bleppe

Hej!
Jag hade 1,3 i b-pethvärde, jag drack 2 dagar innan provet och sen slutade jag dricka, det tog 3 veckor HELT utan alkohol för att komma ner till 0,19 för mig. Och då var det folköl jag söp på, inte sprit.

Alkoholmissbrukare

Hej, jag undrar om småkallad alkoholfri öl påverkar ett peth test? Väntar på svar och har druckit carlsbergs alkoholfria ganska regelbundet innan test och märkte först idag att det är 0,5% i den...
Känns inte bra! Trodde det var helt alkoholfritt när det står med en text på flaskan som är större än logotypen!

Ludde_H

Hej, Helt ny här. Sökte vård för buksmärtor och då togs en massa prover som påvisade dåliga levervärden bl.a.
Nu ska jag lämna kompletterande prover denna vecka bl.a. PEth men en nyfiken fråga, de som är oroliga och bekymrade att deras PEth ska vara för högt vid nästa provtagning; varför denna oro? Har det med jobb att göra? Om jag skulle ha för högt PEth, vilket jag troligtvis har då jag druckit varje dag sen mars, typ 1 öl+en whiskey samt 3-4 glas vin varje vardag sen lite mer på helger så känner jag ingen oro för att PEth måste ner till 0,05. Har inte tagit en droppe sen förra torsdagen förutom Alkoholfri öl till maten (0,5% i vissa fall) och det har fungerat bra, inga abstinenser över huvud taget vilket förvånar mig lite. Så summa summarum, är det jobbrelaterat eller för egen del?

För övrigt är detta ett fantastiskt forum, kämpa på

Jag skulle gissa att de som är oroliga för att PEth ska vara för högt är de som tar provet för att bevisa sin nykterhet av olika anledningar. Ett högt värde skulle ju då visa att de inte varit nyktra. Dessa anledningar kan vara olika. Om jag förstår det rätt så gör man en utredning innan man får vissa mediciner. Man måste då visa på att man inte konsumerar alkohol. Sedan har jag också hört att man kan få det från transportstyrelsen. Jag misstänker att det handlar om ett krav för att få tillbaka körkort vid rattonykterhet. Vidare kan man också få det från arbetsgivaren, om man har druckit på jobbet. Utöver detta finns det nog fler andra anledningar som på oika sätt är kopplade till socialtjänsten.

Men nu blir jag nyfiken på dig. Om du har buksmärtor, varför behöver du då påvisa nykterhet? PEth ger ju bara en fingervisning om hur din alkoholkonsumtion sett ut de senaste 2-4 veckorna. Den säger ju ingenting om status på lever eller hälsa i stort.

Om jag får vara fortsatt nyfiken, vad visade levervärdena och vad misstänker du/de att buksmärtorna beror av?

Ludde_H

Hej TappadIgen,
Tack för svar, klarnade angående oron för PEth.
Vad gäller buksmärtor så har det troligtvis inget med Levervärdena att göra men då jag tog proverna så upptäcktes höjda värden, Alat 3,0 och GT 22,5, därav reaktionen från läkare . Såg i min journal att de ska ta PEth denna vecka så därför började jag läsa om detta ämne

Jag förstår. Problem med lever och gallblåsa kan ge förhöjda levervärden samt kan orsaka buksmärtor också.

Från vad jag förstår så är väl inte de värdena så ovanliga för någon med ett aktivt eller nyligen avslutat missbruk. Men jag blev lite förvånad att du skulle ta just PEth, om det endast är för att utreda smärtor. För det hade ju varit mycket enklare att fråga dig och sen när du berättat om hur mycket du dricker så blir PEth överflödigt, för det kommer ju bara visa att du, som du sa, har druckit alkohol. Det kommer ju inte ge någon ytterligare information, så att säga.

I de fallen jag tog upp där man är oroliga för PEth-prov så tas ju PEth-proven för att ens egen utsaga om alkoholkonsumtion inte är tillräckliga. Transportstyrelsen godtar inte att du lovar att du inte har druckit, utan de vill ha bevis på det.

Putteputte

Hej! Jag lämnar prover för körkort. Helt nykter exakt 42 dagar fick normala pethvärden. Sen drack jag i 16 dagar ca 1 liter vin varje kväll. sista drick dagden 14/10. Sen drack jag inget från den 31/10 en kväll och sen även den 7 /11. Är det någon som vet hur mina värden kommer ligga till om jag lämnar den 30/11 alltså om 23 dagar???

