Log när jag läste det du skrev. Välkommen till det nyktra livet, blandat är bara att ställa in sig på. Men aldrig ner i dyn, aldrig ångest över vad sa jag. Stor skillnad! Heja dig! ?

Tack för ytterligare välkomnanden och motivation! Jag suger åt mig varenda ord och tackar och inspireras!
Dock är jag inne i en ganska mörk svacka just nu. Tror mycket väl det kan ha göra med mitt beslut om att sluta dricka. Jag dricker främst i samband med socialt tryck, något som jag själv tror att jag själv främst applicerar på mig själv. Är en övertänkare utan dess like..

Känns bara mörkt, hopplöst och segt just nu. Känner mig väldigt ensam och misslyckad i livet. Jag pratar med psykolog och har gjort många framsteg men ändå återvänder alltid den där jobbiga känslan av ensamhet. Någon som känner igen sig? Jag kan vara i ett rum fullt av goda vänner men ändå känna mig som den ensammaste människan på jorden.

Men det går väl över hoppas jag, det måste det..

Hoppas ni alla mår bra! Och har en trevlig och vit helg <3

ha varit jag som skrev det där.....

Sen jag blev ensam så har jag försökt engagera mig i olika event, resor och sammankomster men när jag kommer hem slår ensamheten till. Att vara i en folksamling och ändå känna sig som helt ensam är jobbigt så nu har jag börjat undvika sånt. Jag reser ju gärna och tycker det är väldigt kul och utvecklande och jag träffar massor med spännande människor av olika slag. Jag lär mig massor...men sen kommer jag hem och då är dippen svår. Ingen att prata med om vad som hänt eller vad jag upplevt. Under själva resan lever jag upp och ser verkligen fram emot nästa dag, jag har haft en enda gång då jag kände ett skriande behov att få dela dagens skrämmande upplevelse med någon men där fanns ingen. Jag letade upp en pizzeria på huvudgatan och tog 2 pizzabitar och en coke och sjönk i betraktelse av alla dessa olika människor som gick förbi och fick på så sätt lite distans till min upplevelse.

Men inte en enda gång har mitt låga humör fått mig att fundera på alkohol. Jag vet ju idag att om jag är låg nu så är det bara förnamnet på baksmällans låga sinnesstämning.

Jag delade i en annan tråd om att jag använder ljusterapilampa när allt är grått grått grått..... För mig hjälper den ! Och jag tar alla chanser av att suga i mig av solljuset som ibland flimrar förbi. Det känns bokstavligen som jag suger i mig så det blir svart runt mig :-)) Jag tar allt !

Ät rätt, sov mycket, ut i dagsljuset och ta inte första glaset så kommer den ljusa våren snart !

Precis så jag känner! Det är den där tomheten när man kommer hem, som att allting bara pausas och det är tyst... Jag saknar så att det finns någon som väntar på mig och är genuint intresserad av att höra om mina upplevelser och hur jag mår!
Det där du säger om att tänka ett steg längre och tänka på hur dåligt bakfyllan kommer slå om man dricker på redan dåliga grunder... Jag hade en period för något år sedan när jag började dricka när jag var ensam och ledsen. Har aldrig tidigare varit så. Men det förstärkte bara, var nog ordentligt nere i samband med det. Var som att bakfyllan förlängde alla negativa känslor så man konstant gick och var nedstämd.
Ljusterapilampa ska jag köpa mig! Har inte så mycket dagsljus i vardagen så det var ett bra tips! Använder du den på morgonen eller kan man använda hela dagen när som?
Tack för stödet! Känns lättande att få läsa det du skriver.
Hur har det gått med ditt resande under 2020 med corona-restriktionerna?

använder den på morgonen och jag kör alltid långfrukost så det blir ca en timme. Nej ! Jag äter inte en hel timme :-))) Men att använda den på morgonen gör ju att kroppen fattar att det ÄR morgon och inte nån halvskymning.

För många år sen gick jag regelbundet på landstingets ljusterapirum men eftersom jag också krökade rätt friskt då så blev ju effekten plus minus noll. Idag vet jag inte om de har nåt sånt annars kan det nog vara en bra boost för att komma igång.

