Nystart Version 2

944 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Sisyfos
Vila

Ja, det låter outhärdligt ditt liv med frun. Nu har ni nog också hamnat i en extremt ond cirkel och hon skulle kanske kunna finnas här på anhörigsidorna.
Och ja, det skulle nog vara bra för dig att åka iväg och ta hand om dig själv och få perspektiv. Du kanske skulle kunna åka på nån temaresa med hälsoperspektiv eller nåt så att du inte kan dricka. Förstår din oro och det vore ju helt meningslöst om du drack på en sån semester.

nystart
Tack

Tack igen för att du bryr dig Sisyfos. Jag har faktist tittat lite på just såna semestrar, dock inte mer. Ett alternativ som kanske skulle funka bättre är att skicka iväg min fru på en semester. Hon skulle behöva det, men sen har jag försökt med detta flera ggr utan att hon vill - konstigt tycker jag då hon skulle kunna koppla av ordentligt och kanske får lite mer lugn. Lugn är vad vi behöver, men hon stressar upp sig över minsta lilla grej, och om jag inte är med på noterna direkt så målas jag svart och blir en fiende. Vi hade ett ganska allvarligt samtal igår om att vi inte kan fortsätta så här, men hon hamnade i bråk med ena dottern direkt imorse - jobbigt läge då jag egentligen höll med dottern men om jag inte är med i enad front hamnar jag mitt i skottlinjen och det blir mig hon bråkar med. Jaja, bara att fortsätta minimiera skador för tillfället. Jag vet ju var jag vill hamna, dock hittar jag inte riktigt ur ur labyrinten trots att jag hart både karta och kompass och alla pusselbitar.

Tack igen för att ni alla bryr er.

Andrahalvlek
Lider med er

Ingen av er mår bra i detta 😢 Ni kanske ska prova parterapi? Inte för att hålla ihop, utan mer för hur ni ska bryta upp på skonsammast sätt.

Men jag vidhåller - ingenting blir bättre för att du dricker. Tvärtom.

nystart
Andrahalvlek

Tack igen för att du skriver. Du har helt rätt, inget blir bättre med att dricka. Orkar inte riktigt skriva just nu, är nere i ett svart hål - tror dock jag måste kapitulera nu och slutligen erkänna för mig själv att jag en alkoholist och att jag inte kan dricka normalt. Visst det funkar ju oftast bra men sen kommer det en karatefylla som jag planerat in i minsta detalj. Men det är inte bara dessa fyllor som ställer till det, jag har blivit väldigt lättirriterad och lätt väldigt arg, jag tror detta kommer dels från drickandet men också från min relation med min fru. Men kanske om jag lyckas bli nykter så kanske det blir bättre med henne också, det kan iallafall inte bli sämre.

Började skriva lite om min senaste fyllebravad men raderade det då det är lite för färskt och alldeles för pinsamt att dela just nu. Den personen vill jag inte träffa igen.

Andrahalvlek
Börja i någon ända

Ibland är det svårt att se skogen för alla träd. Det enklaste är att börja med en sak. Pulshöjande träning tex, det kommer att hjälpa upp både ditt humör och bättra din sömn. Kost är en annan viktig pusselbit.

Din irritation och ilska kan antingen bero på abstinens eller depression. Ett läkarbesök hade nog varit lämpligt. Du kan behöva SSRI, som gips på ett brutet ben inledningsvis.

Alkoholen gör att serotonin (må-bra-hormon) stiger, men dagen efter störtdyker det. SSRI är en medicin som höjer serotoninet. Har man lågt serotonin är det vanligt att man självmedicinerar med alkohol.

Styrkekramar i massor till dig!

nystart
Rutiner

Det är viktigt att försöka få till rutiner och boka in saker som omöjliggör eller försvårar möjligtheten till att dricka. Förut försökte jag tex alltid ta bilen till flygplatsen så att jag aldrig kunde dricka på iallafall hemresan, detta fungerar inte nu då min fru behöver bilen när jag är borta. Boka in träningspass på kvällstid vore också väldigt bra, men har ofta tränat tidigare på dagen och känner mig då så nöjd med att ha tränat att jag kan unna mig alkohol, hål i huvudet jag vet. Sen går det så fort att tappa fotfästet när man får elaka kommentarer kastade i ansiktet på en. Det måste jag jobba på också. Men fokus just nu är att ta en dag i taget och verkligen satsa på att vara nykter, inte komma med dåliga ursäkter. Ikväll måste det bli nyktert, funderar just nu på hur jag kan fylla kalendern ikväll för att hålla mig undan möjligheten att korka upp.

