AmandaL

Bra och grattis onkelf! Vilka framsteg, vilken förändring i sättet du skriver på ??? grattis till dina två första nyktra veckor, det kommer så många fler positiva effekter ska du se! Men du upplever redan något av det finaste man kan göra, stolthet ???

Stort grattis till dina nyktra 14 dagar! Nu är alla rester av alkoholen borta ur din kropp - och den fysiska abstinensen likaså.

Nu återstår ”bara” den psykiska abstinensen. Vilket verkligen inte är så bara. Det handlar om att hitta och bibehålla nya nyktra vanor och läsa på om hur alkoholen skadar våra kroppar, så att vi aldrig vill utsätta oss för det igen.

Och förstås - ta en dag i taget. Min app (Nomo sober clock) visar 168 nyktra dagar idag, tjoho!

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram ?

Ja, det känns faktiskt som om det går åt rätt håll.
Ett litet orosmoln på himmelen lite framöver, dock. Jag jobbar de närmaste 2 veckorna, sedan har jag en veckas semester. Om jag skall vara ärlig så planerade jag in den redan i mars som ännu en fyllevecka.?
Jag har fortfarande inte klart för mig vad jag skall göra istället, kanske lika bra att ställa in den och jobba? Eller anta utmaningen?
Oavsett, när den veckan är över vet vi om jag kunde backa upp alla stora ord med handling, eller om det bara var varmluft som pös ut.

Repeat after me, please: Suget går över. En timma i taget. Aldrig ta första glaset.

Onkel F

Det glädjer mig verkligen att höra att du tog dig igenom den tuffa veckan! Förhoppningsvis blir det lite lugnare med suget ett tag. Har inte heller några gigantiska fyllesynder som avskräcker, men däremot så många bakismorgnar med ångest över att må dåligt och en oändlig trötthet. Så otroligt skönt att inse att jag själv har makten att befria mig från det. Som att äga ett trollspö....

AmandaL

Onkel f. I början är det jobbigt och läskigt att utsätta sig för platser och situationer man förknippar med att dricka alkohol. Är man inte tillräckligt stark tycker jag att det är bra att undvika detta tills vidare. För mig idag går det bra att gå på middagar eller ha bjudningar där andra dricker. Jag vet att jag säger nej tack och så är det bra med det. Men det är påfrestande och hade jag inte varit så bestämd hade det varit väldigt farligt för mig att gå på detta. Finns det nånting med semestern du kan ändra på för att det inte ska bli som du planerade i mars? En fyllevecka låter helt förfärligt i mina öron och inte något jag alls förknippar med semester och avkoppling. Det låter väldigt tröttsamt. Men om du inte är där än tycker jag inte du ska utsätta dig för onödig frestelse, viktigast först, vara nykter ???

Det måste vara något fel i huvudet på mig. Jag föreställer mig alltid ett "worst case scenario".
Jag är glad och lite stolt över att har klarat de här veckorna. Det är bara två veckor, men det är MINA två veckor. Jag har fixat dem själv och med stöd, pepp och tips från er andra härinne. Ingen beroendemottagning, ingen Antabus.. Har aldrig hänt tidigare.. Känns bra!

En lite stolt och mycket tacksam
Onkel F

Skulle du sitta hemma och supa hela veckan eller resa bort?

Jag tycker att du ska planera om din semestervecka, men jag inser samtidigt att du kanske inte är där än. Fördelarna med nykterheten har inte slagit ut i full blom än ?

Så det bästa är kanske att jobba och ta semesterveckan senare, när du orkar planera nyktra aktiviteter istället. Det viktigaste just nu är ju att du får vardagen att funka.

Du får sova på saken! Nu när din hjärna funkar bättre händer urhäftiga saker medan vi sover, lösningar kommer plötsligt till oss lättare.

Kram ?

AmandaL

Onkel f, du känns stabil och stark och och du redan nu tänker på vad som kan hända känns också som ett insiktsfullt tecken! Jag hoppas att du kan få hålla din semester i lugn och nykter ro! Men blir väldigt glad av att höra att du inte tänker spela rysk roulette med ditt egna mående. Jag tror eller känner faktiskt att du är mycket starkare än du själv insett ???

ligger din första gissning nära sanningen. Det var det mindset jag var i under semesterplaneringen på företaget.? Men nu är det så att jag inte har för avsikt att dricka alkohol inom överskådlig framtid. De närmaste tre veckorna ryms gott och väl inom det tidsspannet.

Vardagen fungerar (nåja), frågan är om jag kan få ledighet att göra det. Kanske lika bra att prova? Kan ju inte fly undan i evigheter.

Onkel F

AmandaL

Du behöver inte utsätta dig för onödiga risker i början tycker jag. Inte spela rysk roulette med dig själv som insats brukar jag tänka. Självklart ska inte det nyktra livet leda till att man slutar att göra saker eller besöka platser, det nyktra livet ska ge en mer men i början är det viktigaste att man just förblir nykter, så att hoppa över att besöka en plats eller vissa personer tills man är helt säker i sin nyktert tycker inte jag är att avstå någonting. Det är snarare att ge sig själv någonting. Vetskapen om att jag förblir nykter. Det gynnar dig i slutändan! Gör saker som du är 100% säker på att du fixar i början och gambla inte med din hälsa och ditt liv om du inte vet att du klarar det ???

