Mistral

Jag vill verkligen sluta nu. Men det är så svårt med rädslan för abstinensen. Har läst att den går över på 2 dagar för en del, för andra blid det värre efter 3-4 dagar.
Är så rädd för att det kan bli värre för mig?
Min konsumtion ligger på ca 100 cl vin per kväll. Nykter ibland på söndagar, det brukar gå bra.
Kan någon berätta hur stor risk det är att jag får svårare abstinens efter 3-4 dagar?

Hej Mistral!

Välkommen hit!
Bra beslut tycker jag, och bra att du verkligen vill sluta!

Jag var gravt nere i mitt missbruk i ca 4 år, där jag drack på vardaglig basis. Oftast 2-3 liter vin om dagen, jag var onykter hela min vakna tid. Mao en grav konsumtion av alkohol.
Jag slutade och gjorde en så kallad cold turkey, från en dag till en annan, och var helt övertygad om att jag skulle få till och med krampanfall, men abstinensen jag kände var mestadels svår huvudvärk i en vecka (ganska precis) och rastlöshet, den satt i ganska länge, men det var inte så farligt och ett överkomligt pris alla dagar i veckan att betala för att bli nykter!
Abstinensen tyckte inte jag var jobbigast, det jobbigaste har varit att bryta vanor och mönster, hantera tankar och känslor.
Tack vare programmet alkoholhjälpen erbjuder (finns att söka på startsidan) så hade jag nycklar och verktyg att ta hand om allt som blev efter att mitt ”verktyg” jag haft tidigare, dvs alkoholen, försvann.

Risken för att få svår abstinens ökar ju naturligtvis med tid med överkonsumtion, andra bidragande sjukdomar och mängd, men den verkar också slå väldigt olika.
Mitt tips till dig är att ansöka om programmet så du får lite hjälp att kartlägga situationer där risken finns att du återfaller och där du också får kunskap om hur abstinens ter sig. Ju bättre rustad du är desto mindre blir både rädslan för abstinensen och risken för att återfalla!

Mod och styrka,
Dee

Allterbra

Hej. Om du dricker endast 10cl och är nykter en dag i veckan. Så tror jag nog du kan va helt lugn, för att få abstinens av det svåra allvarliga slaget. Då krävs det bra mkt mer alkohol, varje dag. Lycka till ?

Mistral

Skrev fel, inser jag nu.. menar 100cl, dvs 1 liter/kväll. Sorry! Ändrar texten i 1:à inlägget.
Dee, tack för din kommentar- det lättar oron mycket att höra att du klarade att sluta med den konsumtionen. Stort grattis till dig! ? Fick du någon annan hjälp än programmet här, någon medicin?
Jag har försökt ansöka men det fungerar inte så bra, troligtvis för att jag kör inkognito- läge. Detta eftersom tonåringen lånar både min mobil och dator ibland..
men nu jävlar måste jag lyckas, på något sätt. Tacksam för alla kommentarer jag får! Fortsätt skriva i min tråd, alla! Kram ❤️

Nej, jag sökte vård i samband med att jag slutade dricka pga att jag var utmattningsdeprimerad med panikångest och ångest, men jag berättade aldrig för någon inom vården att jag var alkoholist och jag fick faktiskt heller aldrig frågan om jag drack konstigt nog, vilket är så sjukt dåligt egentligen.. Hade en psykologkontakt jag pratade med men det var nästan jobbigare att prata med henne än att hantera ångesten själv, för hela tiden fick jag ligga steget före och prata runt problemet om du förstår vad jag menar, det var stor skillnad med att samtidigt jobba i programmet tillsammans med min kontaktperson, Li-Lo, där jag kunde vara helt ärlig och öppen utan att bli dömd eller oroa mig för att bli stämplad som en jävla dekis liksom.

Sjukvården kan hjälpa dig med mediciner för både abstinens och att hålla dig borta från alkohol, jag funderade länge på det själv, men jag resonerade istället att om jag börjar med mediciner så är det ytterligare en puckel att ta sig igenom och jag tänkte också att jag skulle prova själv att sluta dricka, om det blev för jobbigt med abstinens så tänkte jag att jag skulle söka vård, jag försökte helt enkelt att bara hålla koll och vara vaksam på kroppens signaler när jag slutade dricka.

Hur tänker du kring att sluta dricka, hur går tankarna kring om du ska söka hjälp eller göra det själv?
Ett tips är att funder kring lite olika strategier, för tro mig, det kommer dagar då du är beredd att göra vad som helst för en flaska vin och det är då bra att ha någon form av plan B till det.

