Första nyktra dagen på ett tag. Jag bestämde mig för att sluta igår men den dagen räknades inte eftersom jag vaknade vid fyratiden och drack upp ännu en flaska vin... efter att ha druckit både vin och en liten flaska vodka kvällen innan.

Men det hände något igår som fick mig att bestämma mig. Och jag ringde till Alkohollinjen för att jag behövde berätta för någon om detta. Jag vill inte prata med mina närstående, inte förrän det gått ett bra tag. Tänk om det inte skulle hålla.

Jag är alkoholist. Beroende av alkohol. Har ett problemdrickande. Vad man nu vill kalla det. Har försökt sluta ett antal gånger genom åren, som längst har det väl funkat ett par månader. Oftast har jag fallit tillbaka då jag velat dricka "normalt" i ett socialt sammanhang. Det funkar inte för mig. Är inte nöjd med tre glas vin, det är bedövningen jag är ute efter. Och då har begäret triggats igång igen.

Tänker använda mig av detta forum som en dagbok. Just nu känns det för läskigt att tänka för långt framåt, jag tar en dag i taget. Idag känns det bra. Försöker tänka framåt, inte på allt som varit. Vågar inte möta skammen ännu. Jag läste på forumet flera timmar igår och det hjälper verkligen att se att det är så många andra fina människor som kämpar med det här. Kommer nog att hänga här en hel del den närmaste tiden ?

Och Olycklig1978..??..Det är jättebra att läsa och skriva här om sina problem med alkoholen..Här finns stöd och kunskap..Vi är många som har förstått att det inte funkar att förstöra för sig själv Pga Alkoholen..Superbra att ni börjar skriva här också..Kram på er..??

Tack #olycklig1978 #miss lyckad och #Jullan65 för välkomnandet! Så himla bra det känns att ha ett ställe där jag kan skriva av mig och få och ge pepp.

Idag känns det väldigt bra, har haft ork att göra flera bra saker som att städa kylskåpet, åka till återvinningen med en massa saker - sånt som jag skjuter upp hela tiden annars. Har knappast tänkt på alkohol idag men den dagen kommer, säkert kommer det att bli jobbigt redan om några dagar då jag mår bättre och kommer att börja förhandla i mitt huvud. Men jag vet ju att det inte funkar och jag vet att jag verkligen inte vill dricka.

Idag vaknade jag ganska pigg trots att jag inte sovit så bra, fastnade inte i soffan utan kom igång med saker, sådant som tar emot något enormt annars. Om jag är hemma börjar jag vanligtvis börja dricka då jag lagar middag och fortsätter tills jag somnar. Då jag är ledig (vilket jag är nu) är det ibland värre. Men idag fanns inte det på kartan eftersom jag bestämt mig för att ingenting dricks idag. Jag hoppas verkligen att jag kan hålla fast vid den inställningen! Blir så mycket enklare om man inte ser drickandet som ett alternativ.

Andra dagen. Tyvärr vaknade jag halv två och kunde inte somna om på flera timmar. Laddade ner Skål ta mig fan som ljudbok och kom ganska långt i den ? Har känt mig ganska trött och seg idag och liksom tung i kroppen. Men har varit ute och gått med barnen (De är vuxna) samt grillat på kvällen.

Har även varit hos frisören, klippt mig och fixat brynen. En bra sak, har nog försummat mitt utseende den senaste tiden. Bara känt mig ful och spritfet. Fått ångest om jag råkat se mig i spegeln. Behöver ju gå ner i vikt också ca 15 kg.

Hade mycket mer energi igår. Men dagen har inte varit så dum ändå. Har inte tänkt mycket på alkohol alls i alla fall. Ingen ångest heller. Försöker att inte tänka på hur det ska bli längre fram. Den här dagen har jag klarat och det är bra.

Bestemor

Så får vi lov att tänka. Det du nämner om vikten och att vara spritfet - det har snart gett med sej.
Du kommer att få så mycket mer energi och tid, skaffa dej helt nya vanor, kanske nya miljöer
Plötsligt har du bytt livsstil och din vikt blir balanserad och lagom.
Själv har jag lätt för att byta alkohol mot nåt annat halvdant att äta som glass...men bättre ändå!
Nu mäter jag midjemått istället för att väga mej, och det minskar stadigt! Ingen alkohol get effekt även på bukfetman ?

