Japp, så är det. Du bestämmer! Det är ditt liv, ditt val och ditt beslut.

Skriv och läs mycket här på forumet så ska vi stötta och peppa allt vi kan ?

April

Hittade detta forum för några dagar sen när jag aktivt började leta efter sätt att få hjälp anonymt. Blev glad och imponerad av den positiva tonen och engagemanget! Skrev något i en tråd, Fick svar direkt och uppmanades att starta min egen tråd. So here goes. Har insett sedan en tid tillbaka att det är ohållbart med alkoholen. Har tagit sats så många gånger att sluta men alltid hittat en ursäkt för att vänta en dag till osv. Inser att jag behöver hjälp men av en massa anledningar vill jag inte söka hjälp öppet. Tänker att mina problem inte är unika och att det finns hjälp att få, även om man inte vill gå till vårdcentralen.

Jag kände likadant som du. Ingen mer än ni på forumet vet om att jag är nykter. Jag tvekar att berätta - då måste jag ju samtidigt berätta att jag är alkoholist ?

Jag är inte där än helt enkelt, och det är nog vanligt att det tar tid innan man vill/vågar vara öppen med det.

Huvudsaken är att vi blir nyktra!

Dag 1 för dig idag?

April

Tack för svar! Men det blev inte så. Hittade nya ursäkter för att skjuta på det. Det obegripliga är att jag både ramlar dit för att jag mår dåligt och vill bli av med ångesten men också när jag mår bra och då tycker jag att det är ok att allt är under kontroll.

Boktips: ”Skål! Ta mig fan” av Torbjörn Åberg. ENORM igenkänning. Finns som ljudbok på Storytel.

Just ”gör det senare” och ”det är nog inte så farligt” har vi alla alkoholister, aktiva såväl som tillfrisknande, tänkt MÅNGA gånger ?

Men vägen till beslut tar olika lång tid för olika individer, och det måste få ta sin tid.

När man väl tar beslutet att bli nykter är det viktigt att hela hjärnan vill ta det beslutet. Om ena halvan av hjärnan vill att man ska bli nykter och den andra halvan vill dricka blir det onödigt tufft.

Hej April och välkommen hit!
Bra att du har starta en egen tråd, och insett att ditt drickande är ohållbart.
Börja med att ta en ordentlig funderare. Vill jag verkligen sluta dricka? Om svaret är nej av olika anledningar så är det tyvärr extremt svårt att sluta. Om svaret är ja, jag vill verkligen sluta så är nästa steg ett beslut. Sätt en deadline. Tex på måndag blir min första nyktra dag, punkt slut! Sedan är det bra att förbereda sig mentalt på att de första dagarna blir tuffa, sömnen blir kass, man blir rastlös mm. Men det går att klara det. Du kommer inte dö?

Ta dag för dag och ganska snart kommer allting bli bättre och bättre.

Dom här råden bygger på mina erfarenheter, jag är ingen expert, men det funkade på mig. Jag har varit nykter i två och en halv månad nu, och ångrar inte en sekund mitt beslut att be alkoholdjävulven att dra åt helvete.

Kram

April

Till er båda för peppet! Och förstår det där med att verkligen bestämma sig. Såå irriterande bara hur man kan bli så motarbetad av sin egen hjärna! Jag blev utbränd för ca 15 år sen och fick superbra hjälp via kbt bl.a. Sen har jag fått hållt på med en del mental träning i idrottssammanhang. Är överlag jätteintresserad av hur hjärnan funkar. Ja, ni vet, lite hobbyspsykolog :-). Skulle påstå att jag har stor självinsikt, vet hur jag funkar och vad som triggar och vet precis vad jag behöver göra för att komma till rätta med det. Men icke. Så fort det blir jobbigt tar det stopp och jag väljer den enkla vägen. I det här fallet, alkoholen. Är i övrigt väldigt beslutsam och handlingskraftig. Det är väl därför jag blir så arg och besviken när jag inte klarar detta. Sorry, lång utläggning. Men som jag sett många säga här så är det självterapi att få skriva av sig.
Kram till er båda starkisar!

Känner så väl igen dina tankegångar. Det är som att man blir en robot. Fötterna bara kutar till systemet och tar hjärnan o alltihop med sig dit och så stjälper man i sig. Hjärnan är kidnappad av alkoholen och man bestämmer inte själv.
Blev så less så jag slutade. Ville ha livet åter. Kan säga jag mår bättre nu?
Vet vad du tampas med. Kram?

Sofia

Klok idé att starta en egen tråd, så det blir lättare både för dig att skriva av dig och för andra att följa dig. Ett litet tips på vägen om du inte vill söka hjälp öppet är att kolla upp självhjälpsprogrammet som vi erbjuder här på Alkoholhjälpen, det är gratis och du kan gå igenom det helt på egen hand eller med stöd av en rådgivare, det väljer du själv. Hoppas att du ska hitta mycket som kan vara till hjälp och stöd för dig här.
Trevlig helg!
Sofia, Alkoholhjälpen och Anhörigstödet

April

Tack VaknaVacker! Precis så! På väg hem, fast besluten att inte gå på Systemet och så ser man sig själv nästan utifrån styra kursen dit! Tur att man fortfarande kan skratta åt eländet ?.
Var ute och promenerade med dottern igår och fick en sån energikick! Det är så mycket jag vill göra som jag inte orkat nu. Laddar för ”klivet”. Måndag är planen?

Och tack Sofia! Ska titta på det!