Sisyfos
Humör

Lättirriterad, det låter inte så bra i mina ögon. Alkohol påverkar ju hjärnan och alla typer av personlighetsförändringar i nyktert tillstånd är nog viktiga att ta på allvar. Sen har det säkert en hel del att göra med att du befinner dig där du är.
Vad kan du ägna kvällarna åt? Ja, det är ju den eviga frågan... och svaret är ju rätt komplicerat. Ibland behöver jag bara vila... och just det har ju varit förknippat med alkohol. Men lösningen är ju då heller inte att sysselsätta sig. Och om man gör det så måste det ju vara att göra något du mår bra av. Kan du göra nåt med barnen? Åka o bada? Läsa bok etc? Gillar du serier? Gillar du och din fru nåt som ni kan göra gemensamt? Lyssna på alkisdpodden kanske? Inte jätteansträngande, men där får man också en del tankar.
Ja, hur som helst. Lycka till nu. Tror att vi kan greja det här.

nystart
Problemet

Problemet ligger i att min fru ser problem och jobb överallt, dvs hon stressar runt och allt ska göras på en gång. Försöker jag hjälpa till blir det än värre då jag enligt henne antingen inte gör jobbet tillräckligt bra eller att det är hennes jobb och om jag gör det känner hon att jag inkräktar på hennes domän. Allts skall dessutom göras exakt enligt hennes beskrivning, hur kass den än är. I detta läget har jag egentligen 3 alternativ, antingen springa runt och desperat hitta egna jobb att göra, lämna huset, eller alternativ 3 dricka alkohol och försvinna i dimman och bli immun mot hennes stress. Väljer jag alternativ 2 slutar det alltid med att jag får skit för att det blivit kaos när jag lämnat huset, att få med barnen på något är inte aktuellt då hon skapat ett schema som måste hållas till 100%. Alternativ 1 funkar ibland, men får ju ingen ro av att jaga runt själv och hitta på jobb efter en hel ardbetsdag dessutom. Tyvärr faller det oftast på alkternativ 3 då jag helt enkelt inte orkar ta kampen.

Men annars skulle den optimala kvällen vara att gå och träna, sedan äta och kolla på någon tvserie. Nu följer vi en serie, men den brukar vi inte titta på förrens sent på kvällen så det är innan dess jag måste bryta.

Se klart
Hej nystart!

Har inte läst hela din tråd så därför kanske mitt inlägg inte är helt relevant men jag testar och tänker att just här på forumet är det okej, att testa tankar alltså.
Jag har jobbat en del med ledarskapsutbildningar, och oavsett forskning, nya rön eller teorier, så finns det en tanke som alltid fungerar- i alla organisationer.
Och det är att fokusera och lägga kraften där man kan påverka.
Och alltså ingen annanstans.
På så vis får man inflytande. Över vad det nu är man vill ha inflytande över.
För mig funkar detta ganska bra även i vanliga livet.
Jag tänker att du har gjort så otroligt många försök att få till stånd förändring hos din fru, och mellan er. Men ibland är den enda vägen att kapitulera- inför det som ligger utanför sfären för påverkan.
Och om all kraft, istället, läggs på det som går att påverka; dvs ditt drickande. Så kan det tänkas att du får så mycket makt över ditt liv att du kan förändra det. Så som du själv önskar. Att ha makt över sitt eget liv, det är stort.
Önskar dig massa gott och kraft!

nystart
Se klart

Tack för ett av de bästa inlägg jag läst, detta råd måste jag följa.

