Vin Santo

"Change before you have to!" jepp, jag läste det för en tid sedan på en industribyggnad och meddelandet kröp kusligt nära mitt medvetande. Gör jag ingenting åt detta vindrickande, smygande, bortförklarande etc. kommer jag på sikt tappa min partner och min fina relation till mina barn, mina kompisar, mitt lilla företag för att inte tala om min hälsa. Är dock väldigt tveksam då jag försökt några gånger tidigare med lite blandat resultat...Känner att jag börjar med en helt vit period sen får vi utvärdera längs vägen. Har läst i mångas trådar men detta är mitt första inlägg. Jepp, resan har börjat :)

"Change before you have to!"
Så bra!
Ännu bättre att du tog det till dig och är här nu.
Här möter du värme, förståelse, pepp och tröst samt får massor av fina tips och råd från många i samma eller liknande situation.
Jag förstår din tveksamhet. Det är många som inte riktigt vet vad de vill.
Jag lovar dock att det finns ingen som ångrar att man i alla fall provar. Det finns mycket att vinna!

Skriv mera så får du snart många vänner på din resa!

Vi är några här som backat undan från stupets kant. Det går att bestämma sig för att bli nykter då med. Testa en tid, tre månader, och se hur du mår. Mina tre månader innebar så många fördelar att jag valde att sluta. Vi gör lite olika här, men vi bor under samma tak. ? Välkommen!

Det första steget är taget. Själv har jag varit utan alkohol i 12 dagar nu och redan under denna korta tid så känner jag ett lugn som jag inte känt på många, många år.

Vin Santo

Tack snälla för fina välkomnandet! Kul att ni bryr er och lägger tid på mitt inlägg :)
Mitt drickande har gått ifrån snobbigt och påläst vindrickande under mer än 20 års tid till sörplande i smyg till direkt ifrån vinboxen när ingen ser :( Tragiskt och så himla onödigt... Fyllt på vinförrådet i smyg så inte frun skall förstå hur många boxar som gått åt, kört liken till pappersinsamlingen i smyg. Nu på slutet har jag varit så ivrig att jag halsat en öl i bilen på väg hem ifrån bolaget och kastat ut burken innan jag nått hemmet...sjukt beteende!! Inte njutfullt, inte ens sugen på smaken av öl eller vin - ett sorts tvångsbeteende - sorgligt...
Känner mig bara dålig...
Men: Jag har varit nykter ett år tidigare (några år sedan) och mådde kanon så jag vet att det går. Min oro är jag kommer bli en sån där bitter gubbe som bara känner sig ofullständig utan alkoholen - jag vill verkligen inte känna att jag försakar något som är bra och längtar till - kommer inte bli hållbart för mig. Jag kommer läsa på, inte räkna dagar och peppa mig själv (och er andra på forumet) - förhoppningsvis når jag en punkt när det hela inte lockar längre - då är jag FRI :) Någon som känner igen sig och vill haka på? The more the merrier! Tack snälla för att ni läser!

"Min oro är jag kommer bli en sån där bitter gubbe som bara känner sig ofullständig utan alkoholen"
Jag känner igen mig!
Nej, inte för att jag ser någon risk att bli en gubbe, men jag har också försökt att bli nykter förut och då missade jag att jag måste jobba mer med mig själv och förändra beteenden.
Jag blev en sjukt stressad och utarbetad grinig tant som verkligen inte orkade mer utan vin och sprit.
Den här gången lägger jag mer fokus på att må bra och att hitta nya strategier för att hantera mig själv och livet.
Jag tror att jag behöver det för att bli fri på riktigt.

Vin Santo

..Soffi :)
Jepp jag tror som du att hjärnan måste omprogrammeras när det gäller hur vi ser på alkohål - inte romantiserat utan som en dryck som skapar skit helt enkelt.
Kommer ihåg min enda lite längre nyktra period - då kände jag så och upplevde inte att jag avstod utan mer att jag verkligen var osugen på a. Vill dit igen - kanske vi kan göra sällskap? Nu kaffe och sen hundpromenad i snökaoset...

Nej. Någon promenad i snökaos hade jag inte lust med igår, jag satt framför brasan.
Men jag gör gärna sällskap på en vandring mot en förändring och nykterhet.