Jag har snurrat runt i Sverige och letat upp ställen som tidigare bara flugit förbi i skallen och gjort en del upplevelsefynd men en och annan besvikelse också. Sist så blev det Zornmuseet som var riktigt bra och gav mig helt nya lärdomar vilket jag gillar skarpt. Alla dessa kulturpersonligheter som var verksamma runt 1800-talets slut och 1900-talets början får vi nog aldrig uppleva igen. En underbar samling personligheter som på många sätt agerade för människors bästa fast i det tysta. Och en del överraskande nyheter som den ikoniske konstnären som alltid ville ha en sup innan frukost :-)) Kände genast en gemenskap med honom :-))

Nu törs jag inte resa utanför landets gränser för ingen har ju nån som helst koll på hur gränser öppnas och stängs. Jag har ju ingen lust att bli instängd på ett hotell i 2 veckor.... Våra grannländer fladdrar ju nästan varje vecka med nya regler. Jag har en finländsk vän som inte får åka hit och han känner sig också instängd men nu har vi iaf gjort planer för våren om att vi ska mötas i ett annat grannland och bo på hälsohotell :-)) Att ta sig ur alkoholismen och sen bo på hälsohotell känns som gyllene vinst :-) Såg på fb att en gammal bekant firade 16 år som nykter alkis och han ser ut som en ungdom fast han närmare sig 60 :-) Finns en del fördelar med ett nyktert liv !

Kram !

Tack Adde! Jag köpte en på en gång faktiskt, har nu hunnit använda varje morgon i några dagar! Känner kanske inte av någon effekt än men väntar med spänning! :D
Haha, varför känns det som att alla människor av konstnärligt slag också har någon tung last de tampas med, typ som alkohol? Plågade konstnärssjälar?

Annars har jag nu varit utan alkohol sen den 4/10. 28 dagar!! Igår var jag ute i ett sällskap. Drack alkoholfritt bubbel till fördrink och sedan en alkoholfri öl och cider. Några anmärkte och frågade varför jag inte drack "som jag brukar göra".. Jag sa bara att jag har en fri period nu. Ska se hur jag mår utan alkohol. Fick faktiskt inga följdfrågor! Hade roligt men man känner sig bra mycket tröttare när man är nykter i en onykter miljö. Ljudnivån är så hög?? Fick nästan ont i öronen haha! Sen hem för god natts sömn och idag ingen ångest, inget illamående. Ingen apatisk känsla. Tog mig ur sängen och har varit aktiv hela dagen. Livet utan alkohol gör verkligen att jag kommer närmare i relationen med mig själv. Jag är värd att vara lycklig, jag är värd att älskas. Jag måste bara göra val som ger mig förutsättningar för att må bra och älska mig själv, vara mig själv. Att 100% kunna stå för det jag gör, att alltid kunna agera efter mina värderingar. Framtiden känns faktiskt lite ljusare nu. Även om oro för alkohol finns och hur det ska gå i framtiden så känns det som fördelarna är så stora att det blir lättare att övertala mig själv om att jag klarar mig utan.
Trevlig lördag! <3

En dag i taget! Alla har vi olika erfarenheter om när de vänder. Men allt är bättre utan alkohol. Det har vi gemensamt.

Så bra att du kunde gå ut på lokal utan att dricka. Jag har inte gjort det än. Men varit på hemmafest. Jag hade trevligt utan alkohol men visst blir det lite tröttande frampå småtimmarna och när musiken och rösterna höjs.

Trevlig lördag till dig med ?

dagar :-O Det är normala behandlingstiden på ett Minnesotahem ! Jag var riktigt orolig när jag åkte hem efter dessa 28 dagar men jag gjorde som jag blivit tillsagd : Gick på AA. Det var min trygghet i över ett år. Och på sätt och vis kan jag sakna den tiden för det hände så otroligt mycket i mig då, utvecklande och uppmuntrande !

28 dagar är också en film med bla Sandra Bullock där handlingen är lätt igenkännbar för oss beroende ! Slutet är lite gulligt och mina tårar trillar :-)

Grattis till tid <3

Tack snälla för stöd! <3
Jag är inte så aktiv vare sig på min egen eller andras trådar.
Men det är ändå ett stort stöd att få titta in här, skriva någon rad och läsa igenom några trådar. Det ger en viktig dos styrka!

Har funderat lite på sistone. Ska jag verkligen "behöva" leva livet utan att kunna dricka ett enda glas?
Men försöker verkligen stärka mig själv med motivation med hur bra man mår i kroppen! Hur skönt det är att få vakna utvilad på en helgmorgon! Fantastiskt :)

Idag är det 42 nyktra dagar! Om jag har räknat rätt. Mina 90 dagar är räknade till någon gång i januari men.. Jag räknar inte ned. Jag räknar bara upp!

Jag har tänkt mycket på hur man har levt genom åren, vad man har gjort och framförallt vad man INTE skulle ha gjort om man skulle varit nykter i den onyktra situationen. Läste någonstans att den bästa ursäkten till människor man felat är inte genom ord utan handling. Känns som det nyktra livet blir den bästa ursäkten till andra och kanske framförallt till mig själv för mina onyktra beslut. Att man svikit sig själv med snedsteg som inte matchar till sina egna värderingar.. Det om något sänker ju självkänslan.

Jobbar med att förlåta mig själv och försöker också att finna hopp inför framtiden - att allt kommer att ordna sig, att jag är värd att älskas och att jag kan älska mig själv helt och hållet trots allt som passerat i livet.

