Motivation består delvis av avskräckande minnen - lista dina värsta fyllesynder! Sök även på intervention på youtube så blir du ännu mer avskräckt. Alkoholism ÄR en progressiv sjukdom, man blir sämre och sämre för varje år.

Motivation består också av att skapa sig en målbild, det vill säga det du vill uppnå. Och det är en svinbra taktik på vägen dit att lyfta alla fördelar med nykterheten till skyarna och lite till.

När alkoholdjävulen börjar viska i ditt öra är det jätteviktigt att du inte ens börjar förhandla. Säg ”nej, jag ska inte dricka” direkt. Markera stenhårt. Distrahera din kropp och hjärna med något annat. Kuta upp och ner i trappor!

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset. Viktigast först - vara nykter!

Kram ?

Jag är fortfarande nykter ? känner mig ensam har inte så många vänner och har lixom stängt in mig de senaste åren, för att jag inte årkar umgås med folk, tar energi å ger mig ångest av nån konstig anledning. Men jag vill bättra mig och bli mer social. Jag har ätit antidepressiva i över 10 år mest för ångest. I bland får jag även lugnande utskrivet när jag går igenom saker jag har svårt att hantera tex mannens släkt på besök i två veckor. Skönt att skriva av sig när man kan vara anonym. Helgen närmar sig känns lite tråkigt att inte ha nåt uppiggande.

I takt med att dina nyktra dagar blir fler så tror jag att du blir mer utåtriktad. Vill göra saker. Och då träffar man nya människor.

Ett tips är AA annars, där får många nya nyktra vänner har jag förstått.

Bra jobbat med nykterheten!

Kram ?

Andrahalvlek jag tror faktiskt också det kan vara så det känns som det kan bli bättre.. AA skulle jag inte gå på det skulle inte gå i den här lilla staden.

Å herregud vad jag sover. Min son kom in och väkte mig i morse 10.10mamma jag skulle ju va hos **** 10.00 å leka. Vi for upp käkade frukost klädde på oss och va hos kompisen 10.40 ? barnen sover lika mycket som mig så det är ju bra.. i dag har jag vart nykter i 12 dagar.

14 dagar så otroligt skönt för kroppen å själen. Äntligen är jag på rätt bana. Tänk alla jävla mornar jag vaknat å känt nej fy fan jag måste sluta men det har inte gått eftersom viljan inte funnits där. Men nu har jag viljan äntligen tog jag mig igenom den värsta tiden. Hur gör man med ångest då det får jag lite då o då. Det är jobbigt när man börjar tänka på nåt som ger en obehagskänsla, typ att börja jobba efter 6 veckors ledighet? eller alla måsten å när man börjar tänka på en hemsk människa som ger mig obehag. Ha det bra alla därute

Vad skön känsla du beskriver, att vakna utan bakisångest. Känner också att jag inte vill lägga en endaste minut till av mitt liv på att vara bakis. Eller full, för den delen. Och annan ångest och oro som du beskriver tycker jag minskar ju längre tid man låtit bli att dricka, googla på alkohol+ hjärnan så ser du varför. Ångest kommer såklart ibland även utan alkohol, men den går över fortare och blir inte alls lika stark. I början tror jag också att beroendet skickar ut små ångestkrokar och ser om det möjligen kunde leda till något att dricka.. Så stå emot och ha tålamod, allt blir bättre!

Det där med ensamhet har vi gemensamt. Stängde in mig i flera år då jag studerade på distans och bodde i en stad utan vänner. Det jag gjorde var att dricka och kika på tv-serier. Kikar fortfarande på tv-serier och har över lag lite svårt för umgänge då jag ligger nån stans på spektrumet.. men.. genom att i början medvetet ge lite mer än jag fick ut av nya kontakter så har jag lyckats hitta några riktigt fina vänner. Vi har kanske inte samma intressen i allt, men de är mjuka och fina och bryr sig. Det kan du också ha.

Mitt tips no 1, tacka inte nej, säg inte nej om någon frågar dig om du vill göra något. Även om du inte känner för det. Bara gör det, även om det är jobbigt just då så kan det öppna dörrar.

Jag skippade alla gamla som jag tappat av olika anledningar. Man växer ifrån varandra. Jag har fått mina närmsta vänner nu genom internet eller via mitt jobb.

Men att avstå A är prio 1. Kan AA vara ett ställe för dig? Finns väl på nätet med, eller? Annars har du oss här :)

Kram

Andningsövningar, mindfulness och yoga kan jag verkligen rekommendera. Både för att hantera ångest och oro i stunden och för att stärka psyket i förebyggande syfte.

Det finns massor av detta på Youtube. Kan rekommendera BrettLarkinYoga och hennes pass med kundaliniyoga. De kombinerar yoga, andning och meditation på ett bra sätt. Andningsövningar är sen perfekt att ta till i stundens hetta.

Du kommer också märka att nykterheten gör att ångesten minskar, eftersom alkoholen delvis skapar ångesten. Det är ett symtom på abstinens, att kroppen vill ha mer alkohol. Därför blir du lugn när du dricker, då stillas abstinensen. För tillfället.

Stort grattis till 14 nyktra dagar! Nu blir det bättre och bättre dag för dag. Svackorna kommer, men de går över.