Hej alla som skriver och frågar om PEth-värden!

Det enda generella som vi kan säga vad det gäller PEth-värde och testning, är att värdet garanterat sjunker vid helnykterhet. Om det inte gör det är det något som blivit fel vid mätningen. Halveringstiden för värdet är fyra dygn (vilket helt enkelt betyder att värdet minskar med 50% var fjärde dygn), och ett PEth-test kan bara ge utslag upp till fyra veckor efter senaste alkoholkonsumtionen. Sedan är värdet 0,0, oavsett hur intensiv eller långvarig den tidigare alkoholkonsumtionen varit.

Det finns inga enkla svar att ge på hur PEthvärdet kommer att se ut vid fortsatt alkoholkonsumtion, eftersom det beror på hur mycket och hur ofta en dricker, och vilket utgångsvärde en hade från början. Dessa frågor bör tas upp med behandlande läkare.

Hoppas att detta kan bli hjälpsamt för någon!

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen och Anhörigstödet

Bra med svar, Kristoffer. Samtidigt bör det kanske ge en tankeställare angående hur ens alkoholvanor ser ut om det är så att man är orolig för att klara ett PEth-test. Jag menar inte på att vara dömande. Jag var själv alldeles för långsam med att reflektera över mina egna alkoholvanor.

Medan jag har dig på tråden. Vet du om ett sätt att ta ett PEth-test på frivilligbasis, till en kostnad såklart. Som inte innebär ett privat labb som Werlabs eller liknande.

Bosse85

Hej allihopa. Jag har alltid haft en förkärlek för alkohol i alla dess former. Jag har fått svar nu från min företagsläkare och peth 0,9. Bra tänkte jag, dåligt tyckte han. ? Till saken hör att jag redan dragit ner på alkoholen och hade 1,2 i peth innan jul. Och för 1 år sedan 8,2! Men får väl vara nykter nu ett tag för att göra läkaren nöjd och självklart för min egen del. Dricker alltid något fredag och lördag. Kan ju nämna att jag haft det kämpigt privat och det har ju gjort att man druckit mer. Flera missfall och sånt skit. Men tycker ni att 0,9 är högt om man tänker att jag dricker på fredagar och lördagar i sammanhanget?

Hej Hillary!

Tack för din kommentar! Det jag skrev tidigare om fyra dagars halveringstid är förenklat, precis som du påpekar. Enligt den senaste forskningen ligger halveringstiden för de flesta runt 4-6 dagar. En studie från 2019 fann att spannet låg mellan 2.3-10.4 dagar, men att det var ytterst få fall som låg så högt som 10 dagar. En länk till studien finns att hitta här om du vill läsa mer: https://academic.oup.com/alcalc/article/54/3/251/5436961.

Varma hälsningar,
Kristoffer
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

@Kristoffer "och ett PEth-test kan bara ge utslag upp till fyra veckor efter senaste alkoholkonsumtionen."

Det där stämmer helt enkelt inte och de läkare som påstår det har fel. Självklart går värdet ner, men kan fortfarande ge utslag när mer än 4 veckor har passerat. Det verkar råda en hel del oklarheter kring PEth värdet då meriterade psykiatriker, läkare och behandlare på beroendemottagningar alla ger olika svar. Slarvigt tycker jag då en fel uppfattning av PEth värdet kan ge folk rejält med problem, bli misstrodda av familj, vänner, arbetsgivare och myndigheter. Vore intressant med en korrekt redovisning kring hur PEth faktiskt fungerar då det verkar finnas stort behov av den informationen.

Foliehatten i mig säger mig att man vill hålla det lite luddigt så att det inte ska kunna missbrukas och kalkyleras :)

Lite mer tankar om PEth
@Dwight Schrute skrev:"Foliehatten i mig säger mig att man vill hålla det lite luddigt"
Hej Dwight! Som rådgivare på nätet har jag nog också lite foliehatt i mig (eller på mig). Vi tycker inte det ska vara luddigt och ska försöka bidra till att göra det tydligare. Det finns absolut fall där PEth fortfarande ger utslag efter flera veckor, men om personen har varit helt utan alkohol så innebär det att de hade ett ovanligt högt värde (ca 8,0) vid starten eller ovanligt lång halveringstid (upp mot 10 dagar).

