Så är jag här igen. Denna "fullt fungerande personen" som precis blivit befordrad på jobbet. Men inte kan jag vara nykter. Senaste två månaderna har jag max klarat två dagar. Kan inte söka hjälp då jag själv arbetar inom det sociala systemet.

Jag känner mig ensam. Familj långt borta och fåtal vänner. Med pandemin kom hemmaarbete och ännu mer av det sociala försvann. Nu är alkoholen mitt sällskap. Försöker och försöker men kommer ständigt på nya undanflykter för att få ruset. År ut och år in.

Har haft nyktra perioder eller rättare sagt kontrollerade perioder. Förstår själv att jag behöver bli helt nykter.

Samma gamla vanliga "imorgon slutar jag" "efter helgen slutar jag". Det kommer aldrig. Tips på hur man hanterar suget? Kan också säga att jag tidigare i livet gått åtskilliga timmar i terapi och är utbildad inom området.

Jag vill bli nykter.

Ja, godis och god mat kan man med gott samvete njuta av under påsken. En sak som jag tänker på när jag läser om att du är rädd att familjen ska se dig som svag- jag tycker det verkar tvärtom, du är stark som tar tag i dina problem nu! Och du har klarat dig igenom tuffa saker förut. Ta hand om dig!

Grezzlon

Tack @Kennie! Jag skrev till familjen i veckan att jag och en kompis kör 90 dagar utan alkohol för att se om vi skulle känna skillnad i vår hälsa och bli piggare. Fick som svar om jag ville ha både alkoholfritt vin och öl 😄 kändes bra. Idag när vi skulle äta frågade de hur länge jag hållt uppe och att de tyckte det lät klokt. De drack vin till maten och jag alkoholfri öl. Kändes inte jobbigt eller konstigt utan skönt att vara nykter. Speciellt då mina syskonbarn sedan anlände.

Mitt sug är mer att dricka i ensamhet och att döva känslor. Inte i trevliga situationer, kan jag lika gärna vara utan.

Tidigare idag kände jag ett sug. Berodde på att jag var trött och lite småirriterad då jag hade tre barn klängandes på mig i flera timmar. Gick och la mig och sov ett par timmar och suget var som bortblåst då jag vaknade.

Mycket analyserande, hitta strategier, ta hand om sig, skapa nya vanor och situationer utan alkohol. Den här resan är inte alls som jag tänkte mig när jag började skriva. Tänkte att jag skulle hålla uppe 1-2 veckor för att sedan kunna börja dricka lagom. Inte att det skulle bli denna ögonöppnaren och processen som det blivit. Det här är så mycket bättre.

Glad påsk till er alla 🧙🐇🐣🥚

@Grezzlon skrev:" Tänkte att jag skulle hålla uppe 1-2 veckor för att sedan kunna börja dricka lagom. Inte att det skulle bli denna ögonöppnaren och processen som det blivit. Det här är så mycket bättre."

Wow, här kommer insikterna på löpande band ser jag. Heja dig! Bra att du förberedde din familj på ditt alkoholuppehåll - och du fick bara omtanke tillbaka ❤️ Ja, den nyktra resan är verkligen en ögonöppnare. Snart kommer de starka känslorna också och då blir det ännu mer spännande. Alla känslor är inte så roliga, men jag har aldrig skrattat så gott och hjärtligt som jag gör som nykter. Jag njuter verkligen av andras sällskap mycket mer, är mer genuint intresserad av samtalet. När jag drack tänkte jag mest på ”nästa glas”.

Glad påskkram 🐘

Grezzlon

Idag är en jobbig dag och jag vill ge upp. Påsken hos familj gick långt över förväntan och jag kände inget större sug när de andra drack alkohol. Åter hemma sedan igår och idag är en "städa och ordna" dag. När jag städar och fixar så har alkoholen varit min städpolare och vi har haft städpartyn.

Idag saknar jag verkligen alkoholen som "vän". Jag vill ha en stund där jag bara kan koppla bort mig själv, tankar, känslor, kropp. Lyssna på hög musik och sjunga.

Söndagar har varit en av de dagar som jag mest tyckt om att dricka på och idag känns som söndag.

