Anonym26613

Så sant! Så många år av onykterhet om man skulle räkna ihop allt!! ? Hjälp!

Men nu ändrar vi på detta, eller hur! Börja leva istället ❤?❤?❤

Tack för tankeställare ?????

Vad bra du kämpar, 16 dagar- viktiga dagar, de allra viktigaste dagarna checkar du av nu. Så starkt.
Och dystert, så kan det verkligen kännas. Tid som gått åt, utveckling som avstannat, kakor som bränts ? Men allt går i faser, så småningom överväger glädjen över förändring, möjligheter att göra andra val, dörrar som öppnas.
Det går inte över en natt för det är stora och viktiga saker. Hejar på dig!

Oj vad dystert det blev sist.. Era ord värmer, nu ser vi framåt ☀️ Jag har ägnat tillräcklig tid åt att blicka bakåt.

Tidigare när jag haft uppehåll så har jag inte reflekterat nämvärt, låtsats som att alkoholen egentligen aldrig var ett problem, ljugit för mig själv och till slut hamnat tillbaka på ruta ett. Jag hoppas och vill att det ska bli annorlunda denna gång ?

Det börjar bli ljusare, både ute och i mitt inre ☀️ Jag kan för första gången på länge säga att jag mår bra utan att det är en lögn. Ni vet när man svarar att allt är bra av ren reflex trots att allt i ens inre är i kaos ?

Jag har självklart en bit kvar, mina tunga dagar vill jag bara fly till vinet, till den där varma känslan och tillfälliga glädjen. Slippa konfontrera varför jag känner som jag gör. Slippa ta tag i mitt liv. Men påminner mig om att euforin från vinet är just så: tillfällig. För att sen bli raka motsatsen. Då blir jag en hemsk person; egoistisk, självömkande, otrevlig och ibland hatisk.
Jag vill inte vara den personen. Jag vill vara mitt nyktra, riktiga jag. Den glada, friska, självsäkra, hjälpsamma personen som jag kan vara utan alkoholen ?

Ha en fin lördag allihopa, oavsett hur långt ni kommit i er resa ? Kämpa på. You can do it! ?

Anonym26613

Det gillar jag ??

Jag har lagt märke till en oönskad egenskap hos mig när jag druckit. Jag kunde bli svartsjuk! Och idag kan jag inte tänka mig något mer idiotiskt ??‍♀️ så jag gillar också denna version bättre än den som fortfarande drack.

Ha en fin dag du med ?????

Har läst om andra som får ett stort sötsug när man låter bli alkholen och har inte alls känt igen mig i det. Snarare tvärtom så har jag ätit nyttigare än någonsin utan sötsug. Men senaste dagarna kan jag inte tänka på annat än godis och chips ?

Det suget kan jag leva med, hellre socker än alkohol men när jag äter snacks så känns det som att något saknas, nämligen vinet. Jag brukar ju äta bra när jag inte dricker och unna mig allt samtidigt som vinet, oftast till helgen. Min hjärna har kanske gjort den associationen på nåt märkligt vis ?

Jag känner igen mig mycket i det där med att jag länge åt väldigt nyttigt och kontrollerat när jag inte drack någonting. Just sötsug har jag fortfarande inte råkat ut för dock. Jag är inne på min andra chokladkaka nu sedan jag slutade dricka.

Men det kan absolut vara en sådan association du har gjort. När du äter lite onyttigare så ställer sig din hjärna in på "unna sig"-läge och tänker att det är dags att unna sig vin också.

Precis så var jag första två veckorna sen bara slog sötsuget till som från klar himmel ? men jag börjar tro att det beror på annat. Jag har sovit dåligt senaste veckan och det bidrar säkert ? Blir lätt att man överanalyserar minsta känsla och kopplar allt till alkoholen.

Jag är ju på dag 25 nu ?

Och dumma tankar börjar dyka upp som att nu är det minsann bara 5 dagar kvar! Varför tänker jag så? Precis som att jag längtar till dag 30 för då är jag klar och allt kan bli som vanligt igen. Jag vill inte tillbaka till där jag var för 25 dagar sen. Men ändå dyker tankarna upp att efter dag 30 FÅR jag dricka igen. Ibland tänker jag t.o.m. att den dagen förtjänar jag minsann ett glas vin när jag varit så duktig. Slår bort dessa tankar men har börjat bli lite rädd för den dagen, att jag omedvetet ska gå till systemet igen.

Just därför är det vanskligt att sätta ett så tydligt tidsmål. Då bidar alkoholdjävulen sin tid och slår till med full kraft på dag 30. ”Nu har du ju varit så duktig”. Generellt brukar man säga att 30 dagar är för kort tid för att på riktigt märka av fördelarna med nykterheten. Själv har jag bestämt en månad i taget och ”inom överskådlig framtid”. Varje månadsdag tänker jag ”Hmm, hur känns det? Bra. Okej, jag kör en månad till.” Passerat ett år nu som nykter, tjoho!

Kram ?

