Maja73

Sjukt skönt att ha semester. Och vet ni det går riktigt bra för mej. Har nu hållit upp helt från alkohol sedan 21/5. Det är länge inte sant? Har gått in i min sommarledighet och normalt hade det inneburit slattande i dunken. Men icke i år.

Det är ett nytt sätt som frodas. Var faktiskt ute på lokal igår. Träffade en vän och strålande samman med ett annat par. De drack flaska efter flaska vin. Såsigare och såsigare blev dom med. Har oerhört svårt för fulla människor märker jag. Lika som att känna röklukt när jag slutat röka. Sinnena blir känsligare.

Jag har funnit alkoholfri öl som såååå smarrigt. Det är heller ingen som reflekterar över att jag inte dricker med ett glas öl framför mej.
( Dricker även mina funlight med soda streamat vatten hemma! Sjukt gott.)

Det jag känner mest av allt nu är att det är som att mitt inre reparerar sej. Utan att ta sinnesstimurerande medel så måste jag känna fullt ut. Utan omsvep. Känner jag ångest så är det äkta och jag får söka grunden till det. Tidigare var det ångest för att jag druckit som var tolkningen. Skönt att vara äkta.

Min plan att nå målet 21/8 alkoholfri kommer fortsätta tror jag. 3 månaders-cykler får det bli.

Njuter vidare av semestern!

Härligt med många nyktra dagar, grattis! Har just haft tre veckor nykter semester och inser att man blir så mycket mer utvilad när man inte dricker. Ännu en fördel att lägga till listan!

Maja73

Jag märker att jag lixom skiftar från att snutta i flaskan till att mumsa i skåpen. Sockret! Är nog vanligt att man har lite blandad problematik. När det ena är väck tar nästa över osv. Har snöat in på att äta fritt vilket inte håller. Jag satte som mål att köra sockerfritt fram till nästa brytpunkt kring alkoholfriheten 21/8. Sen går de två följa varandra! Sjukt onödigt att kasta mej in i tröst genom sötsaker.

Hur gör ni andra för att fylla livet med glitter? En fredagkväll tex? Berätta hur era liv är utan fokus på dryck och sötsaker?

Maja73

Har helt lagt bort tankarna på alkohol....det är som magi. Det var svårast i början men nu är det det nya naturliga. Helt magiskt. Jag mår väldigt bra och tror jag kommer hålla detta under lång tid på detta sätt. Helt avhållsam.

Jag känner att jag inte riktigt finner kontakten här i forumet så kommer nog inte vara så aktiv här. Önskar er alla gott :D

Maja73

Fortfarande inget sug....ingen önskan om att dricka. Börjat prata mer öppet om mitt beslut och det är inget konstigt med det. Märker snarare att andra känner lika. Har dock fortfarande ett ganska sparsamt socialt liv vilket börjar gå mej på nerverna. Är mkt ensam. Bortvald av de jag tidigare umgåtts med (är min upplevelse.....kanske inte är sant) för blir inte inbjuden och medräknad. Foton på sammankomsterna flödar i sociala medier och då kommer ett sting av smärta. Jag står ensam här på min väg och märker att jag kommit en bit i processen och börjar uppmärksamma vissa saker hos mej som liksom kommer upp på ytan nu när jag ej dövar med alkohol. Ångesten har börjat picka på hos mej igen. Mer kraftigt än förr då jag ju dövade med vin (tror jag). Nu måste jag möta monstret på riktigt och klarsynt. SKITJOBBIGT!!!!! Har sökt kontakt på vårdcentralen hos en samtalsterapeut för behöver verkligen hjälp.

Jag tror det kommer bli en tuff höst och behöver ha lite positivt i fokus....har börjat med ett ganska inrutat träningsprogram som kommer piska mej att ha fokus på det....det är samtidigt kul att göra något nytt som ger synbara resultat. Ensamheten får jag nog brottas med en tid.....nya människor kommer med all sannolikhet dyka upp men tills dess....kommer slita med min ångest. Det vet jag....måste få redskap för detta. SKITSVÅRT! Orkar inte med det känner jag spontant. Haft det så här så många år att jag börjar lacka ur.

håller mej väl här en stund och tar gärna pepp och feedback från er andra....KRAM

Du jobbar på bra med nykterheten, heja dig! Skönt att det känns självklart, det går lättare då.

