Så är jag här igen. Denna "fullt fungerande personen" som precis blivit befordrad på jobbet. Men inte kan jag vara nykter. Senaste två månaderna har jag max klarat två dagar. Kan inte söka hjälp då jag själv arbetar inom det sociala systemet.

Jag känner mig ensam. Familj långt borta och fåtal vänner. Med pandemin kom hemmaarbete och ännu mer av det sociala försvann. Nu är alkoholen mitt sällskap. Försöker och försöker men kommer ständigt på nya undanflykter för att få ruset. År ut och år in.

Har haft nyktra perioder eller rättare sagt kontrollerade perioder. Förstår själv att jag behöver bli helt nykter.

Samma gamla vanliga "imorgon slutar jag" "efter helgen slutar jag". Det kommer aldrig. Tips på hur man hanterar suget? Kan också säga att jag tidigare i livet gått åtskilliga timmar i terapi och är utbildad inom området.

Jag vill bli nykter.

Hej och välkommen hit 😊
Jag känner så igen mig, när alkoholen blir ens bäste vän och plötsligt börjar leva sitt eget liv i en.
Du skriver att det är svårt att ta hjälp då du jobbar inom det sociala området. Jag tänker att sjukvården kanske kan vara en väg då? Jag tog hjälp av sjukvården, har tur att bo i en liten större stad där det finns en alkoholmottagningen. Jag har fått ett jättefint bemötande. Jag valde att börja med antabus och det funkade jättebra för mig, åt det i ca tre månader. Nu står jag egna ben utan kryckan antabus och det fungerar bra. Har också gått i terapi och samtal men det är antabusen som hjälpte mig sluta, och att jag fick hjälp med avgiftningen.
Men det är svårt för mig att tackla ensamheten när kompisen alkohol försvann. Men jag står ut och att dricka igen är inte att alternativ, än så länge håller det. Jag tänker också att det här forumet är till stor hjälp, det blir inte så ensamt då och man är omgiven av människor som vet hur det är och kan bli. Att du skriver här är en bra början 🤗🌹

@Grezzlon Välkommen hit! Här är du bland vänner. Många av oss är ”fungerande” och har stort ansvar på jobbet. Vi fixar jobbet, tror vi. Ingen märker något, tror vi. Efter drygt 13 månader som nykter vet jag nu att jag fixar jobbet SÅ mycket bättre nykter.

Jag har berättat för ytterst få, men senast igår pratade jag med en kollega som var lite orolig över sitt drickande. Plötsligt har mina egna erfarenheter blivit en tillgång. Men det har tagit mig drygt 13 månader att ta mig hit mentalt. Sakta men säkert har skammen skingrats och gett plats för en stolthet. Jag tog ansvar för mitt drickande. Jag slutade dricka - och har inte en tanke på att börja igen. Jag gjorde jobbet.

Skriv och läs mycket på forumet så kommer pusselbitarna att falla på plats även för dig så småningom.

Kram 🐘

Grezzlon

Hej och tack för era svar!
De dagar jag inte är bakis på jobbet så går det så mycket bättre och är så mycket roligare. Jag är så fruktansvärt trött på att alltid vara trött, ha huvudvärk och oroa mig för att någon ska upptäcka mitt beroende. Jag vill kunna sitta i soffan på kvällen och känna mig lugn och tillfreds utan att hälla i mig alkohol.

De kvällar jag varit nykter senaste tiden har varit sååååå långa. Men så skönt det har varit att sova ut och inte vakna bakis.
Idag är det fredag och jag tänkte jag istället för att köpa alkohol beställa hem chips och godis och ligga i soffan och spela tv-spel. Får se om jag lyckas!

