Fibblan

Heja dig Wasabi ?!
Du resonerar så klokt! Tror som du - det ska till mer än willpower för en trygg nykterhet! Ibland är den bra att ha att tillgå, men för en långvarig nykterhet, behövs mer. Ofta handlar suget, precis som du beskriver, om annat än längtan efter a. Bra gjort att våga vara kvar i det och analysera vad det kan handla om egentligen ?!
Heja, heja ?!
Stor kram!
/Fibblan ?.

Tack Fibblan, du är så snäll som fortsätter peppa mig här när jag är så dålig på att peppa andra... förlåt för det allihopa, men skriver när jag genuint känner igen mig i något, eller har något konkret att säga och inte bara för att. Om andra har skrivit samma sak som jag tänker i någons tråd så skriver jag inte det.

I alla fall... har haft en skön lugn dag med en timmes hundpromenad och lyssnade på Recovery Elevator under tiden. Det lugnade mig och jag vet att det inte blir någon alkohol för mig idag och det är så långt jag kan lova. Jag vill inte ha det jävla giftet som kidnappar mig. Som hindrar mig att utvecklas och vara den bästa versionen av mig själv.

På ytan så gör jag redan det. Jag vill vara nykter och jag vet att det är det bästa jag kan göra för mig själv. Men ändå så finns tvivlet i det undermedvetna. Jag kan se en ölreklam eller en middagsscen i en film där de dricker vin, och direkt börja romantisera alkoholen och ev i tankarna börja planera när/vad/hur jag ska dricka. I stunden får ångest och jag börjar tvivla på att jag gör rätt. "Har jag verkligen problem?" "Jag kommer aldrig kunna vara nykter hela livet?" "Varför kan andra, men inte jag?" "Livet är tråkigt utan alkohol." osv. De här tankarna är en ond spiral som leder till att jag dricker inom de närmsta dagarna om inte samma dag om jag inte upptäcker dem och jobbar bort dem. Jobbar bort dem gör jag genom att, istället för att distrahera mig själv, låta dem vara där och fundera på varför dem är där och bryta ner dem en efter en. Sen visualisera hur jag kommer må om jag dricker vs inte dricker. Romantiseringen av alkohol är ett samhällsproblem och jag hoppas att den väl bevarade "hemligheten" kommer ut snart och folk förstår vad de faktiskt riskerar varje gång de tar ett glas.

Jag klassar mig inte själv som alkoholist och har aldrig gjort. Jag upplever just nu ett beroende till alkohol, det är en erfarenhet jag har i livet tyvärr och något jag måste kämpa med just nu. Men det är bara en aspekt i mitt liv. JAG ÄR INTE MITT BEROENDE. Det är det jag försöker komma fram till. Tankarna eller rösterna inne i mitt huvud är alltså inte jag - det är beroendet som snackar med min egen röst. Flummigt som fan jag men hoppas att det makes sense om någon har läst såhär långt.

Fibblan

Make sense, alltså ?!
För ngn i samma situation, dvs ngn som upplever att de utvecklat ett beroende av alkohol, mig inberäknad, är det en klockren beskrivning! Tack för du delar med dig av dina kloka tankar, Wasabi ?! Du är verkligen på G och jag imponeras av din ihärdighet och övertygelse att denna gång, ta mig fan, typ, få den där känslan av nykterhet som en gåva, snarare än ett straff, att verkligen klicka ner och in i dig fullt ut✨!
För precis som du säger, det är en skillnad när det händer. För visst kan vi båda tänka det. Att det är så vi vill tänka och förhålla oss och så gör vi det ett tag, och mår så bra så i det☺️. Men så studsar tanken tillbaka i gamla mönster, kanske triggat av en scen ur en film, eller något annat. Och då från vi "plocka hem" det rätta tankespåret igen?!
Inte ett dugg flummigt i min värld. Det är så det kan se ut på vägen att bli FRI! Jag känner igen allt ovan?!
Fortsatta lyckönskningar på den resan
Wasabi??!
Vi fixar det här, och vi behöver inte tänka på hela livet, resten av livet nu, eller hur ?! Nu är nu och just nu är vi båda nöjda med att vi väljer nykterhet, inte sant?!
Stor kram
/Fibblan ?.

Vi har konstaterat det förr, trots åldersskillnad känner vi igen varandras tankar mycket väl. Jag skriver under även på ditt senaste inlägg, förutom att jag börjar förlika mig med att jag är alkoholist.

