Har ingen aning om varför du känner att du "behöver vara duktig" när du skriver här. Väldigt många här skriver om misslyckanden, mindre och större återfall o.s.v. Ingen skiljer sig liksom från mängden utan alla lever med sina respektive utmaningar med den gemensamma nämnaren alkohol. Varför tror du att det är så, Varafrisk?

Så jobbigt för din dotter. Tur att hon har en fantastisk mamma (och pappa förstås).

Kram!

@charlie här på nattkröken.
Vi är olika men lever ju livet där ute i verkligheten med våra olika lyckanden och ”misslyckanden” som jag numera tänker på som i låten Both sides now, Joni Mitchell, har du lyssnat på den?
Lyssna, läs, (allt möjligt) och se om det kan vidga synen lite på det här med duktighet.
Jag vill ha ett bra liv för mig och mina nära. Här finns röster, varma tankar, goda personer! Stöd, energi. Fint. Men det är inte livet som levs här. Livet pågår i de flesta fall på andra platser, det gäller att leva det. ?

Godmorgon och hoppas du sovit hyfsat bra?

Vill bara säga att jag förstår dig när du pratar om den bristande "duktighetskänslan"...

När man är missnöjd med sig själv och dessutom jämför sig med andras framgång eller positiva berättelser så blir ens egen självbild ännu sämre tyvärr.?

Så på ett sätt är det kanske bättre att läsa de trådar som är på samma nivå som en själv.
Om man bara läser om alla glada, hurtiga och lyckade och mysiga nyktra och helvita dagar och kvällar jämnt och ständigt, medaljer, blommor och hejarop till höger och vänster...
Så kanske det inte är så konstigt att man känner sig nedslagen om man inte platsar i den ligan, ännu åtminstone..?

Så ge inte upp Varafrisk!
Du är en fantastisk person som kämpar och du ska vara nöjd med att vara på rätt väg.
Du borde inte jämföra dig med de som redan lyckats nå målet utan hellre med de som är på väg.
En vacker dag är du också i hamn och kan berätta för andra hur mödosamt och jobbigt det var att kämpa sig dit.
Men när du äntligen bestämde dig, då gick det till slut mycket enklare? och då kan du bli en jättebra förebild för andra som påbörjar sin resa mot nykterheten.

Jag tror på dig, Varafrisk ??

Kram ???

Varafrisk, duktighet är ett svårt begrepp. Överdriven duktighet på bekostnad av sin egen vilja är, som vi alla vet, en väg till utbrändhet. Samtidigt behöver vi alla vara lagom "duktiga" och ha lite pliktkänsla för leva ett rimligt liv och delta i samhället.
MEN – nykterhet är ingen tävling, som vinns av den som har flest vita dagar i rad när hen dör.

Jag tänker att du kanske skulle försöka sortera dina tankar i det här.
Du behöver inte vara duktig för vår skull.
Du vill dra ner på drickandet för din egen skull.
Nykterhet är inte främst en prestation, det är en gåva som man kan välja att ge sig själv, om inte varje dag så istället så ofta som man vill, kan och orkar.

Som Seklart skrev så klokt någon annanstans - detta forum är inte livet. Det är en stöttning och en arena för utbyte av tankar, men livet pågår hos dig själv. Inuti dig själv. Det är där skillnaden mellan att dricka och att inte dricka spelar roll.

Kram!

Duktig....jag tänker att det ligger hos mig själv...att jag vill ha lyckats mycket mer än vad jag gör när jag skriver här. Och, det är inte bara för er jag vill vara duktig...jag vill vara duktig inför läkaren, inför kuratorn på rådgivningscentrum mfl. För Luther sitter ju där på axeln.....och är jag duktig då får jag ju bekräftelse vilket jag är stort behov av. Å teoretiskt så vet jag så himla mycket och jag är duktig på att prata och att skriva...så när jag inte klarar av vad jag har tänkt kring alkoholen så kommer lätt skamkänslor. Men jag tycker verkligen inte om ordet duktig eller att vara duktig....har varit det så himla mycket i mitt liv...så det räcker och blir över!! Fast jag vill ha hälsan i behåll och vara frisk...och orka göra saker....och njuta av livet...och som det är nu då behöver jag vara nykter och jag vill vara nykter...även vägen dit är verkligen kurvig, snårig och väldigt mycket upp och ner. MEN jag har inte gett upp!! Och, jag tänker precis som du skriver FinaLisa att jag ska nog välja vilka trådar som jag läser...för jag har så lätt att jämföra mig med andra. Så himla dumt!

Tänker att det kommer bli skönt att vara ledig...att kunna släppa jobbet och alla restriktioner som är där...from imorgon är det munskydd och visir som gäller . Att ha känsliga samtal i blåställ, munskydd och visir...det är speciellt...det gör något med mig...men jag vet...det finns de som har det mycket mycket värre...men det är så det blir för mig.

