Höst20

Sedan i mars har jag druckit mera alkohol på kvällarna. Aldrig på dagen eller morgonen.
Oro för corona, mera ensamhet och många begränsningar.
Jag har bilden ganska klar för mig och jag vill ändra på det här. Orkar och vill inte ha det så här längre. Dåligt samvete på morgonen och kan inte njuta av dagen som jag egentligen vill vara rädd om och glädjas åt eftersom jag blir seg och trött.
Jag är en kvinna som lever ensam, ganska aktiv, ganska glad i vanliga fall, en grubblare ibland.
Jobbar oregelbundna tider så det har inte varit svårt att dricka alkohol på kvällar eftersom jag inte måste iväg morgonen efter.
Idag vaknade jag och hade en bestämd känsla av att jag vill återvända till ett liv med mindre eller ingen alkohol. Detta får bli någon form av bollande med andra, bollande med mig själv eller dagbok.

Höst20

...skrev jag innan. Har jag det?
Sedan i mars, stämmer ju inte helt. Har nog stora delar av livet tyckt om att dricka vin för ofta. Men lite mera nu. Har även haft år i livet då jag druckit inget alls. Då jag var gravid, då barnen var små och även andra år. Men har jag haft bekymmer har jag velat dricka alkohol, även då jag varit ledsen, rädd o orolig. En gång körde jag på ett vildsvin och på kvällen var jag skärrad. Pratade med min bror på telefon som slutade samtalet med "ta du lite vin och sov gott sen".
Det är så naturligt i min familj att trösta sig med lite vin. Märkligt egentligen. Jag har inte tänkt eller upplevt att någon av dem har alkoholproblem.
Jag vill inte ha det så här längre, kan inte ta till vinet för att jag oroas av corona och ensamhet.
Skönt att få det nedskrivet.

Låter som att du är på väg mot ett klokt beslut, jag läser en längtan efter ett hälsosammare liv i dina inlägg. Själv är jag så glad över alla oväntade fördelar som nykterheten ger. Lugnare, mer vardagsglädje, mindre stress, bättre sömn, listan kan göras lång. Jag började med att bestämma att jag skulle ha tre nyktra månader. Under den tiden läste jag mycket fakta om alkohol och trådar här på forumet. Det tillsammans med fördelarna jag nämnde gjorde att när mina månader gått så ville jag inte börja dricka igen. Vill fotfarande inte. Önskar dig lycka till på din väg!

Höst20

Stort tack för välkomnande, det värmer. Dina ord om hur det känns efter du slutat är hoppingivande. Jag har läst lite i din tråd o jag kommer läsa mer.

Vi är nog många som kommer från en familj där det är vanligt att trösta sig med vin, glädja sig med vin - ja, ha vin som en naturlig del i livet. Men i min familj kan jag säga att båda mina föräldrar utvecklade någon slags alkoholism - men min mamma blev nykter innan någon hann fatta det och min pappa tog livet av sig och dog ensam med alkohol i kroppen. Han hade KOL och var deprimerad. Obduktionen visade att han hade fettlever. Det är så tragiskt. Jag tycker du är stark som ifrågasätter mönster och ditt eget leverne som du uppenbarligen inte mår bra av. Låt oss bryta ett dåligt och destruktivt beteende som bara leder neråt. Det går! Det bara måste gå! <3

Höst20

Tack för välkomnande Jullan65 och Rule74.
Ja det måste gå att bryta ett dåligt o destruktivt beteende.

Höst20

Mitt liv har varit stress eller trötthet i berg och dalar sedan våren. Semestern ett uppehåll av lugn och ro, inte mycket alkohol då.
Tillbaka i vardagen och denna obalans åter igen. Tror att ett av problemen ligger där. Orkar inte med dessa tuffa stressiga perioder, efter dessa vill jag dricka vin och blir seg o trött. Kan givetvis inte njuta då.
Det har gått sådär med vin sedan jag skrev sist men jag ska inte slås ner av detta. Jag funderar och kommer till viss insikt.
Stress är farlig för mig eftersom jag dricker vin för att komma ner på jorden igen.
Kommer fundera över detta och se vad jag kan göra för att förhindra dessa situationer och vad jag ska göra istället.
Hur gjorde jag förr?
Blir nog bra det här.

