Den läkare som ursprungligen skrev ut SSRI för 13 år sedan tillhörde Företagshälsan och hon slutade för några år sedan. Den läkare på Företagshälsan som jag haft de senaste åren har det skurit sig med rejält, så henne har jag inget förtroende för. (Hon sa åt mig att jag kunde passa på och stryka eller städa skafferiet om jag inte kunde sova på nätterna.) Så numer mailar jag Företagshälsan varje gång receptet behöver förnyas, så skriver random läkare ut det. Inte alls bra någonstans.

Jag måste hitta en läkare som jag har förtroende för. Just nu trappar jag ut yttepyttesakta för egen hand, men sluta helt med SSRI vågar jag inte utan att resonera med en läkare. Jag har slutat flera gånger tidigare, men det har alltid slutat med att jag blivit deprimerad och fått börja igen. Varje gång.

Kram ?

Ingen huvudvärk, hurra för det! Låg och lite dåligt humör däremot. Kämpar för att inget humör ska gå ut över barnen. Trappar upp Champix nu. Hur är det med dig VJLO?

Kram!

Starkt och vad skönt att du kan hålla så låg nivå redan nu! Du behöver - om jag förstår det rätt inte alls försöka vara superduktig på nå noll de första två veckorna. Men om du nästan är där redan nu så kommer det gå geschwint! Minus lite abstinens o annat du kommer upptäcka på vägen ;-)

Det går bättre idag än igår, som jag hoppades på, förmodligen var värsta dagen igår, och jag vill inte addera på något nu, det skulle verkligen vara att gå tillbaka. Jag har haft slängar av trötthet o huvudvärk - det har varit lättare mota bort dem med promenader & sömn, än igår.

Det har bara gått några dagar sedan jag helt slutade med nikotinersättning (förutom Champixen). Natten blev lite för kort, vaknade väldigt tidigt, men det berodde nog på att jag tog lite för många tupplurar under dagen.

En frihetskänsla kom jag tänka på igår - tänk att kunna fara iväg någonstans, eller vakna, utan att leta efter dosa, eller pillerburken?! Hur skönt är inte det, och hur ovant som helst. (Bara mobiltelefonen som är snuttefilten nu...)

Pratade med en av mina bröder om detta med att sluta snusa igår när vi satt och åt, han är verkligen för egocentrerad och tänker bara på jag-jag-jag så han lyssnade knappt. Han lyssnade knappt på något annat jag sa heller ?Antagligen behöver han prata av sig ordentligt. Nåväl, han hann säga kort "det är för mycket elände just nu så jag har lagt ner sluta-snus-tankarna". Och det har han nog rätt i. Han behöver inte belasta sin situation med det också.

Min egen situation - det här drabbar ju ingen förutom några vänner som jag nog är lite kort o koncis med.

Ekonomiskt har jag räknat att jag nog tjänar 5000 kr i månaden på av-drognings-resan jag gjort/gör detta år. Jag skulle kunna gå ner i arbetstid ju! Eller ... ? Jag ska fortsätta lägga pengar på hög ett tag och inte fundera så mycket på det som jag har förstört historiskt, det var väl egentligen nödvändigt för mig för att komma till en situation där jag insåg att jag inte klarade ta mig ur eländena själv, utan på olika sätt behövde söka hjälp och stöd :-) Bland annat av er här.

Sitter och väntar på ett morgonmöte via Meet med min chef, sen ska jag ta morgonpromenad och se vad jullovet hittar på åt mig idag.

Jag gissar att abstinensen kommer vara lite bättre än igår, och de sätt jag har att hantera dem är: röra på mig, dricka vatten och sova.

Det är inte klokt någonstans att man utan att blinka kan lägga så mycket pengar på alkohol och snus. Nu snusar jag nog inte lika mycket som du gjorde, men ändå. Det är knappt jag vill räkna på det. Dålig på att lägga undan också. Det är jag i ett nötskal, handlar när jag har pengar och avstår när jag inte har. Just nu handlar jag ?

Men pengarna räcker med råge och lite till tills nästa lön kommer, så en stor skillnad har det ändå blivit. Bildäck och service och sån skit har ätit en del pengar denna höst också, men det är betalt nu. Nu i december är min bil slutbetald kom jag på, då sparar jag ytterligare 3000 kr/mån. Får nog ta en ordentlig koll på min ekonomi och spara lite systematiskt tror jag. Jag har ingen ekonomisk ådra alls tyvärr ?

Kram ?

