Uhm. nej, jag tog mig inte ut igår heller på joggingtur, drog på mig kläderna på kvällen och gav mig iväg, men det blev bara en kvällspromenad i skogen. Jag var ganska nöjd ändå med det. Får se om det är promenader framöver som gäller för mig, eller om jag kommer vidare med joggingen. Det känns för ansträngande just nu. :-/

Härligt att du kan hantera alla nya timmar du får på ett bra sätt, jag tror det är viktigt att inte fokusera för mycket på att stressa igenom dem, utan som du skriver - så småningom börjar man göra saker igen.

Ha en fin söndag!

Leonie

Jag går in i månadagen utvilad helgen. Inte bakis och ingen ångest. Alkoholen har jag hållit mig ifrån och allt annat har gjorts med måtta. Det känns faktiskt otroligt skönt. Stundtals har jag varit uttråkad men jag har också skrattat en massa, träffat vänner och igår kväll kom jag ut på min första 20 minuters runda. Bara 29 kvar, i sträck då...hahaha!

Idag ska jag tacka ja till en anställning som jag blivit erbjuden. Kanske inte 100% den tjänst som jag tänkt mig men det är ett bra bolag och på pappret något väldigt bra. Ibland drabbas jag av en statusstress och jag kan inte identifiera om det är jag som är genuint stressad över min situation eller om det är stressen över omgivningens förväntningar. Eller vad jag inbillar mig är omgivningens förväntningar.

Jag hade missat att en annan långväga kompis är här idag över natten och ikväll ligger det på mig att boka restaurang för middag. Jag vet att det förväntas vin men hon skulle aldrig göra en sak över att jag valde bort alkohol och jag känner mig trygg med att vi kommer ha en trevlig kväll ändå. Men klart det finns en gnagande känsla av att det är tråkigt att inte kunna dricka det där glaset. Men jag gillar cola zero mer och det skulle inte kunna bli mer än ett eller max två glas, så jag missar inget. Måste påminna mig om det. Det ska gå bra. Jag har nämligen valt att inte dricka en droppe alkohol idag heller.

Hoppas ni får en bra start på veckan!

Jag blev faktiskt positivt överraskad över hur roligt det är att umgås utan alkohol. Jag är mycket mer närvarande, lyhörd, och min timing är bättre. Sen skrattar jag mer genuint också. Otroligt häftig upplevelse!

Kram ?

Leonie

Mitt bästa nyår var helt nykter på en i övrigt "vanlig" nyårsfest, under min förra vända i nykterhet som då varade i 8 månader har jag för mig. Hade så förbaskat roligt. Roligare än de flesta andra festerna och utan dagen efter. Minns fortfarande hur jag befann mig i ett glädjerus omsöm förvånad och lättad. Jag hoppas jag kommer dit igen. En annan sak är att jag går hem i tid när jag är nykter. Finns alkohol stannar jag tills lamporna tänds (om inte mina slocknat innan).

Leonie

Middagen igår var superlyckad. Så fort servitören frågade vad vi ville dricka så svarade jag direkt urskuldande "Jag kommer vara tråkig idag och ta cola" min vän som är en sund vettig person svarade obekymrat "Ja det får man, jag ska ha ett glas vitt". Så tydligt att jag ännu inte trygg och självklar i mitt val i att avstå, det sitter så inpräntat att andra ska bli besvikna på om jag inte dricker. Vilket antagligen handlar om att jag blir besviken om andra väljer bort alkohol när jag är inställd på ett glas. Och givetvis finns det folk som blir besvikna men det ansvaret kan ju inte ligga på mig. Men träning ger färdighet och snart är det förhoppningsvis ur världen.

Middagen fortlöpte precis så trevligt som jag förutsatte, vi skrattade, skvallrade och pratade allvar. En kväll att vara tacksam över. Även om jag ofta haft extremt roligt under andra kvällar ute när det druckits så infinner sig sällan en genuin tacksamhet. Det är alltid något som grusar till det, för mycket alkohol, för mycket pengar som har spenderats, för mycket har sagts osv. Men igår, bara bra!

Annars kom jag iväg på min korta springrunda innan jag skulle möta upp min kompis. Jag gav mig ut även om jag i vanliga fall kanske skulle tänkt att det skulle bli för stressigt. Bara känslan att ha avklarat det är enormt skön.

