Hej på er i solen!

Dag 95 av 100 utan alkohol efter många år av missbruk, stolt! Nu en mer närvarande pappa, ångest borta, 20 kg lättare, blodtryck toppen, sover fantastiskt osv osv. Listan av fördelar är fantastisk och jag mår toppen:-) Har använt mitt "beroende" beteende och använt det i träning etc istället och det har fungerat fantastiskt bra. Mitt mål var som sagt 100 dagar för att senare försöka hitta ett normalt förhållande till alkohol. Jag är naturligtvis fullt medveten om att det är svårt och jag utesluter inte att sluta dricka för alltid men jag skulle verkligen vilja höra ifrån er som har lyckats förändra era vanor. Vad har hjälpt er att lyckas och vilka fallgropar har ni sett? Mycket tacksam för alla råd om hur ni lyckats?

Ta hand om varandra där ute!

Grattis till nyktra månader! Och vad härligt att du mår så bra.
Att noga tänka igenom vad man tycker är rimligt bruk och att direkt ta ett steg tillbaks med ny nykter period om man bryter mot det man bestämt sig för eller känner att man börjar längta efter alkohol igen tror jag på.
Och ha bestämt vad man gör om det blir svårt att bryta.

Martinn

Jag är helt ny här och har kommit hit för att bryta en lång trend av ökad alkoholkonsumtion och alkoholistbeteenden.

Har läst på en hel del sista veckan och uppfattningen att en alkoholist aldrig kan dricka alkohol igen verkar stämma dåligt med verkligheten. Faktum är att behandlingsmodeller som skall leda till livslång nykterhet verkar ha skrämmande låg effektivitet. De fåtal som lyckas är bara att gratulera, övriga verkar hamna mer i ett ”on-off” läge?

Min plan är att i första läget vara helt nykter i en månad. Dels för att ”starta om” hjärnan och mina vanor och för att sänka min tolerans mot alkohol.

Sen sätta upp gränser hur många dagar per vecka jag får dricka alkohol och bara köpa hem exakt så mycket jag skall dricka. Bara öl och vin, och inga starkare sorter. Som tur är bor jag ensam och långt från pubar, så övriga frestelser är långt borta. Skulle jag känna att det glider mej ur händerna så blir det ny omstart (vilket säkert kommer ske)

Det kan tyckas naivt, men det verkar som den typen av kontrollerat drickande ger bättre överlevnad i alkoholism än att lova gud och hans änglar evig nykterhet..

@Martinn hej på dig! Jag siktar också på att lära min hjärna vad begränsat alkoholintag innebär. Först en vit period som ska vara 12 veckor (inte helt 100 att jag kommer hålla just 12 veckor) och sen försöka mig på nån sorts kontrollerat drickande, jag påbörjade en kur med Naltrexon igår.

@Happy2020 grattis till det du åstadkommit så långt! Jag kan inte annat än bli motiverad av dina framgångar. Men än är jag inte där. 6e vita dagen här, vilket i mitt fall inte är så ovanligt. Just ikväll hade jag nog druckit, "som alla andra", förutom att "alla andra" inte blir som jag när jag är full, tappar kontrollen, vill ha mer, blir personlighetsförändrad och riskerar att skada mig.

Martinn

Hej!

Jag är osäker på vilken nivå man skall sikta på när man väl börjar? Antagligen är det dumt att sätta alltför snäva gränser. Jag har druckit vin mer eller mindre varje dag i minst 5 år, och senaste månaderna c:a två flaskor vin per kväll.

Det var 14 flaskor vin i veckan.. Kanske sikta på 2 flaskor i veckan som start? Men först 30 dagars total nykterhet.

@Martinn jag vet inte. Ska man tänka totalmängder i veckan eller ska man tänka glas per tillfällen och sen bestämma antalet tillfällen? Börja med 1 tillfälle och sen ta det därifrån?
Mitt drickande har huvudsakligen varit helger, så en kväll som denna är en riktig utmaning.

@Martinn Hej och välkommen hit! Jag har varit helt nykter i 15 månader nu och mår hur bra som helst. Jag vill inte dricka och är enbart glad för att slippa dricka. Jag tänkte bara förvarna dig om att jag har inte sett en enda person på det här forumet som har klarat av det du har i åtanke.😅 Om du vill ha en rimlig chans att kunna dricka ” kontrollerat” i framtiden så råder jag dig att vara helt nykter i minst 3 månader, helst längre och ta ett nytt beslut då. Men testa gärna med en månad, du kan bli den första som jag sett här som klarar det.

Lycka till!