Inte så konstigt. Min totala krasch skedde just strax efter en 30 dagars nykterhet. Provat det förr också och det känns som att just efter de där 4-5 veckorna kommer ett extra skov av sug också. De första två veckorna brukade vara ganska lätta, lite stundens förtjusning av sin framgång och de första fördelarna börjar kännas. Sen börjar precis de där tankarna du upplever nu. "Herregud, detta var ju inte så svårt. Bara 30 dagar, sen kan jag leva normal igen"
Nä, antingen kortare mål, kanske vecka för vecka. Eller längre. Tror personligen inte så mycket på nått av det utan istället börja nysta i orsaken varför man dricker för mycket. Att bara blunda och bita ihop för att vara nykter kallas för att vara "nykter på vita knogar". Brukar inte vara mycket framgång.

Jag tror att tre månader är ett bra första kbrervall, men vi är olika. Men då hinner man upptäcka lite mer av vad nykterheten innebär.
Jag ska ju vara nykter hela livet, men det tog tid att komma fram till. 3 månader + 3 månader till att börja med. Men alltid en dag i taget!

Först och främst: Grattis till ett år, wow! ??

Jag förstår hur du menar, samtidigt tyckte jag att det kändes bra med 30 dagar när jag började. Det kändes inte helt överväldigande att ta sig an och just då behövde jag sätta en tidsgräns för att kunna hantera det.

Att ta en månad i taget låter bra men blir det inte lite samma? Men istället för att tänka att om x dagar är jag klar så tänker man att då ska jag utvärdera? Det tar iofs bort lite att det är förbjudet ?

Jag är lite emot att totalförbjuda saker i mitt liv, det brukar sällan bli bra, oavsett vad det gäller. Jag vill kunna vara nykter utan förbud, känna att jag kan dricka om jag vill men inte känna tvånget. Och för det är nog 30 dagar för kort tid. Om jag någonsin når dit.

Några här har nystat lite i det man kallar negationer. Det man INTE får, bör, ska. Det är ofta också en dålig strategi. Vad forskningen säger har ju tydligen hjärnan väldigt svårt att följa negationer. Den ser inte ordet "inte" utan tanken sitter kvar på det man helst inte vill tänka på. Prova säg till dig själv, tänk INTE på en apelsin notera vilken bild du ser i huvudet ?
Så man ska istället hitta saker man vill, bör, ska för det fattar hjärnan och tankarna kan fokusera på det istället. Så smarta små saker/nya vanor som man VILL göra och som kan kväva det andra dåliga behoven är en bra och långsiktig idé! ?

Jätteintressant Pianisten, det ska jag ta med mig ? Och intressant hur hjärnan fungerar, jag tycker att fokuset flyttas lite av sig självt från alkoholen när man hållt uppe ett tag. Nu köper jag inte hem någon alkohol, skulle jag ha det hemma vågar jag inte svära på att jag skulle kunna stå emot...

En grej jag blev peppad av idag:
För ca en månad sen tog jag en helkroppsbild och en selfie på mig själv när jag varit nykter några dagar och idag gjorde jag samma sak. Herregud vilken skillnad! ? Plufsigt ansikte och mage, svullna ögon, röd hy m.m. Reflekterade inte över hur väl det syntes förut. Och jo, jag ser väl inte ut som nån fotomodell nu men skillnaden är stor, speciellt i ansiktet ?Förmodligen samlade min kropp på sig en massa vätska mellan alkoholintagen. Blev riktigt sporrad av det och kan inte sluta titta på bilderna ?

Kan skriva under på allt du skrivit i dina listor utom bilkörningen eftersom jag aldrig skaffat körkort.
Är inne på min nionde nyktra dag efter flera månaders drickande. Heja oss!

Tar till mig ditt tidstänk inför framtiden.
Kör än så länge en vecka i taget, har gjort en tracker på papper som jag färglägger för varje dag jag klarar. Är bara på dag nio än men känner mig duktig när jag får färglägga för varje ny nykter dag. Blir liksom tydligt för mig själv på ett annat sätt.

Heja alla som kämpar, ni gör det så bra! Och tack för att ni finns! ? och kul att ni läser och svarar. Har lite dåligt samvete över hur dålig jag är på att svara och skriva här...

Ni vet när man kommer in i ett flow och allt bara går bra. Där har jag varit fram tills idag... tristessen håller på att äta upp mig. Och då brukar jag dricka. För att göra tillvaron lite roligare och ha nåt att göra.. lyckligtvis stod jag emot den viljan fram till kl 15 så systemet hann stänga.

Det är så ovant för mig att ha all denna tid nu när man inte dricker eller är bakfull, verkligen ett lyxproblem ?
Men jag lyckas inte riktigt landa i hur jag ska hantera det. Så fort jag har lite tråkigt säger min hjärna att jag skulle få kul bara jag tog ett glas ? Det är som att jag inte är helt tillfreds med att bara vara med mig själv utan det måste alltid hända något...
Är så glad att systemet hann stänga, annars hade jag legat däckad redan.

Ibland har man lite tråkigt, sånt är livet, tänker jag numera. Och efter några tråkiga dagar dyker det upp något kul som man kan gå in i med energi som man inte skulle ha haft om man druckit istället för att acceptera den där tillfälliga tråkigheten...

Så sant, tråkiga dagar kommer det fler av.

Tacksam att jag fick en nykter söndag utan bakfylla, ångest och sömnbrist ?