Hej!
Är ny här. Lite dimmig i huvudet efter gårdagens alkoholintag så kanske blir lite osammanhängande text. Mest läst andras trådar hittills men tog mod till mig och startade ett konto idag. Har alltid haft ett skevt förhållande till alkohol och dricker framförallt på grund av ensamhet och uttråkning. Och den här pandemin gjorde det så mycket värre. Jag vill inte skylla ifrån mig på detta men den sociala distanseringen gjorde det så mycket lättare att bara dricka och undvika folk. Tänker att jag kan ju lika gärna dricka för jag har ju inget annat inplanerat.
Har hållt uppe i ganska långa perioder tidigare och även klarat att dricka måttligt, bara ta ett glas vin. Varje gång jag dricker tänker jag att jag ska klara att bara ta ett eller två glas. Precis så tänkte jag igår men fick nog i mig närmare två flaskor vin innan jag somnade.
Senaste halvåret har det spårat ur totalt, varit nykter som längst två veckor, oftast blir det 1-2 flaskor vin åtminstone en dag i veckan, ibland två. Ska jag köra dagen efter så skriver jag upp allt jag dricker under kvällen (klockslag och mängd) för att kunna räkna ut när jag är nykter och körbar. Samma sak om jag ska upp och jobba. Helt vrickat när man tänker efter...
Det är som att jag automatiskt går in på systembolaget och handlar utan att jag ens tänker på det, nästan som att det är en omedveten handling.
Idag började jag lyssna på the alcohol experiment, läste om den boken här på forumet så ska ge det en chans. Första "uppdraget" var att göra två listor, en över anledningar till att man dricker och en med anledningar till att man vill sluta. Min sluta-lista blev sååå mycket längre än den andra, vilket i sig säger ganska mycket.

Anonym26613

Skriv gärna dina listor här också ? kan hjälpa både dig och andra. Speciellt intresserad av vilka fördelar du ser framemot ???

Grattis till ett bra beslut ???

Bra att ta tag i detta innan det blir flera dagar i veckan, det verkar vara så mycket svårare att sluta då. Svårt att göra stora förändringar socialt under corona, men sen finns det ju mycket att ta del av om man tvingar sig iväg... Inte helt lätt, jag vet, men det går...

Att starta tråd och komma igång. Att ta en period nykter brukar de flesta rekommendera, då klarnar hjärnan lite och kroppen kan återhämta sig. Ditt trådnamn känner nog alla igen sig i. Helt säkert är åtminstone baksmällan bättre imorgon. Heja!

Vilken rivstart du gör! Jag är imponerad. Skriv gärna dina listor här om du vill. Vi är nyfikna på allt som kan hjälpa oss själva och andra. I morgon kommer det kännas bättre. Kör hårt!

Tack för alla fina och peppande kommentarer!

Varning för långt inlägg nu ;)
Har inte tagit mig tid att skriva här under veckan utan hållit mig i min bubbla, lyssnat på boken och reflekterat.
Lyssnat på ett kapitel varje kväll och kan inte annat än rekommendera denna bok. Mycket klocka tankar och fakta utan att skuldbelägga. Jag har antecknat sånt jag tyckt varit extra viktigt för mig i en dagbok. Speciellt ett avsnitt om sömn och att det faktiskt kan ta 1-2 veckor för kroppen att återställa balansen efter alkoholintag.

Men de senaste 2 dagarna har jag känt en livsglädje och ork som jag inte känt tidigare efter en så kort nykterhet. Just det har jag funderat mycket på under dagen och kommit fram till att det inte bara är alkoholintaget i sig som slukar energi från mig utan även allt planerande inför att dricka. (Vilket jag inte gjort denna vecka eftersom jag följer "experimentet").
"När ska jag köpa vin?"¨
"Vilket bolag ska jag gå till?" (så jag inte går till samma som förra veckan)
"Vilken dag/dagar kan jag dricka?"
"Hur mycket kan jag dricka om jag ska köra bil på lördag em?"
etc etc...

Inte alls insett tidigare hur mycket tid och energi min hjärna lagt ner på allt planerande!!

Och ja, jag är ganska ensam ibland (speciellt nu i covid-tider) men det är inte alls så illa som min bakfulla eller alkoholmarinerade hjärna får det att kännas som. När jag dricker blir jag egoistisk och tycker synd om mig själv på ett sätt som jag inte gör i vanliga fall.

Nu låter det kanske som att min första vecka var en dans på rosor men det har det inte riktigt varit, kommit på mig själv med att jag vill hem och ta ett glas vin efter jobbet nästan varje dag. Men då har jag ställt kravet på mig själv att jag MÅSTE lyssna på dagens kapitel och efter det har jag inte känt att det varit värt det.

