sebastian.p

Halli hallå!
Vet inte hur många som läser på detta forum. Men jag är lite efter råd. Jag har nu varit nykter i över 4 år. Jag bestämde mig för att sluta dricka alkohol för det tog över mitt liv. Jag kunde i princip inte vara social utan alkohol. Vilket förstörde mina relationer, plugg och hälsa. Jag gick "cold turkey" när jag slutade dricka, då menar jag att jag bara slutade utan någon övergång eller liknande. Men nu efter 4 år så har jag tänkt mycket på att kunna ta en öl eller ett glas vin till maten eller vid sällskap med vänner och liknande. Men har rädslan att det kommer bli som förr. Jag har väl en ganska dålig relation till alkohol, var alltid något jag såg framemot och var alltid höjdpunkten för mig. Vilket var nog därför jag drack så mycket innan jag slutade. Men nu vill jag bara framstå som en normal hälsosam person som kan ha ett moget förhållande till alkohol. Vet inte riktigt hur jag ska börja.

DetGårBättre

Få som klarar det på sikt! Men det är upp till dig och din vilja och det krävs nog mycket disciplin samt att omdömet inte blir så kasst så du tappar kontrollen ifall du börjar igen. Måste du börja igen då? Alkoholfri öl är i mitt tycke lika gott och man slipper känna sig seg. Men visst, saknar man de där stunderna när man vill varva ner eller bara försvinna för att man inte orkar tänka eller vad det nu beror på - då "krävs" ju alkohol. Hur tycker du de här fyra åren har varit då? Är alkoholen verkligen något som skulle förbättra den bilden?

sebastian.p

Det är väl inte så att alkoholen är något som behövs introduceras igen. Är väl mer av en "lättnad" för vissa sociala situationer. Försöker träffa nytt folk och börja dejta mer, och då har hela grejen med att introducera att jag inte dricker varit en antingen varit en "turn off" eller en rejäl frågestund. Jag har inga problem med att prata om varför jag slutade. Men börjar kännas ganska repetitivt att alltid prata om det. Så har nu på senare tid tänkt att det hade varit lite "enklare" med det hela om jag skulle börja dricka igen. Kanske bara jag som inbillar mig att det är så. För det blir att jag "måste" försöka hitta människor som är okej med att jag inte dricker. Jag vill absolut inte att någon annan ska känna sig tvingad till att inte dricka i min närhet. Jag har jobbat som bartender när jag var nykter och har absolut inge problem med att vara kring folk som dricker.

Men med att sluta dricka var nog det bästa beslutet jag någonsin gjort. Har ingen riktig "längtan" efter det alls. Så mycket saker i mitt liv har blivit så mycket bättre. Tror inte att mina 4 år hade fungerat bättre om jag hade försökt fått kontroll över drickandet. Men känns som att det kanske vore ett mognare beslut att försöka få en hälsosam relation till alkohol.

Jag tror du har svaret själv. Du har druckit ohälsosamt och känner att det varit bra år som nykter. Varför utmana ödet, tänker jag. Har du problem med a, har dessa inte försvunnit under din nyktra tid, utan ligger bara och lurar, för att ganska snart utvecklas till samma situation som du var i då, med för mycket drickande och svårigheter att stoppa. Idag är det oxå mer vedertaget att inte dricka a alls, och borde respekteras på samma sätt som om man inte röker. Jag tror inte på att anpassa sig till andra som dricker och vill diskutera saken, eller att man ska börja försvara eller förklara varför man inte dricker. Sånt kan man möjligen tala om i ett senare skede av ett förhållande....ett moget beslut verkar du redan ha tagit, för 4 år sedan. Jullan

Chris_

Jag tror att man lurar sig själv, har man problem med alkohol så tror jag inte att de försvinner som någon påpekade här ovan.
Det är väl egentligen inte hur ofta man dricker eller hur mycket som avgör ifall man har problem, utan hur man reagerar på alkoholen.
För mig (och förmodligen för typ alla här inne) blir ju hjärnan besatt av nästa glas hela tiden.
Jag hade aldrig övergett 4 år, jag var nykter ett halvår men hade då tidsbestämt det, och jag föll i princip direkt tillbaka till samma gamla drickmönster.