Det är så tydligt att alkoholen bara lagt en våt filt över våra känslor. När den filten rycks bort kommer grundproblemen i dagen.

Bra att du ska få samtalshjälp, en sådan kan hjälpa dig att formulera både problem och lösningar.

Sluta med sociala medier ett tag om det får dig att må dåligt. Det som syns där är bara den putsade ytan, men ibland kan det vara svårt att se ändå. Avfölj åtminstone dem som du mår dåligt av att se. Följ bara sådant som ger dig energi, träningsmänniskor tex.

Försök att inte se för långt framåt. Ta en dag i taget och lär dig känna dig bekväm självsam. Det är grunden för allt. Att trivas i sitt eget sällskap.

Kram ?

Maja73

Jag vet inte hur jag ska förklara det men det känns verkligen så tydligt att JAG kommer fram mer nu och i takt med att jag inte dövar med något så kommer JAG fram mer och därmed även känslor och tankar som bara stuvats undan i ruset utan att jag fattat det genom åren. Men som i all förändring är det ju vissa saker som är BRA....jag mår mycket bättre utan alkohol...är INTE beroende av just alkohol i sej....det är jag säker på..Det trodde jag men nej det är jag inte. Hade ett riskbruk som jag tog tag i och är glad för det.

Det som träder fram nu när det gått en tid är att jag i takt med att jag tänker klart hela tiden får mer ångest igen och jag står "naken" kvar och ser att jag behöver ändra andra saker i andra änden. Brutalt. Det är som att jag ser saker tydligare nu....låter som jag dövat mej med alkohol varje dag men så är det ju inte. Kanske mot slutet mer men inte innan. Jag har MASSOR av flyktvägar....jag tränar och jag äter.....det är mina stora nu...har varit där parallellt med drickandet men nu....... Träningen är ju bra så den är inte något jag ruckar på....men detta ätande. Hu vad jag mår illa av det. Kan inte säga att det är bättre att äta än att dricka för min del....ångesten är ju lika stark. Jag har fan problem på riktigt....SUCK!

Jaja ....ut och ruska av mej söndagsångesten i det fria med en underbar promenad....vända tankarna och må lite bättre.

Kram alla ni därute som kämpar med ert!

När vi rycker undan den våta filten alkohol, som vi har lagt över alla våra känslor, så kommer en massa känslor ut i dagsljuset.

Känslor som väcker tankar och insikter. Aha-upplevelser. Att alkoholen bara har varit ett symtom på andra grundproblem. En flyktväg. Ett sätt att slippa hantera svåra situationer.

I början är det svåraste att låta bli att dricka. Senare är det svårare att bryta invanda gamla vanor, lära sig hantera de starkare känslorna, och ta itu med surdegar som legat dolda under den våta filten alkohol.

Skynda långsamt, var sak har sin tid. Svinbra jobbat både med nykterheten och nikotinfriheten!

Kram ?

Maja73

Jag undviker människor som dricker som pesten....framförallt de jag känner väl. Ytliga bryr jag mej inte om men familj...jag kastas tillbaka till min barndom/ungdom där jag kände skam rädsla och skam runt min mamma främst men även min pappa de få tillfällen han tappade kontrollen och blev uttalat annorlunda. Jag inser att jag har MASSOR med människor runt mej som faktiskt inte behöver dricka. Har inte förstått det. Har inte sett. Men nu ser jag och väljer systematiskt. Vill undvika vinpimplandet till varje pris.

Men frågan jag har till er andra.....har det kommit en känsla av tomhet och brist på glädje efter alkoholstoppet? I början var det ångest för att jag inte visst hur jag skulle klara att bryta vanan. Det gick snabbt över faktiskt....men nu ca 3,5 månad senare utan en droppe alkohol är jag inte glad alls. Känner mej så tom. Kanske står för att jag ska fylla med annat som är mer värt. Ja jag väljer att tänka så....nr man röjer ut skit hemma blir det ju oxå tomt....men sen fyller man ju ut tomrummet med något som matchar stilen. Omdesign av min insida delux.

