Hej på er!
Inser stora problem framöver!

Lite bakgrund alltid varit lite glad i spriten, min fru såg till att jag drack måttligt, vad är måttligt?
Kanske att det inte påverkade min vardag, unnad lite gott under fredagen, med helgfria inslag av sprit.

Nu gick min fru bort för ett år sen, acceleration har gått snabbt till att inhandla sprit minst 3 ggr/vecka vilket inte på sikt är hållbart!

Just nu så är ekonomin stark vilket gör att dessa inhandlingar inte nämnvärt påverkar min ekonomi, men på sikt så kommer det en smäll.

Så till min fråga hur gör man för att bromsa denna utveckling?
Vad för hjälp finns det för en i min sitts?

Det finns ett program här på alkoholhjälpen man kan göra finns i menyn högst upp. Det tycker jag är en bra start! Den hjälper dig nämligen att fundera över problemen och hur du bäst ska agera vidare.

Sen har du ju forumet här. Alla är vi ju olika här och har olika erfarenheter. Det negativa med din situation och utveckling är väl att erfarenheten säger att det inte slutar väl om inte något görs. Det positiva är att du kan göra något åt det, men lite jobb. Det väldigt positiva är att du tycks vilja göra något åt det, och det är ju där det börjar!

Men jag tror som sagt på programmet för du får själv formulera hur du tänker göra. En del minskar ju sitt drickande och det kan fungera för vissa. Andra, som mig, slutar helt. För mig och många andra tog det lång tid att fundera ut att det var lösningen för oss. Men vad lösningen är just för dig, är ju svårt att veta.

Har du hunnit fundera på det själv? Har du tänkt sluta helt eller försöka få ner det till en rimlig konsumtion?

Jag tänkte på Alkoholhjälpen på den här sidan. Om du tittar överst på sidan så finns det en meny. Program, Logg, Fråga, Forum, Fakta, Konto.

Under program så kan du gå igenom ett program online. Det är väl alkoholhjälpen i Stockholm som anordnar det, men allt sker ju online. Man träffar inte någon, så det spelar ju ingen roll var man är egentligen. Jag är själv långt ifrån Stockholm och kör på det.

Sen kanske det inte är för alla heller. Jag tänkte bara att det kunde vara en bra start, åtminstone.

Du verkar ha tänkt dig ett alkoholstopp och det är nog de som passar de flesta med alkoholproblem bäst, tror jag, men det måste man ju känna själv. För mig fungerar det bra. Dock hade jag svårt att bromsa utvecklingen innan det hade gått ganska långt. När jag väl slutade var jag väl i princip klar med alkoholen och där är du inte än, som jag förstår det, och då behöver du ju hjälp.

Testa om du kan få igång program på denna sidan. I övrigt har jag svårt att rekommendera något då jag inte provat något annat själv. Jag vet att en del söker beroendecentrum i den egna kommunen om där finns och i Göteborg lär det ju finnas. Andra kör på AA och tycker att det fungerar bra. Det finns ju några här som har testat de olika delarna. Kanske kan du läsa runt hos deras erfarenheter innan du bestämmer dig, eller så kanske någon kan hoppa in direkt här i tråden och berätta om deras erfarenheter?

Jag beklagar sorgen!

Det jag menade var att du kanske kan läsa dig till andras erfarenheter här på forumet också. Det handlar ju om ganska varierande grader av missbruk som har stoppats på olika sätt. Beroendemottagningen brukar ju vara ganska vanlig att man går till när man behöver hjälp. Det jag tänkte var att det kanske hjälpte om du läste andras erfarenheter av det så att du vet vad du kan förvänta dig.

Just i Göteborg finns det ju beroendemottagning på många ställen, beroende på var du bor.

Jag sökte hjälp på beroendemottagning (Stockholm). Ville ha hängslen och livrem när jag väl bestämt mig för att sluta helt. Önskade en etablerad kontakt OM det skulle bli aktuellt med medicin av något slag. Det visade sig att jag inte behövde mottagningen så mycket. Men provtagning och samtal med sköterska (varje eller varannan månad på telefon) hjälpte mig under de första mycket sköra 6 månaderna. Det finns MYCKET mer hjälp att få om man vill och behöver men detta var en lagom nivå för mig. Det var jobbigt med den första kontakten men sedan bestämde jag mig för att känna stolthet i stället för skam. Vem tusan är den som kan klandra mig för att jag faktiskt gör något åt ett problem liksom? Har även gjort programmet som finns på den här sidan.

rötjut

Nu är det ju så att det programmet inte finns på sidan just nu! Jag letade också, men fick svaret att det återkommer efter helgerna!

Jag har ju programmet kvar. Är det kanske för att jag påbörjat det? Jag upplever inte någon skillnad här på sidan.

Smygdrickarn

Beklagar sorgen och bra att du har fått insikten och är redo för förändring. Din ekonomi kanske fixar alkoholen, men din kropp kommer fara otroligt illa av så stort intag på sikt. Alkoholen gör massor med otyg tyvärr.

Du får kanske prova dig fram och se vad du vill ta till för hjälp, men för mig gjorde det enorm skillnad att få hjälp av ett företag (’redigerat av admi’)Jag gick 12-stegsprogrammet där och man sågs en halvdag en dag i veckan under en längre period, men oj vad helt galet förlösande det var och stärkande. Inte så "religiöst" som jag hade trott heller.

Trillade dit igen :-( spritfri från fredag till måndag, men så gick måndagsförmiddagens möten bra, då kände man kanske skulle slappna av lite, ut och träffa lite folk, dock på behörig avstånd. Ja vad blev det sen jo inhandla lite gott :-( intala sig själv att nästa år så då skall vi ta tag i detta!
Men är väl som att intala sig själv att nästa vecka då skall vi verkligen ta tag i detta och så fortgår det vecka efter vecka.

Jaja... sorligt men sant!

Ja det är svårt att bryta vanan.
Nästan svårare när det händer något bra och positivt.
Vanan att då fira med A!
Hade också flera sådana tillfällen i början.
Ja ha vad ska jag fira med nu då?
Men nästa gång är du kanske mer förberedd och kan tänka efter innan du handlar.

Det är bara "på att igen"?
Kram⚘

Det är bara på att igen. Om du verkligen har bestämt dig vill säga? Det är stor skillnad på att tycka att man borde avstå från att dricka och att verkligen bestämma sig för att sluta dricka. Men det är bra att du skriver och reflekterar över ditt drickande. Tids nog är tiden mogen.

Kram ?

Det är bara att hoppa upp i sadeln igen och ta kontroll. Att det inte är enkelt att sluta är något som många här kan vittna om. Vi kan vara jätteduktiga dag ut och dag in ett tag. Men det räcker att man lyssnar på den där rösten en gång för att trilla dit igen.

Jag håller också med Kaye om att du kan vara mer förberedd till nästa gång. Nu när det är så nära i tiden, fundera på vad precis det var som triggade igång tankarna och hur det gick till. Fundera också ut vad du kan göra nästa gång du känner igen att du är på väg tillbaka in i samma tankemönster och få det ditåt istället.

T.ex. Du kanske tycker väldigt mycket om en speciell smörgåstårta från ett specifikt ställe. Nästa gång du känner att saker gick bra och du vill fira, vänd tankarna mot att åka och köpa smörgåstårta istället. Visst kan det vara lite dyrt, men jämför med alkoholen. Man lurar nog sig själv lite vad alkoholen faktiskt kostar. Det blir mycket trevligare också!