... med att rådfråga iaf mig om odling. ??
Jag drog igång med försåning förra våren och blev smått besatt. Det höll mig otroligt väl sysselsatt- dagligen, eller iaf kvällningen.
Superroligt och något att slukas upp av! Terapi och mini-lycka.
Tipsar om gruppen Farbror Gröns trädgårdsland (tror jag) kul att följa och mycket inspiration!
Jag har en trädgård och pallkragar så vet inte exakt vad som funkar bäst i stora krukor.
Bra tips från mig är; luktärter, sockerärter, zuccini behöver mkt plats/stora krukor.
Mindre tomater, olika salladssorter?
Mini-gurkor ser roliga ut, zinnia och ringblommor, chokladblomma!
Googla på odlingsforum, finns så många duktiga och generösa människor. Och du kan sätta igång redan nu. Vad mycket roligt du har framför dig! ????

Härligt! Grattis till halvåret. Jag hade börjat fundera på om du hade gått i ide eller nått.? Låter kanon med att driva upp lite plantor! Kolla med Se klart, hon har nog en del tips på vad som funkar/växer bäst.

Edit: Å där hann hon skriva medans jag skrev.?

Ha det gött!

Jag är en - odlingsperson- jäklar vad stolt jag blev nu ???
Förlåt att jag kapar tråden med denna narcissistiska high five! ???

Jag har en yta motsvarande en pallkrage ungefär att avvara på balkongen. Jag har ju en balkong ovan som tak på 2.70m höjd. Dock kan ju odlingen gärna inte dränera ut på betongen under och rinna över :) Men det är den storleken jag har. Sockerärter kunde ju vara kul, eller kanske sådana låga ampeltomater? Jordgubbar och smultron ska vara lite svårare.

Jag vill sätta igång snarast och kikar runt en del. Det är ju det jag hoppas på, som det blev för dig, att det är lite sysselsättning, terapi och mini-lycka.

Nej, det har inte varit något idé men lite mycket med annat. Jag har allt varit här och läst dock. Men nu måste jag vidare igen. Snart dags för kvällsrutinen.

Köpte jag som plantor på den stora plantträdgården väster om staden där du bor. Perfekta för balkong. Mellanting mellan smultron och jordgubbe.

Chili är ju väldigt populärt annars. Tomater likaså. Jag drar gärna igång sådana projekt, men tröttnar så jag skördar sällan ?

Kram ?

... behöver sås tidigt, men kan ju också köpas som plantor. Jag hade chili i ett par krukor ett år men även om jag gillar stark mat så blev det för mycket.
Du kan väl testa några tomater/ modell mindre. Om du söker på pallkrage- kombination (typ) så finns massor av skisser på hur du kan tänka. Många är ju duktiga på serieodling (inte jag dock).
En underbar person att följa är förstås Sara Bäckmo, har massor av filmer på youtube. Och jättemkt uppdateringar på fb.
Hon är ju väldigt proffsig men har arkiv med massa tips för oss nybörjare. Olika kålsorter testade jag men gick inte alls bra... läs och klura och testa med lite frön. Lycka till!

Jag pratade med min bror idag på telefon. VI diskuterade att nog både jag och han hade beroende-personligheter. Han har väl också använt alkohol i medicinerande syfte, om än inte i samma utsträckning som jag har gjort. Han har ju en egen hobby som han är beroende av. Flugfiske och flugbindning och det tycker han fungerar som ett bra utlopp. Just nu går det ju åt mycket tid att binda flugor. Han funderade på om jag behövde något att ersätta alkoholen med och först undrade jag om han syftade på något annat rusmedel(detta var alltså innan vi pratade hobbys) vilket förvisso ingen av oss har varit positiva till, men så var det ju alltså inte.

Men kanske kan lite odlingspyssel bli det som kan bli mitt substitut. Jag har väl annars tänkt att jag inte behöver något substitut och egentligen är det ju inget rakt substitut heller på det sättet. Jag håller på att försöka planera lite. Jag har sökt lite på vad jag skulle kunna bygga ihop, eller köpa efter dina tips Seklart, och tittat in lite hos Sara Bäckmo och även den stora plantträdgåden väster om staden där jag bor, om än bara på nätet då de har vinterstängt till nästa fredag. Jag ska nog klura ut något. Men beroende på vad jag får till att odla i så kommer det ju påverka vad jag kan odla, eller beroende på vad jag väljer att odla kanske jag ska låta styra hur vad jag odlar i se ut.

Hm...

