Fibblan

..?, det är kanske som du säger. Hemskt i såna fall och verkligen att ta på stort allvar för både mig och andra - I bästa fall kan det fungera som ytterligare en spärr, nästa gång ett omedvetet planerande av ett ev. återfall börjar..❗Kanske gjorde det inte saken bättre att det blev ett högt och väldigt sockerstint kaloriintag på kvällen igår?(?) Mår bättre nu iaf efter vila för både kropp och knopp?! Och som du säger, det finns inga genvägar. Ska bara igenom det här'a nu och vet att det kommer kännas bättre och bättre. Det hjälper att tänka att det är giftet som går ur och att jag mår som jag gör, för att jag nu gör bra för mig?!
Ha en fin dag alla tappra medkämpar ☀️!
Stor kram!
/Fibblan ?.

Fibblan

Negativa tankar är det jag till stor del sysslar med nu kan man säga. Tänkte skriva av mig. Hitta lugn och acceptans, trots att det är kämpigt..

Två skitdagar på jobbet. Trött. Missnöjd rent allmänt med det mesta från det yttre till det inre. Mår inte bra, kämpar med negativa tankar och självförakt. Tycker inte jag är bra eller värd ens ett ruttet öre. Skönt då mitt i allt att kunna vara nöjd med nykterheten, åtminstone. Och att jag håller i.

När självföraktet knackar på brukar a-?, stå där tätt bakom och erbjuda lindring. Men jag känner faktiskt inget sug! Sjukt va?! Eller jag menar FRISKT va?! Jag vet hur det kommer kännas efteråt, bättre i stunden möjligtvis, men efteråt är knappast självrespekten och kärlek till mig själv högre. Nä, det är inget alternativ. Just nu känns det lätt att avstå. Jag kavlar upp och gör jobbet med mig själv. Flyr inte.

När jag förut druckit på denna känsla, kommer den ändå tillbaka tusenfalt. Så nu tänker jag iaf vara fortsatt nöjd med att jag inte dricker. Och det är logiskt att jag inte gör det, för jag vill inte. Just nu är dimridån borta. Det finns ingen lindring i alkoholen. Bara mer av det jag försöker komma ifrån. Lugn på något konstigt vis i detta. Det kanske kan kallas övertygelse och den är stark fast jag känner mig liten som en plutt. Svag och värdelös.

Påminner mig om att det bara är tankar. De är varken mer eller mindre sanna än de dagar jag tänker att jag är stark, vacker och stolt. Visst har jag väl känt så någon gång..? De känns långt borta nu.. Men kanske kan jag tänka och känna så en dag igen?! Att bibehålla nykterheten, tar mig iaf närmre dit, tänker jag.
Kram!
/Fibblan ?.

Fibblan

Alltså jag förstår mig inte på mig själv..?. Varifrån kommer detta självhat? Just nu hatar jag mig själv, men jag förstår inte varför jag halkar ner i detta svarta hål, med jämna mellanrum. Och jag borde ju ha större anledning att tycka om mig själv, nu när jag gör bra saker för mig igen, som att jag än gång tar mig ur alkoholens grepp. Varför ser jag ner på mig själv då?

Jag är ju utifrån sett, ur den aspekten, bättre än jag var förra veckan. Är det ändå en form av sug, jag känner? Upplevde det inte så innan idag. Och jag känner mig på ett sätt lugn mitt i alla stormande känslor. Gråtit en skvätt. Försökt prata med mannen min om vad som händer med mig, men svårt att förklara för någon annan när man inte själv riktigt förstår?. Försöker också återigen påminna mig om att sitta lugnt i båten. Allt är som det ska, giftet går ur, och det kan ta upp till 10 dagar. Så närmaste tiden får ribban ligga låt. Hålla i nykterheten är prio 1, allt annat får komma sedan. Bra om jag kunde ge mig själv det, så jag kan lätta på skuldkänslor för trötthet, dåliga arbetsprestationer, dålig kosthållning, eller otillräcklighet som mamma eller partner. Jag gör så gott jag kan. Det har jag alltid gjort. Med eller utan vin. Ingen mening att känna besvikelse över återfallet nu. Det viktiga är ju vad jag gör med det. Nu har jag ju brutit. Checkar ut 5e dagen av nykterhet ✅! Om senast 5 dagar, lika lång tid som jag gjort nu, kan jag vara säker på att giftet är helt ur min kropp. Det är okej. Det jag gör är gott nog. Jag är nykter - det är bra?!
Kram och godnatt från Fibblan ?.