@Martinn och @Fröken H välkomna hit! Jag vill bara göra ett försök att nyansera Torns inlägg något. Vi är många här som har försökt dricka kontrollerat under många år men inte lyckats. Sedan finns det andra som har försökt bli 100 % nyktra, men det har inte fungerat, utan en kontrollerad konsumtion har fungerat bättre för dem. Tomen, Mrx, Vinäger och ett gäng till arbetar på ett kontrollerat drickande och de tycker att det fungerar bäst för dem som livet är just nu.

Jag tycker att det är bra som ni tänker, att ni inleder med en helt vit period om en till tre månader. Därefter kan man ta ett nytt beslut. Om det beslutet är att dricka kontrollerat då är det ert val och det finns inget som säger att det inte fungerar för er. Testa! Backa om det inte funkar, då får ni finna en annan strategi.

Glad påsk!

Tack, Charlie!

Gick in och läste en snabbis bland alla nya och blev genast påmind om varför jag inte trivs här lika mycket längre. Alltså, min erfarenhet är att pepp och ödmjukhet inför allas resor och då främst ansträngningar till det bättre ger bäst resultat. Definitivt inte hånande lögner om att ingen lyckats förändra sitt drickande. Vi är många, bara så ni vet, Happy2020, Fröken H och Martinn. Därmed inte sagt att det är lätt, men rätt ska vara rätt...

Fortsätt att skriva, lova det. De som misslyckas försvinner alltför ofta, inte minst på grund av ovan beskrivna inlägg. Kvar blir de som lyckas, speciellt om de inte tar (så många) återfall. Men, som sagt, vi är några som envist hänger kvar, trots att vi inte lyckats fullt ut.

Kan vi inte uppnå det bästa, kan vi vara riktigt nöjda med det näst bästa. Sådetså.

Kram på er och välkomna hit. 💗

Sorry om jag tog i. Är egentligen en ganska snäll och empatisk person. Dessutom konfliktundvikande. Men i det närmaste hånfulla inlägg gör mig galen. Oavsett vad de handlar om.

Kram på er

@Vinäger tack! Jag vet inte var jag står i frågan just nu. 9 dagar vit. Jag mår så bra! Tror medicinen hjälper mot suget. Just nu inga tankar på kontrollerat drickande. Vi får se vad framtiden kommer med.

Fröken H!

Alltså, är helt övertygad om att helvitt är det bästa. Det vittnar så många om. Jag också, som varit nykter långa perioder. Underbar känsla. Det nästa bästa alternativet träder nog bara in när helnyktert inte funkar, trots massor av försök.

Det känns viktigt att förtydliga detta.

Lycka till! 💗

@ Vinäger Jag håller med dig Vinäger, att skriva att ”lova gud och hans änglar evig nykterhet” eller ” on- off” läge ” är det som gäller för dem som inte dricker alls är verkligen inte ok. Då kan man behöva få sig en tankeställare om hur svårt/ lätt det är att förändra sitt drickande. Härligt att det går så bra för dig nu förresten! 🤗 Du har verkligen fått kämpa länge för detta.

Kram

Hej igen,

Hoppas ni har haft en härlig påsk!

En liten uppdatering här... 100 dagar nykter och i påsk har jag druckit måttligt ett par dagar. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva känslan då allt gått "för" bra. Mitt gamla sug är helt borta och jag har inga problem med att dricka måttligt eller inte alls. Sömnen etc blev genast sämre av alkoholen och istället för ett sug efter alkohol fick jag ett sug efter att inte dricka:-) Jag kan varmt rekommendera att hålla sig vit minst 3 månader, jag har tidigare haft vita månader men det gav inte alls den här effekten på mig. Så kämpa på där ute, det finns hopp:-) Tror faktiskt att jag kör 100 dagar till istället för att dricka måttligt.

Martinn

Jag vill be om ursäkt för att mitt inlägg tidigare var både okunnigt och raljerande.

Bevisföringen är svag, jag hittar inga siffror på hur stor % som genomgår t.ex Minnesotamodellen som håller sej nyktra efteråt.
Säkert är det bättre att genomgå den behandlingen än att inte göra något.

Rent anekdotisk bevisföring är de personer som jag känner som genomgått den typen av behandling. Av dem är det en av tre som numera är helt nykter. En av dem är död.

Det är möjligt att han hade varit vid liv om det fanns en annan approach till behandling. Men jag får erkänna att jag är ute i ett område jag kan för lite om.

