anonym31383

Hej! Är ny här. Har inte riktigt lärt mig med det tekniska på denna sida. Men... Jo! Jag vill inte sluta att dricka helt. Jag älskar faktiskt att ta ett par glas vin och fixa i köket. I nuläget kan jag sluta efter tre/fyra glas. Men känner att det blir ju för många glas när man sen räknar alla glas som dricks i veckan. Nästan varje dag... Min sunda sida förstår ju att det är på tok för mycket.

Mitt problem (ett utav dem iaf) är att om jag inte dricker så vill jag mumsa chips och dip framför tv...

Har ni tips på vad jag kan göra istället för att måffla i mig chips... och samtidigt vill jag ju kunna titta på tv...

...och välkommen hit. Både vinglasen och chipsen fyller ju ganska lik funktion, de är avkopplingar som triggar ditt belöningscentrum i hjärnan som alltså gör att du slappnar av och mår lite gott så där som en skön avrundning på dagen efter arbete och slit. Där fungerar vi otroligt likt många av oss som börjar med problemdrickande på det viset, som ett kontrollerat men ändå dagligt drickande för att koppla av. Tyvärr stannar det garanterat inte där och det påverkar i längden mer än man förstår. Humöret, hälsan, konditionen, det allmäna måendet. Du kommer säkert inom en kort framtid märka att du behöver de där glasen mer än vad du kan hantera.
Skrev ett inlägg senast igår om det här hur mycket av det vi gör sitter i våra vanor. Hjärnan älskar vanor och blir orolig och rastlös när vanor skall brytas. Så att bryta såna här små men väldigt destruktiva vanor du har varje kväll kräver en bra dos av beslutsamhet och slughet. Men vitkigt! Hjärnan är också jättebra på att lära in nya vanor, men man måste ge det TID och ÖVNING.
Mitt bästa tips som mängder av oss här använder för att besegra sug, rastlöshet och allmän tristess är motion! Prova inrätta en ny vana att ta en rask promenad innan du sätter dig vid TV'n. Behöver inte vara promenad i en timme! Börja med en kortare tid, sträcka och fart som känns skön och uppiggande, sen kan du trappa upp om du känner för det.. men bara gör. Det kommer ge ett skönt lugnt när du sedan sätter dig, på samma sätt som ett vinglas men du har gjort något väldigt bra istället och stärkt din kropp istället för bryta ner! Visa sedan din hjärna att din nya vana är att "bara" titta på TV. Inom ett par veckor kommer det säkert redan kännas som det nya vanliga. Sen kan du begränsa vindrickandet till fre-lörd. När olusten och suget kommer på söndagkvällen, ut och rör på dig igen. Lycka till och fortsätt skriv här!