@Grezzlon Det blir väldigt mycket tid över om man slipper planera och inhandla alkohol, fundera på när/hur man ska dricka, dricka allt man köpt, och vara bakfull. Helgen känns plötsligt dubbelt så lång! I början är det därför väldigt viktigt att planera hur man ska sysselsätta sig istället. I början hade jag träningskläder på mig 24/7 och gick ut och sprang lyktstolpsintervaller varje gång ångesten och rastlösheten blev för stor. Inte så roligt, men allt kan inte vara roligt här i världen. De första 10 dagarna är kämpiga, men det är SÅ värt det! Giftet måste ut kroppen 🤮

Kram 🐘

Grezzlon

Nu är kvällen här och så jäkla skönt att vara nykter. Av erfarenhet är första dagen inte den jobbigaste. Men idag är idag och jag gottar mig i onyttiga saker istället för alkohol.

Anonym26613

@Grezzlon välkommen 💚🌸

Här blev det te och knäckebröd 😅🙈 inte så lyxigt, men tusen gånger bättre än ångest och skam man får av vin. Välkommen till gänget ❤

Grezzlon

Tack för era vänliga ord 😊❤️ ska försöka vara aktiv denna gången även när bakslagen kommer. Och så jäkla gott det är med Coca Cola 😄 snart blir det sängen och imorgon kommer dag två och ny utmaning.

Grezzlon

Dag 2
Vaknade 05.30 och gick ut med hundarna (gör jag även som full/bakis). Sova ett par timmar till och upp vid 08.00. Så trött, kroppen är så sliten efter all alkohol jag hällt i mig. Brukar träna mycket men det har jag tappat sedan i höstas och känner det i kroppen.
Jag är dock så nöjd med att jag var nykter igår och att jag dessa första timmarna på denna lördagen fortfarande känner motivation till att fortsätta vara nykter. Att läsa om era andras resor till nykterhet är mycket inspirerande!

Beslutade mig för att jag inte bara kan sitta hemma hela helgen och uggla för då kommer jag endast ha tankar på ruset. Så ska packa ihop alla mina djur och köra till exet som även är min bästa vän. Lämna djuren hos exet och dra iväg på en liten shoppingrunda och inhandla saker till att utöka min odling. Därefter ut till havet med hundarna och sen laga mat till exet.

I dagsläget är exet sjuk men annars brukar vi ofta dricka tillsammans. Exet har dock ingen problematik. Haft funderingar på att berätta för hen men samtidigt så rädd för det. Vet att jag inte skulle bli dömd men har ju ändå kunnat uppskatta de där dagarna i solen då vi tagit ett glas vin. Tror inte hen skulle låta mig göra det om jag berättade. Å andra sidan så borde jag inte någonsin dricka igen. Men jag har fortfarande den där drömmen kvar om att jag ska kunna dricka "normalt". Eller endast i sociala sammanhang. Vet med mig att det inte funkar så men jag har ännu inte accepterat det.

Ville bara skriva av mig lite tankar 😊

@Grezzlon skrev:"Beslutade mig för att jag inte bara kan sitta hemma hela helgen och uggla för då kommer jag endast ha tankar på ruset."

Klokt att sysselsätta dig. I början behöver man verkligen GÖRA en massa saker för att få tiden att gå. Även om du inte berättar något för exet på ett tag så kan du ju föreslå aktiviteter som normalt inte inkluderar alkohol. Promenader, fika och andra typer av utflykter dagtid.

Med facit i hand tycker jag att nykterhetsarbetet för mig har handlat om att skapa nya nyktra vanor till 70 procent, 25 procent positivt tänk och 5 procent viljestyrka. Man kommer långt genom att alltid tänka: ”Hur kan jag göra det här annorlunda utan alkohol inblandat?”

Kram 🐘

Grezzlon

Föll på dag 3.
Helgen utan alkohol kändes så bra. Igår eftermiddag var jag på långpromenad med hundarna, varav en inte kan uppföra sig utan drar i koppel och skäller på andra hundar. Min irritation nådde taket och då ville jag bara ha alkohol för att döva känslorna. Kom hem och tänkte att jag ändå måste göra mig av med det bubbel som finns i kylen. Korkat och kändes inte ens bra när jag gjorde det. Fick inte samma "positiva" upplevelse av ruset. Nu sitter jag här med en huvudvärk som heter duga. Försöker att inte döma mig utan att börja om.