Kram!
PS. Du fick lite svar i min tråd. DS

Vin Santo

Funderade så länge på detta igår kväll och listan kan göras otroligt lång såklart:
dyrt
man blir fet
trubbar av tänket
inneffektiv i allt man gör
tar bort effekterna av träning
man säger och gör saker man ångrar etc......

Jag försöker sluta med a för att jag vill vara en bättre äkta man men framförallt för att jag vill vara närvarande och vara ett föredöme för mina barn. Så enkelt är det! Och det gör mig så sjukt ledsen att inse att jag inte prioriterat detta hårdare och stått upp för mig (för dom?) mer. Prioriteringen känns så otroligt enkel - som att välja mellan Ferrari och Trabant - vem faan skulle välja Trabant?? Och lik väl har jag gjort det. Skämmigt, dåligt och mycket korkat av mig - nu vankas en ny tid!

Tycker inte du ska piska dig så hårt, du har ju tagit tag i det nu.
Bättre sent än aldrig. Bra lista du skrivit över negativa saker med alkohol. Bra att gå in och läsa nar man vacklar.
Psst...
Haha, om jag inte fick sälja bilen direkt så skulle jag lätt välja Trabant. Skulle känna mig så sjukt obekväm i en Ferrari.
Är nog mer en Trabantperson ;)

Mr_Chivas

Välkommen hit!
Smygdrickandet är läskigt, skulle koppla in kupévärmaren i fruns bil och hittar en tom ölburk där.
Ska ta ett snack med henne ?
Minns i den, men jag vet att jag haft hennes bil förut.
Jag vill också vara mer närvarande för min familj.
Min fru frågade mig idag, hur länge jag inte hade druckit nu.
Jag svarade 2 veckor och hon var glad och sa att det märks en skillnad på mig.
Att jag är gladare och mer som jag var förut.
Gjorde mig mycket glad att höra!
Håll i din beslutsamhet, vi går mot bättre och ljusare tider!

Chivas

Läste din lista, med nackdelar med att dricka och den kan ju göras hur lång som helst.
Det allra viktigaste tycker jag är att man verkligen får chansen att leva. Utan massa filter av förljuget mys- eller kemisk ångest.
Eller vilken ångest som helst.
Livsglädje tycker jag är nykterhetens största vinst! Kram ?

Vin Santo

Glad måndag alla! :)
Illaute: Jag tror du kunde vänja dig vid Ferrarin :)
Helgens funderingar:
1. Direkt en mycket bättre energi i familjen! Redan efter några dagar ren så märks skillnaden tydligt vilket är underbart men också riktigt skrämmande. Grabben följde med på långpromenad flera timmar för första gången på länge och vi pratade om framtiden och vad som händer efter studenten etc. Somnade tillsammans med lillen alla kvällarna och vi tittade lite på roliga videor och skrattade innan han somnade gott. Så fin känsla i kroppen hela helgen faktiskt vilket gör mig tacksam och ödmjuk.
2. Vet inte varför men jag har inte berättat att jag tagit ett uppehåll - vill inte göra så stor grej av det - eller är det så att jag inte vågar berätta för att det på något sätt skulle "förpliktiga"? Någon som känner igen detta?
3. Suget: Drack a-fri IPA till maten både fredag ochlördag medans frun drack vin. Fyllde på till frun flera gånger men kände inte tillstymmelse till sug - konstigt tycker jag. Kanske lite rosa moln stadiet...
Jepp, en mycket bra helg alltså!
Chivas: Underbar feedback ifrån frun - sug i dig och var glad :)

Vin Santo

Se klart: Såg att du kommenterat medans jag skrev; Håller med dig helt. Känns lite som man tagit bort en vaxpropp fast ur sitt medvetande/vakenhet :)

Mitti80

Visst känns det i hela kroppen när man kunnat vara med familjen under helgens timmar istället för planera date med alkohol. Känner igen det du skriver ??

Gillar trådens namn, har tänkt på det nån dag nu. Förändra sig innan man måste - väldigt sant och tänkvärt.

Hejjar på dig!

Anonym26613

För mig har det varit givande att prata öppet om min nykterhet. Tagit det lite åt gången. Försöker att inte göra så stor sak av det, men är ärlig. Samtalen blir bättre varje gång. Mannen tycker han har verkligen inga problem (jag var jätte orolig för honom under hösten). Men genom att berätta varför jag är nykter, har jag lyckats att informera honom om saker jag lärt mig här ??? Han lyssnar gärna och kommenterar.

