Slutat dricka utan nedtrappning. (Ändrad titel)

515 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
AmandaL
Bra och grattis onkelf! Vilka

Bra och grattis onkelf! Vilka framsteg, vilken förändring i sättet du skriver på 🙏🏻🌟 grattis till dina två första nyktra veckor, det kommer så många fler positiva effekter ska du se! Men du upplever redan något av det finaste man kan göra, stolthet 🙏🏻🌷

Andrahalvlek
Grattis!

Stort grattis till dina nyktra 14 dagar! Nu är alla rester av alkoholen borta ur din kropp - och den fysiska abstinensen likaså.

Nu återstår ”bara” den psykiska abstinensen. Vilket verkligen inte är så bara. Det handlar om att hitta och bibehålla nya nyktra vanor och läsa på om hur alkoholen skadar våra kroppar, så att vi aldrig vill utsätta oss för det igen.

Och förstås - ta en dag i taget. Min app (Nomo sober clock) visar 168 nyktra dagar idag, tjoho!

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

Jullan65
Det går ju åt rätt håll, så

Det går ju åt rätt håll, så inspirerande, en kämpe är du. 14 första dagarna är de svåraste. De lättar lite i taget, en dag i taget. Fortsätt traska, vi följs åt.

Onkel F
Tack! allihop.

Ja, det känns faktiskt som om det går åt rätt håll.
Ett litet orosmoln på himmelen lite framöver, dock. Jag jobbar de närmaste 2 veckorna, sedan har jag en veckas semester. Om jag skall vara ärlig så planerade jag in den redan i mars som ännu en fyllevecka.😔
Jag har fortfarande inte klart för mig vad jag skall göra istället, kanske lika bra att ställa in den och jobba? Eller anta utmaningen?
Oavsett, när den veckan är över vet vi om jag kunde backa upp alla stora ord med handling, eller om det bara var varmluft som pös ut.

Repeat after me, please: Suget går över. En timma i taget. Aldrig ta första glaset.

Onkel F

Kennie
Härligt!

Det glädjer mig verkligen att höra att du tog dig igenom den tuffa veckan! Förhoppningsvis blir det lite lugnare med suget ett tag. Har inte heller några gigantiska fyllesynder som avskräcker, men däremot så många bakismorgnar med ångest över att må dåligt och en oändlig trötthet. Så otroligt skönt att inse att jag själv har makten att befria mig från det. Som att äga ett trollspö....

AmandaL
Onkel f. I början är det

Onkel f. I början är det jobbigt och läskigt att utsätta sig för platser och situationer man förknippar med att dricka alkohol. Är man inte tillräckligt stark tycker jag att det är bra att undvika detta tills vidare. För mig idag går det bra att gå på middagar eller ha bjudningar där andra dricker. Jag vet att jag säger nej tack och så är det bra med det. Men det är påfrestande och hade jag inte varit så bestämd hade det varit väldigt farligt för mig att gå på detta. Finns det nånting med semestern du kan ändra på för att det inte ska bli som du planerade i mars? En fyllevecka låter helt förfärligt i mina öron och inte något jag alls förknippar med semester och avkoppling. Det låter väldigt tröttsamt. Men om du inte är där än tycker jag inte du ska utsätta dig för onödig frestelse, viktigast först, vara nykter 👊🏻🌷

Onkel F
Fan! Nu var jag negativ igen!

Det måste vara något fel i huvudet på mig. Jag föreställer mig alltid ett "worst case scenario".
Jag är glad och lite stolt över att har klarat de här veckorna. Det är bara två veckor, men det är MINA två veckor. Jag har fixat dem själv och med stöd, pepp och tips från er andra härinne. Ingen beroendemottagning, ingen Antabus.. Har aldrig hänt tidigare.. Känns bra!

En lite stolt och mycket tacksam
Onkel F

Andrahalvlek
Vad skulle du göra?

Skulle du sitta hemma och supa hela veckan eller resa bort?

Jag tycker att du ska planera om din semestervecka, men jag inser samtidigt att du kanske inte är där än. Fördelarna med nykterheten har inte slagit ut i full blom än 🌸

Så det bästa är kanske att jobba och ta semesterveckan senare, när du orkar planera nyktra aktiviteter istället. Det viktigaste just nu är ju att du får vardagen att funka.

Du får sova på saken! Nu när din hjärna funkar bättre händer urhäftiga saker medan vi sover, lösningar kommer plötsligt till oss lättare.

Kram 🐘

Onkel F
Du hann skriva innan min "pudel", AmandaL

Du har hel rätt. Jag har ett par veckor på mig att känna av hur det känns. Om jag känner minsta tvivel på att jag kan hålla mig nykter så kommer jag att ställa in ledigheten.

