Ja men precis.
Det kan ju hända att han säger något- av skäl som vi kanske inte förstår- kan ju vara behov av ”bara så ni vet så har vi haft det jobbigt men nu är det bra”
Inte alltid lätt att veta vad barn i tonåren behöver. Men som du skriver; fundera på hur du skulle hantera en sådan situation. Låt sedan tankarna vila. Så viktigt är det inte sett till hur livet är här och nu.
Hoppas ni får en fin kväll ihop!

Jag håller med övriga. Och som Varafrisk skriver, det är historia nu. Din son är garanterat stolt och glad över att du inte dricker numera. Så han vill inte ”skada” dig genom att dra upp gammal skit. Dom är smartare än vad man tror.😅 Skulle det mot förmodan bli något prat om det så är det ju just så, det hände då pga alkoholen, nu dricker du inte, allt är frid och fröjd.

Jag minns i början att jag var väldigt nervös för att min son skulle säga ” dumma saker” till sina kompisars föräldrar, men det gjorde/gör han inte, för han är enbart glad för att jag inte dricker längre.
En gång frågade någon honom om jag gillade vin, whisky eller öl bäst, då de ville ge mig en present som tack för att jag ställde upp och tog ut grabbarna på fiske.

Då sade han tydligen att jag dricker inte alkohol längre, men att jag gillar lakrits, så då fick jag det!😍 Ingen stor grej alls. Och de föräldrarna är om möjligt ännu mer tacksamma nu.

Kram

Jag har ju två ”barn” - en 16-åring och en 18-åring. 16-åringen har missat när jag varit berusad vid fel tillfällen, men inte 18-åringen. Jag tänker att jag absolut inte får förbjuda dem att prata om det, hur pinsamt det än skulle vara. Sannolikheten att de säger nåt är minimal tror jag, för de vill troligtvis inte genera mig inför andra människor. Men nu ska ni också träffa personer som du tycker om. Lek med tanken på att det skulle komma upp. Vad vore det värsta som kan hända? Du har både slutat dricka OCH slutat snusa.
Jag var tvungen att ta ”samtalet” med ett par vänner jag har eftersom det blev uppenbart att jag var berusad vid fel tillfälle. Jobbigt samtal! men riktiga vänner låter inte det definiera dig heller, det är, trots att du tycker att det är en enormt stor och pinsam händelse ändå en liten parentes och en mycket liten del i det som är du. Troligtvis är det trevligare för er alla om ni fördjupar er i varandras framgångar istället. Bara dina tar nog rätt lång tid att prata om!
Jag har tänkt en del på det där med ”hemligheten” och jag tänker att det sämsta man kan göra för sina barn är att inte ge dem utrymme att prata. Minns när jag sa att jag berättat för min mamma och den lättnad min dotter visade upp när hon kunde prata med någon. Jag gav henne sen ”tillåtelse”att prata med andra (sa att hon inte behövde hålla saker hemligt och att hon fick prata om det kändes bra) vilket hon gjorde med en kurator och med kompisar. Inte så kul såklart, men det är inte deras börda att bära ensamma. Hehe flera av dotterns vänners föräldrar har förövrigt också problem med alkohol eller droger...
Man ska liksom inte tro att allt är så perfekt för andra. Och en av mina vänners make också för övrigt... det är sån information man får när man öppnar upp lite för att man inte är perfekt.
Hoppas ni får en fin kväll!

Tack snälla ni för inlägg! Middagen var så trevlig som den kunde bli. Jag var på Systembolaget på fm och handlade en flaska vin och alkoholfria bubblor. Reagerade när jag skulle betala. 260 kr - till vad? Inte var det livsnödvändigheter i alla fall. På den tiden jag själv drack hade prislappen förmodligen hamnat på det dubbla eller tredubbla och jag hade betalt utan att blinka. Inga frågor om mina vinvanor från gästerna. En av gästerna drack ett glas rött och jag och mannen drack a-fri öl (HAN blev jätteglad att den fanns).

