Hej. Drack tyvärr lite på förmiddagen på lördagen. Är på resa nu och har hållt mig helt nykter sedan lördagen, så snart är i alla fall 3 dagar nykter avklarade. Förutom ångest så har jag klarat mig helt utan abstinens än så länge. Håller tummarna för att det fortsätter så.

Är borta tom fredag kväll, så nästa helg blir första stora prövningen. Jag har ingen alkohol hemma så målet är att inte ta mig till systemet på lördagen. På så sätt blir även söndagen nykter. Vi alla får kämpa på 💪😊

Kaffetanten88

Jag vill bara skänka en styrke kram. Jag har kämpat med ångest och depression sen tidiga tonåren. Så långt innan jag började med alkohol. Denna gången tog jag tag i både psyket och alkoholen. Mår mycket bättre. 3 månader nykter. Tagit all hjälp jag kan få. Om du vågar. Kan du inte be om hjälp från vården? Antabus för alkoholen kanske? Det har hjälpt mig massor att inte göra impuls köp av alkohol. Sen kanske prata med en läkare om psyket? Kanske du behöver få någon medicin, prata med någon? Jag vill verkligen inte trampa på några tår utan säger allt med välvilja och hoppas på allt gott för dig! Du har klarat 15 år! 😮 Du kan klarar 15 till!

Tack för kommentarerna. Just psyket har jag väldigt bra hjälp av en specialistläkare i psykoatrapi. Är helt öppen om allt med henne UTOM alkoholen. Jag måste pga självmordsförsöken komma in med ett läkarintyg om måendestatus till transportstyrelsen en gång om året för att få behålla körkortet. Har inte varit någon fara än men skulle man lägga till alkohol så blir det värre. Ska lägga till att jag aldrig kört påverkad, bilen rör jag inte dagen efter heller.

Du trampar absolut inte på några tår. All input är välkommen 😊

Kämpar på egen hand just nu. Drygt 4 dygn helt nykter. Inte minsta sug än. Hoppas verkligen att jag kan hålla i det även när jag kommer hem på fredag. Eller snarare hålla mig ifrån systemet på lördag.

Just nu när jag är borta så spenderas ledig tid med promenader och att tänka på att äta nyttigt. 20000 steg om dagen i snitt senast 4 dagarna till skillnad mot 2000 när jag var hemma och drack vin.

@Farzan skrev:"20000 steg om dagen i snitt senast 4 dagarna till skillnad mot 2000 när jag var hemma och drack vin."

Wow! Jag snittar på 12.000 steg per dag, och 20.000 steg är verkligen svinbra! Bra för skallen också, så den får mycket syrefullt blod. Då läker man snabbare, tror jag.

Jag har träffat samma psykolog i 14 år. Har varit sjukskriven för utmattningsdepression två gånger, fick till slut diagnosen kronisk depression, äter SSRI sen 14 år tillbaka. Men jag har aldrig berättat för varken läkare eller psykolog hur mycket alkohol jag har druckit. Har alltid ljugit. Nu trappar jag ut SSRI, och har inte haft ångest eller haft skov av depression sen jag slutade dricka för drygt 13 månader sedan.

Kram 🐘

Andrahalvlek - 12000 steg är ju jättebra. Att jag går så mycket just nu är bara för att så fort jag får minsta tanke på alkohol så går jag 30 minuter rask promenad. Precis som du säger - jag tror också att man läker bättre när man jobbar igång kroppen.

Skönt ändå att du haft samma psykolog så länge. Jag har haft en otrolig mängd olika läkare och psykologer. Det är först senaste året jag har träffat en och samma läkare. Skönt att inte berätta om sin historia för varje ny person.

Jag väldigt medveten om att så länge jag dricker finns det inte en chans att jag kan börja må bättre mentalt. Jag har så många saker framför mig som motiverar mig nu. Dels de förbaskade kostymbyxorna jag ska komma i till sonens student, dels planera min flytt i sommar. Lustigt om det är ett par byxor som blev moroten som fick mig att sluta dricka, jag hoppas 😊

Kaffetanten88

Wow 20000 steg. Det gjorde jag nog när jag jobbade som mest och sprang efter jobbet. Det var ett tag sen. Jag ligger nog på 10000-12000. 🤣

Jag har än så länge GAD och kronisk depression som diagnoser. Utreds än så blir nog fler. Men är piggare nu och mår bättre. Alkoholen är en bra start för dig. Som du sa. Du kommer inte kunna må bättre så länge du dricker. ❤

@Farzan skrev:" Lustigt om det är ett par byxor som blev moroten som fick mig att sluta dricka"

Någonting blir droppen! Jag använder också byxor som måttstock i min del 2 i nykterhetsarbetet, där jag fokuserar på kost och motion. Minus 9 kg sen januari - två storlekar mindre på mina promenadbyxor!

Du ska få några tips av mig som du kan behöva just nu:

1) Lista en topp 5 över fyllesynder mentalt i skallen som du kan drämma i skallen på alkoholdjävulen när han börjar viska ”lite dricka är du värd, så farligt är det inte”.
2) Googla på ”alkohol och hjärnan” och lär dig ALLT om hur alkoholen påverkar hjärnans kemi. Och sen repeterar du tills du kan rabbla det i sömnen. Kunskap är makt, och ditt undermedvetna behöver hjärntvättas.
3) Sök på Craig Beck och Sober Leon på youtube och bli inspirerad.
4) Lista alla fördelar du märker med nykterheten efterhand och höj dem till skyarna.
5) Lova dig själv varje morgon ”Idag ska jag vara nykter”. En enda dag kan du lova dig själv.