Min tur
Hej

Hej nystart
Jag vet inte om du kommer ihåg mig. Jag skrev på forumet 2015 tror jag det var. Vi peppade varandra en del du och jag. Jag hade alias ”orka”.
Jag har genom dessa år jobbat en hel del med mitt alkoholberoende och det tog mig lång tid att kunna benämna det som ett beroende för mig själv. Usch ja! Det känns jobbigt att se den delen av sig själv men man är ju så mycket mer oxå!! Så mycket mycket mer än bara sitt beroende🙏
Jag är mamma, dotter och vän. Och jag är omtyckt, accepterad och älskad. Jag är oxå jobbig, krävande och lite överviktig😅
Men jag är beroende och jag har inte klarat av att sluta på egen hand. Jag har brutit så många löften till mig själv och gjort mig själv så illa! Hällt i mig vin och ren sprit för att orka med mig själv och mitt liv. Sårat och svikit de jag älskar mest av allt och det gör mig så, så ledsen.
Nu har jag tagit hjälp och insett hur många duktiga och kompetenta människor det verkligen finns, som kan och vill hjälpa. Som inte alls tycker att man är värdelös. Som inte alls har svårt att förstå och som hjälpt mig med mitt självförakt.
Jag är nykter sedan 8 dec. Jag äter antabus och går i samtalsgrupp en ggn i veckan.
Nu blev detta lite av saker som kanske skulle hamnat under en egen tråd.. ursäkta för det men när jag såg ditt alias här ikväll kände jag att jag ville skriva dessa rader till dig.
Du sliter och kämpar! Och du vill! Nystart, det finns hjälp att få🌸att hela tiden misslyckas är för djävla förödande för självkänslan.
Kram Sara

nystart
Orka

Så klart jag kommer ihåg dig, jag har ofta tänkt på dig och undrat hur du har det. Tack så otroligt mycket för ditt inlägg i min tråd, jag är glad att det verkare ha vänt och går bra för dig nu. Det går ju upp och ner för mig, och visst har du rätt i att det känns fördjävla dåligt att trots löften till mig själv så bryts dem utan att jag riktigt förstått det förren det är för sent. Jag funderar allvarligt på att söka hjälp, men jag vet faktist inte riktigt om jag ska söka hjälp för drickandet primärt eller för min relation till min fru. Som jag skrivit så många ggr i denna tråden är jag säker på att om jag redde upp det med min fru (på ett eller annats sätt) så har jag goda chanser att göra mig kvitt med alkoholen.Dock är jag inte lika säker på att om jag bryter med alkoholen så läses problemen med min fru, och löser jag inte dem lär jag förr eller senare börja dricka igen.

Och igen, så glad att se dig igen Sara, jag har saknat dig! ❤️

nystart
Kapitulering

Jag har kapitulerat. Jag orkar inte mer. Allt frun gör är att gapa och skrika och klaga och nedvärdera mig. Jobbet är skit, ingen som värdesätter vad jag gör, en kund klagade på mig häromdagen, helt obefogat och jag hade agerat precis som jag blivit sagd att göra, ändå går de andra bakom ryggen på mig och ingen står upp för mig. Har ingen jag kan prata med, ingen som bryr sig. Alla är så förbannat själviska, har försökt berätta förut hur jag jobbigt allt är för mina föräldrar, men allt de är intresserade av är att prata om vädret.

Igår drack jag mer än jag gjort på länge, orkar inte mer.

Andrahalvlek
Lider med dig 😢

Vill ge dig ett boktips! ”Skål! Ta mig fan” av Torbjörn Åberg. Den känns precis skriven till mig - och jag tror att du kan känna igen dig massor också. Finns som ljudbok på Storytel.

nystart
Andrahalvlek

Ingen ide att tycka synd om mig, jag har satt mig i denna sitsen själv. Jag måste lära mig att hantera livet utan alkohol. Kan jag inte hantera min fru måste jag flytta eller kasta ut henne, inte supa.

Jag har funderat på just den boken förut, kanske skulle slå till.

nystart
Deal

Har gjort en deal med frugan, jag slutar dricka och hon slutar klaga. Vi får se hur det går från hennes sida, men jag är helt inställd på att klara min sida. Hade egentligen tänkt satsa stenhårt på att gå ner i vikt, men till att börja med så skiter jag i vikten och fokuserar enbart på att inte dricka. Därför ska jag nog unna mig en riktigt rejäl pizza ikväll.

Andrahalvlek
Heja er!

