Så är jag här igen. Denna "fullt fungerande personen" som precis blivit befordrad på jobbet. Men inte kan jag vara nykter. Senaste två månaderna har jag max klarat två dagar. Kan inte söka hjälp då jag själv arbetar inom det sociala systemet.

Jag känner mig ensam. Familj långt borta och fåtal vänner. Med pandemin kom hemmaarbete och ännu mer av det sociala försvann. Nu är alkoholen mitt sällskap. Försöker och försöker men kommer ständigt på nya undanflykter för att få ruset. År ut och år in.

Har haft nyktra perioder eller rättare sagt kontrollerade perioder. Förstår själv att jag behöver bli helt nykter.

Samma gamla vanliga "imorgon slutar jag" "efter helgen slutar jag". Det kommer aldrig. Tips på hur man hanterar suget? Kan också säga att jag tidigare i livet gått åtskilliga timmar i terapi och är utbildad inom området.

Jag vill bli nykter.

Grezzlon

Dag 2
Eftermiddag med stress och jobbiga beslut på jobbet. Suget kommer, vill bara slippa tänka, vill ha lugn och ro. Det jag tänker alkoholen gör åt mig. Men ska gå hem och äta massa godis.

Grezzlon

@Orosmoln Jag håller ut men suget nu är enormt. Men som jag läste HALT! Jag är hungrig och trött. Jag behöver äta, bekräfta mig i att jag har gjort ett bra jobb idag på jobbet trots att en gammal röst i mig säger att jag är sämst. Ta hand om mig, tända lite ljus och bädda ner i soffan. Inga fler måsten idag.

Stressen och dessa sorgliga människoöden på jobbet som jag ska ta ansvar för, får mitt sug att öka. Det är dock alltid på eftermiddagen runt 14:00 som det oftast slår in. Funderar på om det faktiskt har att göra med att jag då börjar bli hungrig och trött? Jag har ju ofta inte ätit middag när jag kommit hem från jobbet utan ersatt det med alkohol istället och tänkt att "kalorier som kalorier".

Och helt plötsligt kände jag att jag ville börja gråta,vilket jag i stort sett aldrig gör. Denna nykterhet..

Nu blir det fokus på matlagning.

@Grezzlon så bra att du stannar upp och reflekterar över vad som väcker suget. HALT tror jag är jättebra att tänka på. Dom där inre rösterna som inte låter oss känna att vi duger- så dåligt dom kan få oss att må! Din plan för kvällen låter bra! Ta hand om dig- vi klarar dag två!!

@Grezzlon Bra jobbat av dig att hålla ut! Jag skrev i min tråd att det inte känns jobbigt för mig idag, men när jag läser i din tråd piminns jag om att även jag fick tankar om att strunta i allt det här när jag var på jobbet idag.. Att jag hade mått bra av att kunna muntra upp mig/ trösta mig från att jobbet tar såå mycket energi om jag bara visste att jag iaf fick dricka några glas på kvällen. Eller iaf om jag visste att det blev till helgen. Men nu ska jag banne mig klara av det jag satt mig för! Dessutom verkar det finnas ljus på andra sidan tunneln om man läser inläggen här i forumet.

Grezzlon

@Ja må jag leva och @Orosmoln Ja nu jävlar ska vi klara det här! När jag cyklade hem från jobbet tänkte jag på hur ont i magen jag fått senaste tiden då jag druckit. Påminde om mig om känslan av att vakna bakis respektive nykter. Har ni någon bra distraktion?

Min motivation hålls uppe av detta forumet! Även smått börjat kolla på lite Youtube och tänkte kika efter poddar. Allt för att bli fri.

Anonym26613

Bra jobbat 💪❤
Ljuset och lugnet kommer. Ge inte upp! Köp lite godis eller något gott att dricka som väntar på dig hemma. Eller lämna betalkort hemma.

💚🌸💚🌸💚

Grezzlon

Har också laddat ner en app som räknar dagar och där man ska skriva saker. Längtar till det blir lite lättare. Ett steg i taget.

Tror att jag mer och mer börjar inse att jag inte kommer kunna dricka alkohol igen. Haft en tanke om att om jag bara blir av med mitt "varje dag drickande" så kommer jag kunna dricka normalt igen. Men jag tror inte det kommer vara möjligt. Vet ni någon som har kunnat gå från beroende till "normal" konsumtion?

