Jter

Hej, jag har druckit nästan varje dag i ett år, i genomsnitt 5 starköl. Finns det en risk att jag får DT om jag slutar dricka? Minskar risken om jag dricker 1 starköl om dagen i tre dagar, sedan 1 varannan och sedan en i veckan för att sedan ta en längre vit period?
Motivationen är det inget fel på men jag är rädd för DT. Jag har hållt upp i ett par dagar tidigare och fick då abstinens

Du är igång och tar stora steg i förändringen av dina alkoholvanor. Klokt och modigt att du skriver och berättar här på forumet så vi kan ge dig stöd och försöka finnas här!

När det kommer till abstinens är det alltid tryggast att ta kontakt via vården. Vi har lite fakta att läsa, https://alkoholhjalpen.se/akut#abstinens, som kanske kan vara till hjälp.

En idé är att du ringer 1177 eller en alkoholmottagning och kanske kan du få prata med någon utan att lämna personnummer om du vill vara anonym. Vad tror du om något sådant?

Ta hand om dig och fortsatt lycka till i din förändring!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Jter

Tack men jag tror inte jag behöver samtalsstöd eller liknande. Det enda jag möjligtvis skulle ha behov av är benzo för att inte abstinensen skall bli så jobbig men då måste man lämna personnr osv och jag vill inte ha in det i mina journaler.
Tack för länken, hittills har jag ingen vidare abstinens utom kanske lite darrhänt och svagt illamående som kommer och går. Det är ca 20 timmar sedan. Jag senast drack, är det ett bra tecken?

Det hörs att du känner dig själv väl och vad du behöver nu i din förändring. Målmedveten!

De funderingar du har nu gällande risk för svår abstinens kan jag tyvärr inte svara på alls. Vi har ingen form av medicinsk rådgivning här på forumet. Med 1177 eller mottagning att ringa utan personnummer menade jag just sådana frågor du nämner här, kanske finns det något som kan vara hjälpsamt att höra även om de inte öppnar din journal.

Det generella vi brukar tipsa om är just att inte sluta tvärt på egen hand och ha sällskap och kontakta vården om en börjar må mycket dåligt.

Fortsätt såklart skriva och läsa här oavsett hur du väljer att göra, det hörs att du är i gång nu och verkligen vill ha en förändring i detta med alkoholen!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Oftast inträffar DT dag 2 el 3. Och de beror på massa faktorer om man får de el inte. Går inte förutse, fins de som uppfyller alla kriterierna nedan och som inte får dt. Sen kan de va någon som bara uppfyller ett kriterium och får dt.
Så antingen får du avgifta dig via vården el chansa. Abstinens kommer du få de går inte undvika, du kommer bli darrig, skakig, ha ångest, svårt sova och i de allra flesta fall blir de inte mer än så. Sen finns som sagt alltid risken för dt el ep anfall.

Tachycardi>120/min
Abstinenssymtom trots >1 promille i utandningsluft
Infektion
Tidigare delirium tremens
Tidigare abstinensepileptiska kramper
Aktuell abstinenshallucinos
Uttalade ospecifika abstinenssymtom
Aktuella abstinensepileptiska krampanfall (senaste 48 timmarna)
Dagligt intag av minst 250 g alkohol/dygn i minst 3 veckor utan nyktra dagar. 250 g =75 cl starksprit = 4 flaskor lättvin = 8 burkar starköl (7%)
Misstänkt/säkerställd organisk hjärnskada, frakturer, stora mjukdelsskador
Aktuellt somatiskt sjukdomstillstånd som påverkar allmäntillståndet, till exempel diabetes
Dåligt nutritionstillstånd/allmäntillstånd
Missbruk av bensodiazepiner och bensodiazepinliknande sömnmedel eller andra lugnande medel

Välkommen hit, bra att du vill förändra dit liv. Tänker att om du haft dt tidigare kan det nog vara större risk att få det igen. Kontakta vården för hjälp. Kram Jullan