Ca 15 cl whisky inför varje natt
3.5 folköl under dagen, ett 6-pack i snitt
Dricker för att slappna av
Gillat alkohol mitt vuxna liv
Har ändå tankar kring om jag dricker för mycket?
Förkortar mitt liv?
Risk för fysiska skador?

Li-Lo

Hej
Det låter som att du reflekterar en hel del runt dina alkoholvanor och att du märkt att alkohol får större utrymme i ditt liv än du vill. Jag gissar att det kändes svårt att skriva att du dricker innan du sätter dig i bilen. Nu är du här. Bra. Om du skulle göra ett test, exempel vis AUDIT och fylla i den information du nämner och även skälen till att du dricker gissar jag att du skulle få en generell återkoppling som skulle rekommendera att du sökte vård eller gjorde någon typ av intervention för att minska din alkoholkonsumtion. Ibland kan det kännas konfronterande att få sådan typ av information och ibland kan det vara en lättnad. Att det man upplever faktiskt har med alkohol att göra och att man tar det på allvar. Precis som du gör nu när du skriver här och frågar efter information.

Ditt sista inlägg berör på flera sätt, du vet att du korsar en gräns som många skulle döma hårt och du är i ständig oro. Tufft samtidigt tar du det som en signal för att göra annorlunda.

Du nämner behov av att slappna av och just nu beskriver du så tydligt den onda spiral så många kan känna igen sig i. Att dricka för att kunna sova och slappna av och samtidigt försöka hantera den av alkoholen allt mer utlösta stressen. Jag hoppas att du vill berätta mer om vad du redan kanske provat eller gör. Nu är du här. En process har startat i dig.

Välkommen igen
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Ser att mitt senaste inlägg är över ett år gammalt - galet! Tiden går. Sedan dess har situationen snarast försämrats med ökad konsumtion. Fortf tankar kring skador på ffa lever. Positivt i livet är: jobb, familj, äktenskap. Lyckats klara mig på nåt sätt. Förändring: börjat träna, signat upp mig på 6 v kurs, träning 3 dar i veckan. Med en träning bakom mig har jag släppt drickandet under dagen. Känner mig mycket piggare och orkar med barnen på ett annat sätt. Känner ett annat lugn även rent fysiskt med andningen. Nu ska jag försöka dra ner på whiskyn varje kväll. Mycket tankar ägnas dock vaken tid åt drycken. Om C2H5OH aldrig funnits i mitt liv, vem hade jag varit då? Hur hade mitt liv gestaltat sig då? En del existentiella grubblerier också om livets mening osv, Camus m.fl.

Sexpack 3,5/dygn MINST
+ 16 cl whisky kvällstid
innebär 10 glas/enheter per dygn
=70 glas per vecka...
Då har jag passerat gränsen för riskbruk förstår jag

funderar på om jag borde kolla upp mitt hälsotillstånd levervärden mm? kan jag vara på väg att gå en förtida död till mötes?

Känner mig också orolig för min hälsa. Jag vill inte dö i förtid. Hur hamnade jag här iksom?? Dricker i genomsnitt drygt en flaska vin varje dag efter jobbet. Samtidigt törs jag inte göra en hälsoundersökning, rädd för resultatet.

Rosa-Lie

Jag har under väldigt lång tid, nytttjad alkohol - då vin i stort sätt varje dag, orsakerna är många, eller kanske jag ska säga ursäkterna är många . jag börjar nu se stora negativa konsekvenser av mitt drickande, har bl.a. gott upp 20 kg i vikt, hår,naglar, hy har förändrats, jag är trött och sliten, självkänslan är i botten. Precis som ni funderar jag på inre skador och sjukdomar.
Jag hr slutat träna, endast promenader är jobbiga. Jag gick med här i går, för att se om jag med detta program och forum klara av att ändra mitt beteende, -Denna vecka har jag tagit ledigt från jobbet, dragit ner på drickande för att i går endast tagit alkoholfri cider. Jag har haft influensaliknande symtom, är väl det som kallas abstinens, idag fredag - utmaning. Ska följa era trådar, lycka till på era resor.

Välkommen tillbaka till forumet. Precis som för ett år sedan snurrar tankarna kring oro för vad din alkoholkonsumtion får för konsekvenser. Du tar steg för att må bättre och etablera sundare vanor, och funderar nu på om du borde göra en hälsokontroll för att få klarare svar på frågan om hur din kropp mår. För vissa kan en sådan undersökning bli en utgångspunkt och motivation till förändring, att inte riskera mer skador, eller att inte riskera att fortsätta på samma bana och få skador. Att tänka på att få svart på vitt av en läkare hur en mår kan vara obehagligt, och samtidigt kan det vara så väldigt skönt när det är gjort. Hur tror du att det skulle vara för dig?

Oavsett hur du väljer att göra får du gärna fortsätta skriva här på forumet och berätta om hur du har det.

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Välkommen vad bra att du hittat hit igen. När d nu är igång kan du kanske planera för en vit period, typ 2-3 månader. Ta en dag i taget i detta och du ska se att tiden flyger iväg. Adjävulen kommer sakta släppa sin makt över dig, det är så skönt. Frågar du mig tycker jag att du såklart ska göra en hälsoundersökning, alkohol skadar kroppen o knoppen som vi vet. Som tur är så läker kroppen sig ganska snabbt, oftast iallafall. Läs här inne och lycka till.

Mees tänavalt

Känner igen en hel del i din beskrivning. Alkoholen finns i tankarna hela tiden. En hälsokontroll vore kanske bra men vårdcentralen tar ju inte emot en om man inte är sjuk...

MiaPernilla

Hej. Känner igen mig.
Har för länge sedan erkänt mitt problem men eftersom jag döljer mitt "bruk" för min familj kan jag inte gå på AA möten, typ.
Är "välfungerarande", sköter familj, tonåringaar, allt hushållsarbete, låglönejobb o allt...
Men gömmer mitt vin i tvättstugan

MiaPernilla

Kommer ihåg företagshälsovårdens alla tester, innan det skars ner...
Tog allt, typ blodprover. Redan då drack jag NÅGONTING typ varje dag i smyg.
Resultat; inget synes... o jag med baginboxen gömd i garderoben

Nordsaga

Jag läser dina inlägg, MiaPernilla, och blir så berörd. Jag riktigt känner hur du kämpar och jag vill bara säga till dig, att det finns otroligt fint stöd att få, bland annat härinne!

Jag har också dolt mitt drickande i perioder. Fast jag förstår nu att det märktes ändå. Kanske är det den ”värsta” sortens missbruk... att plågas både av missbruket och hemlighållandet. Jag minns det som att ångesten liksom kom från alla håll.

På Öppet arkiv (SVT) finns en serie som heter ”En dag i taget” och som vill ge en bild och förståelse för dolda folksjukdomar. Jag vill verkligen inte pracka på dig det, men det kan vara värt att se avsnittet om alkoholism. Om inte annat så förstår man så tydligt att man inte är ensam!

Massor med styrkekramar till dig!