Detta är min första nyktra lördagskväll på väldigt länge och jag ser fram emot en söndag morgon med en kopp kaffe utan bismak av bakfylla.

Trevlig lördag allihopa!

Här kommer listan jag skrev i söndags :)

Jag dricker för att:
- Slappna av
- Fira
- Jag är uttråkad
- Det är "mysigt" att sitta med ett glas vin framför TV:n
- Varva ner
- Inte behöva tänka på/ta tag i diverse problem

Varför jag vill dricka mindre:
- Bättre sömn
- Slippa bakfyllor och ångest
- Mindre huvudvärk
- Få mer energi
- Få bättre hy
- Kunna köra bil oplanerat eller om något akut händer
- Inte behöva ljuga ang varför jag inte kan ses när jag egentligen är bakis
- Oro för fysiska problem (lever etc.)
- Spara pengar (nån dag ska jag kolla i min bankapp hur mycket pengar jag sponsrat bolaget med det senaste året)
- Magsmärta pga alkohol och huvudvärkstabletter dagen efter
- För att orka träna
- Alkoholen gör att jag isolerar mig eftersom jag inte vill avslöja att jag är bakfull/har druckit
- Gå ned i vikt
- Bakfylledagar som jag slänger bort på att halvsova i soffan

Exakt på pricken ??
Framför allt hälsan, känner ibland att jag har ont över levern och att matsmältningen inte fungerar bra när det blivit för mycket vin.
Och ekonomiskt...??? Skulle säga att min snittkonsumtion/vecka varit ca 4 flaskor. På ett år blir det nog över 20.000 kr... Herregud ?

Just hälsan har varit en av de största orosmolnen för mig, att jag ska få leverproblem. Och tänk om man skulle få covid? Jag är ung men vet inte hur min kropp skulle hantera det ?

Jag är nog inte uppe i dom summorna men det tillkommer en del matinköp, för jag måste ju äta gott och mycket när jag "njuter" av vinet ?

Upp som en sol ned som en pannkaka.
Hade en dålig dag igår, var rastlös, ältade och hade svårt att somna på kvällen.
Och därför trött och lite negativ idag... MEN ska man se nåt positivt så är jag hellre trött pga sömnbrist än av att ha druckit.

Dåliga dagar kommer alltid att finnas..Men efter regn kommer Solsken..Och som du säjer, inte vara trött av bakfyllan, är skönt..Vi får tro du blir piggare snart..Sömnstörningarna kan komma sig av att alkoholen dövar, och förstör sömncentrat..Men kan repareras av nykterhet..???

Det har vänt lite. Haft det väldigt lugnt senaste dagarna men blir mentalt trött av olika konflikter på arbetsplatsen, skvaller bland annat.
Hur hanterar man människor som verkar leva skvaller och förvränger sanningen (både medvetet och omedvetet)? Vill veta allt om alla? Och verkar veta allt?
Har försökt att undvika en sån person men då gör människan tolkningar av det också och sprider...tror egentligen inte att hen menar illa, bara saltar sanningen ganska ofta.

Blev ett litet sidospår nu, ville bara ventilera. Känner inte för att dricka men är lite orolig för hur det kommer kännas närmare helgen.
11 dagen idag, hurra för mig ?

Igår kom den där tanken upp i hjärnan. Ni vet: jag har jobbat hela veckan och nog förtjänar jag ett glas vin för att slappna av. Jag har ju skött mig jättelänge nu.
Varför kopplar jag (och så många andra) ihop alkohol med fredagsmys och att varva ner? Det är inpräntat i mitt undermedvetna och jag är knappt medveten om att jag tänker dessa tankar. Att sömnen är sisådär gör ju inte att det blir lättare att trycka bort det ur hjärnan.

Blev inget vin och ska inte bli det ikväll heller.

Dagens bästa: vakna nykter en lördag morgon och njuta av en kopp kaffe ?

Anonym26613

Du tänker mycket.. gillar att läsa hur du reflekterar och ifrågasätter.

Varför kopplar vi A med mys och det roliga? På alcohol experiment programmet fanns en klipp på detta. Hur reklam, film och allt har kopplat ihop dessa. Det är rika människor som tjänar enorma mängder pengar på att vi dricker A. De romantserar bilden av ett närvgift som vi måste ha.

Det var inte så länge sedan som tobaksindustrin gjorde det samma. Och när man förbjöd reklam minskade konsumtionen och synen/attityder förändrades. Vi kan bara hoppas på att man så småningom kan göra det samma med A.

Ush vilket dystert text det blev, ursäkta. ??

Ha en underbar helg ?????