Jag kan inte egentligen riktigt sätta ord på det eller helt omfamna tanken med mitt förstånd ännu, men en sak jag funderar på med jämna mellanrum är hur jag först nu i efterhand kan förstå hur drickandet påverkade mig. Alltså.

Jag förstod på ett sätt ganska länge att jag drack för mycket på något sätt. Men nu efteråt känns det mer självklart, på något sätt. Jag funderar på varför det var så svårt att se det nyktert, ok det där kanske var ett dåligt ordval men jag var trots allt oftare nykter än inte om man ser över tid, hur det egentligen stod till. Att det var svårt att komma till insikt att sluta, kan jag förstå då det ju var/är ett beroende. Men, att man på något sätt inte själv kunde se hur illa det var.

Är det alkoholjdjävulen som fragmenterar hjärnan och gömmer undan de ärliga tankarna om alkoholbruket från det medvetna jaget så att man inte ska komma på den dumma idén att sluta?

Dels vet jag att det har med vanor och det undermedvetna att göra. Sen barnsben är vi itutade att alkohol hör ihop med fest.

Och som beroende har vi lärt oss dricka på alla känslor. Ilska, sorg, frustration, glädje, belöning, trötthet, rastlöshet osv. Vi har lärt oss att alkohol funkar på alla känslor. Det är vår erfarenhet, och inbitna vanor.

När vi slutar dricka får vi jobba stenhårt på att ändra våra vanor, stå ut med våra starka känslor, och sakta men säkert påverka vårt undermedvetna. Vår bild av hur man kopplar av en fredagkväll, firar en jobbframgång, sörjer en svår förlust osv.

När dagar bli veckor och månader och så småningom år får vi helt enkelt nyktra vanor och erfarenheter. Först då förstår vi hur fel vi tänkte i vårt tidigare liv. Vi kan inte tänka så utan de nya erfarenheter vi har samlat på oss.

Det är därför man kan säga och skriva mycket om vinsterna med nykterhet, men varje individ behöver uppleva det själv för att förstå det fullt ut. Varje individ måste själv samla på sig de nyktra erfarenheterna.

Det är därför vi brukar tjata om en dag i taget, att man inte ska tänka på framtiden för mycket. Det är lönlöst att tänka på sommaren nu, för när den väl kommer så kommer vi att tänka helt annorlunda. På grund av våra nya nyktra erfarenheter.

Så tänker jag.

Kram ?

Mycket bra beskrivet Andrahalvlek! ? Jag håller med dig till punkt och pricka.

Kul att du är på gång med en ny hobby TappadIgen! För mig har det varit avgörande för mitt mående att ha roliga saker att fixa med. Att enbart kolla på tv när andra gör saker funkar inte för mig. Jag vill uppleva sakerna på riktigt. Att jag förr tillförde alkohol när jag sysslade med något skoj begriper jag inte i dag. Förvränga verkligheten, hmm, konstigt.?

Härligt att din bror har fiske som hobby! Där har du ju en sak till att testa om du vill. Det tycker jag du borde göra i alla fall. ??

Det var bra beskrivet och nog är det väl så. Det är bara så konstigt.

Jag tänkte på det att om jag fick författa ihop ett litet meddelande som jag kunde skicka bakåt i tiden med de viktigaste saker som livserfarenheter har lärt mig till en ung version av mig själv, så hade jag förmodligen inte kunnat ta till mig det ändå utan varit tvungen att lära mig allt på nytt på egen hand i alla fall.

På tal om fiske, Torn, så har jag allt varit med min bror och just flugfiskat ett flertal gånger. Bland annat premiären i ån där AH bor på den speciella sträckan som bara är för flugfiske. Jag har även varit t.ex i Tidan, närmare bestämt Baltak, och fiskat heldagar med övernattning. Dock är jag ju relativt värdelös på just att kasta. Jag har fått lära mig det enkla sättet att kasta på som vem som helst kan lära sig snabbt. Det fungerar hjälpligt ibland. :) Så det kan allt vara roligt, men det blir inte mycket av det.

Det finns ju många olika sätt att fiska på, just flugfiske har jag inte sysslat med, utan mitt fokus har varit att få fisk på den metoden som ger störst chans till fångst. Jag gillar utmaningen att få fiskar som är ovanligt stora för sin art, och att få nya arter som jag aldrig tidigare har fått. Varje gång jag får ett nytt personbästa eller en ny art blir jag överlycklig. ? Men även rent avkopplingsfiske gillar jag

Men jag har en plan att börja flugfiska, när jag blir pensionär, för det verkar väldigt kul.

En gång när jag var ute och fiskade med en kompis som knappt dricker någon alkohol alls så frågade han: Varför förstör du spänningen och och upplevelsen med en massa öl?

