Du är på helt rätt väg, och fördelarna med nykterheten kommer att bli fler och fler för varje nykter månad!

Bra att du går på AA för att påminna dig om det som varit. Att glömma bort det är största riskfaktorn för att ”prova att dricka lite”.

Kram ?

Det verkar vara så att om man liksom nått sin gräns och verkligen vågar se drickandet för vad det är, så går det lättare att sluta än man tror. Just att se igenom det där att ta ett par glas, att det man egentligen vill ha är jättemånga glas, tror jag också underlättar. Och att njuta av alla fördelarna med att vara nykter. Ju längre tid som går, desto färre anledningar ser jag att dricka.

Tack för allt stöd!

Kennie, jag har tänkt rätt mycket på om botten verkligen var nådd egentligen, man hör ju ganska ofta att botten måste vara nådd innan man kan börja leva nykter "på riktigt". Just nu känns det så iallafall för jag minns det som jävligare och jävligare ju längre tiden går, inte tvärtom.

Jag förstår vad du menar. Jag tänker att man når sin personliga gräns för vad man kan tolerera att alkoholen ställer till med/hade kunnat ställa till med om man inte haft turen på sin sida. För egen del hade jag kunnat sjunka väldigt mycket djupare, jag backade liksom undan från stupet, men känner ändå att jag hade nått min gräns. Och precis som du kommer jag på fler och fler otrevliga grejer med alkohol som jag blundade för så länge jag drack. Så skönt att de ligger bakom mig nu..

Man snackar ofta om ”high bottom” och ”low bottom”. Min ”botten” var också mer som Kennies, jag backade från stupet. Jag var lite hjälpt tragiskt nog av att se min pappa nå allra lägsta botten - och till slut dö av sitt alkoholmissbruk vid 61 års ålder. Han nådde botten för oss båda.

Kram ?

100 dagar med en dag i taget, fattar fortfarande inte riktigt vad som hände och hur jag klarat det hit men på något sätt har det gått.

Det har varit rätt jobbigt periodvis, framförallt med koncentrationssvårigheter, tankar som far hit och dit och en oro i kroppen. Men nu börjar ändå någon slags harmoni och sinnesro infinna sig.

Har tänkt tanken om, och isåfall när, jag ska dricka igen. Jul och nyår kanske? Å andra sidan var högtiderna dom enda tillfällena jag kunde tänka mig att INTE dricka som aktiv. Det såg jag som amatörernas afton, så det vetifan om jag vill bjuda mig själv på.

Måste du dricka? Det är rätt skönt att slippa. Jag vågar inte prova, jag är rätt säker på att befinna mig på ruta ett igen inom några få veckor. Känner mig själv så pass väl.

Kram ?

Härligt att höra att det går bra trots att det varit tufft emellanåt, och att du nu börjar hitta balans. Själv hade jag mycket funderingar efter månad tre, kände mig lite vilsen med hur jag skulle göra. Testade ett glas vid två tillfällen men upplevde det som jobbigt, det blev något stresspåslag och fick genast tankar dagen efter om jag skulle dricka igen. Så nu kör jag en dag i taget, snart på månad 8. Inte bara rosor, men överlag så värt det, att ha kontroll över sitt liv. Grattis igen, och fortsätt skriv här!

Så har det gått fyra månader med en dag i taget. På det stora hela har det gått bra, men dom senaste veckorna har jag börjat känna mig riktigt känslomässigt svajig. Jag och frugan har inte haft sådana här gräl ens när det var alkohol inblandat faktiskt, jag kan bli helt orimligt arg för minsta lilla.

Jag förstår att det är känslor som alkoholen tidigare jämnade ut och kapade toppar och dalar, men jag vet inte vad jag ska göra åt det för jag har inte verktygen så att säga. Visst, en promenad hjälper ju för stunden men det känns som det sitter djupare än så. Någon som känner igen sig?

Ungefär där du är nu fick jag också ilskna utbrott. Det bara exploderade. På min chef bland annat, inte bra. Ilskan måste ut, men vi får lära oss att hantera den på ett annat sätt.

Hmm, hur gjorde jag? Jag lärde mig djupandas igenom ilskan och inte reagera i affekt där och då. Jag bad om att få fundera och återkomma. Om jag var tvungen att reagera direkt tänkte jag mycket på att utgå från mig själv ”jag känner/tycker/tänker...” Aldrig kasta skit på någon. Och be om ursäkt om topplocket går.

Alla känslor blir starkare i nykterheten, positiva såväl som negativa.

Grattis till 4 nyktra månader!

Ett tips: Lyssna på Närvaropodden med Bengt Renander.

Kram ?

Så blev det 5 månader med en dag i taget! Har aldrig mått bättre även om det också varit rätt jobbigt periodvis. Strax innan jul snurrade jag till det i självömkan och höll på att vrida alltihop till att jag inte FÅR dricka, trots att det helt och hållet är mitt eget beslut. Nu känns det stabilare igen! Fortsättning följer..

Riktigt bra jobbat med fem nyktra månader! Skönt att du lyckades vända får-inte tänket, för rätt tänk är verkligen avgörande på den nyktra resan. Det är ingen mänsklig rättighet att dricka alkohol. Det går så himla bra att leva utan det. Leva riktigt bra också.

Kram ?