Jag är en alkoholromantiker. Jag är en välsmakare, en njutare. Det är i stort mitt problem.
Jag är man, 63 år, jag njuter av gott vin, goda öl och fina whiskysorter. Så har det varit i många år. Jag provar nya sorter, sniffar, smuttar, analyserar.
Jag har inga problem med mitt beteende under rus, jag beter mig inte illa, har inte vaknat och ångrat något dagen efter, sedan minst 25 års ålder.
Men alkoholen har blivit en för stor njutning, en belöning som borde ersättas av annat, åtminstone ibland.
Jag är på krogen med vänner eller kolleger 1-2 gånger per månad (3-6 enheter), middagar hemma hos mig/hos andra med alkohol, ca 1-3 ggr per år (1-4 enheter).
Jag lever sedan 1,5 år med en särbo som är nykterist sedan 4 år då hon slutade pga överkonsumtion och hälsa. Hon är ibland lite orolig för min alkoholromantik men inte fördömmande eller krävande på nåt sätt. Jag dricker inget när jag är med henne och känner inget begär eller saknad alls då. Men å andra sidan har söndagskvällar blivit mina nya fredagskvällar – den första kvällen i veckan jag kan slappna av, vara ensam, roa mig själv och se fram emot det som många andra har på fredagar - vin/öl, mat, musik.
Jag brukar ha en nykter period på 14 dagar efter sommaren och efter jul/nyår. Mest pga av att jag är trött på alkohol då och inte känner mig sugen, det ger inte samma kick när man druckit nåt varje dag under en period.
Problemet nu är att jag under året har funderat på vad som är en normalkonsumtion. Kollat olika sajter och försökt hålla mig inom ramar. Jag har fört en ärlig logg. Men det är inte lätt, jag är sällan långt under 14 enheter per vecka, ibland nätt och jämnt. Jag är ofta strax över och jag är ibland långt över.
Jag dricker aldrig fort, jag dricker nästan alltid ca en enhet per timma. Jag kan lätt smutta på 4 cl whisky eller ett glas vin (18cl) under en hel timma. Dricker jag så mycket som sex enheter så är det oftast på sex timmar. Men jag är en njutare. Och en njutare vill också ha mer. Mer njutning. Det är svårt att ta bara 1 glas.
Jag har som sagt fört en noggrann logg under hösten på mina dryckesvanor, för att hålla koll. Och jag har satt upp mål, per vecka och per veckodag. Det går bra vissa veckor men inte alla.
Jag ska kanske lägga till att jag har många kvällar hemma alldeles själv, minst 4 per vecka. Och för mig är alkohol inget som har med särskild veckodag att göra.
Jag vill dricka mindre och jag vill nå mina mål varje vecka. Jag tränar minst 2 ggr per vecka sedan januari och jag har ett dedikerat hälsoperspektiv på livet och tänker fortsätta ha det. Nu är det bara kontroll på alkoholen kvar.

Har själv druckit på ett liknande sätt, goda drycker till god mat. Jag tror att du känner faran, att ännu har du inte riktigt utvecklat ett beroende, men att det lurar runt hörnet kanske? Så var det för mig, och jag upplever att jag genom att sluta dricka backade undan från ett stup. Det är ju lurigt det där med beroende, det kommer verkligen smygande, annars skulle nog inte så många få problem. Har i efterhand insett att mitt vinintresse blev mitt alibi för att dricka vin i tid och otid. Har också insett att det finns många goda alkoholfria smaker att njuta av, smakupplevelser är inget man behöver vara utan. Testa ta tre nyktra månader, läs fakta om alkohol under tiden, och ta sen ett nytt beslut hur du vill gå vidare. Lycka till med att hitta din väg!

Tack för din kommentar, Kennie! Både för dina råd och för att ditt igenkännande.
Det kommer verkligen smygande. Och ja, jag kan känna stupets närhet, men jag har i ärlighetens namn levt länge nära stupet så jag har blivit lite van. Men nu vill jag backa undan, av flera skäl.
Jag har börjat utforska andra drycker, men det finns flera. Jag tror på den vägen.
Jag ahr ett par nära vänner som slutat dricka (de drack måttligt) och de beskriver en fantastisk skillnad när de slutat. De pratar om att vara pigga, fokuserade, koncentrerade, har ork. Jag blir nyfiken på det. Kan det vara så stor skillnad?

Jag drack i genomsnitt tre kvällar i veckan och för mycket kanske en gång per månad, så mitt fysiska beroende var nog inte så långt gånger. Ändå känner jag mig piggare, gladare och mer skärpt nu när jag inte dricker. Gissar att sömnen har högre kvalitet nu, det är väl en förklaring. Mer energi har också lett till att jag börjat träna mer, det ena ger det andra. Och en annan grej med att backa i tid, det verkar vara väldigt mycket lättare att sluta om man inte utvecklat fysiskt beroende. Den mentala biten är också tuff, att hitta ett nytt förhållningssätt till vad som gör livet njutbart, men där finns så mycket härligt som också är ofarligt att ta till. God mat, naturen, morgonkaffe, god sömn, numera längtar jag mer efter det än vin, men det tog sin tid..

Bättre sömn är nyckeln till att man blir piggare och slipper ångest. Men i början är man dödens trött och låg, det tar tid för hjärnans kemi att stabilisera sig. När man är full sover man inte riktigt.

Alla mina känslor är mer på riktigt, de är mer genuina. Är jag trött är jag verkligen trött. När jag skrattar gör jag det mer hjärtligt. Jag har blivit socialare och gillar att småprata med typ alla, ännu mer. Ilsknare har jag blivit också, jag tar fan ingen skit längre.

Mitt humör är mer upp och ner, men ändå stabilare bra. Svårt att förklara. Jag är lugnare inombords, inte lika rastlös. Jag njuter mer av mat och godsaker, verkligen njuter. Jag njuter generellt mer av alla intryck. Att solen skiner, ett trevligt samtal, ett roligt tv-program, dofterna i skogen, en hundvalp jag träffar, massagen jag ska få på måndag.

Det har blivit MER av allt, och även mer av MIG. Min personlighet har blivit lite mer koncentrerad. Förädlad kanske ? Svårt att förklara - måste upplevas.

Kram ? (8 mån nykter)

Du verkar ha haft samma dryckesmönster som jag. Kul att läsa om dina framsteg och nykänslan. Jag ser fram emot samma erfarenheter.

Finst att läsa om dina nya njutningar som ett resultat av att inte dricka. Jo, jag är mycket medveten om hur viktig sömnen är för oss och hur alkoholen ger oss en delvis annan sömn.
Jag ser fram emot mina egna framgångar och nya erfarenheter kring sinnen, etc.