Vad är det som gör att vissa aldrig kommer ur sitt missbruk? Funderade på det redan innan min hjärna blev beroende av alkohol..Jag hade en moster som söp ihjäl sig. Hon var framgångsrik, snygg, duktig..Men allt var bara en fasad.Bakom smink och snygga kläder fanns en olycklig kvinna som aldrig fick den familj hon förmodligen velat ha..Hon dog i min ålder, 55 år.. Alla organ i kroppen var slut.Hon dog hemma i sin lägenhet.Ramlade ner på sitt parkettgolv och var död.Jag har några släktingar till som gått samma väg..Vissa yngre och flera äldre som dött av alkohol..Nu har jag förändrat mitt liv, så alkoholen inte ska göra mig illa något mer..Jag får förmodligen tänka på det resten av mitt liv..Ingen stor grej längre..Det innebär, att jag väljer umgänge och aktiviteter..Min nykterhet är det dyraste jag har.Det betyder mest i mitt liv. Jag ser alkohol som gift..Ett lömskt medel som förändrar våra sinnen..Och hela livet till det sämre.Jag är inte intresserad av att diskutera olika alkoholsorter.Då kan jag lika gärna diskutera olika droger, fast jag aldrig tagit det.För mig är det lika illa. Jag byter till det vidare livet, känner att det är dax...Kram

AmandaL

Tack miss lyckad för att du delade inlägget om din nära anhöriga i en tråd. Det var en ledsam läsning då jag kände igen mig i din anhörigas situation. Jag har tagit beslutet om att vara nykter förut och varit det under mer än ett år men båda gångerna har jag fallit dit när jag varit med nya människor som köpt alkohol till mig, den här sista gången alltså den gång jag är på nu, min tredje nyktra gång har varit den tuffaste, mina fyllor har varit dom värsta som har lett till mitt ny nyktra liv. Jag blev glad och samtidigt rädd och ledsen när jag läste ditt inlägg, jag har varit nära att fördärva mitt liv och börjar jag dricka igen gör jag nog det till sist, så igen, du anar inte vad ditt inlägg gjorde med mig idag, bara fick mig att inse att jag aldrig kan börja dricka igen! Så tack, det är jag dig evigt tacksam för om ditt inlägg just har räddad livet på mig och min nyktra resa och beslut ???

AmandaL

Fick nog skrivit i en tråd du inte längre använder dig av, men skrivandet för mig var även det hjälpsamt och gör att min hjärna fått bearbeta tankar och känslor kring just att aldrig få ett återfall ?

Tack för ditt inlägg i min tråd.
Igenkänning betyder mycket för mig på resan.Då slipper jag känna mig konstig,annorlunda i mina tankar och då blir jag mindre orolig.Jag upplever dig och flera här på forumet som trygga och stabila.Jag undrar om jag kan få rådfråga dig om en sak kring det nyktra livet?
Tack från Pilla

Såklart du får fråga om vad du vill..Sen om jag kan svara på det är en annan sak..Jag har ju haft olika strategier när det gäller tillfrisknandet..Tog rygg på flera som verkade stabila, och inte ville börja dricka igen..Likadant har jag gjort i det verkliga livet också..Mitt liv som nykter är viktigast av allt..Då är alla vänner och annat mindre betydelsefullt..Klarar jag inte vissa människor eller situationer, då åker jag hem..Eller så vet jag från början att jag inte ska vara med..Jag vill aldrig börja dricka igen..Då får jag se till att det blir så..Jag har makten över mitt friska liv..Och det tänker jag göra allt för att behålla..???..

Jag drabbas mindre av oro idag i detta friska liv men ibland så känns det lite oroligt här hos mig...
Jag känner att det går bra för mig i detta nyktra liv och undrar om detta med att vilja dricka igen.
Det känns som jag oroar mig för att besattheten ska slå till med dunder och brak.Och att jag ska bli handfallen som typ ett överfall.Hoppas du förstår vad jag menar?.Och oroar mig över att"det går så bra"
"Typ lugnet före stormen ".Hur kan det gå så bra?
Känner du igen dig i detta??Tack snälla du!
Kram Pilla

Lite så känner jag också Pilla. Det gick ju bra det här, nästan lätt. Man minns ju inte de jobbigaste stunderna.

Får det vara så här nu? Om jag bara låter bli att ta första glaset? Eller riskerar det att komma ett sug från helvetet snart som jag inte är beredd på och då riskerar jag falla?

Fast egentligen är det meningslöst att oroa sig. Idag känns det bra, och känns det mindre bra framöver får jag hantera det då.

Kram ?

AmandaL

Var alltid på din vakt pilla men njut av att det faktiskt går så bra för dig nu!
Det är så dumt att gå och oroa sig för någonting som kanske aldrig inträffar, så mycket smärta du kan orsaka dig själv i onödan, men var alltid observant, en gång en problemdrickare, alltid en problemdrickare..
Men det finns ingen anledning att du ska känna oro varje dag för ett misslyckande som kanske aldrig inträffar men glöm aldrig varför du tog ett nyktert beslut från början, minns alltid vad som fick dig att ta ditt nyktra beslut, du kan och du vill, du är stark och klarar av att säga nej, du har ju gjort det så många gånger på vägen, släpp aldrig garden men låt inte oro ta över i ditt nyktra liv ???

