No big deal. Hon frågade varför. Jag svarade att jag har insett att alkohol försämrar mitt psykiska mående - och att när jag insåg det fullt ut så bestämde jag mig för att sluta dricka.

För så var det. Den svåra ångesten och vakennätterna i början av februari gjorde att jag fick nog.

Sen behöver jag inte berätta för henne alla trista detaljer som ledde fram till ångesten, förutom den fysiska negativa effekten som alkoholen faktiskt har på hjärnan.

Sen pratade vi lite om min pappa, min uppväxt, det genetiska missbruksarvet och om hur min personlighet kommer att påverkas av att jag inte dricker alkohol mer.

Själv tror jag inte att min personlighet påverkas ett dugg negativt. Alkoholen har mest inneburit att det har blivit ”för mycket” av mig.

Jag ”tar plats” i vanliga fall, men onykter tar jag enorm plats. Min lyhördhet för omgivningen blir minimal, och den är normalt väldigt hög när jag är nykter.

Dottern sa att hon lagt märke till att jag dricker vin som vatten och att det bekymrat henne.

Hon sa också: ”Som din dotter måste jag säga att jag föredrar dig som du är när du är nykter.” Så klart hon gör ❤️ Och det gör jag också.

Det måste kännas jättebra att ha pratat med din dotter. Låter som det var ett fint samtal.

Kram!

För dottern var det no big deal - men för mig kändes det stort och jätteviktigt!

Inte ett dugg nervös alls. Det var första gången sen jag blev nykter som vi två var på tu man hand. Nu skulle det ske. Det hade jag bestämt innan.

Utifrån vad vi skulle göra idag så hade jag bestämt plats: Bilen. Ungefärlig plats på vägsträckan som vi skulle åka hade jag bestämt också (först lite småprat, och sen berätta på en lugnare del av motorleden). Jag hade även bestämt de första två meningarna: ”Jag har något att berätta för dig. Jag har slutat dricka alkohol.”

Att sluta ljuga - ens om att vara nykter - känns allra mest lättande just nu faktiskt. Jag är så fruktansvärt trött på lögner.

Enormt lättande var det också att det enda negativa som hon spontant sa om mitt drickande, var att hon har märkt att jag har druckit vin som vatten och att det har bekymrat henne.

Mycket värre saker kunde hon ha sagt - inbillar jag mig i alla fall - men det kanske kommer senare när hon har smält detta och fått fundera.

Nu bryr jag mig inte ett dugg mer. Resten av världen får veta när tillfälle ges helt enkelt. Jag vet att dottern berättar för sin pappa, sin farmor och farfar, och sin kille. Det kan hon inte hålla tyst om, och det är bara bra om hon berättar så att de vet om det.

Yngsta dottern har ju inte riktigt förstått förstås, mer än att hon vet att jag gillar vin. Ett tag frågade hon varje helg ”ska du köpa vin?” Sen när jag började köpa alkoholfri öl så började hon fråga om det istället.

Hennes enda baktanke är att hon får dricka cola då ? Dricker jag så får hon också dricka liksom.

är det så att folk tror att psykisk ohälsa smittar. Och min omgivning är inte alls mottaglig, inte ett dugg.

Nu är det ju inte så att jag går omkring och tjatar om mina tankar jag en gång hade men jag försöker använda dem i konstruktiva sammanhang. Tex i en frivilligorganisation som ska hjälpa till i olika sammanhang och där röster höjts för att få utbildning/kunskap om just psykisk ohälsa så att personer som är hemma hos andra kan vara till hjälp även på den fronten. Just det här är en kommunal organisation och döm om min häpnad när ansvariga inte hade en susning om att det finns specialutbildad personal inom brandförsvaret för just självmordskandidater.

Och att sen försöka få in kunskap om beroende i den organisationen......glöm det :-(

Ibland får jag tankar om att spärren beror på att många själva sitter fast i ett beroende och då kommer det alltför nära !

Steget du tog med att berätta för din dotter (och de som får veta av henne) är ju jättestort och viktigt för att du ska få en hållbar nykterhet. Du tog steget när du var mogen för det och hade planerat ordentligt. Jättebra och grattis!

Kram!

Ja, det var ett viktigt steg. Mycket därför att det innebär att jag har stängt dörren bakåt. Hade ingen mer än ni vetat om det hade återfallet varit enklare.

Jag tror att man i början är tveksam över att berätta eftersom man känner sig osäker på om man klarar av det. Ju färre personer man sviker vid ett ev återfall, desto bättre liksom.

Men det strider mot hela grundtanken med detta beslut. Jag har slutat dricka för min egen skull. Jag är så värd att inte bli sviken igen, inte ens av mig själv.

Det märks att du håller fanan högt för psykisk ohälsa. Svinbra - fortsätt så!

Din känsla av att det finns många som inte vill lära sig mer om beroende pga sitt eget beroende är nog huvudet på spiken. Inte så mycket att göra åt det, alla måste göra sin egen resa.

Det man kan göra är att göra som vi har gjort här på forumet - hitta likasinnade och finna kraft i det.

Försöker hitta quitlit på svenska på Storytel. Går sådär. En hittade jag, men den var inte speciellt bra så den vill jag inte rekommendera.

Det finns massor på engelska dock, både e-böcker och ljudböcker. Jag sökte på ”drink” och fick upp ett helt gäng.

Valde att börja lyssna på ”I Can Stop You Drink” av Craig Beck som står bakom ”Happy Sober Solution”. Jag förstår nästan allt ?

Craigs tänk går hand i hand med Annie Graces tänk, så det är ett annat sätt att lära sig samma sak. Repetition är viktigt!