Jag minns inte vad jag svarade, men nu förstår jag vad han menade.

Hmm, nu tror jag jag också vet var Andrahalvlek bor.?

Har jag lyckats outa hennes stad nu :o Dock finns det väl ganska många åar med premiärer och där det finns en särskild sträcka åsidosatt just för flugfiske så inte kunde du väl ha tagit det på det? Det var inte riktigt meningen i alla fall.

Senast jag var ute och flugfiskade var ju ett tag sen så visst blev den en del öl. Det hörde ju till, liksom det hörde till precis allt annat. Men nästa gång blir det utan öl. Jag fångar ju aldrig något när jag flugfiskar ändå, men det är ju kul i alla fall.

Torn har länge vetat landskapet, så vet han staden nu också är det helt okej för mig. Jag håller med om att det finns många åar här, dock inte så många med just flugfiske mitt i stan. Då får man nog åka till Lagan eller Nissan för att få det. I din hemstad är det mest sillfiske från kajen centralt tror jag ? Snacka om mycket folk som flockas!

Trolling tycker jag verkar coolt. Åka båt ute till havs hela dagen och håva upp bjässar till lax ?

Kram ?

Då vet jag var du bor också TI.? När det gäller fiske i Sverige är jag extremt påläst. Jag lovar att inte avslöja era hemstäder.? Efter att ha hängt här i över ett år, och i princip läst 100 procent av Andrahalvleks inlägg så är det inte konstigt att jag nu vet var hon bor.

Herregud, jag vet mer om hennes liv, än om min frus.?

Ha det bra!

Då råkade jag outa din hemstad också TI ? Men det finns ju en del folk i den stan att välja på, och Torn är en snäll och trevlig man som förstås inte skulle utnyttja den vetskapen.

Att du Torn vet mer om mitt liv än din frus liv känns dock lite creepy ? Men jag får skylla mig själv som är tvångsmässigt transparent.

Kram ?

Jag tänker att ingen här egentligen är intresserad av vem exakt jag är. Det skulle väl vara om någon man känner är här och läser och skulle räkna ut det på det sättet, men jag är inte orolig för det heller. Även om jag skriver saker här som jag inte delar med alla jag känner, så har jag inte på något sätt skrivit något här som jag skulle vara rädd för om någon i min bekantskapskrets fick kännedom om det.

Jag tycker bara att det är lite kul att vi arbetar i varandras städer AH, för det betyder ju att vi skulle kunna träffas och ha en konversation om något utan att någon av oss kände till vem den andra var. Det är förvisso teoretiskt möjligt att det skulle kunna hända med vem som helst här på forumet. Men Torn har jag ju ingen aning om var han bor.

Trolling har jag faktiskt provat på i min ungdom, fast i en älv, men efter lax. Är nog roligare att kasta själv.

Visst är det lite kul att vi kommit på att vi jobbar i varandras städer, men just nu jobbar vi ju på hemmaplan båda två. Skulle vi åkt kollektivt hade vi ändå åkt åt varsitt håll så sannolikheten att vi skulle stöta på varandra är ju typ noll, men det hade varit kul!

Torn bor i närheten av där jag kommer ifrån, den trakten som man brukar säga. Mer koll än så har jag inte. Rätt kass på geografi, även i den trakten tyvärr. Flyttade därifrån när jag var 20 år och fram till dess hade jag mest festat och sällan tagit mig utanför den stora stadens gränser. Skyller på det ?

Vi får väl hoppas på en träff IRL så småningom så att vi faktiskt får träffas!

Kram ?

Torn tycks bo i närheten av där jag är ifrån också :o Fast jag har inte bott där sedan jag var... 19 måste jag ha varit när jag flyttade. Då cirka 650 mil västerut. Nu 40ish mil sydösterut.

Om det blir en alkoholhjälpenträff IRL någon gång om Corona skulle råka gå över så blir det väl förmodligen i Stockholm, antar jag. Det känns lite långt :)

Jag har velat fram och tillbaka med odlingen nu. Hade bestämt mig till slut för att köpa ett växthus i mindre format i plast men när jag hade promenerat till affären så var de slut. Jag har nu bestämt mig för att bygga själv istället. Det blir bäst så, och jag kan utnyttja utrymmet på bästa vis och maximera sol. Dock har jag inte bråttom med det för utplantering blir ju inte förrän om en massa veckor framåt i tiden ändå.

Så nu ligger de första fröna planterade och fler frön är på väg. Jag kommer säkert lyckas med alla nybörjarmisstag, men det gör inget. Då vet jag till nästa år :)