Tack för omtanken.
Onkel F

AmandaL
Onkel f, du känns stabil och

Onkel f, du känns stabil och stark och och du redan nu tänker på vad som kan hända känns också som ett insiktsfullt tecken! Jag hoppas att du kan få hålla din semester i lugn och nykter ro! Men blir väldigt glad av att höra att du inte tänker spela rysk roulette med ditt egna mående. Jag tror eller känner faktiskt att du är mycket starkare än du själv insett 👊🏻🌷

Onkel F
Tyvärr, Andrahalvlek

ligger din första gissning nära sanningen. Det var det mindset jag var i under semesterplaneringen på företaget.😔 Men nu är det så att jag inte har för avsikt att dricka alkohol inom överskådlig framtid. De närmaste tre veckorna ryms gott och väl inom det tidsspannet.

Vardagen fungerar (nåja), frågan är om jag kan få ledighet att göra det. Kanske lika bra att prova? Kan ju inte fly undan i evigheter.

Onkel F

AmandaL
Du behöver inte utsätta dig

Du behöver inte utsätta dig för onödiga risker i början tycker jag. Inte spela rysk roulette med dig själv som insats brukar jag tänka. Självklart ska inte det nyktra livet leda till att man slutar att göra saker eller besöka platser, det nyktra livet ska ge en mer men i början är det viktigaste att man just förblir nykter, så att hoppa över att besöka en plats eller vissa personer tills man är helt säker i sin nyktert tycker inte jag är att avstå någonting. Det är snarare att ge sig själv någonting. Vetskapen om att jag förblir nykter. Det gynnar dig i slutändan! Gör saker som du är 100% säker på att du fixar i början och gambla inte med din hälsa och ditt liv om du inte vet att du klarar det 🙏🏻🌷

Jullan65
Det känns ju direkt

Det känns ju direkt livsfarligt med en krökarvecka, allra helst när risken för krökar veckor, månader finns efter den där veckan....alla gånger flyter man ju in i sitt gamla beteende som betyder misär, ångest och ett rent fördärvligt mående, ja du vet. Vägen tillbaka kan vara riktigt lång. Nu är du på g och du kommer få mer gött av nykterheten. Summa sumaron, ta en dag i taget. Sen en till, å en till. Du behöver inte vara nykter hela livet, men just den här semestern ska du vara det. Ta små beslut framåt, det är adjävulen som viskar i ditt öra igen. Låt hen inte lura dig. Stor stödkram Jullan

Onkel F
Alkohol inget alternativ.

AmandaL, jag väljer bort situationer och sällskap där det förekommer A. Märkligt, helt plötsligt får man ganska mycket egentid.😁 Bra, för jag behöver lite tid att klämma och känna på min nya situation.

Jullan65, du vet inte hur rätt du har. Börjar jag gå längs den vägen så slutar det med Highway to Hell, möjligtvis med en mellanlandning på en parkbänk.

Min fundering gällde om jag skall skjuta upp ledigheten eller försöka planera in vettiga aktiviteter. A är uteslutet.

Det bästa med forumet är att människor är engagerade och visar omtanke, tack för det.

Mvh
Onkel F

Jasmine
Grattis till dina nyktra veckor!

Som sagt...du får känna efter hur det känns med ledighet kontra arbete med rutiner. För mig fungerar det bra att vara ledig och nykter så länge jag inte utsätter mig för socialt umgänge med a inblandat. Men, du vet bäst själv vad som fungerar. Jag tror på dig!

Kram!

Onkel F
Tack Jasmine!

Det är så jag vill ha det, kunna fungera normalt, utan a. Är ju lite av en rookie med mina 2 nyktra veckor, men jag har ju ett par till på mig för att känna av hur det känns.
Jag tar beslutet så sent som möjligt.

Mvh
Onkel F

Jullan65
Ja onkel det var det jag

Ja onkel det var det jag menade, att ta beslutet så sent som möjligt. Vid minsta misstanke, känsla att det kan barka åt ”h”, så struntar du i semester helt enkelt. Svaren och insikterna av sina funderingar kan ju komma upp ganska snabbt. De finns ju varianter oxå som...att ta ledigt ett par dagar...träffa nyktra människor.....få ett nytt intresse eller ett gammalt...träna osv. Att ha en plan den första tiden har hjälpt mig mycket. Tänker att om din kropp verkligen behöver ledighet, finns kryckan antabus att tillgå. Det har jag kört o gör nu med. Lycka till i ditt val, en dag i taget

Onkel F
Jag har tagit antabus tidigare.

Jag har gått igenom 2 6-månaderskurer med Antabus tidigare. Helt perfekt hjälp för att sluta dricka, jag är den förste att rekommendera den.
Mitt problem har varit att jag inte har haft motivation nog att hålla mig nykter efteråt.

