Jag har vilat orimligt mycket det första året som nykter. Och när jag vilat orimligt mycket har jag kunnat vila ännu mer. Jag kan fortfarande hålla högt tempo, men vilan är liksom villkorslös. Går inte att förhandla kring. Jag minns att jag ofta ”laddade om” med ett glas. Som en hittepå-energi. Jag kunde vara trött så jag höll på att somna, men sen ta två glas vin och bli pigg igen. När jag tänker på det är behovet av orimlig vila inte så konstigt. Vila på, är mitt råd. ?

Se Klart, känner igen det du säger att vinet "laddar om" en. Höll på att somna på jobbet igår, på riktigt! Inte hänt innan. Vila orimligt mycket, gud vad härligt det låter! Det får gå in under mitt mantra "var snäll mot dig själv"!
Har haft två dagar med sug o tankar på vin. Men säger till mig själv "det är fortfarande januari. Steg 1 är nykter hela januari (ihop med maken). Steg 2 nykter februari, steg 3 nykter mars. Då har det gått 3 mån o jag kan kanske känna de verkliga effekterna av nykterheten.
Tröttheten är min största trigger just nu....

Dag 15 och helg på ingående. Just nu känns det hanterbart. Steg 1 nykter januari. Ska njuta av att vara närvarande, se filmer, äta gott.

Eftersom jag inte drack officiellt hemma de sista åren, hände det att jag halsade vin innan jag gick in genom dörren hemma. För att orka det sista. Har nu förklarat för en närstående att jag drack för att få energi. Hen har svårt att förstå det eftersom man oftast blir trött av att dricka. Men jag tänker att det fungerade på båda sätt på nåt vis.
Nu var ju jag trött av järnbrist också men jag tänker att alkoholen har påverkat mycket i kroppen även näringsmässigt så att tröttheten kommer av många olika orsaker när man slutar dricka. Troligtvis hungern också. Drick nån nyttig smoothie.kanske?
Känner så väl igen behovet av att ladda om och gå vidare när det känns som om man redan sprungit ett maraton.
Vilket klokt inlägg SeKlart skrev tidigare i tråden. Det blir bättre Sattva. 14 dagar är jäkligt bra jobbat. Ibland dyker tankarna upp på att det vore trevligt med ett glas vin. Jag dricker inte nu så det går fort över, men funderar en del på varför de kommer. Tänker att det var en så stark signal om att nu är det dags att vila. Nu slipper man göra nåt mer idag. Vilan jag får nu är mycket tydligare, men det gäller för mig att sluta hålla på med telefonen. Tror att det också har hållit tröttheten borta.
Det är inte helt enkelt det här. Men det är faktiskt väldigt skönt att inte lägga nån energi på alkohol i alla fall.

Just nu går det ganska mycket energi att tänka på alkohol, eller att inte dricka. Eftersom maken också har uppehåll i januari går det bra att inte dricka, men fixeringen finns där.
Igår fredag kändes det konstigt. Så van att ta ett glas vin direkt efter jobbet. Höll mig sysselsatt i köket istället.
Något jag faktiskt uposkattar mycket är att jag får behållning av det vi ser på tv. Såg hela höstens säsong av "Så mycket bättre", men minns ärligt talat knappt nånting. Det är inte konstigt ungdomarna har reagerat...
Har varit på konstigt humör idag. Världens humörsvängningar. Tur min man är tålmodig.
Vila, ja det är något jag behöver träna på. Att vila utan att det betyder dricka vin. Eller vila dagen efter för mycket vin...
Detta blir en resa, dag för dag. Fas 1, nykter jan. Fas 2 nykter feb. Fas 3 nykter mars. Sedan är medicinen slut o jag hoppas vara på en plats mentalt då jag verkligen inte VILL dricka längre!

Tack för omtanken Se klart!
Helgen har varit på det hela bra. Var en tuff lördag mentalt. Inte så mycket sug egentligen, mer en sorg o frustration över att inte få "ha lördag som alla andra", dvs ta ett glas vin framåt matlagningsdags och dedan mer därtill. Detta störde mig hela dagen o jag var sur o vresig. Inre stress. Höll på i köket ned en massa projekt som gjorde mig jättetrött, ej bra.
Mycket bättre igår, då jag kunde njuta av ledigheten. Vilade mer o mådde bra av det.