Sonen då. Stort tack för era reflektioner, hjälpte mig mycket och tog ned ett större problem till ett nästan-inget problem. SJÄLVKLART (som det kändes efter mitt inlägg och era reflektioner) regisserade jag inte honom öht. Däremot kände jag ett behov av att berätta att nu har jag varit och handlat vin för E vill nog ha ett glas, jag tänker inte dricka. Han ryckte på axlarna. Det rör honom inte i ryggen, finns inga känsligheter kvar längre. Han är inte rädd att mamma dricker för mycket och blir konstig. Han litar helt och fullt på mig. Den känslan fick jag och så himla skönt! Det har snart gått ett och ett halvt år. Inte så lång tid i mitt liv men i hans unga liv är det det.

Så kommer vi till det jobbiga - mina egna hemliga tankar kring den här vinflaskan. Dessa tankar upptog mitt huvud under em innan gästerna anlände. "Gästerna kommer att gå ganska tidigt, det betyder att jag kommer ha en stund kvar av kvällen. Vin kommer det att finnas. E dricker sällan mer än två glas. Så mysigt det skulle vara att sätta sig i favoritfåtöljen med ett glas vin, lyssna lite på musik, slappna av. Som på den gamla goda tiden, eller? Jag kan ju hälla upp vinet i en tekopp så inte sonen märker något. Jag kan ju inte dricka upp resten av flaskan då blir jag nog märkbart berusad och DET får INTE hända. Skulle krossa vår tillit totalt. Men ett glas. Ett glas räcker. Bara för att testa. Det kanske inte ens är gott längre? Hoppas det, HOPPAS att det inte är gott längre. Jag VILL inte dricka vin jag vill bara testa. Vaf*n ska jag testa det för? Har jag inte testat den grejen tillräckligt i mitt liv nu? Tänk om jag tycker det är jättegott, vill ha mer och köper mer och så har jag förstört allt som jag arbetat med så fokuserat under så lång tid. Tänk om mina idiotiska beroende-hjärnceller vaknar till liv av lite vin och så ska det ta 6 månader igen och släcka ned dem. VADHÅLLERJAGPÅMEDEGENTLIGEN??"

När vi sagt hejdå till gästerna var klockan 21.30 och ingenting av eftermiddagens tjat i huvudet fanns kvar. Vinet rör mig inte ryggen. Gjorde snabbt fint i köket efter oss. Bubblade en flaska vatten, tittade lite på TV och sedan natti. Precis som vanligt.

Kram!

Det där med kostnader händer mig hela tiden. Jag kom på mig själv att tänka igår på middagen så tog min blivande fru någon slags glass-milkshake och när jag såg priset tänkte jag "Herregud, det är ju inte ens alkohol i den", vilket ju är en konstig tanke men jag hann med att tänka den. När det var alkohol i var liksom priset inga problem.

Härligt också hur det vände med dina tankar innan till hur det faktiskt blev. Jag tror att i princip alla här är bekanta med förhandlingen som sätter igång därinne i tankarna, men sen blev det till en ickefråga till slut. Nästa gång det händer kan du ju göra dig själv medveten om resultatet denna gång. När du börjar fundera kan du påminna dig själv "Jag ville ju inte ens ha något sist ändå".

@Charlie70 så skönt att tankarna vände ang vinflaskan 🙏🏻 När jag fick en sådan tanke för ett tag sedan blev jag livrädd, besviken på mig själv. Men med hjälp av bla Andra halvlek kunde jag tänka på ett annat sätt. Nu tänker jag: Det är inte mina
tankar, det är alkoholdjävulen som kommit på besök, och ska övertala mig att ta ett glas. Jag tänker nu ibland för att repetera om ” djävulen” skulle dyka upp.
Bara reflektera- Hej är du här igen, jag är inte intresserad så du kan sticka, byebye
Det hjälper faktiskt 🙏🏻💕