MajaS

Jag tror det är tvådelat det där om varför man mår dåligt och ser ner på sig själv när man slutar med något man bedövar sig med.
1. Man vill rent fysiskt ha en ny dos av vad det nu är man missbrukar och hjärnan spelar fula spratt. Man börjar tvivla på om det verkligen är en bra idé att sluta när hela ens existens inombords skriker att den vill ha mer. Där tror jag att den delen av hjärnan som är beroende börjar spela med fula kort och drar upp ångest, får en att må dåligt över sig själv, drar upp otrevliga gamla minnen av sånt man inte tänkt på på evigheter. Allt för att man ska ge efter och återgå till missbruket.

2. Om man ofta befunnit sig i ett bedövat tillstånd under sitt missbruk eller bedövat sig så fort man känner att det börjar komma negativa tankar så tar man kanske inte itu med sånt som ”vanlisar” hanterat löpande i vardagen och som inte hinner växa sig så stora om man tar tag i de känslorna på en gång. För de som bedövar sig istället för att ta tag i alla känslor och motgångar byggs dessa på hög istället och kommer upp när man slutat missbruka.

Jag kan nog känna igen mig i lite av båda fallen.

Oavsett vilket, håll ut Fibblan. Blir så jäkla mycket jobbigare om man skulle ge upp när man redan börjat stå emot och sen ska måsta göra om allt från början igen. Ingen är perfekt och det är okej att vara lite kass ibland. Oavsett om man är nykter alkoholist eller hälsan själv. Ingen är perfekt och det är förmodligen mest obefogad självkritik ändå ?

När du dricker alkohol skjuter serotonin (må-bra-hormon) och dopamin (motivations-hormon) i höjden. Efteråt störtdyker dessa hormoner. Därför mår du bra när du är full och uruselt när du är bakfull.

Och det tar flera veckor innan dessa hormoner stabiliserar sig på normala nivåer. Tyvärr.

Sök på ”alkohol och hjärnan” på youtube så får du lära dig mer. Fakta, fakta, fakta och sen repetera, repetera, repetera. Hjärntvätta hela din hjärna med nyktra argument.

Kram ?

vad jag vill ta det där idiotiska självföraktet och kasta det till en annan planet! Bort med det!!!
Vad bra att du kan skriva om det, för din egen skull och vår, vi är ju många här som trillar ner i det där med jämna mellanrum. För mig egen del har jag lärt mig att för det mesta identifiera den spiralen ganska snabbt och direkt bara säga stopp stopp stopp, jag får inte. Men inte alltid såklart, ibland har man helt enkelt inte ork att försvara sig mot all skit som hjärnan hittar på. Vad bra att du skriver här då så att vi kan tala om att den har fel. Du är en fantastisk person.
Jag ser att du ofta berättar om dig själv i förhållande till prestationer. Att du tycker att du ska förtjäna din självkärlek för att du presterar nykterhet tex, att din självbild hör ihop med hur du gör ifrån dig på jobbet eller som mamma. Det är ju det svåraste i världen om man inte har med sig det från början, men jag önskar dig så att du ska komma till en plats där ditt fina ljus och din värme ska lysa hela vägen igenom, att du ska få känna glädje, empati, stolthet och kärlek mot dig själv helt oavsett hur du gör ifrån dig.
Du gör så verkligen mer än gott nog. Just nu är du en hjälte, och även om du inte är det är du en av de varmaste människor jag stött på.
Önskar dig en ljusare fortsättning på veckan!
(Och kan inte din käre make se till att inte lämna alkohol efter sig?)

Ville bara säga det, finaste Fibblan. ? Är fortfarande sparsam med kommentarer, men ville ändå skicka en hälsning. Du gör skillnad, glöm inte det.

Kram

Fibblan

Inte haft möjlighet att återkoppla förrän nu, på era fina inlägg?! Hektiskt på jobbet så det förslår och så hem och iaf få liite tid med familjen.., kvällsdopp..??☺️!

Men nu när alla sover, vill jag verkligen ta tillfället i akt o tacka för er fina respons?! Jag blir så överväldigad och tacksam varje gång det finns vänner i nöden och när man prövas som mest ❤️?! Lovar att ge tillbaka, när jag mår lite bättre?!

Och jag kan också tack o lov meddela, att även om det varit hektiskt, har det varit bättre dagar nu ?! Och som sagt, även om jag inte hunnit skriva tillbaka, har jag läst och begrundat era ord, ska ni veta?! Varit oerhört betydelsefullt - MajaS, Andrahalvlek, Denhärgången, Vinäger❤️! Blir så glad av era tänkvärda och kärleksfulla kommentarer ???!

