I min tråd! Här nu läst igenom din tråd och vilken resa du gjort (och fortfarande gör!). Så härligt att se hur du går från klarhet till klarhet, det inger hopp!
Så skönt att även din man är med på tåget mot nykterheten. Min man stöttar mig i att inte dricka vin nåt mer men vill gärna kunna ta nån whiskey i framtiden. Vilken jag vet inte kommer bli några problem för mig, bara jag får lite tid nu helt utan A.
Nu tar jag rygg på dig och fortsätter min resa ?
Kram ?

Så strongt att klara nio veckor??Det måste kännas underbart!
Jag tänker att människor som klarar av att bli nyktra har ett strongt psyke. Att har man klarat bli nykter ja då klarar man allt .

Ha en fin måndag?❣️?

Har ledig dag varannan måndag sedan årsskiftet. Det är så himla skönt. Känns i plånboken, men dricker ju inte längre så inga utgifter på alkohol.
Jag njuter mer och mer av att vara nykter. Kände vemod i helgen, kände mig lite ensam o övergiven (maken iväg över helgen), flyktiga tankar på vin kom. Men det stannar verkligen där nu. Känns tryggt. Kom på att den verkliga orsaken var just ensamhet o ffa trötthet. Även om lördagen var helt fantastisk med påfyllnad så tog det på orken. Jag vet inte om det är hormoner eller psyke generellt, men tror jag går med en mer eller mindre kronisk lättare hjärntrötthet som gör att jag kan bli supertrött även av roliga saker. När jag drack skyllde jag på alkoholen. 9 veckor är ju inte så lång tid för en alkoholmarinerad hjärna att läka på, så jag hoppas att bli mer alert och uthållig med tiden! Om inte, så är det som det är. Jag fungerar o är nykter!
Tack alla för grattis!! Grattis till er också, alla!!
Säger det om o om igen till dem som kämpar, kunde jag så kan ni. Jag var verkligen djupt nere. Insåg att jag kommer förlora så mycket om jag fortsätter dricka.
Vara frisk, tror inte jag har så strongt psyke. Men för mig fanns ingen annan väg att gå. Jag hade gått under om jag hade fortsatt.
Mamsen, ta rygg på oss 2021- gänget!

Jag har konstaterat att det är fullt normalt att bli trött lite då och då, och även av roliga saker. Det är helt ofarligt och numera tycker jag det är riktigt skönt när jag kan vara så där ” härligt” trött så man somnar som en stock.? Såklart inget kul om man är konstant trött, men man kan inte vara jättepigg hela tiden. Det är bara att acceptera. Därför gör det mig inget om jag blir trött av olika orsaker, jag mår ju bra ändå. Det är bara att lyssna på kroppen och ta en tupplur eller gå och lägga mig tidigt. Då är jag pigg efteråt. Helt ofarligt som sagt.

Men med detta sagt, du kommer säkert få mer energi, bli mindre trött och inte se det som ett problem att bli trött på samma sätt ju längre tid du är nykter.

Kram

Tack Torn, ja trötthet är ju inte farligt! Faktiskt igår kände jag lite det du säger, en annan typ av trötthet. Hade varit ute på en längre oromenad i skogen, skulle handla påvägen hem. Klockan var kanske 17.30. Började bli kyligare o kväll. Kände en djup trötthet, men som inte var dränerande. Mer som efter en lång dag på havet på sommaren, att alla sinnen är så sprängfyllda men på ett bra sätt! Tröttheten från alkoholen är dränerande på ett annat sätt. Med en botten av hopplöshet istället för tillfredsställelse...

Det har varit och är för mig forfarande det svåraste att acceptera med nykterheten.
Kanske drack jag mig pigg så ofta att jag glömt hur riktig trötthet känns. Tänker fortfarande ”du skojar” när jag blir trött. Min impuls är att det typ inte är för mig.
Men jag blir bättre på det, det kommer du också att bli. Din trygghet i ditt beslut känns hela vägen! Kram

Ja, det är väl en del av de citat som jag är uppväxt med. Dessa kvinnor i min närhet som har slitigt hårt.
Trötthet har liksom inte varit ok. Min farmor fick fysiska symptom så hon kunde sätta sig ner och vila på slutet. Tror mormor körde på rätt ner i graven. Så det där med att känna sig trött och bejaka det, det sitter lite långt inne. Kanske lättare då att tänka, nu tar jag ett glas för att jag varit så duktig. Legitim avkoppling, belöning. Att det ska vara så svårt att få vila i lugn och ro. Men kanske är det mycket trötthet många har trängt undan med drickandet.