Vad skönt och även igenkänning att läsa om din kväll.
Igår kom som från ingenstans en tanke om att ”jag kanske bara kan testa att dricka någon gång”. På bordet stod min cola, makens glas vin. Till hälften drucket.
När han skulle ut och hämta ved sa jag; antingen får du dricka ur innan du går annars ställer jag det i kylen (??)
Kom från ingenstans. Men hade under tidiga kvällen ett stress-påslag oro i kroppen som jag sällan har.
Testade HALT men inget riktigt hjälpte.
När jag ätit ordentlig middag släppte allt. I morse som vanligt lycka-stund med mitt kaffe.
Det här är inte lätt, jag är väldigt glad att vi har forumen och varandra.
Förlåt nu skrev jag lite långt i din tråd. 😳

Så bra du fixade det💪🏻Tänkte att det skulle lösa sig på ett bra vis för att du har gjort resan så bra tillsammans med din son🙏🏻Du har verkligen tagit ansvar❤️

Och tack både @Charlie70 och @Se klart att ni berättar om era tankar kring att dricka vin. Jag tycker inte att det är ett dugg konstigt att de tankarna kommer tycker mer att det är konstigt när de inte kommer. För mig blir det mer mänskligt.
Nu tar jag ju antabus men jag skulle inte klara av om min man drack öl/vin eller om det fanns alkohol hemma. Min man säger att han får ingen lust att dricka alkohol när inte jag kan dricka men igår drack han två öl, en på 2,8% och en på 3,5%. Just nu känner jag mig tacksam för det🙏🏻

Ja...alkohol är en riktigt förrädisk drog😉

Men härligt att höra att middagen gick så bra❣️

Kram🦋

Tankarna kommer att fortsätta komma i situationer som tidigare har varit förknippade med alkohol. Allra helst om vi är lite sårbara pga stress, trötthet etc.

Det viktigaste är att inte bara mota bort dem - utan att istället titta på dem noga och sedan avfärda dem. ”Jaha, här kom du flygande från ingenstans, det var ju konstigt. Byebye.”

Känslor är bara känslor och tankar är bara tankar. De lyfter aldrig glaset till munnen. Aldrig glömma, aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

@Charlie70 Men ... vad nära det kan vara, och samtidigt. Bra du inte gjorde som tankarna började övertyga dig om! Och att du skrev här också!

Ditt nej kommer göra dig starkare1

Vad gött att det gick bra Charlie! Det är en klassiker att man oroar sig i onödan. Det har dock hänt något med mig, så ”oroa” tankar av det slaget slås bort så fort det dyker upp hos mig.

Men vad är det som händer @Charlie och @Se klart 🥰 Har ni blivit triggade av de ovanligt många ”dricka normalt” kämparna här på forumet? Jag har redan läst att det börjar tullas på löften såsom antal glas mm hos en del. Det är ju det som är ett av det absolut bästa med att inte dricka alls. Att slippa förhandlandet, planerandet och det ständiga suget såklart. Det kommer ju aldrig försvinna för dem som en gång blivit beroende. Det tror inte jag i alla fall. Tur att ni är så kloka och inte tar det första glaset. 😍 Att välja den enklaste vägen borde vara det självklara, men alla är olika.

Ha en bra dag, och se det positivt Charlie, det dammar inte så mycket om man sopar när det regnar. Sopbilar använder vatten av en anledning.😂. Kram

Charlie 💗
Igenkänning! Skulle precis börjat förhandla som du om jag hade vin hemma 🤔
Jag hade inte fixat det i nuläget. Därför skulle jag inte våga ha något hemma som frestar mig.
Hur gjorde du med resten frågar en nyfiken...😇
Och Tack för hälsningen i min tråd🤗

Kram 🌺🌿🌺

Jag vill dela mina "hemliga" tankar med er eftersom min övertygelse är att jag ALDRIG kommer att känna mig helt fri från alkoholen. Samma med snuset. Jag kommer i resten av mitt liv ha tankar kring både alkohol och snus. Tankarna betyder inte att jag kommer börja dricka och snusa. Inte heller att jag på något sätt har blivit inspirerad av normaldrickarna. Nej, jag har slutat dricka och snusa. Punkt. Jag vill dela med er eftersom jag inte vill framstå som mer präktig än jag är om ni förstår vad jag menar. Jag tror faktiskt ni fattar allihopa förresten.