Den här gången måste jag försöka bygga upp en nykterhet på egen hand känns det som. Försöka hitta motivation att inte bara sluta med A, utan även att fortsätta vara nykter.
Det känns bra just nu, men det kommer säkert tuffa stunder framöver. Återfall? Långt ifrån omöjligt.
Jag har en målsättning, jag kan bara göra så gott jag kan för att nå den. Om det innebär att jag får skippa ledigheten, so be it!

Onkel F

Onkel F
Dag 19. Det går rätt bra, faktiskt.

Men sömnen är helt kass. Har gått dagliga långpromenader för att få igång kroppen sedan förra måndagen. Blodtryck, vilopuls och vikt, allt går åt rätt håll. Men sömnen..☹
Jag har Propavan kvar sedan förra sommarens Antabuskur. Jag är lite skraj för att ta dem, dock. Fick en ganska otrevlig reaktion första gången jag tog en tablett och lite av myrkrypningar under hela tiden jag tog dem.
Jag är lite desperat nu, måste få sova ordentligt, så jag har tagit en tablett och får hoppas på det bästa.🙏
Melatonin är tydligen bättre för 55-plussare. Någon som har erfarenhet av hälsokostvarianten? Ger de någon effekt, eller är det medicinen som gäller?

Onkel F

Andrahalvlek
Fy så jobbigt 😫

Det finns nästan inget värre än sömnstörningar. Har mer erfarenhet av det än jag ens vill tänka på. Funkar dock bra för mig sen jag slutade dricka, efter cirka en vecka.

För mig är problemet att min hjärna blir för uppvarvad när jag är stressad och då får jag svårt att varva ner och somna, och då får jag sömnpanik och kan inte somna för det.

För drygt två år sedan hade jag tagit insomningstabletter i sådan omfattning att de inte hjälpte längre. Läkaren vägrade skriva ut mer. Fick sluta cold turkey. Vidrigt 😫

Men då var jag sjukskriven för utmattning, så det var bara att gilla läget och härda ut. Inget jag önskar min värsta ovän. Har inte tagit insomningstabletter sen dess.

Melatonin funkar inte på mig, inte heller sådant som finns på hälsokost. Magnesium tar jag dock varje kväll mot myrkrypningar.

Det som funkar för mig är att inte bli allt för uppvarvad i hjärnan - och där har jag blivit hjälpt av mindfulness, meditation och yoga.

Sen lyssnar jag på en ljudbok 30 min när jag ska sova och jag lyssnar aktivt på handlingen, då släpps inga andra tankar in. 9 av 10 gg somnar jag inom 30 min, annars ställer jag om timern en eller två gånger tills jag somnar. (Lyssnar på ”Skål ta mig fan” för 5-6:e gången.)

Hoppas innerligt att sömnen fixar till sig snart, det är tortyr att inte få sova. Skönt att det känns bra i övrigt!

Kram 🐘

Charlie70
Propavan

Propavan var som tortyr för mig av myrkrypningar. Funkade INTE. Atarax funkar bra för mig, även om jag blir lite seg dagen efter. Gäller att ta den i tid på kvällen. Melatonin är helt biverkningsfritt. Testa! Ta en till två timmar innan du går och lägger dig.

Onkel F
Propavan fungerade ganska bra.

Man får mindre biverkningar om man tuggar tabletten. Smakar som något en hund lämnat efter sig på gräsmattan, dock! (Nope, jag har inte provat😁). Jag vaknade vid 3-tiden och kände mig nästan drogad, annars fick jag sova hela natten.
Jag har egentligen inga problem med att somna, men jag vaknar efter 1 timme eller 2. Somnar om, vaknar osv hela natten. Tabletterna hjälper om jag slipper biverkningarna, de kommer inte varje gång.

Andrahalvlek, jag kan inte läsa eller lyssna på böcker innan jag skall sova. Det sätter igång huvudet så att jag inte kan slappna av. Annars läser jag gärna när jag varit nykter några veckor och hjärnan börjar förstå och komma ihåg det jag läser.

Charlie70, jag har provat Atarax. Det gav ingen effekt för mig. Propavan ger bara biverkningar ibland. Blir dock alltid lite mosig morgonen efter.

Har kollat Melatonin på nätet. Det går tydligen inte att köpa utan recept i Sverige.
Det skall tydligen inte tas om man dricker alkohol (vilket i sig inte är något problem längre), men om jag går till en läkare, finns det någon risk att det tas prover för alkoholmarkörer? Bara dag 20 utan alkohol, och jag kan inte riskera en anmälan till Transportstyrelsen.

Se klart
Sömnen sömnen...