Kram 🐘

Kaffetanten88

Apropå fyllesynder fick jag en påminnelse för någon vecka sen när sambon skulle visa en video ifrån i sommras på vår bortgångne hund. Man hör mig fyllesjunga i bakgrunden. Det om något får en att vilja vara nykter ett tag till. Så ja nummer 1 är bra. De andra med. I början är en dag i taget väldigt viktigt!

Tack för tipsen, ska ta till mig dom 🙂

Nu är 7 dagar prick passerade sedan sista glaset vin. Jag kom hem sent igår kväll och var nervös för hur det skulle kännas idag. Jag var och handlade mat på förmiddagen och passerade systembolaget samtidigt som det öppnade och folk gick in. Jag kände inte minsta lust att gå in!! Så skönt 😊

Ställde mig på vågen i morse och blev glatt överraskad. För 10 dagar sedan vägde jag mig och vägde då 112 kg (drygt 185 cm). Nu 10 dagar senare, varav 7 dagar utan alkohol, en massa promenader och väldigt nyttig, kalorisnål mat så stannade vågen på 106 kilo. 6 kilo ner på 10 dagar kändes otroligt bra och fick mig verkligen att vilja fortsätta. Behöver gå ner ca 6 kilo till för att komma i byxorna och helt plötsligt känns det möjligt att nå det målet på 2.5 månader 💪

Eftermiddagen har varit kämpig. Kraftig ångest (min sjukdom, inte abstinens) och lite lätt tjafs med barnen.

Hade jag haft alkohol hemma hade jag nog druckit vid det här tillfället. Är så nöjd med att jag inte handlade hem något att dricka i förmiddags. Nu är jag automatiskt nykter både ikväll och imorgon.

Anonym26613

Ibland behöver vi tur 💚🙏
Jag har en strikt regel, som är att jag inte ska in till systembolaget. Så jag har inte heller något hemma. Som tur är 🥰

Har du alltid haft ångest eller har det börjat nyligen. Jag kunde få panikångest tidigare, även när jag sov. Men allt är borta nu när jag varit nykter sedan början av året. Så tacksam 🙏💚 Hoppas din också försvinner iaf lite ❤

Kram 🌸💚🌸💚🌸

@Farzan Grattis till första nyktra veckan och -6 kg! 🥳🥳🥳🥳 Sannerligen en rivstart på ditt nya nyktra och hälsosamma liv. Tänk på att inte ösa på allt för mycket bara, det är lätt hänt att tappa sugen efter ett tag annars. Vi alkisar är verkligen all-in på allt, och en del av den mentala nyktra resan handlar om att stanna upp, reflektera, låta saker bero, öva sitt tålamod. Det där all-in-livet sliter ut oss - och där har alkoholen funkat som både startgas och bränsle. Utan den behöver vi tid att landa och känna in att vi faktiskt är trötta och behöver prioritera.

Kram 🐘

Kaffetanten88

Grattis till 6 kg. Ja det är bra det där med att inte ha något hemma. 😊

Ångest är inte roligt. Jag brukar försöka intala mig själv att det inte kommer hjälpa med alkoholen. Bara en kort stund. Sen kommer alkoholen i längden bara göra så ångesten blir värre. Ju längre jag är nykter ju mindre ångest kommer jag ha. Lite som en morot för att hålla mig nykter så länge som möjligt. ❤ Alkoholen liksom föder ångest.

Du får gärna läsa i min tråd hur det var för mig i början av nykterheten. Jag var till och med in på psykakuten. Så dåligt jag mådde. Var fruktansvärt. Vet hur hemskt det är med ångest.

Har du någon medicin du kan ta mot ångesten? Vid behov?

Tack för svaren 😊

Min ångest har jag haft i över 15 år. Det är därför jag inte druckit under den perioden. Har diagnosen svår återkommande depression så jag har bra kontakt med psykiatrin. Jag har vid flera tillfällen varit inlagd på psykiatrins slutenvård. Tyvärr hjälper inte alltid medicinen. Efter skilsmässan för 2 år sedan började jag "medicinera" mig med alkoholen. I början kändes det bra men det gick snabbt utför. Min sjukdom får jag tyvärr leva med men jag kan åtminstone försöka hålla mig ifrån alkoholen.

@andrahalvlek
Jag kan verkligen hålla med dig om den där all-in känslan. Jag går ut hårt bara för att fokusera på annat. Jag ska försöka lägga mig på en mer normal nivå så snart jag känner att kampen mot alkoholen går lättare 😊

Jag håller på att räkna på hur mycket kalorier jag fått i mig via mitt drickande. 1 liter vin, som var det jag drack per dag i snitt, innehåller 750 kalorier. På ett år blir det hela 273750 kalorier. Ett kilo fett innehåller energi motsvarande 7000 kalorier.

Mitt drickande innehöll alltså energi motsvarande drygt 39 kilo fett/år. Förutom det så blev min kost sämre/onyttigare och min motion sämre/obefintlig när jag drack. Jag förstår verkligen varför jag blivit rundare.

För mig är det viktigt att hitta något konkret att ta på för att ha motivationen att sluta dricka.

8 dagar och 20 timmar sedan sista glaset vin. Det har gått förvånansvärt bra men jag känner samtidigt att alkoholsuget ligger och lurar runt hörnet hela tiden.

10 dagar och 11 timmar sedan sista glaset vin.

Allt har gått över förväntan men idag i det fina vädret så kom de farliga tankarna krypande "Åh vad gott det vore med ett glas vin i vårsolen". Som om jag bara skulle nöja mig med ett glas? Skulle jag köpa hem så skulle jag dricka upp. Alkoholdjävulen sitter och försöker lura en titt som tätt.