Så det kan vara ett sätt att närma saken. Att man säger att man sett en sak på YouTube och tappat suget på att dricka...

Hur du än gör, fortsätt skriva ner dina iakttagelser. Tycker om att läsa om din resa ???

Vin Santo

Jag tänker bara att det kan vara lite avdramatiserat att helt enkelt bara låta det hela fadea ut liksom.
Undermedvetet är jag väl rädd för att misslyckas och stå till svars om jag har gjort utfästelser så du har en stark poäng i det du skriver dock :)
Min nykterhet känns annorlunda denna gång; jag räknar inte dagar, känner mig inte duktig, funderar inte på hur länge jag skall hålla upp osv. Jag försöker bara just nu leva mer optimalt jför att kunna få ut mer av livet totalt sätt.
Just nu är det lätt att hålla upp och jag vet att det kommer prövningar och jag har ingen aning om jag klarar de prövningarna längre fram - vi får helt enkelt se men jag kommer njuta av detta under tiden.
Jag trodde innan att jag var fysiskt beroende av a men det verkar inte vara så - ju mer jag tänker på det hela och det faktum att jag inte har någon abstinens gör att jag tror jag mest druckit av slentrian, tristess och gammal dålig vana. När jag nu ser det höga priset jag betalt för detta tror jag faktiskt att jag kanske kan bryta den vanan - det är ju inte ens lustfyllt utan mer ett "tvång" att dricka. Jag skall försöka ersätta den tid jag slösat bort med bätre vanor och till slut kanske hela a grejjen har fadeat iväg? Det är i alla fall min målbild och dröm. Naiv? Kanske men så är det :)

Mr_Chivas

Morsning, det låter som om du kommit en bra bit på vägen!!
Underbart att höra! Jag har nu själv passerat mina två veckor med ett par dagar.
Jag har slutat räknat dom, känner inte att jag behöver göra det längre. Jag har inte mått så bra som
jag gör justnu på läääänge, saker och ting tar fart i livet och kring familjen.
Jag har varit en sån idiot att jag inte kunde se vad jag missat innan och hur jag kunde göra så mot min familj! :-(
Suget har kommit till och från, men det känns som om det kommer oftast när jag anser jag varit "duktig". Uträttat eller gjort saker som egentligen skall vara en självklarhet.
När det har varit en bra dag så känner jag att jag vill belöna mig själv en drink av något slag, konstigt egentligen.
Jag har blivit en mycket mer positiv person både privat och profesionellt, jag har fått tillbaka mitt engagemang i företaget och har äntligen kommit igång att börja med webshoppen som legat på hyllan ett par år och som bara varit massa prat innan.
Ska ut med en kompis på torsdag och äta och dricka, hans tur att betala notan denna gång.
Han blev klart förvånad över att jag tar bilen dit, men den är en perfekt ursäkt för att inte kunna dricka.
Beslutat att sluta dricka är ett av dom bästa jag gjort på mycket länge. Har inte satt någon gräns för hur länge jag inte ska dricka, för jag känner hur livrädd jag är för att ens försöka.
Själv dricker jag ingen alkoholfri öl eller vin heller. Det smakar för mig inte likadant om man tar bort alkoholen.
Redbull får bli mitt fredags substitut i whisky glas, kanske en isbit också.
Bara på dessa två veckor har jag sparat en heldel pengar, och det märks i plånboken.

Håll fast vid ditt beslut Vin Santo!
Det lönar sig på alla sätt

Anonym26613

Tycker du har tänkt till. Finns inga rätt och fel. Det är din resa ❤

Själv pratar jag lite om nykterhet varje dag. Idag berättade till sonen bara i parentes att "jag sov så tungt så hörde inte klockan. Måste vara pga att jag slutat dricka. Helt fantastiskt!". Sedan sa inget mer. Men genom att berätta till folk så samlar jag på målvakter. Nu kan jag absolut inte dricka på flera dagar, så som jag skryter ??

Det är starkt av dig att göra så mycket själv. Imponerade ❤ Du kan vara riktigt stolt över dig själv ?????