Offside

Hej,

Tänkte testa att skriva lite här. Jag har läst mycket här, men dragit mig för att skriva här. Jag ska se om jag får lite respons på denna tråd, om, eller när jag får det tänkte jag berätta lite om mig själv.

Ha det bra!

Tycker du ska berätta direkt. Gör det för din egen skull, även om du inte får svar alla gånger så är vi många som läser. Ingen här inne har alla svar men vi hjälper varandra så gott det går. Jag känner inte alltid att jag vill svara folk eftersom jag inte känner mig berättigad exempelvis.

Skönt att skriva av sig. Då blir det lite ordning och reda på tankarna i huvudet. Och man kan få en hel del tänkvärda svar här! Det kan jag lova ?

Offside

Vilket gensvar!

Jag tror också att det är bra att skriva av sig, men är väl rädd för att det ska bli något osammanhängande, det rör sig ju trots allt om några år i alkoholens tecken eller töcken kanske är ett bättre ord:
Lite kort:
Jag är ca 40 år och har sedan ganska länge insett att jag inte kan hantera alkohol, är nu nykter sedan cirka en månad. Jag känner dock att jag fuskar lite just nu - äter antabus.

Min alkoholbana är ganska klassisk:
- debut ca 15 år - fantastisk känsla
- tillhörde festglatt gäng
- började universitet- perfekt för att dricka ofta
- jobb
- familj
- senare tid (5 år) kunnat dricka tis/ons- lör/sön: klarat jobb och familj. Ganska mycket smygande.

Min inställning till alkohol känns mer och mer osund, och jag märker verkligen att det är en progressiv sjukdom.

Varför vill jag sluta? Och dessa punkter skulle jag vilja återkomma till senare med bra input kring:
1. Sluta tänka på alkohol
2. Hälsa - ångest (har dykt upp senaste året)
3. Familj - ge mina barn - båda yngre än 10, chansen till en hyfsat trygg uppväxt.
4. Ge mig själv chansen i livet - våga lyckas och misslyckas, men att alltid veta att besluten togs utan tanke på alkohol eller med alkohol i blodet.

Ja, lite kort om mig, men finns ju hur mycket som helst att skriva om sina tankar kring alkohol då tankarna hela tiden snurrar runt detta.

Ha det bra

Låter precis som mig. Mitt i livet. Vetat att det varit ett problem. Men inte varit redo förens nu!
Grattis till ditt beslut. Jag har varit nykter i 2 veckor.
Det som är bra här är att man bara skriver vad man känner. För alla känner olika med ändå likadant.
Får massa insikter lite då och då och ibland kan inläggen bli röriga och långa. Men vad gör det... skulle inte klara det utan forumet! Kramar ?

Har du någon plan, typ behandling eller så? Har aldrig provat antabus, men tycker nog inte att det är fusk ? ett stöd att påbörja resan dit man önskar sig.

Som sagt, trevligt att du hittat hit! Tycker att det är värdefullt att skriva av sig här. Finns många bra tips att göra, på böcker och poddar mm. Man blir heller inte lika ensam

Offside

Plan?
1. Angående antabus och fusk. Jag har varit nykter under flera perioder under de senaste åren, nästan så att jag skulle kalla mig periodare. Jag klarar dock bara nykterheten när jag äter antabus och så fort jag slutar med det så återgår jag till att dricka. Vill ju klara ett nyktert liv utan antabus, annars är jag väl liksom inte fri.

Många fördelar med att ha varit nykter, eller rättare sagt - många insikter - återkommer gärna till dem.

Plan?
Inte direkt, men den stora saken nu är att jag sagt till min fru att jag inte orkar med alkoholen mer. Hon vill att jag ska prata med någon, vill gärna det men orkar inte med fler schemagrejor som stressar i det såkallade livspusslet.

Ja, borde nog ha en plan, för en dag i taget är inte riktigt min grej.

Tack för input

Offside

Tack för gensvar.

Ja, kan nog tänka mig att det kan vara svårt att svara folk, har ju läst mycket här, och många gånger jag inte vet hur jag skulle svara, alternativt att man kanske känner att man tar över tråden?

Ha det bra (ny här, syns detta bara av dig?) haha

Är ju svårt, men det var någon som skrev klokt här att istället för att tänka på hur dåligt man mått med alkohol så kan man fokusera på hur mycket som är positivt med att vara nykter. Jag njuter till exempel mycket av att vara närvarande och pålitlig för mina barn. Och sakta men säkert smyger sig livsglädjen in, när man inte tillför kemisk glädje hela tiden... För mig har tankar på alkohol bytts mot tankar på nykterhet, och vartefter tänker jag mer och mer sällan på att dricka. Är livspusslet stressande? Finns det möjlighet att gå ner i tid på jobbet? Det har man ju rätt att göra när barnen är under en viss ålder. För min familj är det en stor lättnad att jag jobbar deltid (men fattar att det inte funkar ekonomiskt för alla, vi har turen att kunna bo billigt). Lycka till att hitta din väg framåt!