Kram ?

Kennie tack ja det är väll så att ångesten minskar, i går var en jobbig dag full av ångest.

Ensam 1984 det är precis så jag gör jag tackar nej till att umgås med folk, jag känner att jag vill vara ifred. AA är inget jag kommer gå till här i stan bor i en liten ort. Men jag kan tänka mig att köra till en av de större städerna å erkänna mina synder.

Andrahalvlek yoga har jag testat en gång och jag vart riktigt övveraskad när jag hörde en som började snarka. Jag är ju mer mig själv nu och kanske känner mer frid med mig själv, då kan jag tänka mig man får ut nåt av yogan.

Hade en dålig dag i går då jag var extra ljudkänslig över mina ungars skrik, ångest å huvudvärk usch. I dag får det bli en bättre dag ? vi ska fixa med vårt hus.
18 dagar utan alkohol ☕?

20 dagar? i morgon blir det alltså 3 veckor nykter. Funderar mycket på alkoholen nu det känns tomt. Samtidigt är det skönt att vakna utan bakfylla å ångest jag är stolt att jag är en bit på vägen. Var nyss inne å kollade resor till nästa år, tycker det är rätt gött att vara lite smålullig när jag är utomlands. Känns lite tråkigt att man inte kan göra det längre. Men jag vet ju inte heller om jag vill vara nykter för resten av livet? Just nu å en välldigt lång tid framöver vill jag klara mig utan.
Vikten händer det inget med jag går inte ner nånting ? så mycket rödvin som jag druckit borde det ju hända nånting eller? Väger 75 kg till mina 168 cm vill ner 10 kg iallafall.

Hej!

Vad bra du är!

Ja, lite skumt att du inte går ner i vikt, men kanske tar det längre tid?

Wow vad fint intressant ändå att resa utan fokus på alkohol, det har jag med haft senaste åren. Undrar vad man vill hitta på då?

Hälsningar
Cessan

Ok i morgon då börjar jag jobba igen, jag har sån otrolig ångest över detta tillbaka till rutiner gud vad jag inte vill det. Jag har fått lugnande utskrivet det innebär att jag kommer kunna sova i kväll, annars hade jag legat med ångest å vridit å vändit på mig å stressad över klockan. Kl 5 alltså nej usch.

I dag känns livet inte alls kul dottern bråkar med mig, jag en kärring säger hon dagligen hallå jag är bara 35?

Sen så känner jag mig som en stor tjockis ? och inte bara det jag å mannen är osams.

Förlåt jag är inte det minsta kul i dag. Men jag är iallafall nykter,på tisdag firar jag 4 veckor fast jag kommer väll inte fira men ändå.

Ett år sen jag skrev i denna tråd. Men jag började jobba förra året och började dricka både vardagar och helger, två gånger fick jag sjukanmäla mig för jag hade druckit för mycket kvällen innan. I september förra året började jag träna men jag slutade inte dricka så några större resultat från träningen har det inte blivit trorts att jag tränat 4 dagar i veckan.
Så nu är jag här igen ett år senare men nu har jag 22 dagar som nykter och vet lite mer, att det inte är värt att ta första glaset jag fixar det ju inte.
Jag fortsätter träna och hoppas på lite bättre resultat nu när jag inte dricker. Att det skulle ta mig så lång tid att komma till insikt det gör mig ledsen, jag hann såra min dotter under detta år. När hon kallade mig fyllo då fick jag någ.

@Branda Härligt med 22 dagar! Det är många av oss, jag skulle nästan vilja säga alla, som har krokiga resor bakom oss och för många så fortsätter det att vara lite krokiga också. Det är såklart inte enkelt att göra förändringar i sin livsstil och man får fundera och tänka mycket på det. Det låter ju som att du är på rätt väg nu!

Bra att du återvänt! 22 dagar är riktigt bra jobbat.
Jag har också medicinerat med alkohol men det fungerar verkligen inte i längden och det är väl där du är nu att du har insett att det inte fungerar. Jag tror att du snart kommer att uppleva de verkliga fördelarna med nykterheten om du håller i nu.
Önskar dig all lycka till.

Tack ska ni ha för att ni svarar, det känns så bra när man får lite svar.
Dagarna flyter på I bland tänker jag att jag inte har problem nu när det går ganska lätt. Men riktigt så är det ju inte, kan inte dricka normalt måste ha hela flaskan å lite till å minnesluckor på det.
Tycker jag börjar se mer sliten ut nu när jag inte dricker ? Var så uppsvälld jämt i ansiktet så det känns som mina små minimala rynkor jag har syns mer ?
Lite svårt att sova på kvällarna har inte riktigt kommit i fas med jobbet än. Gick så lätt att sova med vin i kroppen.

@Branda jag känner tvärt om, har blivit "snyggare", det har säkert också du blivit. Du ser det kanske inte själv 🥰 Håll ut! Sömnen kommer, jag lovar. Med a i kroppen sover man inte bra, även om man inbillar sig det. Jag hade samma bekymmer. Kunde inte sova - drack för att somna. Det tog nog nästan en månad sen dess har jag sovit som en prinsessa 👸 Sömnen har blivit min bästa vän.
Håll i håll ut 💝