, så slog det mig en sak.
Jag har omedvetet börjat sätta ord på suget.
Förut, när jag drack på precis varje känsla, med- och motgång så formligen skrek en röst inom mig framemot eftermiddagen "- JAG MÅSTE HA VIN, eller kanske en GT eller whiskey eller vad som!". Jag funderade aldrig över varför egentligen, drickandet gick på rutin varje dag. Möjligtvis kunde jag motivera det med att "hen var dum" eller "jobbig dag, jag är värd" eller ibland "idag har varit en bra dag, klart jag får fira". Känslan letade jag aldrig efter.

Sedan slutade jag dricka och lärde mig att man bör veta sina triggers. Sagt och gjort, jag identifierade några triggers och tog varning av dem. Med resultat att jag visserligen höll mig nykter men det var jobbigt att bara säga "STOPP drick inte bara för att det här inträffade" och sedan bita ihop hårt. Mycket hårt. Samtidigt som skriket efter vin fanns kvar. Kanske det det sättet som kallas att gå på vita knogar? Jag var också mycket frustrerad över alla som sa "Ta hand om dig!" för jag fattade inte vad jag skulle göra, hur tar man hand om sig?

Det jag reflekterade över i morse var att jag någonstans på vägen har börjat identifiera vad som ger mig alkosug, inte som händelser utanför mig utan som behov inom mig. Jag har börjat tänka, och även skriva här t ex att "Jag vill ha ett glas avkoppling" eller "jag behöver ett glas energi" eller kanske "jag behöver en flaska glömska/avstängning av hjärnan".
Det gör det mycket lättare att hitta alternativ, vad jag kan göra istället för att dricka och som ger avkoppling/energi/distraktion.
Att unna sig godis hjälper ju inte om hjärnan övervarvar och ältar, lika lite som en ljudbok hjälper mot hunger och matthet. Kanske har jag på kuppen kanske börjat ta hand om mig?!

I alla fall, mig hjälper det MYCKET att sätta ord på suget för att kunna bota det och inte bara mota det.

Ville därför dela det här. Om någon annan också kan finna hjälp av tricket så skulle det glädja mig.

Kram alla!

Hitofude
Tricket

Ditt trick ska jag testa, just ikväll skulle jag behövt ett glas nedvarvning. Jag ska försöka sätta ord på vad som kan funka som substitut för det där glaset nedvarvning, ikväll blev det bara att sitta rastlös i fåtöljen. Hur tänker du?

Hel
Smart. Ska testas. Så mycket

Smart. Ska testas. Så mycket klokskap du delar. Tack.🤗

Se klart
Tack och trick!

Nu har jag läst din tråd och känner igen mycket, allt från att briljera med att äh idag tar jag alkoholfritt (med jobbet) och sedan gå hem och dricka två-tre glas vin.
Men det jag fastnade för var detta med att Ta Hand Om Sig och varför det ska vara så knepigt för oss.
Det är ju inte spa att dricka en flaska vin och somna i soffan? Det är nån sorg över vad vi (som var och en kämpar med tuff vardag och allt vad det innebär) måste avsluta dagen med något som gör oss ledsna, trötta, besvikna (på oss själva) och därmed börja nästa dag på minus.
Berätta gärna mer om dina tankar, och vill gärna höra mer om utvecklingen av Tricket.
Idag hade jag inget sug efter alkohol men mycket, mycket tankar. Så imorgon vill jag starta dagen men ett stort glas lättja.😊
Kram.

Javelin
Ville bara titta in och se

Ville bara titta in och se hur du haft det, jag har inte orkat skriva här så mycket men håller mig nykter iaf.😊 Du har som vanligt kloka reflektioner och det ger mig mycket att läsa om din resa! Hoppas du mår fint och tack för alla kommentarer i min tråd! ❤

Javelin
Det var ett tag sedan du

Det var ett tag sedan du skrev här Soffi och jag minns att du inte hade satt något alkoholförbud eller så. Jag hoppas bara du mår bra och har den balans du vill i livet. En del som skriver här sätter lite extra avtryck och du är en av dem för mig. 🌸

Sidor