Just nu har jag en oöppnad (present i går) och en öppnad rödvinsflaska undanstoppade i skafferiet, utom synhåll. För ett år sedan hade de varit brännheta och nödvändiga för mig att göra mig av med. Nu är det lugnt. Lovar! De kan ligga där. Eventuellt fryser jag in den öppnade under dagen. Om jag inte bestämmer mig för att göra köttgrytan (som jag ska använda vinet i) inom några dagar.

Vi får ALDRIG tappa fokus. Det är liksom inte över för att det är över på något vis. Det blir lugnare och tryggare med tiden.

Kram!

@Charlie70 Tycker det är toppen när du berättar om dina hemligheter💪🏻För mig blir det mänskligt och trovärdigt. Förstår vad du menar ang präktighet. Å jag tänker att inte en enda människa här inne på forumet är bättre än någon annan oavsett vilken väg man väljer eller hur krokig vägen är. Tycker det även känns gott att man vågar berätta om hemligheter i nuet för det kan vara mer hjälpsamt för andra än om man berättar det om ett halvår. För många gånger är det ju svårare att berätta om vad som hände igår än för ett år sedan.

❤️🦋❤️🦋❤️

@Tofu för mig ÄR det svårare att sluta snusa än sluta dricka. Konsekvenserna av alkoholen underlättar slutandet tror jag. Med snuset är det något annat liksom. men jag ger mig inte.
Och Varafrisk. JAG behöver dela mina tankar för att hela mig själv på min fortsatta väg i nykterheten. Så tacksam att jag kan göra det med er.

@Andrahalvlek skrev:"Det viktigaste är att inte bara mota bort dem - utan att istället titta på dem noga och sedan avfärda dem. ”Jaha, här kom du flygande från ingenstans, det var ju konstigt. Byebye.”"
Det är verkligen det bästa sättet för mig att tänka 👍🏻🙏🏻💕

@Charlie70 Tack för att du delar dina hemliga tankar - endast så kan vi arbeta med dem! Som Sländan skriver så kan vi titta på dem för att sedan avfärda dem. Jag tränar för fullt - långt ifrån självklarhet ännu men jag hoppas varje dag att det ska komma naturligt.
Träna, träna, träna ...

De hemliga tankarna levde kvar inför att jag skulle göra den där köttgrytan som jag skulle använda vinet i. "Kan ju ta en liten smutt när jag häller i grytan." "Bara för att smaka?". Kan berätta att när det var dags att göra gryta tyckte jag att vinet luktade något alldeles för hemskt starkt, surt och helt enkelt äckligt. Tror jag kände doften som ett barn skulle ha gjort. Pratade någon om lösningsmedel? Jo så doftade det. Lockade mig inte för fem öre att smaka. Jag kommer aldrig bli fri så är det. Denna erfarenhet är ändå ett viktigt steg på vägen för mig. Att ha vinet framför näsan och faktiskt känna avsmak. Det har tagit mig 1,5 år att komma hit. OBS att det är min erfarenhet och gäller kanske inte dig eller någon annan. Så testa inte bara för att.

Har varit på en fin liten semester med båda barnen över helgen. Noga förberett på olika vis. Mycket utevistelse, vackra vyer och god mat. Flickan stortrivdes. Hon kände sig fri. Det gör hon inte här i "stan". Blev krisigt att landa hemma i går. Krisen höll tyvärr i sig till hon till slut och under stor protest åkte till skolan i morse. Tärande. Kompis drack vin på restaurang. Rörde mig inte i ryggen. Såg en del icke-virus-fäiga partaj. Vuxna människor som är höggradigt berusade. Beter sig som ungdomar. Stor risk för smittspridning. Nä, skönt att slippa vara en del av dem.

Nu är det snart dags att gå till jobbet (=byta dator). Hänger här lite in emellan för att läsa i kapp så gott det går.

Kram!