Inne P

Hej! Jag har varit inne här några gånger de senaste månaderna då jag märkt att jag tappar kontrollen när jag dricker. Jag har dock aldrig tagit steget fullt ut att sluta helt, men idag vaknade jag bakfull igen efter en alldeles för blöt kväll där jag som vanligt vägrade gå hem trots att jag borde. Jag vaknade sent. Min familj var ute och stökade i köket och lät mig sova. Men ångesten och skammen är så påtaglig idag att jag beslöt mig för att detta kan inte vara ett bra beteende för mig. Jag kan inte sluta dricka när jag väl börjar. Detta måste få ett slut. Jag har berättat för mina vänner att jag kommer ha en nykter period pga jag mår för dåligt av det. Alla förstod. Men jag vet inte hur jag ska behålla mitt sociala sammanhang utan att dricka. Hur gör man?

Jag tror inte det ät någon som kan ge ett enkelt svar på din fråga, men ämnet diskuteras ju massor här, av kloka och snälla personer, så läs och läs och skriv!
En erfarenhet jag (och fler) har är att i början av nykterheten kanske inte utsätta sig för så mkt socialt. Det är för många, en ”onödig” risk och går att vänta med tills man känner sig lite mer säker.
Vet inte hur länge du planerar att vara nykter, men en dag i taget funkar för mig och flera här!
Helt säkert är att inget blir sämre av att sluta, bara bättre! ?

Inne P

Tack snälla du för fina ord ❤️ Jag ska läsa och skriva allt jag kan. Usch, det kommer bli så svårt. Men jag måste göra det här. Jag orkar inte må så här längre.

Börja med att skippa ordet ”usch” när det kommer till nykterhet.
Usch- är att vara full och bakis och fu**a upp sitt liv.
Detalj möjligen, men det är små små steg och framgångar som kommer att koda om hjärnan. För många är alkoholism en dödlig sjukdom. Den är progressiv och det kan gå mycket snabbt.
Att du är här, är ett stort och viktigt steg. Börja med en dag i taget.
Idag fixar du att vara nykter. ??

Inne P

Jättebra tips! Jag måste ställa om hur jag tänker kring min nykterhet. Idag mår jag fortfarande illa av ångest och skam. Vill aldrig mer må så här igen.
Kram och dag två börjar nu ?

Vill bara skriva att jag håller på dig??
Själv är jag på dag 1, ännu en gång. Skitjobbigt att börja om men det enda att göra.
Bakis och ångest?
Nu kämpar vi tillsammans.

Kram?

Håller med Se klart. Grubbla inte så mycket nu. Tänk dig själv nykter, lätt och glad! Fokusera på att du kommer att må bra, fyll livet med goda saker... din familj! Musik, promenader eller vad det nu är du får goda vibbar av. Hjärnan blir förändrad när du fyller på med sunda saket. Du kommer att må så bra om ett tag. Heja dig?

Inne P

Tack! Jag lusläser och försöker tänka en dag i taget. Idag var en kompis på besök. Hon hade med sig en öl, jag drack en alkoholfri cider. Hon vet att jag valt att inte dricka alkohol just nu och kändes inte alls konstigt. Hoppas det håller i sig ❤️

Inne P

Dag fyra. Haft fruktansvärd ångest och humörsvängningar. Varit ett as och betett mig illa, men förstår att det är en del i att bli bättre. Tar hjälp av vänner och er. Tack ❤️

Hej! Verkar vara en bra lösning att undvika eller avbryta sånt som gör att man får sug eller mår dåligt och vill dricka. Idag hade jag en bra dag till att börja med. Men sedan tog saker under dagen över mitt mående. Så jag fick avbryta var jag var och med det jag gjorde för att göra nåt annat. Nu mår jag bättre och suget är borta och måendet börjar vända. En dag i taget. En situation i taget. Känns skönt att veta att man kan gå in här och läsa och skriva av sig. Vi är så många i samma sits. ??

En dag i taget, ibland en timme eller fem minuter. Små små steg är verkligen avgörande för hur de flesta fixar första tiden nykter. Vi är många som kämpar och hejar! ??

Hej! Här är jag inne på dag 4. Känns hoppfullt och jag känner mig glad och nöjd över beslutet av bli nykter. Men vet att jag inte kommer känna så varje dag. Kan väl dock vara bra att komma ihåg hur det känns idag ? hur går det för dej? Kramar ??

Inne P

Hej!
Nu har det gått en vecka och helgen är jobbig då jag alltid varit en sån som går ut och super tills jag stupar på just helgen. Men så tänker jag på er, på hur jag mådde för en vecka sedan och då känns det bättre. Läste också i en tråd om att tacka nej till första glaset och det har jag tänkt mycket på. Men det har bara gått en vecka. En dag, en helg i taget ❤️

Heja dig! Du är på väg att ta tillbaks ditt liv?
Fokus på alla fördelar med att vara nykter är bra, tänk bara att vakna pigg (eller vacker som mitt nick här)
Kram?

Vi är många som har det svårt på helgen. Du är inte ensam!

jag ser fram emot en god och lugn söndagsfrukost utan ångest imorgon ?

Kramar

Inne P

Sån lättnad att vakna utan bakfylla, utan ångest, utan huvudvärk och utan att skamfyllt erkänna för min man att jag kräkts ner hela toaletten och inte städat efter mig. Inga sms till folk jag knappt känner och inga konstiga uppdateringar på sociala medier. Bara en helt vanlig söndag. Älskar det här forumet! Ni är så bra! När jag kommit längre hoppas jag kunna återgälda det ni ger mig ?

Du sätter verkligen bra ord på den magiska känslan man upplever med nykterheten inledningsvis. Tack för påminnelsen!

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Peter på landet

Den känslan borde man konservera och kunna öppna om suget blir för starkt. Obetalbart att vakna utan ångest, alla vi som har varit där vet exakt hur jobbigt det är. Bra kämpat!