lillakatt

Hej!
Idag är dag nummer 2 för mig. Jag är inte alkoholist, men jag har ett skevt förhållningssätt till alkohol. Den får mig att må skit men ändå kan jag inte hålla mig ifrån den.

Jag är 32 år gammal och som längst har jag hällt upp i 3 månader. Det var för 10 år sedan. Jag dricker inte mängder och jag kan sköta mitt hem, jobb & vanliga liv, trots det är det någonting som inte känns rätt. I perioder festar jag på lite mer & är på krogen 1-3 dagar i veckan eller dricker 1 flaska vin i soffan. Jag går alltid till jobbet dagen efter & har nog det som lite mask att då kan det inte vara något som är fel.

Jag vill inte sluta dricka helt och hållet, det är väl det som gör att jag inte kan lösa det, dvs jag håller upp ett par dagar för att sen dricka igen. Det ger i sin tur mig ångest för jag VET att jag inte mår bra av det och så är cirkeln igång.

Jag vet inte vad jag vill komma fram till eller vad jag letar efter. Jag vill nog bara lätta mitt hjärta för någon & få ut allt det jag känner för min historia är så lång och tung att bära.

Om du läser runt här på forumet så märker du snabbt att vi är många här som inte vill kalla oss alkoholister, vi har ”bara” problem med att dricka.

Och de flesta av oss har jobb och sköter oss (tror vi) och ytterst få i vår omgivning vet hur illa det faktiskt är/har varit med drickandet, och därför kan vi knappt prata om det med någon IRL.

Du har med andra ord hamnat helt rätt - välkommen hit!

Jag försökte seriöst att begränsa mitt drickande i höstas. Det gick åt helvete. Nu har jag varit nykter i tio veckor, tjoho!

Det är tusen gånger lättare att avstå helt än att dricka ”lite”, tycker jag.

Skriv mycket här på forumet så ska vi peppa och stötta dig ?

Ett ganska bra sätt att slippa bära tunga historier i dagsljus är att hälla vin över dem, det tunga sjunker tillfälligt men kommer dessvärre upp till ytan igen.
Jag har upptäckt att sånt som har skrämt mig och som jag varit orolig för/ just i min historia. Har blivit mindre tungt att bära när jag är nykter. Bara ett tips.
Vi tampas alla på olika vis och med olika mål. Många sköter jobb, familj, hela liv- och dricker. Dessvärre har det visat sig att alkoholmissbruk är progressivt. Gemensamt här är att man vill varandra väl, det är ovanligt! Skriv och läs och kom underfund med vilka mål du behöver sätta upp!

Jag vill bara stryka under på Andrahalvleks råd här ovanför. Läs runt här och känn efter var du tror du befinner dig i livet utifrån alla olika berättelser. Jag har också ett bra jobb som jag skött och gjort karriär i. Fina blodprov. Ingen som ställt frågor eller haft synpunkter kring mina alkoholvanor. Men, jag har under många år inte trivts med min konsumtion. Om du läser i min tråd ser du att det gick utför under hösten och jag slutade strax före jul. Nykter nu i fyra månader och så ska det förbli. Jag vet inte var det skulle ha slutat annars.

Vet det är kämpigt.. Ta en paus från drickandet i tre veckor. Då har du bäst chans sedan att kunna dricka mindre alt. sluta helt. Så som du har det nu är inte bra ju.
Heja dig! Kram?

lillakatt

Vilken respons! Tack för era svar, det betyder mycket att ha någon att få dela med sig till.

Andrahalvlek: Tack för välkomnandet! Och stort grattis till 10 veckor, imponerande!

Se klart: Det var något i det du skrev som träffade mig så mycket. Aj mitt hjärta, så rätt och så fel samtidigt. Jag vet att jag har en del att reda i & kanske kan det här vara en bra plats att få ordning på något.

Charlie70: Det är väl just det man ska förstå också, att ens egna känslor spelar roll. Om jag-du-man själv inte trivs eller mår bra så kanske det finns utrymme för förändring. Stort grattis till din nykterhet!

VaknaVacker:
Tack för ditt hejarop & dina råd! Jag ska försöka att hålla ordning på mig själv ett tag till så att jag hinner känna efter vad som känns bra/inte bra. Jag tror att det kan vara en bra idé.

lillakatt

Jag har inte druckit & är alltså inne på dag 5. Det känns bra, även om jag var nära på att följa med på krogen ikväll. Körde över mina känslor och egna tankar totalt och började fundera på om jag ändå skulle följa med & dricka ett par öl. Tack och lov fick jag tillbaka skärpan och jag bestämde mig för att stanna hemma. Det är som att jag inte känner igen mig själv, jag VET ju att jag inte vill dricka... Ändå så börjar jag dividera med mig själv om att jag nog ska?? Förstår ingenting.