Vissa saker kan man inte läsa sig till, man måste uppleva det själv.

Och det är helt rätt att du vänjer dig vid att välja alkoholfritt. Första gången är big issue, men allt man övar på blir man bättre på!

Kram ?

Så hoppas jag att jag känner efter min middag på stan på torsdag ☺️. Känner igen det där med att göra andra besvikna och framförallt själv bli besviken om någon väljer bort alkohol. Men tycker att det är så mkt lättare att välja bort när jag är mer ärlig med andra. Mina förklaringar går från, jag måste jobba/köra, har hälsomånad, mår inte bra av alkohol/lätt att blir för mycket när det är stressigt och bättre att avstå helt, har alltid haft problem med alkohol och har därför bestämt mig att sluta på obestämd tid, jag är alkoholist och vill aldrig mer dricka. Det senare bara till mamma, syskon och man. Men alltid en oro kring vilken story jag ska välja. För vissa vill man inte blotta sig när man trillar dit igen..

Både med cola zero och springrunda! Med tiden kommer du att märka hur lite ansvar du har för att andra människor ska vara nöjda, iaf när det kommer till drickandet. DU är den viktigaste personen i ditt liv. Varje dag nykter är ett bevis på det! Kram ?

Leonie

Det jag har märkt när jag haft vita perioder under längre perioder tidigare är att man till slut stöter på vänner som får något i blicken när man säger att man inte vill ha och som säger något i stil med"Jag borde nog också dra ner" eller ibland till och med blir inspirerade att avstå i alla fall ett tag. Det är ju så att om man själv tackar nej till något "så självklart" som alkohol är att andra inte sällan börjar reflektera över sitt eget drickande, om än för stunden.

Leonie

Pratade med en kompis på telefonen och hon sa att jag lät glad och som att jag mådde bra. Det stämmer nog. Jag är väldigt förväntansfull inför höstens aktiviteter och med mina hälsoval (träna, äta bättre etc). Dessutom märker jag effekterna av min nykterhet nu efter två veckor (jippie!) med noll alkohol. Psyket och energin är i schakt. Jag var extremt trött igår men då handlar det om att jag inte lagt mig att sova i tid och att jag inte ätit tillräckligt. Saker som jag kan rätta till idag. Hade det varit för att jag varit bakis så hade det känts mycket värre.

Berättade för min vän att jag har uppehåll med alkoholen. Jag kan tyvärr inte formulera vare sig för mig själv eller andra att jag slutar för alltid. Men jag har beslutat mig för att vara vit i två månader. Därefter kommer jag fatta ett nytt beslut. Jag hoppas idag att det beslutet blir att fortsätta i samma spår men jag måste ta det stegvis.

Idag väljer jag bort alkohol och jag är förbaskat glad över det.

Leonie

Det har varit konstiga dagar. I slutet av veckan blev jag helt plötsligt väldigt nedstämd. Det känns som att jag hade en massa gråt i mig som inte kom ut. Som singel är det lätt att det i dessa tider blir ensamt i och med att jag är på kontoret mer sällan, alla har sitt och nu när jag inte är så pigg på att hänga på krogen så tas ytterligare en dimension av det sociala bort. Dessutom får jag mer kontakt med mina känslor när jag inte dricker. Det innebär framför allt att jag har väldigt mycket enklare att känna glädje och tacksamhet. Men också såklart att jag stundtals måste konfrontera sorg och melankoli. På ett intellektuellt plan är jag tacksam över det. Jag vill ju känna. Men surt när man är i det.

På det stora hela har jag haft en väldigt fin helg. Igår mötte jag upp lite vänner på en uteservering (årets sista?). Jag drack cola zero och de drack tydligen alkoholfri öl. Men min kompis frågade insinuant om det fanns någon anledning till att jag inte drack. Jag slog bort det snabbt med ett skämt om att jag inte var gravid om hon hade fått för sig det. Det är ingen stor grej, det är en av mina närmsta vänner, men jag registrerade att hon sa så.

Jag var väldigt förväntansfull och hade bra energi inför kvällen och min vän sa "Det är som att du har två glad innanför västen, du sprudlar". Det gjorde mig glad och trygg i att jag inte behöver vin för att faktiskt ha kul.

Nu ska jag göra något vettigt av den här söndagen och önskar att ni får en fin dag.