Låter som en kanonbra deal 😊 Och vara nykter är mycket viktigare än att gå ner i vikt. Plus att alkohol innehåller en hel del kalorier, så du kanske går ner i vikt också genom att sluta dricka. Vinn-vinn 😊

Se klart
Tillit

Hey!
Testa en tanke; att lita på att era löften om, och behov av, förändring är tätt förknippade.
Hon vill lika lite bråka som du vill dricka.
Ni tvingar varandra in i beteenden och roller som ingen av er tycker om. Jag tänker att tillit är en viktig fråga här. Pratar ni om sånt?
Kan jag lita på att du inte dricker? Kan jag lita på att du inte klagar, och är missnöjd med mig?
Ibland är frågor, svar.
Jag testar tankar här, och hoppas ok!

nystart
Sov

Sov som en gris inatt, alltid lika skön känsla när man vaknar upp utan att vara bakis.

Ullabulla
Skriver

Som anhörig här.
Jag har följt din tråd lite på avstånd och känner med både dig och din fru.
Att vara anhörig till en som dricker är tufft.
Man känner sig bortvald och icke prioriterad.
Arg missnöjd och i konflikt med världen.
Just för att man inte kan tvinga en annan människa till att vara nykter.

Fina rader i alanonbok är:
Utan att vara medvetna om det så blir vi bittra och oresonliga.
Vi tappar sakta vårt förstånd.
Jag säger inte att det gäller din fru.

Men jag minns hur jag körde med mitt ex när han var nykter.
Då skulle han minsann få betala för de onyktra kvällar han "tvingat" på mig.
Då skulle mina drömmar och önskningar infrias så att jag skulle stå ut genom nästa period av fylla.
Kanske det är så för din fru,kanske inte.

I mitt fall var allt detta omedvetet.
Jag hade inte koll på att vi dansade denna destruktiva dans förrän efter vi brutit.
Lycka till med era löften till varann.

Som grädde på moset ett litet tips:
Kanske fråga din fru varje dag. Vad kan jag göra för dig idag?
Kanske hon börjar ställa samma fråga till dig så småningom🙂

nystart
Ullabulla

Tack för vad du skriver, du kan nog ha rätt delvis. Jag försöker fråga henne varje dag vad jag kan göra för henne, men kanske inte tillräckligt? Har inte tid att skriva mer just nu men käkade en ostmacka när jag normalt brukar ta ett glas, jag tror mycket av mitt drickande handlar om att jag är hungrig och har förväxlad hungersug med alkoholsug. Räknar med att vara nykter resten av kvällern också.

nystart
Det

Det blir lätt att allt fokus hamnar på just alkohol när man försöker ta tag i det. T ex om jag har något bokat om ett par veckor som kommer innehålla alkohol har jag ofta (alltid) tänkt eftersom jag säkert kommer dricka då kan jag lika gärna dricka nu också. Jag har 2 såna events i mars. Tänker tvärtom nu, hoppas det håller, att om jag dricker då så dricker jag då och tar det då, just nu ska jag inte dricka och framtiden berör inte nutiden. Nykter några dagar nu iallafall och går igenom samma symptom som alla andra gånger jag slutat. Mår så bra men är trött och känns som jag blivit överkörd av en ångvält.

nystart
Sådär

Då var benen undansparkade igen, hela dagen från frukost har hon klagat på allt och alla. Orkar inte med den här skiten, lika bra att dricka sig full då det ändå kvittar.

Sisyfos
Ja, Nystart... en

Ja, Nystart... en samvetsfråga i all välmening... var det skönt att hon inte höll sitt löfte så att du kunde skylla på henne när (eller om) du bröt ditt?
För det spelar ju roll om du är nykter, för dig framförallt. När man kommer bort från alkoholen, vilket jag lyckats hyfsat med på senare tid så blir det ännu mer tydligt. Jag har roligare, tycker bättre om mig själv, får mer energi etc när jag är nykter. Antar att du egentligen får samma effekter om du håller upp en lite längre period. Så det kvittar verkligen inte när du väljer att dricka. Du fightas på två håll nu, klart att det är lätt att det blir övermäktigt, men kvittar gör det inte.

nystart
Sisyfos

Nej det var inte skönt någonstans, jag blev så besviken så jag kan inte ens beskriva det. Barnen lika besvikna då de hamnade i samma skit. Ja jag har druckit ikväll, men inte blivit full som jag skrev. Efter att frun gått och lagt sig, då hon ignorerat oss allla och kastat tillräckligt skit så lät jag barnen vara uppe mycket längre än vad hon tycker är OK. Känner mig väldigt nära dem och har kärklek även då jag druckit, jag är garanterat den som låter barnen vara barn - min fru inte så. Kan inte skriva alla detaljer då det skulle bli en roman, men jag VET att jag skulle hantera alkoholen utan henne. Igår var allt jättebra så trodde på att vi kanske skulle kunna reda upp det här, men redan vid frukost imorse som sagt så spårade det ur.