Mistral

Att jag helst inte vill ta mediciner, som du säger är det ytterligare en ”puckel”. Dessutom vet jag att det automatiskt går en anmälan till soc om man söker för alkoholproblem. (Har barn strax under 18, de skickar alltid anmälan om något barn är under 18) och det pallar jag inte. Känns som om det är nog med att förbättra livet och sluta dricka, behöver inte ha soc på mig också då det känns som ännu ett problem att hantera.

Har också en del depressions- och ångestkänslor. Fick du någon medicin mot det?
Hur ser din plan B ut för att avstå när det är som värst?

Allt gott och styrkekramar ?

Jag förstår problematiken kring soc och sådär, jag har en kompis här inne som kanske kan ge dig lite stöttning och pepp rörande barn och alkoholproblematiken, kolla in Denhärgången, vi är goda vänner och lärde känna varandra från detta forum :)

När min ångest var som värst och när jag sökte hjälp för den, hade jag nått min botten och jag blev i samma veva nykter. Jag märkte väldigt fort efter att jag slutade dricka att ångesten klingade av, jag förstod senare att min ångest var mycket kemiskt utlöst, pga alkoholen. Så det ena gav det andra, men också mycket tack vare att jag nu var tvungen att hantera mina känslor och bemöta dom. Och förstå dom. Inte sopa dom under mattan eller dricka på känslorna.
Jag hade ångestdämpande initialt och sömntabletter men valde att sluta med dom snabbt eftersom jag märkte att mycket av min ångest, ca 80% försvann när jag slutade dricka. Jag har lite melantonin för att få sova i dagsläget eftersom jag jobbar skift.

Jag har i dagsläget ingen plan B eller någon nämnvärd strategi - jag känner inget sug eller behov av alkohol och jag har ändrat på det mesta i mitt liv som förut legat till grund för att jag druckit av missnöje. (nu ska det tilläggas att jag varit nykter i 572 dagar alltså)
Jag kan inte längre minnas när jag hade ett sug efter alkohol, och känslor som jag tidigare druckit på har jag ganska god hand med utan alkohol nuförtiden.
När jag slutade dricka hade jag en strategi om det var dagtid och suget kickade in: Sätt på sig skorna och gå/spring tills det går över. Om det var sen kväll eller nattetid: scrolla på telefonen, kolla en serie på netflix.
Framför allt så är det viktigt att inte bli rädd för att känna ett sug, fly inte undan utan säg till dig själv att det är okej att suget är där men att du inte kommer agera på det.

Jag tror också på belöningar!
Min belöning, som fortfarande är en belöning, är att jag vare vecka på lördagarna lägger undan 800 kr på mitt sparkonto - pengar som skulle gått till alkohol i veckan. Jag har nu hitills sparat 64 000 kr bara genom att inte dricka på 1 år och 6 månader typ.
Ganska sjukt va?

Mod och styrka,
Dee

Hej, och välkommen hit!
Jag drack ungefär som du, 1-2 flaskor vin om dagen ALLA dagar i veckan, inga undantag här inte...…
Idag är jag på min 15:de nyktra dag. Jag var också rädd för abstinens eftersom jag druckit så mycket, men den uteblev (i alla fall den alvarligare varianten). Den "abstinens" jag drabbades av var rastlöshet/irritation, svårt att somna, väldigt trött och en mage i uppror som undrade var alkoholen var.... Nu efter två veckor är magen ok, jag somnar lättare och tröttheten har minskat (men finns där fortfarande), det mest påtagliga nu är mer att jag fortfarande är rastlös och stundvis irriterad. För mig hjälper fysisk aktivitet, om jag är riktigt fysiskt trött så orkar jag inte vara så irriterad.
När jag dippar i motivationen och tänker att "jag nog kan dricka lite" och "så farlig är ju inte mitt drickande" så får jag mycket kraft av att läsa här på forumet. Så många kloka och generösa människor som delar med sig av sin erfarenhet. Det hjälper mig mycket, och jag hoppas att det kan ge dig styrka också.
Sen är jag ju inte någon av dessa långtidsnyktra som kan ge dig perspektiv på hur nykterheten utvecklar sig, men jag kan i alla fall säga att det är stor skillnad på hur jag mådde dag 1 och idag, dag 15. Jag tror det kommer vara samma sak för dig, så håll ut! Kram!

Mistral

Tack snälla Dee och Nicka för er respons?? Det gör mig lugnare och mer motiverad. Om ni kunde, utan allvarlig abstinens, borde väl jag också kunna?
Kanske är rädslan för abstinens det största hindret, inte abstinensen i sig?
Önskar av hela mitt hjärta nu att få sinnesro att sluta❤️
Fortsätt gärna skriva till mig alla som vill, det uppskattas enormt ?
Ska prova Ansöka till programmet redan Ikväll. Återstår att se om det fungerar i inkognitoläge. Kram ?

