Tror ni att man kan lära sig att dricka med måtta? Jag blir tokig att aldrig kunna sluta dricka i tid o sen blir hels kvällen förstörd .. måste jag sluta dricka helt?

JohanK

Hej!
Tyvärr är det nog som så att man måste välja, jag har försökt att dricka måttligt & det funkar aldrig. Så jag har slutat helt med alkoholen. Det var ett JÄKLIGT trist beslut att ta, men jag hade inga val mer än att sluta helt med alkoholen..

Har man väl druckit sig till ett beroende så går det aldrig att dricka ”normalt” igen. Så tror jag.

Sök på Craig Beck på youtube. Han förklarar det svinbra. Han menar att alkoholen dels är ett omedvetet beteende samtidigt som det är sjukt beroendeframkallande.

Det är som att lära sig cykla. Svårt i början, men när det sitter så sitter det verkligen. Sen cyklar du inte på tio år, och sen när du cyklar igen...

Ja, den erfarenheten av att lära sig cykla går inte att radera i skallen. Det enda man kan göra är att undvika att cykla.

Kram ?

Bestemor

Tack för tipset! Så enkelt och rakt på sak. Jag har nu kollat flera avsnitt ?

Jag har inga bevis för det ena eller andra mer än mina egna erfarenheter och det jag läser här. Både Obstinat och Holistic2 (och fler!) testar denna väg.
Vill bara flika in att detta med sluta helt är - oavsett var på skalan av beroende man befinner sig - ett väldigt bra liv! Jag tyckte själv det lät mardrömslikt innan jag slutade. Efter fem månader kan jag inte tänka mig något jobbigare än att hålla på med dividerande och regler. Jag har inte tid med all den tid och kraft alkohol tar från mig, helt enkelt. Önskar dig allt gott var du än landar i detta!

AmandaL

För mig fungerar inte heller ”lagom” jag har försökt flera gånger att dricka med måtta, dricka lagom... men för mig går det inte! Den enda gången jag mår bra i situationer med alkohol är när jag avstår det ? det är inte alltid så lätt för mig att säga nej, men i det långa loppet är jag en bättre person när jag är nykter än när jag är full! Jag har avundats dem som kan dricka ett glas, försökt vara en av dem men inte fått till det ?

Bestemor

Jag har också försökt i flera år
att dricka lagom. Med stor ansträngning och full kontroll kan det fungera en kort tid. Därefter släpper kontrollen och det blir lika okontrollerat som tidigare, möjligen i ännu större mängd. Toleransen ökar ju allt eftersom.
Så, nu tar jag ett nytt beslut varje dag att inte dricka vin idag!
Jag misslyckas ibland, men då tar jag ett nytt beslut nästa dag.
Nu tror jag att min motivation har börjat öka, men jag kan inte riktigt lita på mej själv ändå.
Så att söka och ta till sej mer och mer information som kan motivera, det tror jag på.
Att bara fokusera på sej själv, tror jag också på.
Att söka samtalsstöd och behandling önskar jag att jag hade gjort för minst 5 år sen. Men nu är jag på gång! Att hitta orsaken till VARFÖR man/Jag vill dricka är viktigt. För att sedan ta tag i de bitarna av sitt liv. Det tror jag på!
Allt gott! ?

AmandaL

Så bra skrivit bestemor! Exakt så! Exakt det du skriver, känns så rätt! Önskar man kunde samla alla inspirerande kommentarer i en liten mapp så man kunde gå tillbaka och läsa dem när man behöver! Ibland skriver ni bara så fantastiska grejer ?

Oj såg nu att jag har fått flera svar här. Tack för alla tips, erfarenheter och era kloka ord.
Jag både känner och vet nog innerst inne att jag nog måste sluta helt men det känns skrämmande då jag liksom alltid varit -mittpunkten på festen- alltid den som ordnat fester, kräftskivor, middagar osv.. o som att dem flesta i min närhet dricker så känns det som att mkt av det sociala försvinner.
Jag hoppas att det kommer gå bra o kännas bra. Jag är 33år o både min mamma o pappa är alkolister så jag borde passa mig antar jag också.

Ska absolut kolla in craig på youtube. Tack för tipset.

Grymt jobbat alla som klarat att sluta helt, jag har också försökt förut gång på gång att dricka med måtta men endå går man över gränsen likt förbannat :(

...att umgås utan att vara full. Det kan också vara spännande att fundera över mittpunkten och hur den uppstår.
Fixat fester har jag gjort, liksom middagar, gått på aw och champagne-bruncher. Nykter alltså.
Det är inte enbart roligt att sluta dricka men det är inte enbart roligt att dricka heller. Att vara alkis är dessvärre en dödlig sjukdom. Önskar dig lycka till.