Det känns ju direkt livsfarligt med en krökarvecka, allra helst när risken för krökar veckor, månader finns efter den där veckan....alla gånger flyter man ju in i sitt gamla beteende som betyder misär, ångest och ett rent fördärvligt mående, ja du vet. Vägen tillbaka kan vara riktigt lång. Nu är du på g och du kommer få mer gött av nykterheten. Summa sumaron, ta en dag i taget. Sen en till, å en till. Du behöver inte vara nykter hela livet, men just den här semestern ska du vara det. Ta små beslut framåt, det är adjävulen som viskar i ditt öra igen. Låt hen inte lura dig. Stor stödkram Jullan

AmandaL, jag väljer bort situationer och sällskap där det förekommer A. Märkligt, helt plötsligt får man ganska mycket egentid.? Bra, för jag behöver lite tid att klämma och känna på min nya situation.

Jullan65, du vet inte hur rätt du har. Börjar jag gå längs den vägen så slutar det med Highway to Hell, möjligtvis med en mellanlandning på en parkbänk.

Min fundering gällde om jag skall skjuta upp ledigheten eller försöka planera in vettiga aktiviteter. A är uteslutet.

Det bästa med forumet är att människor är engagerade och visar omtanke, tack för det.

Mvh
Onkel F

Som sagt...du får känna efter hur det känns med ledighet kontra arbete med rutiner. För mig fungerar det bra att vara ledig och nykter så länge jag inte utsätter mig för socialt umgänge med a inblandat. Men, du vet bäst själv vad som fungerar. Jag tror på dig!

Kram!

Det är så jag vill ha det, kunna fungera normalt, utan a. Är ju lite av en rookie med mina 2 nyktra veckor, men jag har ju ett par till på mig för att känna av hur det känns.
Jag tar beslutet så sent som möjligt.

Mvh
Onkel F

Ja onkel det var det jag menade, att ta beslutet så sent som möjligt. Vid minsta misstanke, känsla att det kan barka åt ”h”, så struntar du i semester helt enkelt. Svaren och insikterna av sina funderingar kan ju komma upp ganska snabbt. De finns ju varianter oxå som...att ta ledigt ett par dagar...träffa nyktra människor.....få ett nytt intresse eller ett gammalt...träna osv. Att ha en plan den första tiden har hjälpt mig mycket. Tänker att om din kropp verkligen behöver ledighet, finns kryckan antabus att tillgå. Det har jag kört o gör nu med. Lycka till i ditt val, en dag i taget

Jag har gått igenom 2 6-månaderskurer med Antabus tidigare. Helt perfekt hjälp för att sluta dricka, jag är den förste att rekommendera den.
Mitt problem har varit att jag inte har haft motivation nog att hålla mig nykter efteråt.

Den här gången måste jag försöka bygga upp en nykterhet på egen hand känns det som. Försöka hitta motivation att inte bara sluta med A, utan även att fortsätta vara nykter.
Det känns bra just nu, men det kommer säkert tuffa stunder framöver. Återfall? Långt ifrån omöjligt.
Jag har en målsättning, jag kan bara göra så gott jag kan för att nå den. Om det innebär att jag får skippa ledigheten, so be it!

Onkel F

Men sömnen är helt kass. Har gått dagliga långpromenader för att få igång kroppen sedan förra måndagen. Blodtryck, vilopuls och vikt, allt går åt rätt håll. Men sömnen..☹
Jag har Propavan kvar sedan förra sommarens Antabuskur. Jag är lite skraj för att ta dem, dock. Fick en ganska otrevlig reaktion första gången jag tog en tablett och lite av myrkrypningar under hela tiden jag tog dem.
Jag är lite desperat nu, måste få sova ordentligt, så jag har tagit en tablett och får hoppas på det bästa.?
Melatonin är tydligen bättre för 55-plussare. Någon som har erfarenhet av hälsokostvarianten? Ger de någon effekt, eller är det medicinen som gäller?

Onkel F

Det finns nästan inget värre än sömnstörningar. Har mer erfarenhet av det än jag ens vill tänka på. Funkar dock bra för mig sen jag slutade dricka, efter cirka en vecka.

För mig är problemet att min hjärna blir för uppvarvad när jag är stressad och då får jag svårt att varva ner och somna, och då får jag sömnpanik och kan inte somna för det.

För drygt två år sedan hade jag tagit insomningstabletter i sådan omfattning att de inte hjälpte längre. Läkaren vägrade skriva ut mer. Fick sluta cold turkey. Vidrigt ?

Men då var jag sjukskriven för utmattning, så det var bara att gilla läget och härda ut. Inget jag önskar min värsta ovän. Har inte tagit insomningstabletter sen dess.

Melatonin funkar inte på mig, inte heller sådant som finns på hälsokost. Magnesium tar jag dock varje kväll mot myrkrypningar.

Det som funkar för mig är att inte bli allt för uppvarvad i hjärnan - och där har jag blivit hjälpt av mindfulness, meditation och yoga.

Sen lyssnar jag på en ljudbok 30 min när jag ska sova och jag lyssnar aktivt på handlingen, då släpps inga andra tankar in. 9 av 10 gg somnar jag inom 30 min, annars ställer jag om timern en eller två gånger tills jag somnar. (Lyssnar på ”Skål ta mig fan” för 5-6:e gången.)

Hoppas innerligt att sömnen fixar till sig snart, det är tortyr att inte få sova. Skönt att det känns bra i övrigt!

Kram ?