Imorgon blir det att få en ny ortos till min tumme eftersom jag helt och hållet har försnillat den...kan inte fatta var? Har tömt sopor men ingen ortos. Ska även till frissan men har ringt och kollat om man använder visir. Min CPAP - sömnmaskinen ska jag börja använda när jag är ledig och varvat ner lite grann.

Har köpt alkohol idag men har hällt ut en del i vasken. Det här går inte längre...hälsan är viktig... och livet är till för att levas....så måtte min plan hålla imorgon... men den där j-a hjärnan den spelar mig spratt gång på gång....å det är så himla läskigt...men när jag vaknar ensam imorgon...äter min frukost ...och tar min promenad....så ska jag göra allt vad för att den ska få rätt riktning...alltså hjärnan. Och det ska inte vara för att jag ska vara duktig.....utan för min alldeles egna skull.

Nu ska jag se på vardagshjältarnas gala...och visst är vi hjältar allihopa som har ändå kommit hit till detta forum!!

Kram:)

Ska försöka fånga in mig själv och landa lite grann. Känner att det sticker ut tentakler från min hjärna lite här och där vilket bidrar till en enda röra. Och istället för att landa och känna efter så att varje känsla hamnar på rätt plats har jag valt att dricka alkohol. Detta i sin tur bidrar till en ännu större röra och en enorm trötthet.

Så min tanke idag är att endast få min ortos, gå t frissan och handla mat om det inte är för mycket folk. Därefter åka hem....och inte göra någonting......kanske läsa.

Så fokus på vila och återhämtning???❤️

Kram✨

Allt bra så här, lördagkvällen innan julafton? Tänker på dig!

Kram!

Hoppas allt går bra VaraFrisk. Känner igen mig lite i dig ibland som jag har fått för mig att du är... du skrev i nåt inlägg att dina barn skrattat åt att din man följde med på träffen och att de inte var förvånade eftersom det är ”du som bestämmer.” När man bestämmer planerar man, organiserar, har ansvar. I mina ögon har du också lätt att ta till dig av andra människors känslor, särskilt dina barns, vilket inte är särskilt konstigt.
Det är ju fina egenskaper det här, men de är också utmattande. Jag gick hos en kurator en gång som sa att det var ok att vara trött och att man inte orkar lika mycket när man blir äldre. Jag hade svårt att acceptera det, för dels måste jag orka, dels vill jag också vara någon som bryr sig om. Men jag har verkligen försökt att jobba på t.ex det där med organiserandet och planerandet, och med att försöka att distansera mig liiiiite till mina nära och kära. Jag kan inte oroa ihjäl mig, om jag finns där när de behöver och inte innan så räcker det så.

Du har hällt ut alkohol. Det är ett stort steg. Och när alla tentakler som du skriver är ute då blir man väldigt utmattad. Den där jäkla alkoholen bidrar på sätt och vis både till vila och till energi. Vila eftersom några tentakler kanske kapas och energi eftersom det blir lättare att hålla fokus eftersom det blir förre saker att hålla reda på. Men nu har du börjat fundera, börjat uppleva allt negativt med alkohol. Det tar tid men mycket av det som du upplever som jobbigt nu blir verkligen bättre av att sluta dricka. Det gäller att hitta alternativen till att välja alkohol. Det händer inte bara, man väljer och har man ingen plan så valde i alla fall jag alkohol 9 gånger av 10. Elller 5 gånger av 10. Men jag vet att det inte är lätt när hjärnan kokar över. När det är för mycket och man måste orka springa hela loppet i mål. Fundera på om ni kan planera tillsammans, du barnen och din man så att inte allt ligger på dig. Delegera! Ett underbart ord.

Så skönt att läsa att du planerade att ta hand om dig själv. Hoppas du lyckades med det. Själv har jag under många år haft svårt att komma till ro och läsa. Trist för jag gillar det, men jag har varit alldeles för uppe i varv,
Ta hand om dig nu, Vara frisk!

Ibland är det ju så, tyvärr, att dagen inte går särskilt väl. Men unna dig lite egentid och ta igen dig. Känn inte press på att du måste vara här. Återkom när du känner dig redo att skriva igen och ta hand om dig!

När jag skrev att jag vill bara få vara ifred så var det inte menat t ngn här på forumet....jag hoppas att det inte var det jag förmedlade? men jag vill ha lugn och ro här hemma❤️??

Det var jag som skrev lite otydligt. Det förstår jag. Jag syftade med på att du inte orkade skriva. Jag hoppas du får lite lugn och ro där hemma.

Upp och ner. Skitdagar ska man okeja, efter regn kommer alltid solsken. Tänk okej, okej, okej tills okejet på riktigt landar i magen och axlarna sjunker.

Kram ?

Har så blandade känslor inför veckan som kommer. Under fyra år så förändrades julfirandet ganska drastiskt för min familj eftersom mina föräldrar och min syster dog. Som tur var hade/har jag min egna familj. Kontakter bröts därmed inte sagt att det var bättre tidigare. Våra barn tyckte nog att det var mycket skönare att fira utan delar av släkten. Julen detta år kommer ju vara annorlunda för de flesta men faktum så påverkar inte Coronan vårt julfirande så mycket mer än att det blir ingen biopremiär på Juldagen, inga julkonserter och inte heller någon bandy för min man.