?? Bra jobbat med alkoholfritt på uteservering, det tycker jag själv är en av de tuffaste situationerna. Märkligt det här med nära vänner och kommentarer. Blir ibland helt fascinerad över att de inte verkar vilja se eller acceptera att man har problem utan ska ställa frågor om man är gravid när en väljer alkoholfritt. Hade en speciell upplevelse just på en härlig uteservering i solen för några helger sen när jag tänkte ”bara ikväll” kan jag dricka och tog ett glas riktig champagne. Kompisen som vet att jag valt bort alkohol ett tag men inte fått riktigt hela storyn applåderade när jag sa att jag skippade alkoholfritt till fördrink och sa ”vad roligt, du dricker ikväll!” Inte hennes fel att jag drack såklart men jag tog det som ett tecken på att ett glas kanske kunde få bli 4...och det blev 8 ?

Så trött jag blir på detta tjatande i samhället om att det minsann ska drickas. "nåmen, inte? Klart du ska ha" eller "ska du jobba i morgon?". Att det är något som hör till och ska vara. Att man nästan är konstig som säger nej. Suck.

Leonie

AstridK: Men så märkligt. Det handlar ju 100% om deras egen känsla och rättfärdigande av att dricka. Att din vän blev glad gav ju henne acceptans att dricka med gott samvete. Sen spelar en gnutta omdömeslöshet och ovett in tror jag. Det ligger väl så djupt rotat i oss alla tills vi brottas med problematiken.

Tröttiz: Även jag blir vad du heter på detta :)

Hade huvudvärk precis hela gårdagen. Ungefär som att jag var bakis efter lördagen. Men det var jag ju inte, timingen var träffande ändå. Ändå bra att bli påmind om hur vidrig den känslan är. Min baksmälla håller i sig i alla fall i goda 4 dagar innan jag börjar bli återställd. Första dygnet känns som ren överlevnad fysisk. Dag två och tre är ångesten monumental för då får den ta plats och sen resterande dagar är jag bara obarmhärtigt trött. Det är omöjligt att leva ett fungerande liv så.

Kom ut och sprang igår. Nu har jag sprungit varje dag i över en veckas tid. Innan någon sätter i halsen så är det väldigt korta rundor så jag tar inte på något sätt ut mig eller sliter på kroppen. Men 20 min varje dag i maklig takt för att få in det i ryggmärgen. Igår kväll drog jag till med 5km och jag kände mig så otroligt nöjd över att ha avslutat min helg med att göra gott för mig själv.

Nu är det ny vecka och nya tag. Alkoholfria såklart!

Leonie

Fredag igen och en stundande helg. Igår var en vän i stan och han ville ta ett glas. Vi har en gedigen festhistorik från studietiden, bara att han aldrig tappar kontrollen och medan jag i princip tappade allt jag hade. Han är oerhört intelligent med ett yrke som gör att han kan identifiera problematiskt drickande, undrar varför han uppmuntrade mig att gång på gång dricka som jag gjorde då när vi var unga. Inte bara tillät, det hetsades och trycket var enormt. Om jag någon gång ville ta det lugnt eller gud förbjude kanske dricka alkoholfritt då blev det ett jävla tjat. Nu skyller jag inte mitt problematiska drickande på honom det fanns både och efter men han är en extremt rationell person och jag undrar hur han tänkt kring allt detta.

Därför var jag lite nervös inför igår när vi skulle ses. Jag är väl inte rädd att han ska börja tjata, den biten har vi kommit förbi, men att det skulle komma en blick eller tonfall av besvikelse. Han visade inget sån. Han hade samma reaktion som min väninna som jag träffade förra veckan när jag sa att jag inte skulle dricka: "Det behöver man inte".

Det ligger så djupt rotat i mig att jag dricker vin att jag på något sätt får för mig att det skulle vara en stor sak för andra om jag valde att inte göra det. Kvällen fortlöpte till en väldigt trevlig kväll, roliga samtal med högt i tak, jag drack någon god drink på ingefära och tog en cola zero. Han drack vin och öl, toppen! I dessa situationer blir jag inte sugen. Nu när jag tänker efter så tror jag inte att jag reflekterade över att jag önskade alkohol vid något enda tillfälle under kvällen. Wow! När blir jag sugen egentligen?

Idag ska jag troligtvis träffa en till killkompis, han kommer vara lite svårare för tror jag. Men det ska banne mig gå!