Tack Bestemor. Jag vet att det kommer att bli bättre om ett tag men det är lätt att bli otålig... Och jag har faktiskt bestämt mig för att strunta i vikten den här första tiden, tror att det kan bli för mycket om jag ska ta tag i flera saker samtidigt- alkohol, kost, motion, hemmet... Eller kanske det är bra att göra så?

Dagens bra sak är redan avklarad - har varit och tvättat bilen! Så skönt att kunna göra det tidigt på morgonen då tvätthallen nästan är tom. Det har jag ju sällan kunnat göra tidigare!

Projekt nykterhet är ett jättestort projekt! Underskatta inte det. Jag har nu efter 6 månader börjat ta tag i vikten. Att vara hungrig är för de flesta en trigger. Först nu känner jag själv att jag kan gå och vara lite hungrig utan att tänka på vin. För mig blev detta ett bra upplägg i alla fall.

Grattis till 2 dagar och snart är det 3!

Kram

Ja det är lätt att bli otålig i början, och att starta som om det är ett 100- meterslopp som ska springas. Efter en tid upptäcker man att det är ett maraton. Skönt med det är att man inte behöver ha bråttom hela tiden, utan tvärtom, vissa dagar får man lunka fram med tålamod. Skönt är också att mycket händer under tiden, om man är uthållig.
Jag drog igång med diet samma dag jag slutade dricka, det gick bra några veckor, sen insåg jag att det var omöjligt att både vara hungrig och törstig, precis som Charlie skriver så tar det tid, och vikten blir enklare att klara av när nykterheten är stabil. Lycka till!

Tack för tips! Jo visst är det ett maraton, det är det som oroar mig... För ett par år sedan körde jag också en hel livsstilsförändring med nykterhet, kostomläggning och träning. Gick ner nästan 10 kg. Lyckades normalisera mitt blodtryck som var lite högt och efter två månader vågade jag ta leverprover som var normala.

Och sedan... ja då tänkte jag att jag skulle börja dricka igen i sociala sammanhang ? Gissa hur bra det gick? Jo efter någon månad så var jag tillbaka i gamla hjulspår. Och då sket det sig även med kost och motion.

Har haft en bra dag med bad och cafébesök. Dagens bra sak är att jag kört en massa saker till återvinningen!
Är ensam ikväll och tänkte nu ta en långpromenad och lyssna på Fyllepodden. Ska verkligen försöka hjärntvätta mig själv så att jag inte börjar lyssna på den där rösten ur flaskan som bara vill förstöra för mig...

Önskar er alla en skön, nykter söndagskväll!

Bestemor

Jag menar inte alls att fokus ska ligga på viktminskning, utan att det händer ändå. När man slutar med alkoholen. Som en bonus.
Du har redan fått mer energi! Men även sega dagar som slutar utan vin är bra dagar!
Att vakna utan en känsla..
Oj hur mycket drack jag? När kan jag köra bil?
Bara att se framåt nu!

Glädjande att du också kommit fram till att det inte går att dricka socialt när man kommit dit vi kommit. Been there, done that.

Bra ide' att ge sig själv en lite må-brapresent hos frissan så här i början. Markerar en förändring och ökar motivationen? Hoppas!

Jag tror inte heller på att lägga om livsstil totalt, det blir för mycket.
Jag har problem med fragmenterad sömn och knappt 15 kilos övervikt. Känns det igen? Det som har hjälpt mig med de problemen under tidigare nyktra perioder är Propavan och dagliga promenader, 20 - 30 minuter.
Förutom att de, tillsammans med att du slutar dricka, bidrar till viktminskning så kommer din kondition sakta men säkert att förbättras.
Bättre kondition förbättrar åtminstoe min sömn. Värt att prova?

I all välmening
Onkel F

Ja jag känner att jag fått mer energi. Den där känslan av att allt ofta tar emot så väldigt mycket har jag inte på samma sätt nu. T ex:
Jag plockar undan direkt efter maten
Jag går upp och duschar på morgonen utan att sitta i soffan med kaffe jättelänge först
Sånt. Och jag har bokat in mig på ett träningspass imorgon. Det brukar också ta emot, ska bli intressant att se hur det känns imorgon ?