Grattis till dina dagar!
Jag har också alktid kopplat ihop alkohol med bla belöning och avkoppling. Hade min 5e nyktra fredag igår o det går bättre o bättre! Att ta en tupplur i soffan före middagsfix av ren o skär trötthet efter jobbveckan var en jätteskön belöning igår! Andra fredagar med mer energi har jag bakat. Eller stickat. Gjort något jag längtat efter hela veckan men inte hunnit pga vardagen.
En annan grej jag gjort på lördagar är att köpa smågodis. Har inte ätit det på flera år, vet inte varför ( jo, det vet jag, det har ingått i myten om mig själv som "hälsomänniska" att inte äta. Ha ha vilket skämt jag varit...). Men nu vill jag vara ärligare. Så jag äter det o det känns lite spännande att krydda lördagen med;).
Så iaf för mig GÅR det att hitta guldkant på helgen även utan vinet. Sedan kommer längtan ibland. Men det går lättare o lättare att hantera. Håller mig fast i det, att ju längre nykterhet jag har, desto lättare blir det. Jag lyssnar på dem som gått före...

Det var för mig två skäl att dricka. Av hundra skäl. Fanns alltid ett skäl. Ju länge tiden går ju mer fokuserar jag på... ja livet som helhet. Dagarna som helhet. Det är inte lika upphackat längre- i väntan på att dricka/förtjäna/stressa ner/bli glad.
Jag kan se fram emot fredag middag jättemycket, och då är det avkoppling, mat. Men det blir inte den bombastiska upptrappningen. Och heller ingen kraschlandning.
Det kanske låter tråkigt? Det är absolut inte tråkigt! Jag funderar över vad som gör att några av oss hela tiden tycker vi behöver något mer? När allt redan finns inom räckhåll. Ge nykterheten lite tid, så värt! Kram.

Se klart.
Det där med att vänta med att få dricka ... Det tycker jag mig märkt, jag har nästan bara hunnit utanför dörren så har det korkats upp en öl för min anhöriga.
Eller att få höra att nu är det länge sedan jag druckit vin så nu är jag förtjänt av att få dricka en igen.?
Man har varit med om alla möjliga scenarier.

Tack för alla kommentarer från er kloka människor. Så härligt att läsa hur alla kämpar på och stöttar varandra.

@Missmarypoppins Jag lyssnar på den ljudboken och det kapitlet hade mycket igenkänningsfaktor, hur alkohol romantiseras i olika sammanhang. Jag tänker på alla filmer och serier där man sitter med ett glas vin/en öl efter jobbet, som att det är något alla gör. Och jag har använt det som ett rättfärdigande av mitt eget alkoholbruk, det är ju något alla gör. Om det är så varför har jag då känt att jag behöver dölja det? Det går helt enkelt inte ihop när jag försöker bryta ner de här tankegångarna hos mig själv.

Det där känner jag igen @Tröttiz! När jag väl kommer hem efter att ha laddat hela dagen (ibland veckan) för att få dricka vin så kan jag hälla i mig ett glas på väldigt kort tid, det är sällan jag sitter och njuter av det. Saktar ner intaget först på 3-4 glaset...

Häromdagen när jag skulle baka så saknade jag verkligen ett glas vin och när jag tänker efter så dricker jag i stort sett alltid när jag bakar eller gör storkok. Kändes som att det var såååå tråkigt att stå i köket utan att dricka. Och det var verkligen tråkigt. Lite läskigt hur väl mitt undermedvetna kopplar ihop baka/matlagning med alkohol.
MEN så blev det ju fel i recepten då och då; nån ingrediens missades, nån dubblerades och ibland brändes maten/kakorna i ugnen, kan inte låta bli att skratta åt det nu.

Ha en fin söndag allihopa :)

Idag och igår när jag lyssnade på boken var det verkligen träffande ämnen. Svåra insikter att göra om sig själv.

Dels det här med att man dricker från ganska låg ålder och aldrig lär sig hantera sociala situationer nykter. Min alkoholdebut var inte ovanligt tidig (ca 18 år) men upptäckte direkt att det blev så lätt att prata med människor. Sen blev det alkohol vid varje socialt tillfälle. Jag kunde bli sur och irriterad om vänner inte drack när vi skulle hitta på nåt. Och jag har än idag problem med att kallprata utan alkohol.

Sen det här med att dricka ensam. Boken ställer en sån enkel fråga som träffade mig så hårt: "Sen du började dricka ensam, har ditt liv blivit mer eller mindre isolerat?" Blir väldigt ledsen när jag inser hur mycket tid jag lagt på alkoholen, undvikit sociala sammanhang för att dricka ifred på grund av att jag känt mig ensam. Vilket bara gjort saken värre. All denna tid som är borta nu. Känns dystert.