God middag,
Jag är inte mer långvarig besökare här än sedan förra januari. Så jag har inget att tillägga kring forumet förr i tiden.
Jag har verkligen insett att vägen till kontrollerat drickande ELLER att inte dricka alls, är högst individuell.
Det jag personligen erfarit är att ödmjukheten är stor här - men att vi är olika och uttrycker oss olika. Min erfarenhet är också att människor vill andra forummedlemmar väl- undantagslöst.
Men att som i exakt all kommunikation mellan människor så uttrycker vi oss utifrån vår egen kontext, det är inget konstigt utan vi fungerar så. Våra erfarenheter blir våra råd, kommentarer. Även om jag nästan ingenstans stött på så många människor som ständigt omvärderar sina tankar, åsikter.
Och eftersom vi är vuxna så uppfattar jag också att det bör finnas- och finns- utrymme för både tvärsäkerhet och tvekan.
Jag ryggar väldigt starkt för orden ”hånande lögner” som du skrev @vinäger. Jag kände att det mer än något annat jag läst sticker iväg som ett väldigt hårt omdöme.
Jag är ledsen att jag kapar denna tråd i en fråga som uppenbarligen är känslig för mig. Men det är hårda ord på en plats som jag till nu uppfattat som vänlig.
Jag har inte koll på forskning av varken det ena eller andra. Forumet- och jag själv- är min forskning.
Nu forskar jag vidare i min egen tråd och hoppas på fortsatt högt i tak och att hellre våga tycka, tänka och känna högt, snarare än att vara rädd för att skriva. Vänligen/Se klart.

@Martinn Jag har heller inga siffror, men uppklarningsprocenten är tyvärr inget vidare. Det är ett väldigt starkt beroende. De siffror jag har läst är att 5-7 procent inom AA förblir nyktra över tid. Så kallat ”spontant alkoholstopp” har lite högre uppklarningsprocent (25-30 procent). Då bestämmer man sig själv för att nu får det vara nog, utan att genomgå någon direkt behandling. Att ta hjälp av detta forumet är då ett bra sätt. Att det går bättre då kan förstås bero på att missbruket inte har fortskridit så långt. Alkoholism är ju en progressiv sjukdom.

Framgångsreceptet är oerhört individuellt. Det sättet att sluta dricka som funkar för mig, kanske inte funkar för dig. Det här forumet är ett sätt att låta sig inspireras att hitta sin egen väg.

För egen del kan jag dock säga att det är tusen gånger lättare att avstå helt än att dricka ”lite”. Jag har försökt att dricka kontrollerat också. Orsaken är sannolikt att lite alkohol väcker mersug i mitt fall, precis som socker gör hos mig. Det är lättare att avstå helt från godis än att bara ta några bitar ur en skål. Och efter en tid är det ingen inre kamp längre för mig.

Kram 🐘

@Martinn Det är lugnt, jag uppfattade det som om att du menade att all form av helnykterhet är i princip hopplös. Sedan tror jag att det krävs minst 3 månaders avhållsamhet från alkohol för att få uppleva tillräckligt med positiva saker för att kunna avgöra om man vill dricka ” normalt”. Det är vad jag har sett under min relativt korta tid här på forumet.(1,5 år) Uppehåll på 1-2 månader verkar inte räcka till, utan många faller snabbt tillbaka till hur det var innan tyvärr. Så det var ett tips i all välmening. 🤗

Ha det bra, och härligt att du har tagit tag i ditt drickande!

Vi behöver verkligen alla här ta på ALLVAR att det finns OLIKA sätt att komma till rätta med sitt beroende. Jag kan faktiskt förstå Vinägers reaktion (om hånfull) när man som hon harvat med ett alkoholproblem år ut och år in och till sist inser att ett absolut alkoholförbud kommer att leda till att man kanske tar sig en riktigt DUNDERfylla som man sent kommer att glömma. I stället för att sjunka så lågt har Vinäger då funnit ett koncept som funkar för henne med kontrollerat drickande. Som gör att dunderfyllan håller sig borta. Det är flera med Vinäger som tillämpar detta och som det funkar för! Visst, de får anstränga sig för att kontrollera intaget men att ställa det mot att vara helnykter med risk för att hamna i flaskan med handsprit igen, då hade jag solkart valt Vinägers modell. Jag går inte heller fri utan kommer också att få anstränga mig i resten av mitt liv också som helnykter. Aldrig glömma.

När Torn då skriver att han minsann inte sett ett enda fall som lyckats kontrollera sitt drickande här på forumet kan provocera till och med mig - som är ljusår (känns det som) ifrån både det ena och det andra. Bara för att inlägget kan uppfattas så oinkännande och omedmänskligt.

@Charlie70 Oj, vi skrev visst samtidigt. Jag menade såklart att under under min tid här har jag inte sett någon. Att det går att dricka kontrollerat vet jag ju mycket väl, och Vinäger, mrx och Tomen tex har ju provat långa helnyktra perioder och kämpat på länge och väl tills de till slut hittat ett sätt som fungerar bra. Alla är olika. Det jag tycker är tråkigt är att man aldrig får möjligheten att känna hur det känns ( minst tre månader, helst 6 månader) om man bara kör 1 månad. Men som sagt, alla är olika och gör som man vill, jag kan bara komma med tips som jag tror på. Om det uppfattas som ett hån, ja då ber jag om ursäkt för det.