Ursäkta tjat och kap, men jag kan tänka mig att jag under MÅNGA ÅR faktiskt inte varit trött- utan att också vara bakis. Makes you think att det inte är konstigt vi inte vet hur detta tillstånd ska hanteras...

Ja jag tror också att det liksom inte är tillåtet att vara mänsklig, att vara trött. Min nuvarande make är jättebra med det, jag kan vila utan dåligt samvete. Min exmake tillät mig inte vara trött. Vet att jag vilade med ett öga öppet o hoppade ur soffan när jag hörde honom komma...
Exakt, att vara mer eller mindre bakfull varje dag gör ju att det är svårt att känna igen äkta trötthet. Och vad man ska göra med den.
Särskilt nu i coronatider. Jag har gått till jobbet flera gånger trött o med huvudvärk. Fast vi ska stanna hemma vid minsta symtom. Men jag har ärligt talat inte vetat om det är från gårdagens vin eller riktiga symtom...
Tror nykterheten tar minst lika lång tid att växa in i som missbruket tog att utvwckla. Jag ser det iaf som en låååång resa. Men en bra sådan, reser till något gott!!

Ja, det är en låååång resa att bli nykter, att ge sig själv lov att vara människa med allt vad det innebär.
Tillåta sig själv att vara trött och att vila, det är ju så ovant när man är van att hälla på tändvätska så fort lågan falnar något.
Gå till sovkupén och sova istället för till restaurangvagnen och beställa vin.
Resan blir så mycket behagligare då - och mer upplevelserik.

Kram!

Nog är det så att det tar tid att bli nykter, särskilt om man ser det som en resa i att förändra sin livsstil. Och det är väl det du håller på med Sattva att förstå dig på dig själv och din historia. Och det får ta tid, det ska ta tid. Det är kanske inte nån brådska nånstans för det är vägen som är det viktiga, inte målet i sig. Det kanske inte ens finns.

Har två saker som skaver, som båda behöver att jag sitter lugnt i båten o inte agerar.
1. Av en slump kom prat om påsken upp. Maken vill dricka vin. Visste ju att denna dagen triligtvis skulle komma. Sagt att jag INTE vill dricka, att jag inte vågar in i det igen. Sagt att jag inte vill att han ska köpa hem en massa. Sagt att jag inte vill oroa mig. Han har lovat att jag inte ska behöva oroa mig. Bra. Nu ska bara hjärnan fatta det också så oron lägger sig. Lättare sagt än gjort. Men jag tänker att jag ska ha samma strategi som tidigare, inte säga något mer utan bara se vad som händer. Inte haussa upp det. Ha tillit. Jag har ju uttryckt mina behov o han har sagt att jag inte ska behöva oroa mig. Ha tillit Sattva...
2. Jag borde ha hållit tand för tunga i en tråd härinne. Skulle ha suttit lugnt i båten. Inte ha agerat. Nu är det försent och jag tror att det bästa nu är att sitta lugnt o låta det hela bara vara. Jag vet att intentionen var god från min sida, men det föll ut fel.

Busväder här. Längtar efter vår nu!!

Lite snabbt.
1: Du tänker helt rätt. Det är förbluffande hur det inte är någon idé att oroa sig för kommande händelser som ligger fram i tiden som tex påsken. Det blir bra då, det kommer du märka då.🤗

2: Jag förstår mycket väl vad du menar, men man vill ju bara väl. Så det är ingen fara. Jag tror det är bra att vara lite ifrågasättande i bland, så personer får tänka till ordentligt. Det kan vara det som behövs. Som sagt, man vill ju bara väl.

Kram

Ja, tillit är inte lätt. Nästan lika svårt som tålamod.
Men, det jag har läst att du skrivit om din man så är han väldigt omtänksam mot dig. Det kommer att gå bra!
Nu har ju jag hunnit vänja mig, min gubbe dricker vin varje lördag medan jag dricker vatten eller läsk. Jag är dock noga med att alltid hälla upp vad jag vill ha att dricka i vinglaset - innan hans vin öppnas. Som en liten markering för både mig och honom. Jag använder inte vattenglaset även om jag dricker vatten, då går det ju att komplettera med ett vinglas även till mig. Men två vinglas - nej så dukar aldrig vi.
Fundera på om det kan funka även för dig?