Jobbar imorgon och på tisdag. Å då blir det att ta på sig ansiktsmask och visir. Började använda mask i affären i fredags och visst blir det varmt och det immar på glasögonen. Å det blir då ännu mer verkligt för mig hur tufft all vårdpersonal har det som tar hand om alla Covid-patienter.

Har klätt granen idag. Har nog aldrig någonsin klätt den så tidigt. Imorgon blir lite julpyntning. Tror att jag längtar efter att få lite ro...att få sortera i hjärnan.

Känner mig väldigt orolig när det gäller alkoholen. När det är så för rörigt i hjärnan är det så svårt att stå emot...och jag vet ....inget blir bättre. När jag försöker stå emot så säger jag till mig själv ”det kommer att vara snårigt ett tag..men du måste låta det vara snårigt ett tag ...och komma ihåg att inget blir bättre för att du dricker...det blir bättre sen”.

Ska försöka tänka fina positiva tankar om mig själv...å försöka plocka fram lite av den glada och positiva människa jag egentligen är. Jag har gått igenom så mycket svårt genom livet som har gett mig så mycket erfarenheter...å om jag tänker efter så är det kanske inte dessa erfarenheter som tagit bort den glada och positiva Varafrisk ...det är nog faktiskt alkoholen som bidrar till en hel del?

Kram och godnatt ?

Bra att du övar på att tänka positiva tankar om dig själv. Att boosta sig själv är det bästa man kan göra för sitt välbefinnande!

Vi tog in granen REKORDtidigt i år. För två veckor sedan. Nu står den här. Dricker inget vatten öht och släpper barr bara man tittar på den. Granen är helt enkelt stendöd. Innan julafton! Har funderat på att köpa en ny. Tror dock jag är för snål (och lat) för det. Hos oss åker granen ut fort efter julafton. Så får det bli i år också.

Kram!

Min man hade fixat en jättefin gran så jag hoppas att den får stå ett tag.

Läser i din tråd att du försöker dra ner på/bli fri från snusen. Jag är så imponerad över allt du har gjort under detta år! Helt fantastiskt❣️

Nu är frukosten uppäten och jag ska fixa till mig. Jag ska göra det bästa jag kan för att göra denna dag bra✨

Nu alldeles snart...så blir det ljusare igen på vår himmel och vi alla har nog aldrig behövt ljuset så mycket som nu☀️

Jag tänker att det inte är så konstigt att alkoholen får en stor plats i livet nr man på kort tid förlorar nära anhöriga som du gjort. Det är en usel och förrädisk, men lättillgänglig medicin. Känner igen det där när hjärnan är på högvarv och man bara vill koppla av och bort. I år har jag verkligen försökt låta bli att stressa. Ägnade en halv dag åt ett pepparkakshus. Det var kul och blev fint, så nu står det där och gör mig glad. Kanske hinner jag inte städa klart, men ”good enough” får duga. Vore skönt om det blev klart.överallt, men det är nog mest jag själv som är fixerad runt det och då mår alla ändå bättre av att jag mår bra. Men det är otroligt lätt att dras in i julstressen, tycker jag.
Jag hoppas du träffar den fina, roliga VaraFrisk i jul. Och låt henne göra sånt som du vet att hon tycker är roligt. Man ska inte underskatta glädjen och behållningen i att ägna alldeles för många timmar åt nåt så flyktigt som ett pepparkakshus.

Jag vet inte om det skulle ha hjälpt mig, men en tanke är att om du väljer att dricka, bestäm dig innan för när och hur mycket. Låt det vara ett val och inte nåt som blir. Och välj även annan typ av vila, som promenader, sällskapsspel också, gör nåt fånigt som du gillar. Var snäll mot VaraFrisk, hon förtjänar och behöver det!

Förra året försökte jag låta bli. Det gick sådär. Dvs det gick jättebra på julafton och synligt, men sen smygdrack jag. Hade kanske ändå fungerat bättre att bestämma när och hur mycket istället så att fixeringen vid att inte dricka inte blivit så stor.
önskar dig en fridfull jul!

Känner mig så glad över att du bryr dig om mig å skriver i min tråd ❤️

Imorgon kväll ska min man och jag åka hem t vår son m sambo ...bli bjudna på mat...samt vara m på uppesittarkväll. Vår dotter jobbar. Om det bjuds på alkohol så blir det min man som dricker en el två öl och jag kommer att köra.

Sen kommer julafton ...och Systemet är stängt i fyra dagar. Å jag har bett min man att verkligen inte köpa hem någon alkohol.

Så..det är nu jag har möjlighet att vara nykter och att inte köpa hem ngn alkohol...och att få vila min hjärna från alla tankar??❤️

Kram?