Kan ni rekommendera bra quitlit på svenska? Så kan jag söka på Storytel och se om de finns som ljudböcker.

Säger man quitlit på svenska förresten eller finns det något annat begrepp? Chiclit säger man ju på svenska i alla fall som genre.

Det är verkligen synd att man inte kan dela med sig av bilder här. Då hade ni fått se mina bilder på imponerande stora ekar, bokens löv som spricker ut, fina blåsippor, hav av vitsippor och otroligt vackra backsippor ?

Sen några år tillbaka har jag ett projekt där jag ska besöka alla naturreservat i vårt län. Det finns 115 stycken, och idag fick nummer 24 och 25 besök av mig. Jag har att göra några år till ?

Jag älskar verkligen naturen! I fredags cyklade jag tre mil tur och retur till havet, igår letade jag efter Hitta-ut-kontroller tillsammans med äldsta dottern runt en sjö, och idag blev det två naturreservat.

Mycket frisk luft! Lite snö kom det en kort stund idag, och det blåste rejält. Men solen sken också och värmde gott i bokskogen.

Vad härligt det låter! Kul att du gillar naturen så mycket. Det är samma med mig. Det var i skogen jag hämtade kraft dagarna innan jag blev nykter. Kom ett par snöbyar här uppe i Göteborgstrakten också.

Kram

Mycket naturupplevelser, god mat och trevligt umgänge med dem som jag älskar allra mest. Bättre påsk kunde jag inte få - jag är så nöjd!

Tidigt i säng ikväll och sen är jag redo att jobba imorgon och kötta järnet! Nu ska sommarrekryteringen bli klar ??????

Annie Grace skriver i sin bok ”Tänka klart” att alkoholens påverkan på hjärnans kemi tar ifrån oss förmågan att känna glädje över helt normala saker. Så otroligt tragiskt ?

Bara det är anledning nog att sluta dricka faktiskt - och att fortsätta vara nykter! Hjärnans kemi stabiliserar sig på normala nivåer igen efter att man har slutat dricka, även om det kan ta lite tid.

Passerat 9 nyktra veckor nu, tjoho!

Jag har också läst det där om att man tappar förmågan att känna glädje när man dricker för mycket.
Jag har stundtals också undrat om jag är drabbad för när jag berättar för folk runt omkring vad jag håller på med just nu och hur det går så möts jag av "Vad roligt" och "Vilken lycka!". Men, jag känner mig inte glad. Jag slår ifrån mig (tyst inombords naturligtvis, jag är ju väluppfostrad) "De fattar inte hur jobbigt det är, de fattar inte vilken oro och stress det innebär att satsa stort och försöka ha koll på allt, de fattar inte hur trött jag blir". Detta samtidigt som en undran gnager - Varför är jag inte glad?

Men, när jag läste om dina utflykter i skogen, alla vårblommor och hur nöjd du är med påsken så kände jag mig glad!
Tänk, det fanns bokskogar i närheten där jag växte upp och vi gjorde alltid vårutflykter till dem. Jag minns att det var så vackert, blir tårögd av bara minnet.
Här finns det inte bokskogar, men, tiden med alla vårblommor och skir grönska ligger fortfarande framför mig. Det är en lycka! Jag kommer snart att få sitta i vårsolen med en kopp kaffe och njuta av allt :-).

Tack Andrahalvlek för din smittsamma glädje!
Nu vet jag att jag kan känna lycka, jag har verkligen bara varit för trött...

Kram!

anonym28352

av dig att berätta för dottern! Det är så viktigt att höra sig själv säga orden "Jag har slutat". Får tårar i ögonen när jag läser. Hon känns på ett sätt som en förebild, klok och trygg, känns äldre än sina 22 år (om jag minns rätt). Hon måste ha en fin mamma. ?

Naturen är verkligen mitt rätta element. Älskar vandringsleder och naturreservat. Kan gå hur långt som helst. Måste se till att få in det som rutin snart igen. Det ger mig så mycket tillbaka.

Du är så värd att känna glädje och lycka både i det stora och lilla, och du är på väg. Det viktigaste steget har du tagit, du har startat din nyktra resa ❤️

Min äldsta dotter är verkligen klok som en bok och otroligt vacker, både på utsidan och insidan ❤️

Jag brukar säga att hon föddes vuxen och mogen, och hade jag inte burit henne i min mage så hade jag undrat om hon verkligen var min dotter. Hon har många fler ”vuxenpoäng” än jag har.

Skämt åsido, hon har mycket gott att brås på både från min och sin pappas sida. Att vara storasyster till en handikappad lillasyster har förstås också präglat henne massor - på gott och ont, men mest gott faktiskt.

Men det är precis som det ska vara. Våra barn ska vara en version av oss själva fast 2.0 ❤️

Tack för input i min tråd Andrahalvlek! Du har ju verkligen erfarenhet av döttrars uppväxt. Så goa dom verkar vara!❤️ Det har inte varit några större bekymmer med min dotter förrän nu, och jag är ingen expert på området, så jag är väldigt tacksam för dina tips och råd. Med min son ( ca 15 år) är det väldigt lugnt med ännu så länge, det har dock börjat snackas om alkohol mm, men tror inte han har testat ännu. Jag kommer var på min vakt där som du förstår ? Frågan är hur man hanterar det bäst.

Härligt att du pressade cykeln så den fick punka!? Fantastiskt lyckad helg du haft, och så skönt att du fick berättat för dottern, och därmed för flera om ditt beslut. jag vet att när jag berättade för min syster och morsa så var det som en tung sten föll från min kropp. Att aldrig mer behöva hymla och komma med bortförklaringar varför man inte ens kan ta ett glas är guld värt.

Ha en bra vecka nu! Kram