Vore jag du skulle jag inte börja dricka igen. Har man haft problematiskt drickande hamnar man på den punkt där man slutade på en gång. Man riskerar att fastna igen och så blir problemen värre.
Alkohol är ett gift. Finns inget bra med det för oss. Läs på om det, och fortsätt stark och vit??

Hej,
Grattis, så starkt av dig, och du är just där, där så många av oss vill landa. Att vara ung och ta den typen av beslut är modigt och insiktsfullt.
Tänker på en sak du skriver och som jag kan förstå men ändå reflekterar över. Du behöver själv inte alkoholen i ditt liv, men det förenklar dejtande och annat.
Det blir ju himla mkt någon annans villkor som styr- och som kan styra åt vilket håll som helst.
Många av oss kämpar för att just återta kontrollen i våra liv, och när vi väl gjort det är det så otroligt skönt!
Att riskera att alkohol bestämmer våra val, relationer, är inget att längta efter. Det kan bli hur illa som helst. Allra mest; starkt av dig, och smart att fråga runt!

Varför inte bara säga att du avstår alkohol av hälsoskäl, träning, att du ska springa ett lopp eller vad som helst. Skulle sedan dejtandet leda till mer så kan du alltid berätta sanningen senare. Grattis till dina 4 år också!

sebastian.p

Har reflekterat mycket över det ni har sagt och det ligger faktiskt något i det. Visst ska jag inte anpassa mig för andra om jag tror det kan skada mig själv. Detta är något jag har klurat på ett tag nu, mina "dejtingproblem" är väl likt många andras. Det är väl att det känns som ett motsatt problem till drickandet, känns som att inte dricka styr mitt beteende och vilka jag träffar istället. Men att faktiskt kunna ha ett hälsosamt förhållande till alkohol är väl säkert något som är svårt att nå om man inte är väldigt disciplinerad person.
Jo men varför utmana ödet... Skulle ju verkligen suga om jag gick tillbaka till hur jag var innan. Känns bara som att man är "sönder" för att man inte kan vara som "alla andra" när det gäller alkohol. Det är väl det jag "saknar", inte alkohol för smaken, effekten eller dagen efter för den delen. För det jag är ute efter när det gäller alkohol är det sociala, inte alkoholen i sig. Har ju inte varit något problem alls med vänner och familj som jag har nu, vilket jag är så glad över att ha personer som verkligen bryr sig kring mig. Men är väl mer att när man är ute på en bar, klubb, en park eller en middag så inbillar jag mig själv att jag är den konstiga som inte dricker. Jag känner att det kan få mig att framstå som en odisciplinerad vekling eller liknande. Har kört att bortförklara det med ursäkter som: jag ska köra bil dagen efter, träning och jobb. Men det är något jag försöker undvika för jag tycker det är lite fult att försöka "dölja" det. Är väl därför jag har tänkt mycket på att försöka introducera alkohol i mitt liv igen. Men som alla ni säger så kanske det är bäst att inte göra det. Finns väl många fiskar i sjön :D Jag får nog arbete på min självkänsla istället för att börja dricka.

Verkar vara rätt grym, men det kan ju inte jag veta. Du är inte trasig men föreställningen om vad som är normalt (dricka) är skev.
Jag fattar verkligen det sociala och dejtinglivet, men vi dricker ju sällan Festis på tetra ? cola eller a-fria alternativ finns ju många och ursäkta för att låta som en gammal farmor men även a-fria drinkar är goda och ser ju likadana ut även om jag inte vill förespråka att man måste vara som alla andra. Och precis som du skriver, behöver du inte mörka om någon frågar.
Hör gärna av dig och berätta hur det går.

Att du har slutat dricka och har varit nykter i flera år tyder snarare på att du tar stort ansvar för ditt eget liv och välmående!

Har dejtat en massa killar de senaste åren och typ alla har haft ett osunt förhållande till alkohol. En av dem var till och med svårt alkoholiserad. Inte bra för mig, och nu känns det ännu mer omöjligt när jag varit nykter 4 mån och tänker så förbli.

Du vill inte träffa en partybrud som dricker osunt. Du vill träffa någon som liksom du tar ansvar för sitt eget liv och välmående.

När jag börjar dejta igen kommer jag stolt att berätta att jag är nykter, för att jag tidigare har haft ett osunt förhållande till alkohol. Några detaljer behöver jag inte delge någon.

Kram ?