Idag vill jag ge upp.

@Grezzlon Varje situation som tidigare varit förknippad med alkohol måste återerövras och omprogrammeras på ett nyktert sätt. Varje situation. Det finns inga genvägar, man måste igenom det. Håll i, håll ut.

Kram 🐘

Anonym26613

@Grezzlon Igenkänning 😅🙏💚

Låter konstigt men det svåraste för mig att städa/tvätta/laga mat nykter. Stryka en skjorta, ta en klunk vin. Så trevligt tyckte jag. Och det är faktiskt mindre rent hemma nu när jag är nykter. Inte kaos men inte kliniskt rent heller. Jag tror att det berodde på att A gjorde mig sjukt rastlös och nu kan jag med lätthet sjunka ner i soffan och chatta med er istället.

Det går över. Nya vanor skapas. Ge inte upp 💚🙏💚🙏💚

Grezzlon

Så nära att falla. Gick och köpte ett 6-pack 3,5: or. La dem i frysen och det kändes inte bra. Hällde ut dem. Känns misslyckande att jag gav upp och köpte dem men ändå skönt att jag valde att hälla ut dem.

Dessa två alkohfria veckor har ju varit lite som en smekmånad på ett sätt. Jag har tvättat och städat nykter och tyckte det kändes okej. Idag ville jag bara slippa vara jag och tror att det är där mitt beroende grundas. Har på ett sätt sedan jag var 13 år varit destruktiv på ena eller andra sättet. Blev fri från självskador och ätstörningar för 10 år sedan. Alkoholen ersatte det sakta.

Så många år av terapi men aldrig kommit till kärnan av problemet. Så gav upp det för flera år sedan då jag ändå var fungerade.

Idag kände jag samma tristess, ensamhet och tomhet som jag gjorde för alla dessa år sedan. Detta destruktiva mönster.

Anonym26613

Bra beslut att vaska ölen 💪💚🙏
Det blir bättre snart ska du se. Inget varar för alltid ❤
Vilka fördelar har du fått hittills?

Otroligt starkt av dig att hälla ut ölen! Som du är inne på verkar alkoholen ha varit din flykt från något du inte riktigt gått till botten med. Kanske går allt inte att lösa och man får nöja sig med fungerande, som du skriver. Men det destruktiva, vare sig det är alkohol eller något annat, ska du inte behöva stå ut med, så måste det inte vara. Känner du att det skulle vara värt det stt söka något samtalsstöd eller så? Sen tror jag att alkoholberoendet försöker hala tillbaks dig genom att få dig att tro att du kommer känna dig eländig utan den. Så är det inte. Kan du tolerera känslan av tomhet och tristess ett tag, så att du vänjer dig av med att dricka när du känner så, så tror jag det kommer bli lättare vartefter. Känner igen det du beskriver från när jag slutade snusa. Tomhet och meningslöshet. Men det släppte. Styrka och tålamod till dig!

@Gresslon, det låter som en dag då du skulle behövt någon som kramade dig och kanske gav dig en kärleksfull klapp på kinden. Du får försöka vara kärleksfull mot dig själv genom att lyssna på hur du mår och inte döva det med alkohol!💚💛💚

Grezzlon

@Miss Mary Poppins Jag har fått massa fördelar! Slipper vakna med bakfylla och ångest, slipper skammen, är gladare, har inte ont i magen längre, sparar pengar osv osv. Listan kan göras lång! Den långa listan gjorde att jag hällde ut alkoholen igår.

@Kennie Alkohol har absolut varit min flykt. Innan flydde jag rent geografiskt, åkte på jorden runt resor och en massa äventyr. Jag hade kunnat tänka mig samtalsstöd om det ger mig något. Har som sagt många års terapi i bagaget. Provade att gå till en psykolog för två år sedan och det var endast spill av tid tyvärr. Så jag vet inte om jag åter känner för att investera den tiden och energin om det ändå inte ska ge mig något.

Som du säger så kan det nog vara så att alkoholberoendet försöker få mig att tro att jag inte klarar mig utan det. Skönt att få er input på det hela.