När det blir fel fastän tanken var god. Usch vad jobbigt det är! Men vi som varit här ett tag har nog alla skrivit något som landat fel någon gång.
Jag tänker, vi för samtal med enbart skrift. Ingen möjlighet att förmedla omtanke och känslor via tonfall, gester eller kroppsspråk. Det är ju jättesvårt egentligen!! Dessutom är många av oss mycket sårbara, vi blottar ju ofta "vår mörka hemlighet" och våra tankar som ingen annan vet.
Någon kanske blir ledsen. Men, jag tror att de allra flesta VET att vi alla vill väl, men att det kan vara svårt att få till det "rätt". Jag tror personen kan sansa sig och förstå att du vill väl, att du känner omtanke och vill hjälpa.
Blir vi för rädda för att skriva tokigt ibland så skulle vi ju inte våga skriva mycket alls och forumet förlorar sin kraft som hjälper många.
Var snäll mot dig själv! Jag har ALDRIG sett dig skriva något dumt.

Kram!

Klokt inlägg Sattva! Klokt att analysera det som skaver och
1. Du har gjort vad du kan. Du har förklarat för dig själv och mannen att du inte ska dricka. Du har bett honom att inte handla så mycket. Om han handlar för mycket så löser du det problemet då. Jag har tillit till dig!
2. Du har förklarat. Jag tyckte att ditt inlägg var fint och att det belyser en del av problematiken i ett anonymt forum. Det är starka berättelser och fina människor. Ibland vill man ge nån en kram, ibland slita flaskan ur deras hand. Ibland vill man att någon ska lämna sitt jobb eller sin fru, men det är som det är. Det är människor som man på nåt sätt tycker om såhär på distans. Jag kommer att tänka på den gamla sinnesrobönen som är så klok:
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."

Man kan välja att hoppa över Gud. Jag tänker att det inte verkar komma nån yttre kraft som löser det här åt mig. Hjälp dig själv så hjälper dig.., men innebörden i den där bönen är viktig (och svår).

Tack för era stöttande ord! Allt känns lättare nu både med första o andra "skavet". Det är så lätt att hamna i nån sorts vinkelvolt i hjärnan. Det blir så enkelt när det reds ut av någon annan.
Vet ni, jag är lite orolig att maken ska tröttna på min nykterhet. Vi har ju druckit tillsammans. Men här har jag ytterligare ett bra exempel på mina egna hjärnspöken. Han har inte sagt något åt det hållet. Och jag tänker att jag varit så ärlig mot honom om varför jag slutat. Men att det kommer att fortsätta så har vi ju inte pratat om. Det är något som växer sig starkare hos mig. Vågar o vill inte utmana ödet. Jag är ju alkoholist. Blir väldigt tydligt när jag tänker på hur jag druckit. Det är nog han också, men han måste ju få sina insikter. Dock, därav min ängslan att han ska halka in igen om han dricker vin i påsk. Men tänker också att om jag inte dricker, blir det nog automatiskt mindre för hans del. Hittills har han ju tyckt nykterheten varit skön!
Måste sluta oroa mig....Tillit! Sinnesrobönen!!

Jag förstår din oro, särskilt eftersom du skrivit att din man också druckit för mycket. Men han verkar uppenbarligen inspireras av din nykterhet. Har ni pratat om hur han ser på sitt drickande? Kanske vore skönt för dig om du visste uttalat att han inte heller vill tillbaks i gamla vanor.. Du är så stark nu, jag tror att det kommer gå lättare än du föreställer dig. Och jag har svårt att tro att din man skulle tycka att du är tråkig för att du avstår alkoholen, han ser nog hur mycket bättre du mått senaste månaderna.

Anonym26613

1) förstår att det är jobbigt. Hade vi umgåtts med en nykter när vi ville själva vara fulla. Näh! Så inte konstigt att man blir orolig. Men du är sympatisk, snäll och smart. Så många egenskaper som blir bättre när du är nykter. Jag är säker att du inte är tråkig. Din man är säkert stolt över dig ❤💚🙏

2) Ja, men du gjorde ett försök. Jag fegade ut och blev bara tyst. Men jag hoppas och tror att det kan leda till något positivt. Att vara rak och tydlig är en konst. Snäll men bestämt 💚🌸💚

Om du är nykter ikväll så har du klarat av 70 dagar och 10 veckor ❤

Tack för kloka lugnande ord! Ja såklart min man vill mitt bästa, och ser hur mycket bättre jag mår! Tänk att det ska vara så svårt att se saker utifrån... Ni har såklart rätt. Och bevisetbfinns ju i att han inte yppat ens en stavelse om att jag ska ha gjort vårt liv tråkigare. Själv njuter jag av våra nyktra helger. Har ingen anledning att tro något annat från hans sida. När jag känner mig redo ska jag ta upp det med honom.
Mary P, of course är jag nykter ikväll😇. 70 dagar, 10 veckor!!! Wow!! Grattis till oss!!!