Denhärgången - när jag läste dina ord, rullade tårarna.. Du är spot-on, om vad det hela handlar om för mig. Älska mig själv. Argh..? sorgligt nog låter det för stort för mig just nu..? Tycka om mig själv, för den jag ÄR, och inte utifrån det som jag presterar - ja, det kanske kan gå.. Det måste gå och jag BLIR faktiskt bättre och bättre på det?. Åtminstone om man tittar i backspegeln..☺️! Men också en hel del kvar.. När jag kommer dit hän, kan jag på riktigt släppa alkoholens dragningskraft, tror jag ??!

Funnits något självdestruktivt i mitt intag. Lite av ett inte värd något bättre tänk..Så när jag inser och tycker mig förtjäna allt det du beskriver, så kommer jag att bli FRI, på RIKTIGT! Tack för förståelse, fina ord och kloka reflektioner ❤️!

MajaS - tack också för din tid och dina reflektioner och förklaringar till detta konstiga mående, som kanske inte är så konstigt ändå, när allting kommer omkring..?. Tack för att du delar med dig ? och igenkänningen lättar på känslan av att det skulle vara något fel på mig..❤️! (Bygger också självkärlek?).

Andrahalvlek - tack för ovärderliga, outtröttliga Dig, som finns där med fakta och förslag på var jag kan hämta mer av det??! Det handlar om repetition, i mångt och mycket och att inte sluta med det, även när det börjar kännas mer självklart och lättare. Tack för du påminner och föregår med ett så gott exempel?❤️!

Och förstås, visst tar det längre tid än 10 dagar innan man är återställd helt. 3-6 månader, har jag läst, innan hjärnan är helt och fullt i sina gamla banor ? (!) Att man efter denna tid, då först egentligen, har en hjärna som funkar på samma sätt som en som inte druckit sig till ett beroende..?.

Bara att inse att vägen är ganska lång, men det ger ändå lite förtröstan på vägen att alkoholen i sig, är helt och fullt ur vid senast dag 10 ☺️ ? (!)

Vinäger - vet att du har det kämpigt själv och håller låg profil på forumet just nu. Uppskattar din hälsning väldigt mycket❤️! Och vill tacka dig för dina fina, stärkande ord! Vi ska klara det här, så är det bara??!

Sist men inte minst, så behöver man ju, åtminstone till en början, ge sig själv en ärlig och rättvis chans att lyckas..(!) Och även om det satt hårt inne, har jag nu, som du var inne på Denhärgången, bett min man, att (än en gång.., gjort det vid andra tillfällen också..?) ta ut alkoholen ut ur huset ✅!
Ville ju helst inte erkänna att jag är i ett sådant läge igen..?. Men så är det. Skamsen för det, men det får det vara värt för nykterheten?✨!

Tack än en gång alla för stöd, pepp och förståelse ❤️?! Ni är guld värda ✨!

Kram och godnatt!
/Fibblan?.

Kram och godnatt från

AmandaL

Vilket fint inlägg du skrev ikväll fibblan ?? Tack för all kärlek och omtanke du lägger ner här på forumet, så härlig läsning, den smörjde min själ så fint lagom till sängdags ❣️ Blir så glad över att läsa det, du känns sprudlande och lycklig, fantastiskt. Tack igen för att du delade dina fina tankar ikväll ?

Fibblan

Och tack för dig och dina värmande ord AmandaL❣️
Idag är det 1 vecka för mig, sedan nystarten✨. Varit lugnare dagar i mitt inre. Det yttre rullar på i fasligt tempo. Jobbar ett par veckor till, sedan ser jag framemot paddling, bad, sola och sova?☀️☺️. Vila och ökad fysisk aktivitet och en massa mysig ostressig tid med min älskade familj. Det är vad jag ser fram emot och längtar efter! Skönt med fina dagar även när man jobbar på ett sätt. Allt blir lite ljusare och lättare med solen ☀️?! Och det känns som det är mer dag kvar även efter arbetsdagen. Uppsluppna kvällar med dopp emellanåt kan det ju bli ändå. Skönt att det är helg iaf. Hoppas det kan bli en sådan kanondag imorgon, som det varit idag??️✊☺️!
Kram och godnatt från en nykter och nöjd Fibbla??!