@Majaela Det hade jag behövt, tog och kramade mina stora och lurviga hundar 😊

Idag känns det bättre och jag är glad att jag inte är bakfull.

@Grezzlon Svackorna kommer tätt i början men glesare efterhand, för att till slut nästan upphöra. Försök att inte gå igång på det. Tänk hellre ”jaha här kommer suget stormande, hej på dig du”. Tänk också på HALT, som står för hungrig, arg, ledsen/lonely, trött. Ibland kan suget lätta när man äter, dricker vatten eller vilar.

Kram 🐘

Grezzlon

@Andrahalvlek Jag har verkligen haft hjälp av att använda HALT sedan jag började läsa här och slutade med alkoholen. Ofta handlar det om hunger eller trötthet. Igår var jag sårbar och då hjälpte det inte. Skulle absolut ha kunnat försöka ännu mer innan jag drog till affären igår.

Jag har länge arbetat med acceptans och det har hjälpt mig mycket i mina andra destruktiva beteenden. Behöver öva på att bli bättre på att applicera det även på alkoholen.

Men så skönt det är att vara nykter och närvarande, i alla fall 95% av tiden 😄 Märker hur mycket jag anpassat mig efter att ständigt vara påverkad. Att jag nu i nyktert tillstånd automatiskt emellanåt tänker att jag måste "skärpa mig" för att folk inte ska uppmärksamma att jag är onykter, eller hålla avstånd för att de inte ska känna lukt av alkohol (fungerat bra senaste året 😄), hur jag ska komma ihåg saker, när jag kan gå till återvinningen utan att möta någon etc. Hela tiden inställd på försvar.

@Grezzlon Med facit i hand tycker jag att mycket handlar om vanor. Vi är så vana i vissa situationer att dricka eller att vilja dricka. I början tänkte jag ofta ”åh, den här känslan brukar jag dricka vin på”. Men sen sansade jag mig och fortsatte tänka ”men nu dricker jag inte längre, så jag får göra något annat”.

Långt in i nykterheten kunde tankarna komma. Skulle hämta mat en fredagkväll och fick vänta en stund. På bardisken stod en öppnad vinflaska och tanken kom direkt ”det hade varit gott med ett glas väntvin”. Som en blixt kom tanken och jag började nästan skratta för mig själv, var kom den tanken plötsligt ifrån efter flera månader som nykter? Jo, just den situationen hade jag inte upplevt nykter tidigare - att fejsa en öppen flaska och i en miljö där ingen kände mig. Så lätt att bara beställa ett glas.

Men tankar är bara tankar och de går alltid över. Och de lyfter inte glaset till munnen.

Du jobbar på jättebra! 🥳🥳🥳 Att du hällde ut ölen var helt fantastiskt bra gjort!

Kram 🐘

Starkt att du hällde ut ölen! Det ger nog tydliga signaler till dig själv med.
Har en liten flaska bubbel i kylan som jag fick i en påskpresent. Blev förskräckt när jag fick den men gömde den bakom andra varor🙄. Ska också hålla ut för suget är stark när det kommer.

Dag 17 nu va? 🙌

Grezzlon

Era kommentarer värmer och peppar mig ❤️
Tycker att suget har börjat minska. Idag kom exempelvis inte "kl 14.00 suget". Det är dock en del jobbiga känslor vissa dagar som jag alltid tidigare dränkt. Har även mer tid att slå ihjäl samt att jag är så fruktansvärt trött 😴 😴

Det bästa med att vara nykter är att slippa skammen och ångesten. Allt planerande inför införskaffande och drickande. Alla små vita lögner för att dölja. Rädslan av att bli påkommen. Nu trycker jag istället i mig godis och chips, något jag annars enbart äter på helgen. Det får vara så ett tag nu tills jag är mer stabil och suget minskat ännu mer.

Jag är tacksam över att vara nykter och vill fortsätta att vara det. Jag som bara skulle ha en paus på 1-2 veckor 😂

Anonym26613

Jag MÅSTE bara skriva något för att jag vill vara din 100e kommentar på din tråd 🧚🌸💚🥳

Jag trycker det är coolt at du kör på @Grezzlon Grym du är!!