Ah, ja det är väl mest där jag också märker skillnaden... att det finns pengar kvar på kontona när månaden är slut. Till skillnad från ibland förut, då det låg och skrapade på noll. Vilket det inte borde göra med min lön... Men kvittar, det finns alltid massa bra saker att köpa sig och trösta sig med när man mår dåligt över missbruken man när vid sin barm.

Enda sättet för mig att ha någon sparbuffert har alltid varit att ha ett bankkonto på en annan bank dit jag schyfflar över ett belopp i månaden, har ibland fått fungera som akutbuffert. Men skillnaden mot att se och ha tillgång till de pengarna sekundsnabbt, och att jag måste vänta ett gäng timmar på dem har faktiskt hindrat spontanslöseri mer än en gång.

Jag tror överlag jag blivit bättre på att inte trösthandla nu, sen har jag lagt lite förbud på mig själv sen jag gjorde stora förrådsrensningen på vinden. *inget* ska upp dit igen. Nästan inget... Och det gör att jag måste fundera mer om jag verkligen ...

Satsa lite pengar på grön energi. Tex hållbarhetsfonder. Det har jag gjort och det går som tåget. Oljeindustrin kommer försvinna och bla elbilar kommer ta över helt. Vind och sol energi mm är framtiden. Annars blir det ingen framtid pga klimatförändringen.

Starkt jobbat med snuset Vjlo och Charlie! Men jäklar, det verkar rätt tufft att sluta ändå. Hmm, jag sa ju att jag kanske skulle försöka lägga av efter 1 års nykterhet eller så. Jag ändrar nog till: 1 år eller 2. ?

De "Gröna frågorna" Är på stark framdrift. Satsa pengarna i den typen av fonder (inte alltid lätta att hitta då finanssystemet inte är så transparent).

Kram!

Hmmm... nu kommer gubben på tvären fram lite :-)

Aldrig fonder för mig... det är för avancerat.... har bara tappat pengar när jag försökt.

Ang elbilar... Där hoppas jag på gasbilar istället för el - för att slippa den enorma omställningen av elnät både lokalt och nationellt. Som gör man slipper förstöra barn i gruvor... (vad de ska livnära sig på då)... Och miljöförstöringen/materialåtgången det kommer krävas för all infrastruktur. Med laddstationer som förmodligen kommer behöva bytas och krångla.

Förresten, när det börjar bli bränder med elbilar så går de nästan inte släcka utan man är tvungen stoppa ner dem i speciella containrar med någon släckvätska i fyra dagar. (blir ju iofs en ganska häftig brand med gasbil också)

Men även för att det går använda både kodynga för biogas (i rötanläggningar), och omvandla energi till vätgas och tanka den vägen.

Antagligen kommer det bli en kombo. :-)

Idag är det inte så jobbigt med abstinens alls, och ilskan fick jag ut nyss (skämt)... så det är inte så tungt ;-)

Ha en fin dag

Vätgas framställd med vind eller solenergi har en framtid. Biobränslen blir det nog värre med. Kolla hur det gick med etanolbilarna, en flopp. Biogas är på väg att möta samma öde. Kodynga i all ära, men för att få bukt med koldioxidutsläppen måste köttproduktionen minska, och grödorna bli människoföda i stället för bränsle. För oss som lever i Sverige nu kanske det är gott med varmare klimat. Särskilt i Norrland.? Men det håller inte i det långa loppet för kommande generationer.
Så tänker jag i alla fall. Donald Trump tänker annorlunda tex.

Nu lägger jag mig i klimatdebatten också ? Alternativ till bensin och diesel MÅSTE fram nu, nu, nu. Men jag är inte säker på att elbilar är grejen. Tillverkningen av batterier ska vara väldigt miljöovänlig har jag hört och restavfallet också sannolikt, vårt elnät räcker inte till, det krävs en enorm omställning av vår infrastruktur för att få laddstolpar överallt etc.

Om utvecklingen hade gått lika snabbt med bilar som med mobiltelefoner så hade vi kunnat köra på solenergi alstrad på bilarnas tak. Nästan. Fattar att det inte går, kraften är inte tillräckligt kraftig från solenergi osv, men hela bensinindustrin har ju bromsat utvecklingen i alla år. Allt annat i bilarna är på rymdfarkostnivå, men inte hur man får bilen att röra sig.