Hej och välkommen!
Det här med stress har jag mycket erfarenhet av och har varit en bidragande orsak till att jag druckit för mycket. En sak som förvånade mig efter några veckor nykter var att stressen blev så mycket lägre- utan att jag gjorde någonting (förutom att inte dricka då).
Det har fortsatt så. Efter snart 8 månader nykter är jag givetvis ur-stressad, ofta, men det är som om stressen inte kommer åt mitt system- inte hela vägen in. Skickar lite tålamod och uthållighet din väg!

Höst20

Så skönt det låter, jag tror absolut att det är precis så som du beskriver det. Du har lyckats få den balans som jag längtar efter. Vet att jag lurar mig själv med att vin lugnar min inneboende stress, ofta blir det en handling som jag inte reflekterar så mycket över. Det gäller att hitta andra vägar nu för mig.
Tack för tålamod o uthållighet du skickar i min väg, jag tar tacksamt emot.

Vi tror att alkoholen dämpar vår stress, men i själva verket skapar den stress. Både stresshormonet kortisol och adrenalin ökar när vi dricker alkohol.

Det du upplever som lugn ”åh vad skönt med ett glas vin” är egentligen bara att abstinensen efter alkoholen stillas. Som när en rökare äntligen får en cigg efter en lång flygresa.

När du dricker förstör du dessutom din förmåga att ta itu med orsakerna till stressen. Hitta lösningar på stressen.

Det här var ett inlägg med mycket tough love, men jag hoppas du tar det på rätt sätt.

Kram ?

Höst20

Jag tar dina ord på rätt sätt och konstaterar att det är så jag själv tänker. Jag behöver ha ett annat sätt att ta hand om de situationer som stressar mig. Vet ganska väl vad som stressar mig. När livet blir så här som det är nu rusar jag på i blindo och kommer ner på jorden först efter några dagar senaste tiden. Blir väldigt trött, nästan utmattad. Både av tankar och jobb.
Ta fram penslar, papper och färg igen.

Hade också oregelbundna arbetstider, vilket gjorde att helgen kunde börja på måndag eller vilken dag som helst..Tillslut, innan jag gjorde en livsstilsförändring, drack jag när jag kunde..Inte när jag ville, utan när min beroende hjärna ville..Det blev jätteofta på slutet..Gick ju ganska bra att ligga och dra sig i bakfylla innan kvällsjobbet..Skulle jag iväg tidigt, var det mycket tandkräm och öppen bilruta för att försöka kvickna till..Det festliga med vinet var förbi, och hade blivit ett tvång..Skönt att du har börjat skriva här..?

Höst20

för välkomnande. Jag har följt dig och känner igen mig mycket i din historia. Vilken resa du gjort. Det är något att inspireras av!

Och jag instämmer här. Jag har också druckit på stress ...och alkoholen har för mig varit ett sätt att få kliva ur en stund...få en stunds absolution. Slippa krav - glida ur en liten stund.
Klipp till alltför många glas vin i alltför många år - och en stress ( och ett mörker) som började bli outhärdligt
Läs här - och skriv.
Du är inte ensam och det finns SÅ många vinster med att inte dricka ...även om alla inte kommer på direkten,

Höst20

Ett sätt att få kliva ur en stund... det var en bra beskrivning på hur jag känner det också.

Höst20

att hantera olika stressiga situationer. Har någon natt inte kunnat sova, tankar som mal. Då hade jag kunnat sova om jag druckit lite vin, men jag gjorde två ljudboksmeditationer och lät tankarna vara där de ville. Somnade till sist efter många timmar och "grubblet" har inte varit något grubbel sedan. Jag tycktes ha grubblat färdigt.

Vanan är också stor att ta ett glas vin när det blir kväll. Har inget behov av att äta godis, kakor eller snacks. Egentligen inte något annat än god lunch, middag, kaffe, gott grönt te och gott bröd. Vin då också... Så godis kan nog inte bli någon ersättare för vin.
Har nu köpt hem fin kakao och ska börja dricka varm choklad om jag kan få till nån rutin på det....

Vi blir experter så småningom på att hitta nya vägar - i allt!
Men sen händer det att nya vägar bara ligger utrullade som röda mattan. Sömnen är ett sånt kapitel för mig. (Dessvärre också dyr glass!) Fin lördag önskar jag dig! Kram ?

Låter jättegott som kvällsrutin ?

Om du gillar röd grapefrukt har jag ett tips. Blanda 1,5 liter kolsyrat vatten med 1 liter godmorgon röd grapefruktjuice och 1 liten flaska grapetonic i två 1,5-litersflaskor. Lägg på kylning några timmar.

Jag kan verkligen längta efter ett stort glas röd grapefrukt-drink ?

Kram ?