Hej,
Imorgon ger jag nykterheten ett försök. Jag skriver "försök" för jag har inte mycket tilltro till att jag kommer klara det. Känner mig inte alls peppad heller..

Vinet har blivit min bästa vän och jag har inte så många idéer på vad jag kan ersätta det med.

Jag läste igenom programmet här för 1 år sedan och minns att det stod att 90 dagar är rekommendation för att förändra en vana. Så jag får väl försöka med det då. Hoppas jag under resans gång lär mig att njuta av det riktiga livet.

Söndag morgon och så skönt att vakna upp utan att det känns som man har päls på tungan. Helgen har gått bra i stort. Vi köpte pizza igår och till det ska det ju vara rödvin! Så då kom den hemska irritationen igen. Men såklart gick det att dricka vatten till pizza. Och varje gång jag gör något sånt tvättar jag bort lite av en dum föreställning / vana tänker jag.

Köpte ett stort fång tulpaner till mig som present för att jag är duktig. Ja må jag LEVA tänkte jag. Inte halvleva i en alkoholdimma.

Gjorde misstaget att prata lite med min man om detta. Han tror inte för 5 sekunder på att jag ska vara nykter i påsk. Och varför blommor, det är väl inget duktigt att vara nykter en helg? Jag blir så ledsen (ja ni kan gissa vad jag blir sugen på när jag känner mig ledsen) för han kan i ena stunden kalla mig alkoholist och sen vara helt ostöttande när jag försöker hålla upp. Jag sa detta till honom. Sen frågade han mig om jag inte också skulle ha en kaffedrink då? Jag tackade nä. 💪
Så nu är det dag 7! 🏆

Vilopulsen har sjunkit 10 bpm sedan förra söndagen. Säger en del om hur alkoholen sliter på hjärtat och kroppen. Hoppas också att viktnedgång blir en trevlig bieffekt, men inget ännu. Tänker att jag tar mer tag i kosten när jag kommer till månad 2 om jag känner mig starkare då.

Starkt jobbat! Din mans beteende är obegripligt tycker jag. Kritisera, undergräva ditt självförtroende och dessutom bjuda på kaffedrink. Vad har han för problem med att du slutar dricka. Jag tycker du gör helt rätt, du hittar andra saker än alkohol som sätter guldkant på tillvaron, t ex snittblommor på bordet. Själv upptäckte jag att det är mindre kalorier i ett glas Coca-Cola än i ett glas vin, så det dricker jag med nöje till pizzan. Alkoholfri öl eller påskmust blir det till påsken, funkar fint till sillen! Kämpa på och låt inte din makes taskiga attityd dra ned dig. Han däremot borde fundera över sitt beteende, i min bok spelar man i samma lag när man är i ett förhållande.... Han borde fråga sig varför han beter sig som om han spelar i motståndarlaget och försöker psyka det andra laget inför matchen..

Hej! Vad ledsen jag blir när jag läser om hur din man beter sig mot dig, men så otroligt starkt av dig att trots detta hålla emot och fortsätta ta rätt beslut för dig själv! Kan hans beteende på något sätt bottna i rädsla för att han har egna problem med alkohol och att dessa skall synas tydligare när du helt avstår? Eller att han helt enkelt inte förstår varför detta är viktigt för dig? Min man hade svårt att förstå och acceptera att jag ville sluta helt och tyckte att ”det är väl bara att dricka färre glas” ungefär. Krävdes att vi pratade ordentligt och att jag beskrev hur det blev en mental besatthet för att han skulle fatta. Han som aldrig haft problem förstod nog inte (och gör kanske fortfarande inte fullt ut men kan nu iaf stötta mig helhjärtat.) Bara några tankar, stämmer kanske inte alls för dig. Jag tror i alla fall fortsatt på dig, med eller utan din makes stöd, du fixar detta!

Hej! Jag håller med Kennie, mycket starkt jobbat! Och vad gäller din mans beteende så låter det helt fruktansvärt i mina öron.🤬 Om man försöker bli frisk från en sjukdom och någon försöker hindra en till det. Ja, helt otroligt elakt. Tyvärr har han nog inte insett hur dåligt du mår, och hur gärna du vill må bra.

Om han inte ändrar sig till att stötta dig i detta så är han inget att ha. Då får du lämna honom. Ta ett allvarligt snack med honom, så fattar han kanske.

Kram

Grezzlon

@Ja må jag leva Vatten till pizza är alltså inte så dumt det heller och som du skrev så slipper du halvleva i alkoholdimman. Jag tar också och unnar mig saker, tycker jag verkligen att vi ska göra också 😊

Trist att höra om din man. Känns lite egoistiskt av honom. Kan det vara så att han gärna vill att du ska dricka med honom som på helgen? Oavsett så behöver han förstå din problematik, respektera och stötta dig. Tror du han skulle kunna det om du pratar mer med honom? Finns ju också anhörigstöd.

Tycker du gör helt rätt i att vänta med kosten ett tag till. Själv tillåter jag mig både snus och massa onyttigheter nu. En sak i taget. Att få bort alkoholen är prio ett 😊

Jag har varit tillsammans med min man i många år och han har förvirrat mig och gjort mig ledsen otaliga gånger. Det är något galet med hans empati.
Detta alkoholuppehåll kommer kanske hjälpa mig att se klarare på förhållandet. Jag vet hur han är men blir ändå ledsen för som du skriver @Kennie, borde han vara min medspelare. Han ska föreställa min livskamrat...
Kanske det kan vara så som du skriver @Gullranka att han på något sätt tjänar på att jag fortsätter med mitt drickande. Att hans eget drickande ser bättre ut i jämförelse. Eller att det sätter mig i underläge på något sätt.