Om du vill följa hur alkoholkonsumtionen förändras så är det bättre att ta regelbundna prover, än bara ett eller två. Om du har krav på dig att visa upp ett prov under ett visst värde så är det bra att ha viss marginal. Om du räknar på 8 och halvering var 10:e dag så skulle det t ex innebära 6 veckor för att komma ner till 0,25. Den expert jag har pratat med ska också läsa det som ni skrivit här och hjälpa oss med ännu tydligare svar.

@Magnus
Tack för ditt svar och först ett STORT tack för ditt jobb med att hjälpa oss alkisar, ni gör ett fantastiskt arbete som jag förstår måste vara otroligt frustrerande ibland ;)

Jag har inte koll på mitt PEth "high score", även om jag är nyfiken på vad det kan ha varit, men har ett antal värden jag har följt och där jag med säkerhet vet att jag inte druckit en droppe mellan provtagningarna. Ingen poäng med att ljuga på ett anonymt forum på nätet, något jag är/var väldigt bra på som aktiv.

Jag klockade in på förhöjt 0,482 PEth 15 dagar efter sista droppen och PEth 0,115 ytterliga 22 dagar senare. Alltså 37 dagar sedan sista droppen. Mitt PEth kan så klart varit skyhögt vid stopp av alkohol (kan någon som är bättre på matte och halveringstider räkna på vad jag hade vid alkoholstopp?).

Min poäng är inte att PEth är fel eller dåligt värde över tid givet rätt förväntningar. Jag tycker bara att det krävs tydligare förklaringar då det uppenbart inte är självklart att det endast handlar om 2-4 veckor, att halveringstiden inte är exakt (utifrån din och @Henriks information i tråden) då det verkar det finnas ett spann på 4-10 dagar. Dessa olika parametrar kan ge VÄLDIGT olika resultat utifrån förutsättningarna, vilket kan få stora konsekvenser för individen.

Det verkar dock vara ett väldigt bra verktyg för att påvisa om alkoholkonsumtion har skett 2-8(?) veckor sedan senast uppmätta värdet av PEth <0.05. Rätta mig gärna om mitt resonemang inte är korrekt!

Allt gott!

simone

Hej alla, är helt ny här och vilket bra forum!
Jag har själv haft/har problem med alkohol under många år till och från.

Det jag undrar över är om en del inte blandar ihop peth och cdt-värde?
Cdt-värdet vet jag börjar sjunka efter 2-4 veckor. Men peth kanske ingår i cdt-värdet? Är själv inte så insatt i peth, G? Och cdt men skulle vara jätteintressant om någon kunde förklara det lite bättre? 🙂

@simone
Hej Simone, jag kan ju inte svara för andra men tror inte att man blandar ihop PEth och cdt. De är ju två olika saker så PEth ingår inte i cdt. När du säger G så tänker du kanske på GT som man använde förr.

PEth är väl den som används allra mest nu och det är väl för att den har visat sig vara pålitligast. Jämför du med t.ex GT så kan GT vara förhöjt av alkoholkonsumtion, men även av en mängd andra orsaker, som leversjukdomar/skador som har uppkommit av andra orsaker än alkoholkonsumtion t.ex, medan PEth endast ger utslag på alkohol.

Jag har själv aldrig tagit varken PEth eller cdt-prov, även om jag har önskat det. Men GT har jag tagit några gånger. För mig låg det aldrig utanför gränsvärdena, men det var definitivt högre när jag precis slutat dricka mot hur det är nu när det har stabiliserat sig. Nu har jag ett värde som liknar det nykterister har, men jag tror ändå inte att det kan sägas bevisa att jag inte dricker.

Mange1

Peth 2.2

Hej

Jag sökte ett jobb för inte så länge sen. Det innebar jag behövde göra en läkarundersökning och ett Peth test. Då testresultatet kom så hade jag 2.2 i värde vilket är jättehögt. Jag har inte kunnat släppa det sedan dess. Var och lämnande provet på en Torsdag. Lördagen innan hade jag varit på besök hos bekanta. Då blev det kanske 7-8 starköl och nån whiskey. Sedan på Tisdagen tog jag 3 Starköl och 2 Rom cirka 8 cl. Så två dagar efter var jag till läkarundersökningen och fick ett resultat på 2.2 vilket är jättehögt. Dricker cirka en till två ggr i månaden. Är det värde rimligt? tack för svar.

En liten uppföljning: 59 dagar efter sista droppen visade PEth äntligen < 0.05. Provet som togs 2 veckor tidigare visade 0.08. 2-4 veckor stämmer alltså inte utan det har helt att göra med vilket ingångsvärde du har.