Jag har under många år haft problem just att somna. En del av mina problem med alkohol härstammar därifrån.
Melatonin har jag köpt drösvis i USA men funkar inte alls på mig. Jag kände mig helt jetlaggad istället för tvärtom.
Om jag har svårt att somna nu tar jag en halv Imovane eller en atarax.
Att lyssna på meditation, sova-appen eller headspace kan också fungera.
Du verkar ju göra allt rätt men jag gissar att kroppen behöver tid. Jag sover mycket bättre efter en tid a-fri, men känner jag sömnpanik tar jag en tablett. Tror inte det är någon fara (eller der säger iaf min läkare) så länge jag inte trappar upp dosen.
Hoppas det löser sig inom rimlig tid.
Vet inte hur det är med prover, men tänker att det tar man väl inte på människor som inte dricker något?
Men jag vet som sagt inte.
Hoppas du får sova inatt 😴

Jullan65
Usch ja, sömnen är ett gissel

Usch ja, sömnen är ett gissel. Endera för mycket eller för lite, verkar det som. Melatonin kan funka och jag tror man kan köpa lägsta dos 2 mg här i Sverige nu. Jag har inte så mycket tips då jag själv har dålig sömn av och till. Eller sover för mycket, som nu. Gratulerar till din nykterhet iallafall, strongt jobbat. Vi kör väl vidare, onkel f??

Onkel F
Usel natt trots Propavan.

Eller pga? Vaknade flera gånger, som vanligt. Till slut somnade jag tydligen om ordentligt, vaknade strax efter nio, helt bombad. Var inte klar i huvudet förrän vid ett-tiden. Propavan får gå bort.
Får hoppas på att det löser sig så småningom. Brukar ta 1-2 månader innan jag sover bra om jag bara förlitar mig på motion (och nykterhet, självklart).

Kanske skall prova något av dina tips, Se klart. Alla medel är tillåtna.

Jullan65, man kan tydligen köpa doser Melatonin under 2mg utan recept från Finland.
De doserna är lagliga att importera, men innehavet räknas som illegalt!!?? WTF!? Ibland blir jag inte klok på våra lagar och regler.
Och visst kör vi vidare! Bara dag 21 för mig idag, men det kommer att bli fler, många fler. En dag i taget!

Jullan65
Hallå Onkel, allt väl hoppas

Hallå Onkel, allt väl hoppas jag. Jullan

Onkel F
Jovars. Dag 25 och fortfarande nykter.

Men det är inte helt lätt just nu. När jag går hem från jobbet imorgon kommer jag att vara ledig i 1 vecka. Ledighet är mycket starkt förknippat med alkohol för mig. Halva hjärnan tänker "Ledig?! Alkohol!! Yiihaaa!".
Den andra halvan påpekar lite försynt att jag inte mådde så bra sist jag drack, och att de första dagarna utan alkohol var hemska. Tyvärr är jag bra på att glömma om jag bara vill.

Det finns en klar risk för ett planerat återfall, att få fira in ledigheten är det som lockar. Längtar efter att få känna mig lite smålullig och avslappnad.😳
Men om jag kunde sluta(?) med alkohol av egen fri vilja så vore det väl tusan om jag inte skulle åka hem från jobbet imorgon utan att ta vägen förbi bolaget. Jag kanske skall köpa något att tröstäta istället?😁

Målsättningen är densamma som tidigare, den känns bara lite jobbigare att nå just nu. Men om jag tar en dag, eller en timma, i taget så kommer jag dit så småningom.

Andrahalvlek
Sysselsätta sig

Det är tricket i början. Vad som helst som sysselsätter dig. Passa på och läs och lyssna och glo på klipp om hur alkoholen fördärvar oss. I min tråd hittar du sysselsättning för hela veckan 24/7.

Annars får du snickra, gräva ett dike, hugga ved, städa förråd, ut och kuta. Vad som helst, bara du sysselsätter dig. Du fixar detta!

Kram 🐘

Onkel F
Bor på 8:e våningen i en bostadsrätt!

Jag tror att både grannar och föreningen skulle ha synpunkter om jag köpte mig en spade och började gräva..🤣 (Sorry, kunde inte låta bli).
Hursom, point taken, att sysselsätta sig med något är nog det bästa.
Annie Grace om Spontan nykterhet kanske skulle vara något. Gillar tanken på att ingen kan göra jobbet åt dig.

Andrahalvlek
Annie Grace är guld

Hennes bok ”Tänka klart” var verkligen en ögonöppnare för mig.

På youtube och podd är hon lite fladdrig och ostrukturerad (intensiv personlighet med mycket energi) och kvalitén på ljud och bild är urusel.

Kan man stå ut med det och fokusera på innehållet är det också guld. I podden ”This Naked Mind” besvarar hon folks frågor och låter folk berätta sina storys.

Tydligen har hon en form av utbildning för personer som vill hjälpa andra att bli nyktra med hjälp av hennes metoder. Spännande.

Äsch, vilka känsliga grannar du har 😉

Kram 🐘

Sidor