Men som svar på din sista mening, nej det kvittar inte men det känns så.

Tack för att du finns Sisyfos

nystart
Spårade

Spårade ur ännu mer idag, hon lyckas köra terror på båda ungarna och ingen av dem förstår vad hon håller på med. Tog med dom ut hela eftermiddagen för att låta dem ha kul, de berättar att de tycker det är tråkigt att deras mamma aldrig gör någut kul med dom utan bara pressar dom med läxor och allt annat de behöver göra. Slutar med att det blir bråk när det är dags för mat och allt är mitt fel osv, vet inte hur det kan vara mitt fel att hon ber båda döttrarna att dra någonstans. Tydligen är huset enbart hennes och om någon ska flytta är det jag, dock säger båda döttrarna att om vi flyttar isär vill dom bo med mig. Vet inte vad jag ska ta mig till.

Min tur
Frihet

Hej igen nystart
Sist jag var med på forumet var jag i ett förhållande som inte var bra för mig. Riktigt hur destruktivt det var såg jag inte förrän jag lämnade det. Än idag bearbetar jag det. Han var inte elak på ett verbalt eller fysiskt sätt. Han älskade mig inte helt enkelt. Inte på det sätt jag vill och behöver bli älskad. Han levde med mig och sa en massa fina saker men han fanns aldrig där. Jag var lämnad ensam och han ville inte förstå eller ta del eller stötta mig. Jag bad honom om hjälp flera ggr. Men jag betydde inte tillräckligt helt enkelt. Min dotter for oxå illa😔mer än vad jag kunde se då vi befann oss där.
Jag hade inte kunnat hitta vägen ut ur mitt missbruk tillsammans med någon som inte ville finnas för mig. Det hade aldrig gått!
Så jag förstår när du skriver att du dricker ”på grund av ” din fru. Hon eller rättare sagt er relation är en del i din problematik.
Så tror du att ni kommer att klara det tillsammans? Eller behöver ni oxå en ”nystart”...
kram🌸

nystart
Min tur

Tack för ditt meddelande, du har rätt till hundra procent i vad du skriver. Jag kan inte ens vara sjuk och hoppas pa lite sympatier eller hjälp, även om jag skulle ligga i sängen med 40 graders feber skulle det vara mest synd om henne. Därför kan jag inte minnas när jag senast tillät mig vara sjuk, förutom en magsjuka för ett par år sedan som jag inte kunde gömma undan för henne. Hon hånar mig nu för att jag föll och drack i helgen, men att hon "föll" först och bråkade och skrek har inte existerat då hon inte alls gjorde det och att jag bara hittat på - helt sjukt faktist. Idag har hon plötsligt börjat prata med oss alla igen, men helgens händelser är hundra procent mitt och barnens fel. Jag orkar inte ens bråka utan låter henne tro vad hon vill tro. Jag behöver göra upp en plan, tror inte det finns en chans att vårt äktenskap kan bli bra. Men lättast just nu är att låta henne tro att det är okej för att kunna komma på en plan. Hon har redan hotat mig med att hon tänker göra mig bankrutt och att jag inte ska få se barnen om jag lämnar henne, så det är bäst att inte göra det utan plan som sagt.

Tack igen för att du skrev!

Andrahalvlek
Vissa gränser

Det låter onekligen som ni passerat gränser och sagt saker som skadat er så mycket att det aldrig går att reparera.

Men om du ska klara av en skilsmässa med allt vad det innebär på bästa möjliga sätt så måste du vara nykter 🤗 Bättre motivation kan du ju knappast få!

Och barnen är väl stora nog att själva få bestämma var de vill bo?

nystart
Andrahalvlek

Jag behöver ju som sagt bygga upp mig själv innan jag kan ta en fight, troligen bör jag söka hjälp för hur jag ska hantera henne och kanske även drickandet. Nu vet jag inte hur det fungerar med vårdnaden, barnen går på mellanstadiet så antar att om vi inte kommer överens så handlar det om en rättsprocess?

Sidor