Det är ju det som kan vara svårt..Vi är alla olika, trots att grundproblematiken är densamma..Att ta bort en substans som man kanske inte kan låta bli just för att vi är beroende, är ju jätteklokt..Att låta den finnas i sin närhet när det finns risk för intag är oklokt tycker jag..Man kan jämföra med andra droger..Om någon vill sluta med tex amfetamin, så är det ju bra om det inte finns i hans köksskåp..Alkohol=sinnesförändrande substans, har fått en alldeles för naturlig plats i våra hem, och i vårt samhälle..Hoppas du får mycket sol och bad i sommar Fibblan, och att du njuter av det nyktra livet..????..Kram..

Fibblan

Önskar dig också en underbar sommar?☀️???!

Ja, visst är det sorgligt med den naturliga platsen som denna drog har fått i majoriteten av hem..?. Så även i mitt. Jobbar på att få bort den helt och hållet ur min närhet. Men så kommer det kvällar som ikväll. Bad ju mannen plocka bort det vi hade överblivet sedan midsommar. Så det har gått bra med det??!

Ikväll har vi haft lite gäster hemma och jag var på systemet och köpte både öl och vin till dem. För egen del blev alkoholfritt mousserande ?! Enda nyktra i sällskapet. Hade trevligt. Varken mer eller mindre. Men väldigt nöjd med att jag håller i och kanske t.o.m utvecklar, skulle jag våga påstå ?, min "jag är en sådan som inte dricker alkohol längre person"??! Det som blev över ikväll får mannen ta hand om att avlägsna imorgon ✅! Men även det är ju konstigt på ett sätt, och talar verkligen sitt tydliga språk i hur normaliserat alkoholen är. Även om jag tagit ett beslut som jag står fast vid, känns det långt ifrån helt ok att bjuda hem folk, utan att erbjuda alkoholhaltiga drycker..Bara det är ju tokigt egentligen, och säger en hel del om hur naturligt och starkt förknippat alkohol är med festliga tillfällen. Det stör mig faktiskt☺️. Kanske kommer det en dag när jag säger att vill man ha det och tycker det är så viktigt för att kvällen ska bli bra, så kanske de själv ska ta med..

? - kanske är det att dra det lite väl långt, men det är iaf så jag känner nu. Slattarna i köket är dock lika lockande som slatten i toaborstskålen??! Så I'm good✅?!

Men imorgon åker det ut iaf. Även om jag är stark och övertygad, avslappnad och lugn nu, så kan det vända snabbt också, det vet jag. Med risk för att vara tjatig, så tror jag verkligen att denna gången kommer det att hålla för mig. Känner mig så färdig giftet. Men inte på det där forcerade sättet, som jag känt vissa andra gånger. Ni vet när man vill vilja, men kanske inte riktigt har hela sig själv med sig i beslutet. Nu är jag iaf lugn och trygg och ser fram emot varje nykter dag igen
❤️??!

Må gott vackra medmänniskor ?!
Kramar!
/Fibblan ?.

Tänker också att jag ska bli en sådan som hellre bjuder in till nyktra aktiviteter och sammankomster framöver. Föregår med gott exempel.

AW med gokart eller laserdome, bjuda vänner på grillad korv i skogen, eller bjuda på picknick i en park eller på en klippa vid havet. Promenad med en kompis istället för häng på uteservering.

En sak jag har bestämt mig för redan är att ALDRIG ge bort alkohol i present till någon igen. Aldrig mer.

Det låter verkligen som om du har tagit klivet över till den nyktra sidan av mänskligheten Fibblan ❤️

Kram ?

Finaste Fibblan. ? Jag är imponerad av dig och framför allt så glad för din skull. Du går från klarhet till klarhet. Framsteg hela tiden.

Tack för kloka tankar, som alltid. De ger underlag för diskussioner. Viktiga sådana.

Ha en underbar sommar. Och tack för att just du finns här och berikar. ?

Fibblan

Tack för heja och för dina stärkande ord?! Fick en sån härlig bild av ditt sista stycke - klivet är tagit till den nyktra sidan av mänskligheten..✨✅?!Änglakören låter i bakgrunden och det är guld och glitter och det skimrar av friskhet och sundhet när jag funnit den livgivande källan - den heliga graalen?! Nu ska jag bara se till att inte vandra för långt iväg från den igen. Alltid ha den friska källan nära, inom synhåll
✨⛲??✨!

Kramar!
/Fibblan ?.