Du måste fylla tomheten med nya nyktra vanor och aktiviteter. Uppleva den genuina glädjen i att göra saker med alla sinnen påkopplade.

Jag har inte umgåtts med fulla personer sen jag blev nykter. Visst har några druckit, men de har blivit som mest högljudda och påstridiga, med selektiv hörsel. Inte fulla i bemärkelsen ragla och sluddra. Tack och lov.

Minns att min alkoholiserade ex-sambo kunde bli asplakat här hemma. Och hur förfärad jag blev över hur full han kunde bli. Jag var också full, men långt ifrån ragla och sluddra.

I hans värld var det helt okej, så länge vi höll oss på hemmaplan. I min värld var det INTE okej. Jag påmindes direkt om hur full jag sett min pappa några gånger. Så obehagligt ? Ont-i-magen-obehagligt.

Kram ?

Maja73

Helt magiskt! Att ha nått punkten av nya vanor och tankebanor. Wow! Inte en enda droppe alkohol sedan 20/5 - en hel sommar utan, hösten utan...ska komma till julen utan med. Ett liv i förändring och inser att min resa innefattar så sjukt mycket mer såhär när jag valt alkoholfriheten. Ringar på vattnet. Känns som 2020 är året jag aldrig kommer glömma ut flera aspekter!!!! Året som skakat om mej rejält! Jag fattar ner nu än någonsin!!!!! Wow!

När jag läser din tråd tänker jag "Kan du så kan jag"
Också vinkärring, ensamhet och vindrickande mamma här.
Din resa är fantastisk.
Jag har 2 månader bakom mig idag
Stort grattis?????
Kram

Det är verkligen magiskt. Att livet utan alkohol kan bli så förändrat. Att det handlar om så mycket mer än att sluta dricka alkohol. Att livet aldrig mer blir sig likt, på ett positivt sätt.

Stort grattis till snart fem nyktra månader!

Kram ?

Maja73

Jag gjorde så att jag satte delmålet 3 månader först. Nej fasen en månad första gången men insåg att det var för lite så lade till 2! Då innebar det hela sommaren vilket då var skrämmande! Men det gick! Satte 3 månader till men nu känns det som jag kan bara ticka på såhär! Men 21/11 har det gått ett halvår!

Igår satt vi några vänner och spelade spel. En av 4 drack vin själv. Typiskt beteenden som jag bara avskyr....aggressiv och otrevlig. En annan berättade att hon och hennes man haft ett megagräl under gårdagen. Som urartat i alkoholens sken. Den tredje berättar om sitt ex, superalkoholiserad man som inte har en nykter dag sedan de träffades som 15-åringar! Som fortfarande super sej redlös!

Jag insåg att jag avskyr alkohol mer är jag förstått! Hela mitt system går igång. Och jag är samtidigt så lättad att JAG haft styrkan att kliva av det skenande tåget.

All lycka till dej! Klart du fixar det ♥️

Maja73

Om en vecka firar jag nykterheten! Firar nykterheten nykter. Kommer fortsätta resan och finna formen av mej på ett nytt sätt! Är inte riktigt där än men på väg..... nästa delmål 21/2....sen 21/5-2021 då har det gått ett år! Nykterhet under en pandemi som kanske vanligtvis skulle medföra en vinfylla på några månader ? Stolt över mej och min prestation!

Maja73

Om en vecka firar jag nykterheten! Firar nykterheten nykter. Kommer fortsätta resan och finna formen av mej på ett nytt sätt! Är inte riktigt där än men på väg..... nästa delmål 21/2....sen 21/5-2021 då har det gått ett år! Nykterhet under en pandemi som kanske vanligtvis skulle medföra en vinfylla på några månader ? Stolt över mej och min prestation!

Grattis till snart 6 nyktra månader! Skönt att du känner dig så trygg och nöjd med beslutet att du fortsätter. Du har fler fördelar att checka in tror jag. Jag känner mig mycket mer chill som nykter, och sover gott och mycket. Det är grunden till allt!

Kram ?