Du som är så ung och klok, jag hoppas att du kommer fram till det A-förhållande som passar dig bäst.

Jag är glad för att du är här igen och skriver. Tror att det är viktigt att våga hänga kvar även mör det inte går spikrakt framåt.

Kram

Vad betyder en paus från forumet?

De som svarade en massa alkohol får en kaka. Japp, jag har druckit skitmycket. Inget har blivit bättre - snarare sämre. Som alltid då. Kul ändå att man testar gång på gång för att se om alkoholen plötsligt ska ha blivit en mirakelkur. Jag är så jävla trött på det. Men sluta då? Nä, så enkelt ska det inte vara tydligen. Jag intalar mig själv att alkoholen inte är ett problem och att det bara är ett symptom på andra saker. Visst, jag har andra problem som alkoholen har blivit en tröst för såsom ångest, sorg och ensamhet. Men alkoholen är i sig ett problem. Ett problem som bara växer.

Jag kan vakna upp irriterad och arg. Försöka göra produktiva saker men vill bara gråta. Då börjar jag planera att dricka och POFF så blir jag glad och relieved. Jag har inte ens druckit något än, utan bara tanken på att jag kommer få dricka senare är en lättnad. Jag kan göra det jag ska, slutar gråta och sen på kvällen börjar jag dricka. Eller det behöver inte ens vara kväll, ibland efter lunch. Jag jobbar tre dagar i veckan så jag har försökt att inte dricka dagarna innan jobb vilket har funkat sådär men till kvällen innan sista jobbdagen så brukar jag inte kunna hålla mig och dricka ändå. Bakis på jobbet dagen efter. Sen har jag 4 dagars helg och dricker typ varannan dag, men varannan dag bakis. Bakfyllan är inte att leka med heller... jag har säkert skrivit det förut men jag har spyr nästan alltid dagen efter och det är inte bara en spya utan det fortsätter under dagen tills det bara är galla och magsyra. Det är så äckligt och ofräsch och det gör ont. Hur kan man gå igenom det här och sen dricka igen dagen efter? Jag har väl förstört maglinningen, halsen och tänderna vid det här laget.

Usch, det här inlägget fick mig att må skit men tror att det är bra att skriva ner det i alla fall även om det inte är nyheter direkt. Jag har inte druckit på tre dagar nu i alla fall. Jag måste ta det här på allvar, även när det har gått ett tag och jag inbillar mig att det inte är ett problem längre.

Nu har jag läst hela din tråd och instämmer i vad så många skriver. Du är en extrem kämpe, och du imponerar! Jag har fem veckor nykter i bagaget, och det är första gången jag har bestämt mig för en längre tids nykterhet (3 månader till att börja med) och första gången jag skapar en tråd här.
Jag inspirerar av den kraft och envishet som du visar. Jag hoppas att du ser lite av den själv? Ibland låter det som om du är väldigt arg på dig själv, och att det du utsätter dig för är obegripligt. Men alla vi här har ju det gemensamt att vi tar irrationella beslut. Hör till liksom.
Hoppas du kan se förbi det bara lite och fokusera på det du gör som är så bra! Kram för nykter tisdag. Inte den roligaste, men det är ok.

Se klart - Tack så jättemycket för dina fina ord om mig. Du har rätt. Jag blir ofta arg på mig själv vilket såklart är väldigt oproduktivt. Måste försöka ha lite mer tålamod och vara snällare... jag har tänkt på att alkoholen kan, i mitt fall, vara en sorts självskada också. Jag vet att jag har tänkt när jag har druckit att jag förtjänar att må dåligt nästa dag och sen druckit mer. Just nu har jag inget datum utan tar det dag för dag, det funkar bäst för mig.
Grattis till fem veckor, helt underbart ju!

Andrahalvlek - Tack! Ja, lite klokare får man hoppas ;)

Alltid skönt att få den första veckan överstökad även om det har gått otroligt lätt den här gången. Jag är fortfarande försiktig eftersom jag vet att sug kan komma närsomhelst, men än så länge är jag bara tacksam och lättad över att vara nykter.