Fibblan

Tack för dina stärkande och värmande ord?! Som vi pratat om tidigare är det kämpigt emellanåt, och det kan kännas som att man inte alls kommer någonstans. Inte längesedan jag kände mig deppig och modstulen över brist på framsteg. Klarheterna kändes snarare lysa med sin frånvaro.. Men jag tror stenhårt på vårt gemensamma motto, att så länge vi inte ger upp, så har vi övertaget om a-?! För var gång förlorar han mer och mer kraft. Till sist ligger han där som en sargad drake?️. Det pyr av lite halvhjärtade försök, men elden har slocknat ?, och endast små rökpuffar lämnar hans uttröttade näsborrar..☁️.

Tack för du finns Vinäger ?!

Tillsammans kommer vi att vinna slaget?! Inte med muskelmassa och viljestyrka enbart. Den töms vi på. Det har jag fått erfara mången gång..?. Men med kärlek och klokskap, och envetet utforskande kommer det att gå?! Jag vet det??!

In med ljus i all mörka vrår ?️, så har draken ingenstans att ta vägen???!

Önskar dig en fin och stärkande sommar?☀️?!
Kramar!
/Fibblan ?.

Hej! Jag läste ditt inlägg hos Ensam att du hade skippat nödlögnerna och sagt som det var
till dina gäster om varför du inte dricker. Bra där! Jag har haft enormt god hjälp av det tillvägagångssättet under min resa. Det stärker självförtroendet mer än man tror och gör en
mycket mer stark och stabil på den vidare vägen.Numera är det helt naturligt för mig att säga
som det är. Mer behövs inte,men om det är någon som jag känner väl så har jag inga problem med att gå in djupare på varför jag har lagt av. Känner enbart stolthet över att jag har varit så
stark och lyckats bli kvitt alkoholen. Hemska detaljer, nä det lämnar jag här på forumet tillsvidare.

Skönt att du tuffar vidare på det nyktra spåret nu, och verkar var på ett strålande humör!
Jag blev rejält avskräckt när jag läste om ditt lilla återfall för ett tag sedan. Huu! att det kan bli så jobbigt att komma upp på rätt spår igen.

Grymt bra jobbat! Kram

Fibblan

Ja, snacka om alltså. Det är verkligen en lärdom och värt att påminna både sig själv och andra om. Och det senaste återfallet varade ju, om jag ser tillbaka på när jag skaffade inlog här, varken särskilt länge, eller inhöll särskilt stora mängder..?. Det säger verkligen något om hur starkt gift det är och att väcker vi det fysiska begäret, så flammar den emotionella dysfunktionen upp, som tändvätska på en brasa. Och det är ju egentligen en väldigt klockren liknelse, eftersom det ju är precis var det är..?. Samma etanol, fast i olika flaskor och smaksatt på lite olika sätt bara..☠️?!

Tack för pepp❣️
Det kändes verkligen som det gjorde just den skillnaden du beskriver ?! En riktig självförtroende-boost, som att jag på riktigt kan stå för att jag gör andra val nu. Ett val som är så pass grundat nu, inifrån och ut, att de andra tillvägagångssätten, känns överflödiga. Med det sagt vill jag verkligen poängtera, än en gång☺️, att det inte är något fel att ta till dem. De har gjort sin nytta, absolut?! Men nu när jag liksom avtäckt vad det handlar om för mig, även inför andra, så är det ännu en sak kring alkohol som jag slipper lägga fokus på, i för sådana här tillfällen ☑️! Och det är jag såå nöjd med, eftersom ju mer jag kan göra alkoholen till det lilla, helt irrelevanta tinget i mitt liv, ju mer fokus kan jag lägga på att fortsätta göra andra, fler bra saker för mig???!

Och som du säger, vi har ju vårt kära forum, där vi kan stöta och blöta det som hänger kvar av i alkoholens verkan, och inte minst vidare reflektioner kring alla små steg vi tar i denna rätta riktningen☺️!

Skönt att vi har varandra ?!
Tack för du tittade inom❣️
Kramar!
/Fibblan ?.

Längtar faktiskt till jag kan säga ”jag dricker inte alkohol längre och jag mår SÅ mycket bättre utan.”

Jag är redo för det nu ?

Men jag kör oftast bil, så det är ingen som undrar. Ser de att jag dricker alkoholfritt säger de bara ”aha, du kör bil ikväll”. Och det gör jag ju.

Men jag ska ta diskussionen med mina närmaste vänner när det finns gott om tid att prata om det. Vad andra tror och tycker bryr jag mig inte ett dugg om.

Kram ?