Hur prata med alkoholist? "Tvinga" med till AA-möte?

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
blomma12
Hur prata med alkoholist? "Tvinga" med till AA-möte?
blomma12
Hur prata med alkoholist? "Tvinga" med till AA-möte?

Min mamma är alkoholist sedan ca 4 år tillbaka, jag är hemma under sommaren eftersom jag studerar på annan ort. Det har varit mycket upp och ner, manipulativt och jobbigt. Jag har tänkt att ta/tvinga med henne till regelbundna AA-möten nu under tiden jag är här. Hon har gått förut men går inte längre vad jag vet. Undrar lite vad ni tror, kanske av egna erfarenheter, om det skulle hjälpa något? Tänker att det kanske skulle hjälpa med att starta en konversation igen och bygga upp en lite djupare relation än det vi har idag, i dagsläget pratar vi inte alls om alkohol när hon är i sina bättre dagar. Undrar lite hur ni gör? Pratar ni dagligen, veckovis? Vad pratar ni om? Går alkoholisten i ditt liv hos någon psykolog? Hur ser det ut för er gällande AA-möten? Även om mötena inte har en religös anknytning har både jag, pappa och mamma upplevt det när vi gått på möten förut. På grund av detta vill mamma heller inte gå på AA-möten, finns det grupper utan snacket om "Gud"?

Femina
AA

Hej blomma12!
Förstår att du är orolig för din mamma men att tvinga någon till AA är helt bortkastat. Personen måste själv vilja ta första steget mot nykterhet och det går inte förrän hon själv känner att "det här går inte längre/jag orkar inte mer/jag måste ta hjälp".

AA är inte religiöst, dvs inte kristet/muslimskt/judiskt osv.

AA är ett andligt handlingsprogram. Alltså ett 12-stegs program som kräver ett aktivt deltagande med en sponsor och förlitar sig på att en Högre Makt hjälper till att hålla sig nykter. Högre makt/Gud (såsom du själv uppfattar hen).

Tala istället med din mamma om att du är orolig för hennes drickande. Utan att döma och förebrå henne kan du berätta lugnt vad du ser/känner/konsekvenser av hennes drickande. Tala förstås om detta när hon är nykter. Bli inte besviken om hon inte genast "hoppar på tåget". Ge henne lite tid att reflektera över detta. Förhoppningsvis ändrar hon sig och överväger ta hjälp av (AA/beroendemottagning).

Du skriver inte hur mycket/ofta hon dricker. Det fina med AA är gemenskapen, stödet och nya vänner. Men det finns inget AA möte utan "snacket om Gud". Och alla möten avslutas med Sinnesrobönen. Det enda kravet för medlemskap är "en önskan att sluta dricka".
Hoppas mitt inlägg varit till nån hjälp. 🙏