Jag är ju inne på drygt 2 månaders nykterhet.
Jag hade samma plötsliga sug i helgen vid middagen.
Tänkte plötsligt -va f-n, ska jag aldrig få mysa med gott vin till maten? Allt blev plötsligt helt grått..,
Men sen tänkte jag att jag måste spela hela filmen.
Att för min del skulle det ju aldrig stanna vid bara ett pysmysigt glas och jag såg mig själv sitta sluddrande vid matbordet med en stackars uppgiven sambo.

Du skriver också att få ta ett ”glas som alla andra”. Tror banne mig inte det är många procent som kan det. De flesta är nog som du och jag. Men mer eller mindre medvetna.
Jag tänkte att jag heller inte varken vill eller är som alla andra.
Vi är ju en härlig gemenskap här som kämpar mot samma mål. Så jag brukar tänka på er andra när suget sätter in. Blir lite varm i kroppen då och vet att ni kämpar mot samma demoner som jag.
Ha en fin måndag!
Kram

Så sant Illaute, det hjälper att tänka på forumkompisar när man känner sig ensam och i brottningsmatch med sug och tappade sugar.
Känner mycket väl ingen den där irritationen @sattva, man blir lite som ett gnälligt barn. Det går över, så mycket är säkert.
Sen brukar jag tänka på de med allergier eller nån som föds med en sjukdom eller vad som helst som skiljer sig åt mellan människor.
Det är till sist endast förhållningssätt vi kan påverka.
Jag har barn med mycket känsliga hjärnor- känsliga för allt möjligt som hör det vanliga livet till.
Men jag måste ju säga att det då är meningslöst att jämföra sig med någon annan. Det här är det liv du har, som du har fått. Lev det på bästa sätt. Min känsla för allt jag har- växer i nykterhet och allt jag inte har- det tänker jag allt mindre på.
Men jag får träna min hjärna varenda dag.
Uppgivenheten över att inte få dricka vin när man lagar mat kan kännas som ett svart hål men jag kan lova dig att känslan försvinner med tiden. Ha en bra måndag!

Tack för era kommentarer! Ja en brottningsmatch har det varit även idag. Ingen tanke på att bryta nykter januari, men fantasierna skenar iväg för hur nästa månad ska bli. Och sedan tvingar jag mig tillbaka i tanken "en dag i taget. Jag känner såhär just nu. Det kommer inte alktid kännas såhär. Jag är mest bara trött o sliten. Det kommer kännas bättre ikväll efter mat när jag får vila"....och det gör det ju. Ska snart lägga mig.
Tänker på det ni alla säger som varit nyktra länge, att det lugnar sig, det blir bättre.
Gnälligt barn, ja verkligen!

Tänker att 20 dagar verkligen både är mycket och lite. Mycket eftersom jag inte varit nykter så länge sedan 1 år, då hann jag till dag 21.
Lite när jag tänker att det inte ens gått 3 veckor än. Och att de bästa effekterna av nykterhet inte har hänt än (utifrån andras erfarenhet). Tänkte igår att jag "är i vecka 3", lite som man räknar en graviditet. Fast i detta fallet finns väl inte en slutvecka. Jag är för otålig helt enkelt.
Känner mig oerhört trött. Sover bättre än tidigare, men för få timmar. Fattar inte hur jag orkade vara såhär trött i grunden, och samtidigt skulle kroppen ta hand om gårdagens alkohol...

Den kan fortfarande komma över mig. Har jättesvårt att säga okej till mig själv men precis som du skriver tänker jag på hur fruktansvärt trött hela systemet måste ha varit, kroppens alltså. Att jag orkade jobba som jag gör. Allt sånt.
Känns som resten av mitt liv får gå åt till att vara tacksam över denna slitvarg. Och det blir bättre med tröttheten ändå. Men passa på att känna dig stolt och glad över varje dag och sånt viktigt beslut.
Tunnelseende är bra, inte dividera med alla tankar om nästa nyår, utan att den 20 januari är en helt okej dag att vara nykter. Tankarna om annat får helt enkelt vänta på sin tur.

Har inte hunnit läsa så mycket om dig än Sattva, men jag förstår att du är en kämpe. Som VILL förändras. Och det är bra??. Viljan är nummer 1, sen får det ta tid och man får nya chanser. En dag i taget. ?