Jag märker att jag funderar mer på framtiden när jag inte dricker, men på ett bra sätt. Hur vill jag att mitt liv ska se ut 5-10 år från nu? När jag inte är fast i alkoholträsket (som jag har sett vissa så fyndigt kallar det) kan jag göra vad jag vill! Jag kan försiktigt drömma om att kanske bli mamma någon dag. Jag har ingen barnönskan just nu, och har lovat mig själv att aldrig skaffa barn om jag fortsätter dricka som jag gör. Men kanske om jag är nykter en längre tid och är bekväm i mig själv och vem jag är. Annars vill jag resa, träna och blir exceptionell på att virka. Uppleva livet med min man och komma närmare honom. Jag vill plugga och ha ett jobb där jag trivs en längre tid.

Det är underbart att kunna drömma igen. Jag vill inte sluta.

"Sobriety is everything that alcohol promises"

Till en vecka! Härligt att höra/läsa, framtiden- den ligger ju där. Önskar dig en fredag utan dividerande med dig själv, utan lite lugn och klarhet! Kram.

Intressant hur enkelt och rätt ett beslut kan kännas, och hur tacksam jag är över det just nu. Absolut inget dividerande utan bara lättnad över att inte behöva dricka och förstöra mig själv.

Jag är nykter dag 6 och är nyfiken på hur jag ska uppleva min första nyktra helg på evigheter.

Grattis till första nyktra veckan!

Andrahalvlek - Tack! Läste i din tråd att helgen hade gått bra, det gör mig glad.

Igår köpte min man mat till oss och öl till sig själv. Han frågade om det var okej och det är det ju såklart. Jag måste kunna vara runt alkohol för att överleva i denna värld. Lite dramatiskt men ni fattar. Men jag kände fortfarande ett litet sting, eller vad man ska kalla det, när han sa det. Några sekunder av avundsjuka, irritation och sorg. Det försvann ganska fort men ändå, inte så kul. Jag vet ju att jag gör det här för mig själv, ingen annan. Varför ska jag då vara avundsjuk och arg över någonting jag inte vill ha? Jag hoppas att det inte alltid kommer kännas så när folk dricker runt omkring mig. Jag är ju bara 9 dagar in så det är fortfarande så färskt allting. Lite rädd var jag att jag skulle dricka automatiskt också. Att jag var så djupt i beroendet att jag inte kan ha alkohol hemma, men jag KONTROLLERAR mina handlingar. Jag kan bestämma mig för att inte plocka upp ett glas, hålla det till munnen och svälja alkohol. Tankar och känslor är svårare... men det kanske kommer.

För det som en del beskriver, att tappa kontrollen. Jag gör det sällan, överlag och ett exempel är att jag typ aldrig verkar vara särskilt full, oavsett om jag dricker mycket.
Konstigt att en då blivit just en sån som dricker för mycket. Men vi håller oss på rätt sida, även idag!

Så fint att se att du är på banan igen. Det är tufft att klara av att avstå när någon i närheten dricker. Kan du be din man avstå om du känner att det blir övermäktigt?

Tio dagar i morgon = tvåbent i nykterheten. Du är fenomenal. Jag hejar på dig och önskar dig ett varmt lycka till.

Kram kram

Jag var lite rädd för att tappa kontrollen men efter det så känner jag mig starkare. Jag bestämmer om jag ska dricka eller inte och det ska jag inte - det vill jag inte. Det kommer alltid vara alkohol runt omkring så jag får leva med det. Det kan vara lite obekvämt men det är okej. Min man dricker inte så mycket eller ofta.

Vill önska dig en trevlig helg. Skönt att läsa att din man inte dricker för mycket och för ofta. Det underlättar trots allt.

Kram till dig

Tack Andrahalvlek och Vinäger. Ja, det är något kraftfullt över att kunna ändra en dålig vana, speciellt när det handlar om en beroendeframkallande drog såsom alkohol (vill inte förminska drogen eller beroendet men bara inflika att vi kan ta kontrollen!). Nu ska jag inte ropa hej innan jag har kommit över ån (är detta rätt ordspråk, låter skitkonstigt i mina öron. Jag har varit borta från Sverige för länge, haha), men egentligen finns det väl ingen å med att sluta dricka. Man är ju aldrig "klar", utan man bygger på sin nykterhet hela tiden med återfall, händelser, insikter, erfarenhet och vita perioder. Tillslut så hamnar man förhoppningsvis i ett tillstånd där nykterheten ses som en gåva och det enda naturliga valet. Jag vet inte om jag är där än men jag är nyfiken. Hur kommer jag må vid 3 månaders, 6 månaders, 1 års nykterhet? Jag vet vad alkohol gör, nu vill jag testa utan.