Anonym26613

Normal konsumtion? Visst! Alla, för en dag, många för en vecka, några för en månad, endast få över ett år... been there, done that! Och så återkommer vi första januari och svär att "aldrig mer!"
Nu lät jag tråkig. Frågan var visst en öm punkt 😅
Jag är säker på att vissa kan dricka "normalt". Men så fort jag drack ens sporadiskt så drabbades jag av:
Sömnproblem
Ångest
Slutade träna
Koncentrationssvårigheter
Sämre ekonomi
Mindre tid med barnen

Jag vet inte om jag lyckas denna gång att hålla mig nykter hela året (att börja med) men har inget att förlora om jag försöker. 😊❤

Grezzlon

@Miss Mary Poppins Jag tror inte jag erkänt helt för mig själv hur beroende jag faktiskt är. Och har fortfarande jättesvårt att se framför mig en sommarkväll på en uteservering med alkoholfritt i glaset. Nu är det väldigt sällan jag går ut och dricker. Men de där positiva tillfällena som jag faktiskt haft med alkohol, då det varit trevligt, gott och socialt. Å andra sidan vet jag med mig att jag vid flera av dessa tillfällena tänkt att jag vill dricka mer än de jag är i sällskap med. Ibland gått hem och druckit mer själv. Det räcker inte med ett par öl eller för den delen en flaska vin. Så jag kanske helt enkelt måste våga testa dessa "alkoholsociala" tillfällena nykter.

I helgen umgicks jag med mitt ex nykter vilket nog är hundra år sedan sist. Jag trodde det skulle vara fruktansvärt tråkigt och drygt men det var långt ifrån det utan bättre än att hickandes bråka om vilken låt som ska spelas 😄
Helt ärligt så tror jag att jag skulle falla dit ganska lätt om jag började ge efter en bit in i nykterheten. Finns ju alkoholfri öl 😁

@Grezzlon Det är en sorg i början. Det är helt normalt att sörja de där fina tillfällena, precis som man kan sakna och sörja de fina stunderna man hade med sitt ex. Men precis som med all sorg så lägger den sorgen sig efter ett tag - och det går snabbare om man fokuserar på fördelarna med nykterheten.

Alkoholen var den struliga tonårskompisen som alltid skapade kaos och dålig stämning. Nu är det dags att skaffa sig nya mer skötsamma vänner, lära sig umgås på ett annat sätt. Det behöver inte bli tråkigare, tvärtom - och att slippa kaos och dålig stämning är en befrielse.

Jag tror precis som MMP att ytterst få kan gå från ett problematiskt drickande till normalt drickande. Och med normalt drickande menar jag att man kan dricka, eller inte. Det kvittar. Om man hade tänkt dricka och det plötsligt blir ändrat, så rycker man bara på axlarna.

Jag tror dock att man kan få det att funka ett tag, men aldrig i längden. Någon som har rökt ett paket cigg per dag kan inte heller enbart feströka några gånger per år. Eller ytterst få åtminstone. Ingen trugar en ex-rökare att ”bara ta en cigg för sällskaps skull”. Vill man hänga med rökarna så funkar det fortfarande, om det ger en något. Och alkoholfri öl på uteservering funkar utmärkt!

Kram 🐘

Grezzlon

Skapar man nya positiva vanor utan alkohol så är det kanske inget större problem. Det är lättare att leva ett liv helt nykter än att vara beroende.

Grezzlon

Dag 3
Morgon och förmiddag känner jag mig stolt, glad, pigg och tillfreds. Klockan blir 13 och jag börjar bli trött. Klockan blir 14:00 och mitt sug kommer. Distrahera och jobba på. 15:00 och mitt sug slår i taket. Sitter på ett tråkigt möte och fantiserar om att dricka öl, om och hur jag ska skaffa det på vägen hem från jobbet. Tankarna slåss, vill inte ge upp men orkar inte stå emot. Tankar som "jag skiter i detta", "att dricka en dag till spelar ingen roll i långa loppet". Men jag vill verkligen inte hamna på dag 1 igen. Nu vill jag nå dag 4!! Bestämmer mig för att köpa hem chips och godis och stannar i den lilla livsmedelsbutiken på vägen hem. Kanske bara handla några 3,5: or? Nej, nej och nej! Plockar på mig chips, godis, massa olika små läsk och så avokado 🥑.

Nu hemma. Suget har lagt sig och dags för att laga mat. Hur länge ska det vara såhär kämpigt? Var nära att trilla dit idag igen.

Bra där! För mig har alltid dag tre varit den värsta dagen de otaliga gånger jag halvhjärtat försökt sluta tidigare. Det var det även sist för ca 15 månader sedan. Håll i och håll ut nu! Den första veckan ska bara härdas ut, sedan blir det bättre. 💪