Ha ha, jag känner väl igen mig i den trevande början kanske.

Bra att du pratat med din fru. Här inne är det bara att ösa ur sig allt man behöver. Din plan kan ju ta sig en början här inne kanske. Jag läste (är lat, så på ljudbok) väldigt mycket ffa första veckan.

Offside

Att tänka mer på fördelarna är något jag försöker att tänka på, men svårt. Ett sätt som jag börjat med under mina senare nyktra perioder är att utnyttja tiden till något som jag aldrig kunde göra när jag drack och försöker att tänka på att det var saker jag tidigare ej kunde göra, som
- gå och träna väldigt tidigt på morgonen
- gå och träna sent på kvällen
- ta bilen - tidigt och sent
- äta onyttigt med flit, går ju ändå inte att vara lika onyttig som när man dricker
-städa mindre - behöver ju inte bevisa att jag kan dricka och sköta alla hushållssysslor perfekt trots att jag dricker

Ja, listan kan säkert göras längre, men jag försöker påminna mig och göra dessa saker lite oftare för att på så sätt utnyttja nykterheten.

Offside

Jag har i fler och fler perioder varit nykter (2-3 månader) och sedan börjar jag alltid igen ( hoppas det ej blir så denna gång). Det finns många fördelar med att inte dricka, öppet mål, haha, men en stor fördel som jag har insett och som säkert skulle vara till stor hjälp för de som också bara vill minska sitt drickande är följande.
- Efter mina nyktra perioder så brukar jag summera hur många tillfällen som jag verkligen saknat att dricka, det har faktiskt blivit tråkigare och jag tycker synd om mig själv, för lite synd är det att inte vara som alla andra.
Två saker
1. Det brukar under denna period röra sig om ett, max två tillfällen där jag också i efterhand hade velat dricka.
2. Gemensamt vid dessa tillfällen - det är ok att bli full, du kommer kanske till och med inte bli fullast, flera ser på alkohol som du. Du kan dricka, bli full, vara med andra och ej ses som konstig vid just detta tillfälle.

Någon som känner igen sig?

Offside

Vad är era triggers när ni börjar tänka på alkohol?

Hur tar ni er ur dem? Har ni någon form av mantra? Tänker när man är på jobbet eller typ på barnens aktiviteter så att man inte kan göra något större sak.

Tips mottages

Mina triggers är nedstämdhet/tristess och ilska. Dvs jag dricker för att det ska bli roligare eller för att lugna ner mig.

Just nu tänker jag på när jag somnade i min egen spya om jag vill sluta tänka på alkohol. Försöker lugna ner mig om jag blir arg. Jag är en mycket bililsken person så jag får träna ofta ?

Djupa andetag och räkna långsamt från 10 till 0 är ett knep. Man kan avvika och sätta sig på toa och göra det i värsta fall.

Jag drack vin på alla känslor: Nöjd/belöning, ilska, trötthet, frustration, ledsen, tycka synd om. Allt gick att dricka vin på.

Vinet la en grå våt filt över alltihop, alla känslor. Till slut kände jag ingenting. Att ha fått tillbaka mitt känsloliv är nummer 2 på min topplista över nyktra fördelar. Att jag fått så bra sömn än nummer 1.

Kram ?

Offside

Exakt samma triggers framförallt tristess, men kanske oro mer än nedstämdhet.

Jag har också hur mycket liknande exempel som du, men börjar man tänka för mycket på dem så vill man ju hitta ett bra sätt att fly även från dem, haha.

Offside

Tack för tipsen, ska testa dem. Skulle ibland vara skönt att bryta en tanke med en snabb handling.

Angående grå filt. Jag vet inte om du hade samma känsla i slutet - att dricka, omslutas av den gråa filten enbart blev normaltillståndet - då man fungerade. Det gjorde att dricka inte gav samma sak som tidigare, bara vara ”normal” och det kändes riktigt illa.

Mot slutet funkade alkoholen väldigt sällan som ”uppåttjack” ? Jag drack och drack och det hände ingenting och sen blev jag plötsligt skitfull. Minnesluckor, spyor. Usch.

Kram ?

Det finns ju sånt där barngodis där man ska gissa smaken. Finns sånt som ska smaka öronvax, man kan ju prova en sån varje gång man blir sugen ?

Annars brukar jag ta en kaffe eller göra nån fysisk aktivitet om jag kan. Jag har ju börjat på AA-möten och det har funkat fint för mig eftersom jag känner mig så ensam annars. Men alla gillar ju inte det.

Försöker att låta bli att planera så mycket för hur min dag ska bli, då blir jag stressad och vill lugna ner mig.

Kan räcka med några andetag när jag känner mig stressad- vilket får mig att instinktiv räcka mig efter ett glas (inte på jobbet då...)
Det bryter tanken på något sätt.
Sen har jag druckit a-fri öl eller bubbel när jag varit i sociala sammanhang. Funkar bra men försöker dra ner så det inte blir slentrian som med alkoholen.
Att greja med saker hemma brukar också funka för mig, för att bryta loppen av tankar/känslor kring alkohol.