Åter dag 1.

@Grezzlon Okej, du körde i diket. Upp på hojjen igen och cykla vidare mot målet! Och nu har du lärt dig att ALDRIG ha alkohol hemma. Misstag gör alla, huvudsaken är att man lär sig något av dem. Bra var det också att din upplevelse av ruset var dålig, att det inte ger dig samma ”befrielse” längre. Så kände jag väldigt tydligt på slutet, inte ens under ruset kändes det riktigt bra liksom.

Kram 🐘

Grezzlon

@Andrahalvlek Jag är uppe på cykeln igen. Rensat ut allt, gamla tomflaskor etc. Har vissa stunder under dagen på jobbet fått sug men kom aldrig så långt att jag började förhandla med mig själv. Hem och försöka komma på vad att laga till middag. Alla vardagssysslor som jag "behövt" alkohol för att göra. Laga mat, städa, tvätta etc. Idag lagade jag mat utan att dricka och kunde faktiskt också sen njuta av maten. Så mycket pengar jag kommer spara och så mycket bättre jag kommer må.

Anonym26613

Hög igenkänning 😅🙏 jag drack alltid vin när jag städade. Lite synd för att hushållet var alltid tip top och nu är det lite huller om buller 🤣 Men hellre att man har ordning och reda inom sig än runt sig 🙏❤👍

Bra att du städat bort allt hemma, ny start 🌸❤

Grezzlon

@Miss Mary Poppins Jag har tänkt att jag absolut inte orkar göra alla sysslor om jag inte får dricka alkohol samtidigt. Ja, alkoholen kan göra en sjukt effektiv. Men som du skriver så har jag aldrig också hellre stökigt än vakna upp och bli förvånad över att frysen är avfrostad 😄 Många saker man ska "lära" sig göra på nytt då alkoholen inte ska vara med.

@Grezzlon skrev:"å hellre stökigt än vakna upp och bli förvånad över att frysen är avfrostad "

Mycket har jag gjort onykter under en minneslucka, men du tar nog priset alla kategorier 😂 Förlåt att jag skrattar, men vi behöver skratta åt eländet också. Bra att du är uppe på hojjen igen! Mot evigheten ☀️

Kram 🐘

Grezzlon

@Andrahalvlek ja, klart vi måste skratta åt eländet 😂 vet inte hur många gånger i mina fyllestädningar där jag städat undan saker som jag sedan har fått leta ihjäl mig efter. Eller få paket hemskickade då jag köpt något som jag sedan glömt.

Kvällen i soffan nykter känns behaglig. Ser fram emot att gå till kontoret imorgon och inte vara bakis. Slippa vakna mitt i natten med en snustorr mun som behöver en liter vatten.

Har tänkt att livet som nykter kommer bli jättetråkigt och drygt. Men jag börjar mer och mer se fram emot det. Upptäcka hur det är att göra saker utan alkohol. Återupptäcka min känslor och tankar. Det kan nog bli bra ändå 😊

@Grezzlon Just den nyfikenheten är svinbra! Nu ska du samla på dig nyktra erfarenheter. Som smultron på ett grässtrå, ett i taget väldigt försiktigt 🙏🏻

Ingen jag känner härinne har blivit tråkiga av nykterheten, tvärtom. Känslolivet blir starkare, både positivt och negativt. Närvaron i nuet blir bättre, liksom lyhördheten. Jag njuter mer, skrattar hjärtligare. Långt ifrån tråkigt!

Kram 🐘

Skrattade också över din avfrostade frys, det är inte klokt vad alla städar när de dricker- eller dricker när de städar. Jag hörde inte till dem, men däremot stod jag inte ut med stök hemma. Så knäppt kontrollbehov när det var kaos på insidan.
Stökigare nu, lite slarvigare, gladare.
Livet som nykter är INTE tråkigt. Det är ett löfte! Men en dag i taget räcker till en början. 🎈