Har varit mitt stöd många gånger..Även vänner, släktingar som förstår sig på beroende, utav egna eller andras erfarenheter..I början frågade jag många hur dom tyckte, kände och tänkte..Så gjorde jag även när jag hade andra förändringar i livet..Skilsmässa, jobbiga anhöriga, mamma med demenssjukdom Mm..Det finns alltid människor som har eller har haft liknande problem som uppstår i livet..Jättebra att ta tillvara deras kunskaper..Varför uppfinna hjulet 2 gånger liksom..När jag känner mig svajig försöker jag analysera vad det beror på? Trött? Less? Osv..Sen kan jag även söka böcker, filmer om framförallt hur barn har det i ett hem där det dricks..Eller där föräldrar inte finns närvarande för sina barn..Det sporrar mig oerhört mycket att aldrig tro att jag blir fri från mitt beroende..Det sitter inkapslat, men är livslångt..Om du blir svajig eller rädd Pilla, så fundera på vad det är som gör det..Mata sen in i ditt sinne, varför du slutade dricka..Dom värsta fyllorna, den värsta skammen..Allt kommer igen om vi inte tar beroendet på allvar..Däremellan, Njut av dig själv, som är nykter, gör saker du tycker om, träffa dom du gillar, ha det fint i livet helt enkelt..Stor varm kram??????????

Tack för dina tänkvärda ord!
Det känns bra att jag vågade rådgöra med en de stabila här på forumet.⚘??Håller med om att forumet verkligen hjälper .
Tack från Pilla

Har läst dina trådar och blev så inspirerad! Tack! Min främsta motivation är att bli en mer närvarade mamma. Kämpar lite med det sociala men du skrev det så bra ” Jag ser hellre mina barn ha nyktra föräldrar än ha kompisar som äventyrar vår nykterhet. ”

Blir nog inte måttligt drickande efter den vita perioden utan helt nykter - känns nästan lättare...

❤️

Hej Mrs WB..💫..Fint att vi kan inspirera varandra på Forumet..Ja det är ett tag sen jag insåg, hur jag ville ha mitt liv..Tidigare så rullade det bara på..Jag tycker fortfarande det är helt sjukt att A-beroendet gjorde mig till en person som jag absolut inte ville vara..Men just där och då så hade jag sakta vant mig vid det livet..Luktade bakfylla flera gånger i veckan..Öppnade bilfönstret när jag körde till jobbet, för att försöka få bort lukten av gårdagens fylla. Bad mina brukare blåsa i alkomätare, för att notera om dom höll sig nyktra för att få komma till behandlingshem🥺..Tänkte ibland att , tur att inte jag behöver blåsa..Det hade aldrig varit rent, dom senaste månaderna innan jag slutade dricka. Jag var inte tvungen att sluta, jag ville sluta, men visste inte hur..? Jag tror på viljan, och kunskapen om beroendet, när vi vill förändra något..Vi kan inte prata om kanske, och hoppas..🍃💫🍃

Miss lyckad⚘
Vilket pyssel det var för att dölja,fyllt av negativa känslor.Vi är starka som orkat att leva så
Och nu har vi annat att tampas med.Det känns mer utvecklande att av stå
än att stampa runt i leran och även
kravla i den.
Tycker inte du det också?😊
Kram Pilla

Hej @miss lyckad ! Jag tänkte hälsa på i din tråd, som jag nog inte gjort tidigare och svara här om finsk musik. Just Omnium Gatherum som jag nämnde innan har ändå funnits sedan 1996. Du bara måste lyssna på dem. Sångaren har även den fördelen att han ser jättefinsk ut, samt att ingen har en röst som han.

Här är den första låten som jag hörde med dem. The Unknowing. Den är lite längre men väl värt det och man upptäcker nya saker hela tiden.

https://www.youtube.com/watch?v=RsjHvaU5Aik

Här har du Frontiers som är lite modernare.

https://www.youtube.com/watch?v=ubmuUiozKyo

Den låt som hjälpte till att framkalla alla känslor "Rest in your heart" har tyvärr ingen video, men jag tänkte länka den i alla fall.

https://www.youtube.com/watch?v=17jZlnENrK0

Det enda finska band jag har sett live dock är Nightwish i Detroit på den tiden de hade en Svensk sångerska. Men de är du väl redan bekanta med? De har ju funnits sedan 1996 och var med i melodifestivalen för 20 år sedan med Sleepwalker. Är tvyärr inte en av deras bättre låtar. Annars gillar jag också Children of Bodom vars gitarrist nyligen tragiskt gick bort endast 40 år gammal.

Sen lyssnar du väl på Eläkeläiset? Eller vilka band tycker du om? Jag är med i en grupp på Facebook som heter Entisten nuorten sävellahja där man länkar mycket gamla godingar också. Inte så mycket av de banden jag nämner där, även om jag själv nog har lagt upp lite Eläkeläiset där.

Hoppas du har en trevlig midsommar!