Möjligen tror jag på hybridbilar, där en del av bilen drivs av de egna hjulen som en dynamo på en cykel om jag fattat rätt, eller? Ibland fattar jag vad jag vill fatta ? Jag tror på vätgas också, i städer drivs ju alla bussar på det. Men de är väldigt farliga om de krockar. Minns olyckan med bussen som körde fel i Stockholm ?

Jag tror också på konsumentkraft. Min nuvarande bil är fem år och slutbetald precis nu i december. Tanken var att byta till en ny bil, en miljövänligare bil. Men vad ska jag välja? Laddstolpe har jag inte tillgång till, och jag är skeptisk till batterierna. Men de miljöfarliga batterierna finns kanske i hybridbilarna också?

Generellt vill jag ha en märkning av ALLA produkter som visar dess TOTALA klimatpåverkan, och transporterna ska bort från vägarna och upp på räls och till sjöss igen. Så tycker jag ?

Fonder vågar jag inte satsa pengar i. Har försnillat barnens pengar historiskt genom att satsa på helt fel fonder. Aktieindexobligationer med garanterad avkastning kan jag tänka mig, men då låser man pengarna och man vet aldrig när man behöver dem. Jag kanske hittar ett litet fint hus?

Kram ?

Det ÄR mycket svårare för mig att sluta med snuset än det var med vinet. Eller det kanske inte går att jämföra de två? De har fyllt olika funktion i mitt liv. Jag räknar i alla fall minutrar stora delar av dagen här. Försöker sysselsätta mig. Ta en kopp te till, kolla brevlådan, koka kaffe och det ena med det andra. Två prillor i dag. Inget tuggummi. Tar Onico emellanåt men försöker vara restriktiv med dem också. En tanke jag har är att det hade varit guld att vara helt nikotinfri från och med julafton. Siktar på det! Hur går det för dig VJLO?

Nikotin är lika beroendeframkallande eller värre än heroin säger de ju, och är man snusare som haft det i sig alla vakna timmar är det inte konstigt det är svårt slita sig.

Det är bra du håller dig sysselsatt! :)

Det går bättre o bättre da för da ... ?... eller nått... Det känns som ganska bra nu, tror att jag på några dag landar i att det nästan inte är några abstinenssymtom alls - i alla fall om det fortsätter så här. Var värt klippa helt med alla substitut.

Jag tänkte skriva i Charlie70:s tråd, men lägger min kommentar i min egen tråd...

En sak som jag har som fördel mot flera andra här är att jag är själv. Jag förundras över hur en del av ni andra klarar av att klippa beroenden och ändå vara någolunda mänskliga med er respektive eller barn... Jag kan ju, när humöret är som värst, fly in i en kudde eller ta en promenad... Eller sova bort det. Ingen som märker det. Eller gå in i autopilot på jobbet - där känner ju jobbarkompisarna mig inte och det brukar vara lättare "hålla masken".

För mig är det en fördel, att kunna lida i tysthet tills abstinensen gått över, som den snart gjort helt med nikotinet.

Men... Finns ju den stora baksidan också, jag har kunnat bygga upp många timmars vanor och missbruk utan att någon behövt veta om det, eller drabbas av det direkt. Indirekt har det gjort det.

Nåväl. Annandag jul nu. Jag städade faktiskt bort julbelysningen i morse, fick för mig det, och så var det gjort. Lite tidigt, men men... Det kommer vara mörkare o mysigare ikväll ?

Så blev det ett nick-namnsbyte från VillJuLevaOckså till Vjlo - som flera börjat kalla mig här ?

Min stora kamp nu för tiden handlar ju om att gå igenom 12-veckors-renoveringsprogramet med Champix som ska göra mig nikotinfri. Sedan förra lördagen då jag kastade bort nikotinsprayen så är jag bara "champix-beroende". Den medicinen gör inte hela kampen själv, utan jag måste ju ändå välja att inte gå och köpa snus, att inte köpa fler nikotintabletter. Den delen går bra.

Det har varit lite tufft denna vecka med huvudvärk och trötthet, och nu efter sju dagar utan så verkar det ha släppt och jag kanske börjat hitta tillbaka till en ny nivå utan nikotin i kroppen.

Jag har adderat lite träning, men i övrigt har jag nog tillåtit mig vara så trött som det behövs. Förmodligen har mitt humör ibland varit ganska negativt, men tror det är på "noll" just nu.

Undrar fortfarande om jag verkligen ska knapra tabletterna i ytterligare 7 veckor... MEN... åtminstone ett par veckor till behövs, ska väl få vara i något läge där det är stabilt först. Kanske behövs det de där sju veckorna?