April

Imorgon är det tänkt att jag ska sluta. Har suttit och läst här på forumet för att hämta styrka. Tyvärr har jag hamnat på några trådar där det har pratats om återfall och flera som mått dåligt väldigt länge efter de slutat. Blir rädd ärligt talat. Vill inte låta självisk och mena att jag inte vill stötta andra men kanske ska hålla mig borta från andras trådar ett tag. Åtminstone tills jag kommit igång och fått koll på hur jag själv kommer att reagera. Jag har hållit uppe ett antal dagar då och då det senaste året och tror jag vet vad jag har att vänta. Märker också att jag blir väldigt fixerad vid a nu när jag bestämt mig för att sluta. Lite typiskt med dessa coronatider eftersom jag i huvudsak jobbar hemifrån nu. Hade varit bättre att komma upp och iväg på mornarna. Min strategi är att komma ut i naturen (jag är lite fågelskådarnörd) och röra på mig. Då mår jag bra, Men nu är jag i så skruttigt skick att jag inte orkar mycket, En rask promenad på 30 minuter och sen blir jag jätteyr! Mycket yrsel överhuvudtaget faktiskt. Jag blir inte bakfull konstigt nog men får fruktansvärd ångest som gör att det gungar till i huvudet och jag blir ostadig. Det skrämmer mig och sen är karusellen igång. Har sobril som jag tar då men det är ingen bra lösning. Nog babblat, frukost och sen ut till solen och fåglarna! Ha en bra dag alla underbara och starka människor här på forumet <3

Hej April,
Välkommen hit!
Hur kropp och själ hanterar baksmällan kan variera mycket, kemisk ångest, yrsel och ocerklighetskänslor var några tecken för mig då kroppen försökte hantera vad den utsatts för,
För min del har jag inga av dessa symptom kvar,
Så du har många fördelar att se fram emot!
Hejar på dig!

Välkommen hit April! Ett litet tips från min sida är att du läser trådar från de som varit med ett tag. Berra är ett sådant exempel eller Strulan och bo1995. Jag själv firar 3 månader i dag. Det har överlag fungerat bra men har haft en tuff helg men är glad att vakna upp i dag - nykter.

Kram!

Tycker det ser ut som en bra strategi du har. Jag käkade B-vitamin och magnesium tillskott de första veckorna också. Har läst att det kan behövas extra av det när man lägger av med alkoholen. Yrsel hade jag med, även innan jag hade lagt av med alkoholen, och ofta dagar då jag inte hade druckit så mycket alkohol.(konstigt) Kom fram till att det berodde på vätskebrist, då det gick över om jag drack mycket mineralvatten och Pepsi max.

Som jag skrivit innan, jag är ingen expert men det funkade för mig.
Håller tummarna att det går bra för dig, och jag tror faktiskt att det kommer att göra det!

Kram

April

För pep och tips :-)! Det är fortfarande väldigt ovant att dela med mig på det här sättet, framförallt när det är något som jag skäms så oerhört för. Ingen vet, och jag tror inte någon ens misstänker något. Jag är väldigt bra på att hålla saker för mig själv, speciellt när det är något jag tycker är väldigt jobbigt. För övrigt är jag en "kan själv" person och har normalt sett inget behov av att dela med mig så mycket. Är inte aktiv på sociala medier ens ;-) så det här kräver lite träning för att förstå hur allt funkar (lol). Men insåg nyligen att för att klara det här krävs hjälp och är så oerhört imponerad av det här forumet där så många lägger så mycket tid på att stötta andra. Och för mig känns det som ett första, och väldigt viktigt steg, att söka hjälp. Att våga berätta och vara lite utlämnande är svårt men det känns lättare för varje gång jag skriver. Och framförallt att känna att jag inte är den enda som går igenom det här och att massor har klarat det hur jobbigt den än är!
Tusen tack igen och sköt om er <3

Hej April!

Vill bara tipsa om självhjälpsprogrammet och att hjälp av en rådgivare. Nu kämpar jag fortfarande med att få fler alkoholfria dagar och dagar i rad.
Har börjat att skriva i forumet under den senaste/de senaste månaderna.

Heja dig??☀️

April

Jag har precis gått med i självhjälpsprogrammet men utan rådgivning till att börja med. Får se hur det funkar.

Hejar på dig också!

Kram!

April

Ok, det var tänkt att jag skulle ha slutat igår men det blev inte så. Jag mådde oerhört dåligt, monumental ångest och högt blodtryck. Blev livrädd.
Men nu tar jag sats. Det här ska gå. Har gjort första steget på självhjälpsprogrammet nu på morgonen, det om motivation, medans tårarna rinner. Sorgligt att se svart på vitt vad jag går miste om och hur jag sakta men säkert hamnat på en plats jag absolut inte vill vara,
Jag är bara så rädd att jag inte ska fixa det. Men har fått styrka från att läsa från så många här på forumet som lyckats! Jag funderar på att berätta för min vuxna dotter, som också är min bästa vän. Jag vet att hon skulle vilja hjälpa mig men jag vill samtidigt inte belasta henne med det här. Jag får se.
Ok, färdigt med självömkan för tillfället.

Tro på dig själv och din egen förmåga. Ge inte plats för minsta tvekan - du klarar detta. Tankens kraft är stark ❤️

Ta en dag i taget och tänk viktigast först - vara nykter! Det är grunden till allt annat.

Kram ❤️

Hej!

Jag har läst igenom din tråd. Hur mycket har du druckit under de senaste veckorna? Ett förslag är att trappa ner under de kommande veckorna för att därefter bli helt nykter.

Motion kan minska stress och ångest. Du kan börja i din egen takt. Om du får yrsel av en 30 minuters promenad kan du börja med en 15 minuters promenad och sedan öka längden när du mår bättre.

Jag önskar dig lycka till!