@Torn Jag har till och från funderat på att lämna honom i flera år. Men det är ingen lätt sak. Många år ihop, hus och barn. Dessutom vore det svårt för mig att hitta annat boende, men jag var smart nog att ställa mig i kö för hyreslägenheter för ett par år sedan iaf. Ligger dock fortfarande långt ner på kölistan.

Tror inte jag vill prata med min man om hur jobbigt det är med alkoholen än för om jag misslyckas kanske han använder det emot mig.

@Kennie @Gullranka @Torn Tack för ert stöd! 🙏

@Grezzlon Nu kom ditt inlägg fram efter att jag postat igen. Tack för ditt stöd också! 😊
Ja, nu går det inte att låta bli godsaker också! Jag har dock precis gjort ett träningspass för första gången på länge och det var riktigt skönt!

Jag förstår att du inte vill prata med honom om du känner så och tror att du gör helt rätt i det. Du får se det som en extra bonus av nykterheten att den kommer att underlätta för dig att ta ett bra beslut om er framtid när allt känns lite klarare och stabilare. Kanske kan det också sporra dig att vara nykter om det retar honom 🤷🏻‍♀️

@Gullranka Faktiskt sporrar det inte mig alls utan får mig till att vilja kasta in handduken. Vet inte varför. Men jag försöker se det som intressant att få se om hans attityd ändras när tiden går utan att jag dricker. För kasta in handduken finns inte på kartan. Jag gillar inte alls känslan av att ge upp och jag ser så fram emot att få se var den 90-dagars resa ska ta mig.

Förstår känslan av att vilja kasta in handduken när den som ska vara ens största supporter motarbetar faktiskt, det är ju väldigt ledsamt. Men jag tycker du är så himla grym som kämpar på och fokuserar på din egen uppgift oavsett! ❤️

Heja dig @Ja må jag leva och här kommer ett gäng tulpaner till som du är så värd 🌷🌷🌷!! Att leva i en relation med någon som gör sitt bästa för att förminska en och som gärna fäller krokben för en när man försöker göra något bra, är oerhört tufft. Så stark du är som ändå bara vägrar kasta in handduken 💪🏼!! ⭐️

@Kennie tack som frågar! Jag är på dag 14 och har klarat mig undan att dricka. Det går okej, jag är ju sugen och rastlös, men har tackat nej flera gånger så den biten verkar jag klara av.
Så med det är det bra! Men jag är väldigt trött. Funderar mycket på mitt äktenskap och kanske är det, det som tar så mkt energi. Eller så har jag varit så här trött länge men piggat till mig med vinet.

Tack @Annabell och @Gullranka för tulpaner och ert senaste pepp! Det betyder så mycket

Fint att höra att du kämpar på trots sug. Inte konstigt att du är trött med mycket att tänka på. Oavsett vad det landar i tror jag du kommer ta ett mer genomtänkt beslut nu när du inte dricker. Ge dig tid att landa i nykterheten. Många behöver vila ikapp i början, man har liksom en stor energiskuld till sig själv, där man har kört över sin naturliga trötthet med kemisk energi/bensin. Tillåt dig att vila och låt lite tid gå är mitt råd. Ta hand om dig!

@Kennie Ja, även om tankarna är ett virrvarr så är de iaf klarare utan alkoholen. Och jag vet att det inte funkar i längden att fly undan, även om det hade varit skönt för stunden. Tack för att du orkar skriva till mig och ge mig stöd! 🙏 Jag ska ge det tid, försöka vila och hoppas att jag känner mig pigg som en nykterist snart. 😁

Grezzlon

@Ja må jag leva Skönt att höra att nykterheten håller i sig. Måste vara extra tufft att stå emot när andra saker i livet gungar. Låt dig ta tid att tänka och känna. Jag är också galet trött 😴 trodde jag skulle bli piggare när jag valde bort alkoholen. Men det kommer nog med tiden. Går ju åt en del energi till att stå emot sug och processa allt.

Jag vet att det inte ens gått 3 veckor, men jag är ändå lite besviken över att det inte blivit mer positiva effekter av uppehållet. Jag tänkte jag skulle bli piggare och gladare. Men jag är lika trött och passiv som vanligt. Saknar vinet för att pigga upp mig och sätta lite ljusglimt på tillvaron. Det var ändå något att se fram emot. Nu äter jag mängder med godis istället så inte har jag gått ner ett gram heller. Jag har börjat glömma varför jag gav mig på det här, men håller i för vill inte ge upp och är nyfiken på eventuella förändringar längre fram. Hade några dagar i början där jag kände mig peppad, kanske går det i cykler så den känslan kommer tillbaka. Funderar på att börja äta lite mer hälsosamt på måndag, kanske allt socker gör mig trött och nedstämd och kanske lite viktnedgång kan peppa. Jag har nog bara dåligt tålamod och behöver ge det hela lite tid.

Kaffetanten88

@Ja må jag leva Jag ville bara hoppa in och säga att jag kände/känner likadant den där förändringen av pigghet som alla andra pratar om den kom ett tag för mig efter någon månad nykter. Så håll ut. Det kommer. För vissa tar det längre tid. ❤️ Fortsätt kämpa. Sen kan det visa sig att alkoholen har gömt undan andra saker som depression osv. Så ge det lite tid. Kan också vara vitaminbrister. ❤️❤️