Brottas just nu med en hel del ångest. Har haft ångest tidigare i livet men aldrig på den här nivån, det nådde sin topp i förrgår när jag trodde att jag höll på att bli galen och tappa förståndet. Jag som tappade känsel i händerna, blev yr och hade overklighetskänslor. Igår och idag har känts bättre men oavsett tror jag att det var bättre att stanna hemma och vila upp mig. Har myst i soffan med katten och bara tagit det lugnt.

Nu ska jag och katten sova. Önskar alla ni som läser en fin helg!

Det är alkoholdjävulen som viskar i ditt öra ”lite kan du dricka, bara några öl, det är du värd”. Låt inte hen bestämma!

Jag har en topp 3-lista över fyllesynder att ta till när det händer ”Nähä du, jag ska INTE dricka, minns du...” Då brukar det lismande aset dra.

Det är också viktigt att du bestämmer dig med hela hjärnan. Om halva hjärnan vill sluta och den andra känner begär blir det tufft.

Som en godisskål. Du vill ta ”bara en bit” men vet samtidigt att du inte borde äta godis. Och du vet också att om du börjar äta godis kan du inte sluta. Då måste du bestämma dig med hela hjärnan ”nej tack, jag ska inte ha”.

Precis samma sak är det med alkohol.

Svinbra kämpat ikväll! Det blir bara lättare för varje dag, och ångesten kommer också att lätta snart. Det är alkoholen som skapat ångesten, och nu skriker din kropp efter mer alkohol.

Det kommer att lugna ner sig dag för dag som går. Dricker du nu får du börja om på ruta ett.

Håll ut!

Så fint! Dag 5 idag????
Stort grattis till det!

Det är svårt att avstå för att man druckit har gjort att hjärnan påverkats så att man triggas så lätt av bara tanken på att dricka.
Alkoholen ger en enorm kick av dopamin. Det är det vi som dricker för mycket vill åt!
Läs på! Det går lättare att avstå då när man förstår vad dom händer i hjärnan och hur man verkligen skadar sig själv med alkoholen.

Ångesten minskar snart och du mår bättre! Kram?

lillakatt

Ja jag tror nog att det är viktigt att känna att man har bestämt sig helt, lämnar man utrymme till tvivel så kommer det med all säkerhet lirka sig in. De saker jag läser här och som Ni skriver vet jag om, men det känns så viktigt att få läsa dom. Det är som att mina ögon öppnas lite mer för varje gång & att jag börjar bli redo att vilja förstå mig själv. Tack för era uppmuntrande ord Andrahalvlek & VaknaVacker!

lillakatt

Idag har varit en bra dag, jag har ägnat större delen av dagen åt jobb. Skönt att få lägga tankarna på annat. Jobbet är en frizon från min ångest, när jag är där så har jag så fullt upp att jag inte hinner tänka. Desto mer tänker jag när jag sen kommer hem då kanske...

Jag har funderat lite över det här med att ha någon form av beroendepersonlighet, jag har sen tidig ålder varit medveten om att den har funnits där nästan som att jag har ärvt det. Båda mina föräldrar var missbrukare. Jag är uppvuxen i den miljön & fick göra och se saker som ett barn inte ska behöva. När jag väl kom där i från så gjorde jag egentligen vad som helst för att döva min oro och ångest, bara 6 år gammal och redan beroende av att hitta sätt att fly på.

Nu i vuxen ålder vet jag om att det är så jag agerar, jag flyr gärna när något börjar kännas i mig - positivt som negativt. Sex, mat, alkohol, droger, arbete ... jag vill säga att jag har kommit närmre en lösning, att jag vågar stanna i stunder lite längre. Vågar vara sårbar och vara öppen för att hantera vad som kommer min väg. Men min benägenhet att fly finns där.

Men just nu känner jag att det är okej. Jag arbetar med mig själv & mer än så kan jag inte göra just nu.

Och att du dessutom skriver ner dina funderingar är ännu bättre! När man skriver förädlar man liksom sina tankar. Och man kan gå tillbaka och läsa igen.

Du är nog rätt på spåret. Dels kan missbruk vara ärftligt, och man påverkas givetvis av miljön också. Och man kan nog missbruka allt.

Skönt att jobbet är din frizon.