Jo jag har precis samma problem. Gick jag ner tio kg skulle jag vara under BMI 25, så det är väl det viktigaste för hälsan. Jag tar sedan länge två propavan och det har brukat funka, vet inte vad som hänt nu. Har så mycket skumma drömmar som väcker mig. Kanske för att jag inte är bedövad i min sömn längre? Men jag vaknar iaf inte med ångest så det kan jag stå ut med ett tag.
Ja, promenera ska jag göra mer. Och jag är en sådan som gillar att gå på Friskispass. Tycker det är bra att vara där en bestämd tid, med en grupp och en ledare som säger vad man ska göra. Och musik! Men nu i coronatider blir passen fullbokade så snabbt. Imorgon lyckades jag dock boka in ett ?

Den här dagen blev lite trist. Kom igång bra på morgonen men sedan fick jag ändra mina planer pga ett besök jag skulle få som blev inställt. Är så känslig för sånt! Tappade all energi. I vanliga fall skulle jag köpt något att dricka istället. Nu kollade jag på film istället, A star is born.
Suger kommer ju i alla möjliga situationer. Då jag är trött inte minst, vilket jag nästan alltid är efter en arbetsdag. Då blir jag ledsen över att jag inte orkar göra något och så dricker jag istället.
Och ibland dricker jag för att våga kontakta folk eller våga kolla vad jag skrivit till folk.
Ibland känner jag mig väldigt glad och nöjd med mig själv och då måste jag ju få belöna mig lite ?
Ibland har jag ångest och allt är nattsvart. Då dricker jag för att orka leva.

Har försökt begränsa konsumtionen genom att bara köpa det jag får dricka den dagen. Det brukade vara en liter vin, en liten flaska sprit eller tre starköl. Ibland gjorde jag undantag och det slutade oftast med att allt blev uppdrucket. Jag kunde börja vid 17, somna vid 21, vakna vid 02 och fortsätta. Och sedan gå upp tidigt på morgonen... inte konstigt att jag blev trött, orkeslös och handlingsförlamad.

Deppiga dagar kommer att komma. Äter antidepressiva sedan några månader vilket faktiskt hjälper mot den värsta ångesten och de värsta svackorna. Men de har inte hjälpt mot mitt alkoholbruk, alls. Det har levt sitt eget liv.

Snart har jag klarat även denna dag. Trots att jag känt mig lite nedstämd känns det inte som ett alternativ att dricka alkohol ?

Fem dagar, bra kämpat!

Och bra du har insikt om ursäkterna in till drickandet, att kunna säga nej, väva in nya vanor tror jag är en viktig nyckel till att hitta ditt nya liv :-)

Ja, ibland är livet deppigt och trist, själv upptäckte jag att livet i alla fall blev mindre becksvart när jag höll upp (är bara inne på snart 4:e veckan, så jag vet inte hur det funkar i långa loppet), men den konstgjorda glädjen ölen gav har ju bara visat sig vara bortkastad tid, ja många år... så dumt.

Kämpa vidare! ?

Jag tror att du har skaffat dig bra verktyg för att fixa det här, nu gäller det "bara" att inte släppa taget!
Starkt att inte låta din sinnesstämning få dig att ta till alkohol för att lindra och bedöva!

Grattis till dina 5 dagar!

Onkel F

Tack för pepp VillJuLevaOckså och Onkel F! Jo jag är medveten om hur min problematik ser ut - sen är det ju "bara" det där att gå från ord till handling. Vilket jag försöker göra nu...

Jag skrev tidigare att jag inte har så många sammanhang där det förväntas att jag dricker. Men de finns. T ex har jag en kompis som jag träffar ibland och då blir det alltid vin. Mycket vin, kompisen håller samma takt som jag (Jo jag brukar dricka lite mer i smyg också). Har träffat denna kompis nykter en gång under ett av mina försök att sluta och då kändes det som att vi egentligen inte hade så mycket gemensamt.

Nu vill den här kompisen ses och jag funderar på hur jag ska göra. Jag funderar på att pröva igen hur det känns att träffas nykter. Ta bilen och åka hem på kvällen. Om det fortfarande känns som att det mest är vinet vi har gemensamt, då kanske jag får trappa ner på umgänget. Brukar ni andra undvika sådana kontakter i början av nykterheten? Antar att folk hanterar sånt här på olika sätt. Men det blir ju konstigt om en är helt nykter och den andra dricker en massa? Hmm det här känns knepigt.