Tack för era kommentarer!
Idag är ingen bra dag. Lade mig vid 21 igår men är ändå så oändligt trött. Suttit i digitalt möte hela fm och bara retat mig på allt som sagts. Men inte orkat tillföra något. Lyckades oförtjänt snäsa av en kollega i fikarummet i en paus.
Känner mig helt ur gängorna. Sur, ledsen, arg, trött, frustrerad, uttråkad, orkeslös...allt på en gång. Vad ÄR detta, känner inte igen det från tidigare nyktra perioder.
Snart helg. Skönt. Ska vila. Faktiskt inget sug idag, skönt. Behöver nog mer vila än jag tror helt enkelt.

Borde det väl vara idag då, dvs tre veckor. Grattis ? då är de tuffaste dagarna över. Heja dig!

Tack för grattiset, ja igår dag 21. Jag räknar dock 3v idag?
Fredag så skönt. Inget sug mer än efter vila!

Minns första nyktra helgen med bävan. Vad gör man en fredagkväll om man inte dricker vin? Men jag minns också att redan tredje nyktra helgen så kändes det mer än okej att inte dricka. Redan då hade jag märkt att helger utan alkohol blir så mycket längre. Jag hann göra mer, eller vila mer.

Jag lyssnade verkligen på kroppen och vilade massor i början. Sen kunde jag plötsligt få ett ryck och rensa klädkammaren, eller putsa fönster, men vila vad det jag i huvudsak ägnade mig åt. Jag vilar fortfarande mycket, och det är bara sunt. Jag har passerat 50 år, har ett krävande jobb (och krävande hemmasituation delvis), så jag behöver ta alla chanser att vila som jag kan få. Så det gör jag, helt utan dåligt samvete.

Kram ?

Hög igenkänning på det du skriver.
Har också dagar där livet är pest.
Hade förhoppningar att livet skulle bli lite rosaskimrande nu när jag varit då duktig och varit nykter så länge.
Nu har jag dagar också där min chef nästan viskade till mig -hur är det vännen?
Och jag ba, -vadå?
Chefen; -du verkar lite ur form...

Samma sak när jag kom hem den dagen så sade min sambo: -du är som en öppen bok, du kan verkligen inte dölja att du inte mår bra.
Men han avslutade med att säga att det är bra för det är ju mänskligt, ingen kan inte bara på topp jämt.
Jag har funderat på vad det beror på och har kommit fram till att tidigare har jag varit då jäkla bra på att spela teater, aldrig visa att man är svag.
Ständigt trött och bakis och det ville jag dölja med ett stort leende och glatt humör.
Nu är jag/vi oss själva.
Och det är fint.
Ingen mer teater.
Alla dagar är inte rosaskimrande.
Jag känner att vartefter dagarna går blir jag lite mer närmare mina känslor.
Hjärnan är inte längre marinerad av alkohol och jag blir mer ärlig mot mig själv.
Det är ju något fint och bra.

Nu kör vi nykter fredagkväll!

Tjoho, idag mår iallafall jag bra.

Vila ordentligt så hoppas jag att du kommer känna dig piggare och gladare framöver.
Kram

I höstas sa min chef att hon märkt att jag blivit mycket piggare och mer alert under hösten jämfört med våren, så nykterheten märks verkligen på alla nivåer. Och du har helt rätt Illaute, som nyktra blir vi mer äkta på alla områden. Vi slutar spela teater och vi slutar överkompensera. Och så mycket tid och energi vi sparar på det!

Kram ?

Tack för era kloka kommentarer, Andra Halvlek och Illa Ute!
Är också strax över 50 o inser att kropoen o psyket faktiskt inte orkar lika mycket som förr. Har tidigare bortförklarat min trötthet med allt drickande, men börjar inse att det kanske just också är naturligt att dra ner på tempot.
Har igår avsagt mig ett sidouppdrag på jobbet som bara tagit energi. Känns bra! Jag tar ansvar för mig själv!
Märker också att jag är mindre känslig för andras känslor o beteenden, i det stora hela, även om humöret svajar ibland. Mindre tjafs med maken. Kan kanske börja lita mer på mina sinnen?
Ser faktiskt fram emot ännu en nykter helg. Inte förvinna iväg i dimman. Få vakna imorgon o slippa känna efter om jag är bakis eller inte. Veta att det jag känner, beror på kroppens verkliga tillstånd och inte bakfylla.
Och så den här andra sidan av myntet, längtan att få släppa allt, bara gå in i dimman o inte bry mig. Stänga av hjärnan.
Men jag vill ju uppleva det ni beskriver, en nära känsla till sig själv och andra. Närvaro.