Jag blir så jädra peppad av att läsa ditt inlägg, har nästan själv glömt bort hur de första veckorna/månaderna var - håll i och håll tag, det kommer bli mer och mer värt det ju längre tiden går!

Gå stark,
Dee

Mistral

Är vad jag behöver ? så ska det nog gå bra. Beundrar alla er som lyckats sluta! Kanske är det lättare än jag tror? Ikväll/ natt ska jag tänka ut en plan och strategier för att sluta. Hoppas jag känner mig lugnare imorgon. Snälla alla fortsätt skriv till mig, det hjälper så mycket ❤️ Kram alla kämpar!

Det blir bättre vartefter dagarna går. Först värre sen bättre. Tänk hur du mår under fyllan och efter..... det är värt det, jag lovar. Promenader, b12 vitamin, lugnande teer, vila kan räcka långt. Sömnen brukar reglera sig efter ett par tre dagar, åtminstone så man får lite sömn. Om du får svår abstinens tycker jag nog att du kontaktar sjukvården ändå, de har en del mediciner att erbjuda. Lycka till och håll i. Jullan

Mistral

Tack for ditt svar?det är just det jag är rädd för, sämre först... hur länge blir man sämre och hur dålig kan man bli? Kram ?
Dee, jag hittar inte tråden denhärgången...?

AmandaL

Jag har inte upplevt att någonting blivit värre sen jag blev nykter så det är nog individuellt. Jag hade sug efter ungefär två veckor nykter, men inte super svårt att stå emot, tänkte på alkohol en del och kunde ”glöma” fördelarna med att vara nykter för en kort stund men om jag bara började tänka på varför jag tog beslutet var det motiverande nog att hålla mig ifrån. Om jag ska tänka på när jag hade värst sug var det mellan vecka två och tre. Så i ett par dagar bara som jag upplevde att tankarna kretsade runt alkohol sen har det mer eller mindre försvunnit nu! Så håll ut ???

Jag har själv aldrig haft någon direkt kroppslig abstinens trots ganska hög konsumtion men det är det mentala jag tror de flesta måste förbereda sig på som flera har skrivit innan. Sömnen och energinivåerna förändrades för mig i början dock, det var det enda kroppsliga.

Det blir inte sämre, eller bättre... det blir annorlunda i början. Självklart är vi alla så olika och kroppen och knoppen reagerar annorlunda. Visserligen så skriker huvudet och kroppen kanske efter alkohol, allt kretsar kring alkohol i början för de flesta - men det gjorde det ju innan också... men det avtar, med tiden och då kommer bara fördelarna. Stressen och paniken över A försvinner. Tänk tanken att inte ens behöva fundera över om du har tillräckligt med A hemma? Tänk att inte vara trött/hängig/borta dagen efter...

Det blir som sagt inte bättre eller sämre i början.. det blir annorlunda. Men vartefter så blir det BARA bättre, så länge man vågar känna sina känslor och lär sig vad de egentligen betyder och inte direkt agerar på dem

Mistral

för era svar. Jag fortsätter fundera mkt på hur jag ska göra mentalt.. får dagligen kritik för det jag missat. Ingen uppskattning alls för allt det jag faktiskt gjort. Fixar allt ensam.. tydligen inte tillräckligt ? vet ännu inget annat sätt att koppla av..

Eller jo, det som skulle hjälpa mig vore en medmänniska som är på min sida. Finns ingen.

Måste verkligen försöka klara detta ensam. Men hur? När kroppen aldrig kan slappna av utan A, och rastlösheten, känslan att inte räcka till, sömnbristen är konstant närvarande.. hur gör man då?
Kram alla ❤️

Mistral

Försöker göra programmet, men får inga svar av rådgivare. Det jag skriver in sparas inte. Teknikstrul är ännu en sak jag inte orkar hålla på med

Hur mår du?

När du känner sådär som du skriver ovan, försök pausa tanken en stund, dra på dig skorna och ta en promenad i friska luften, och tänk igen sen.
Det låter helt banalt men det funkar. Mot ångest, rastlöshet och tankar.

Hur går dina tankar när du tänker på hur du ska göra mentalt, som du skriver ovan?

Mod och styrka, du fixar det här, jag önskar jag kunde ge dig en kristallkula så att du kunde se vad som händer när du tagit steget!

Dee

Mistral

Sedan gick det åt fanders. Grannarna ville dricka vin på min balkong och självklart gjorde vi det. Himla trevligt! ?
Menmen... 2 dagar har gått ok.Mått relativt bra och känt mig piggare. Imorgon är det kört igen.. ?