Nu blev det djupa tankar!
Hoppas ni alla mår bra och tar er framåt.
Tack för denna sida och för alla ni som finns här. <3

79 dagar utan alkohol idag!
Jag mår bra utan alkohol, känner av många positiva effekter, fysiska som mentala.
Dock ska jag vara ärlig och berätta att tanken på att kunna dricka alkohol "med måtta" har slagit mig mer frekvent på sistone. Kanske är det för att jul och nyår närmar sig. Känns nästan lite löjligt att inte kunna dricka ett glas eller två i slutet sällskap. Innerst inne vet jag ju att det inte går, och det inte alls är löjligt. Alla har sina problem att tampas med i livet, mitt råkar vara att jag inte klarar av alkohol. Punkt slut liksom. Jag har mått så bra av att inte behöva vakna en endaste dag på 79 dagar med bakfylla och ångest. Apatisk och motivationslös. Men jag känner mig ju lite utanför socialt, men det är bara i mitt huvud, det vet jag. Men det är som en liten röst som försöker pusha mig att "testa dricka, det kanske går bättre den här gången..". Jag måste vara stark och hålla mig fast i mitt beslut. Känns som jag måste skapa ett nytt mål, inte "livet ut" men som jag kan fokusera på att hålla så jag kan jobba mot det målet och skjuta bort den lilla alkoholdjävulen på axeln. Bara 11 dagar tills jag har klarat 90 dagar utan alkohol. Men under dessa 11 dagar är det 2 stora alkoholpräglade högtider som inträffar. Men det ska gå lätt. Bara jag inte tar ett första glas, då går det! Mitt nästa mål får bli ett 2021 utan alkohol, Ser fram emot ett år av kontroll och stigande självkänsla, att jag kan få bära upp mig själv med stolthet och inte skam, att jag kan få minnas varje sekund och att jag kan få ta mig framåt i livet och se mig själv distansera mig från den person jag varit och de beslut jag en gång tagit under influens av alkohol.

Jag hoppas ni alla mår bra och jag hoppas ni också tar er igenom julhelg och nyår utan alkohol men med glädje och stolthet. Det här forumet har hjälpt mig komma till insikt om att jag inte är ensam, det är inte "mitt fel", men jag kan ta ansvar genom att avstå alkohol. Det är det bästa jag kan göra för mig själv. Så tacksam för de insikter jag fått och den gemenskap jag har fått känna med er andra. Ni har avdramatiserad mig från skammen och fått mig att våga förändra till det bättre genom att bryta den onda cirkeln av fylla. Tack! <3

Härligt att höra att det går bra! Och jag tror som du att det är säkrast att inte ta de där glasen. Jag tror inte det är riskfritt någonsin, men så länge man liksom längtar efter det så bör man vara lite extra på sin vakt. Men jag förstår precis vad du menar med att man känner sig lite utanför. Men jag tänker också att det sitter i ens eget huvud. Och att man är mera med eftersom man är där fullt ut, inte gömd i vindimma. Ser fram emot att skåla i julmust på julafton och alkoholfritt bubbel på nyår!

Så skrev Se klart i sin tråd att hon väljer att se på sitt drickande, eller icke-drickande snarare.

Jag är lite mindre politiskt korrekt, och rör mig dessutom i funkisvärlden en del, så jag kallar det fortfarande funktionshinder. Min yngsta dotter har flera funktionshinder, ett medicinskt och ett intellektuellt. Det begränsar henne jättemycket i vardagen, men hon hugger sig an livet med liv och lust ändå. Gillar läget. Älskar livet ?

Så jag väljer att se mitt icke-drickande som ett funktionshinder, som gör att jag inte kan göra som ”alla andra”. Och det är okej, det finns många värre funktionshinder att lära sig leva med. Jag vet att jag med ett enda glas alkohol riskerar min nykterhet, och att risken bara finns är tillräckligt för att jag ska låta bli.

Kram ?

... börjar bra med 90 nyktra dagar i ryggen! Är så glad och stolt över mig själv!
Drack alkoholfritt bubbel igår och sov gott och länge idag.
Har funderat mycket på det nya året och mina nyårslöften. Läste en klok sak att istället för nyårslöften ha nyårsövningar dvs. saker man arbetar och övar på att uppfylla kontinuerligt under året. Blir som en mer positiv underton istället för "löfte" som om man inte uppfyller leder till misslyckande.
Mitt främsta övningsområde för det nya året är iallafall att vara nykter hela året. De senaste 90 dagarna har det varit relativt lätt att vara nykter men just därför har jag en liten inneboende rädsla om att det kanske inte kommer vara såhär lätt hela tiden, och vad händer då när det blir svårt och jag prövas?
Jag hoppas ni alla har haft en fint nyår och skålat i alkoholfritt.
Tack för stödet 2020, ser fram emot gemensam fortsatt framgång 2021! <3