Hej,
Jag är ny här och vill börja ta tag i mitt drickande.
Mitt problem är att jag kan inte sluta när jag väl har börjat och att jag har märkt att jag planerar mitt liv kring alkoholen.
Bokar ex. aldrig in något på söndagar för då vet jag att jag kommer vara bakfull.

När jag och mina vänner ses blir det oftast att man tar några glas vin/öl. Vi gör liksom inget annat känns det som.
Hur kommer det bli om jag lägger av? Kommer mina vänner sluta höra av sig? Vad ska vi göra istället? Kommer folk tycka jag är tråkig?
Detta är några funderingar som jag har.

Vad har ni för tips på hur man behåller fokus på att sluta?
Älskar att dricka men det har blivit för mycket nu.

@Christian Jag tänkte innan att om någon av mina vänner skulle öppna upp sig till mig om det, så skulle jag inte vara dömande. Och det gick ju bra:) Men sen vet man ju inte vad folk säger bakom ryggen på en såklart. Men orkar inte bry mig. Hellre att folk förstår hur det ligger än att det blir grupptryck om att dricka öl efter öl efter öl när man ska ses.
Jag gjorde första steget i alkoholprogrammet idag också. Har hört att kbt är jättebra redskap till att börja tänka annorlunda kring saker.
Hoppas det funkar! Vad har du för mål?

@Ellinor.1 Du tanker helt riktigt, enligt mig. Huvudsaken ar att du gor nagot du mar bra av, sen kan dem val tycka och tanka vad dem vill om det. Den enda jag har berattat for ar min fru, men vi bor langt ifran varandra pga jobb. Vilket ar en orsak till att jag dricker for mycket, for ofta. Men jag maste sluta anvanda det som ursakt och bortforklaring
Jag ska gora det steget snarast, har skaffat inloggning. Tror det ar viktigt for mig att gora konkreta saker for att komma till bukt med mitt drickande.
Mal ja,... det ar en bra fraga. Jag vill dricka mindre och har sagt att jag ska ha en vit manad. Sa da far jag valj borja med det. Problemet ar nasta gang det ar fest, efter den manaden. Redan orolig for hur jag kommer hantera det med tanke pa att mitt umgange ocksa dricker alldeles for mycket. Men kanner ocksa att jag far ta den striden nar jag kommer dit. Antingen gar jag inte pa festen, eller sa gar jag men dricker bara ol (bestammer mig for ett maxtal), ingen sprit eller vin. Att ga helt nykter kommer inte funka. Hur tanker du kring mal?

@Christian Håller med. Det kommer bli det svåraste, mitt umgänge dricker också för mkt.
Mitt mål är att få kontroll. Att sätta strikta regler för mig själv. Men sen å andra sidan vet jag inte hur det blir efter den vita perioden, det kanske funkar så bra att jag fortsätter.

@Ellinor.1 Litar inte langre pa mig sjalv runt alkohol, det ar den bistra sanningen. Tror inte jag ar kapabel till att satta ett maxtal och halla det, iaf inte i nulaget. Som du sager sa hoppas jag borja med en vit period, och ta det darifran.

@Christian Kan inte det heller i dagsläget. Jag hoppas kunna skärpa mig efter ha gått klart alkoholprogrammet.
Förr kunde jag. Drack aldrig mer efter midnatt p.g.a onödigt, tog uppehåll på 1 timme om jag kände mig för onykter m.m. Men klarar inte sånt längre tyvärr

@Ellinor.1 Hej! Som jag skrev nagonstans ar min fru och jag ofrivilliga sarbos pga jobb. Nu bor jag hos henne i tre veckor. Har bertattat for henne att jag vill sluta dricka/seriost trappa ner, sa vi avstar alkohol tillsammans nar jag ar har. Sa darfor ar jag utanfor farozonen, om an tillfalligt. Nar jag sen aker tillbaka till mitt "hem" ar det en helt annan situation. Da kommer jag behova mer hjalp, sa tanker att jag avvaktar med att ringa tills dess da det blir mer aktuellt da.

Hur var din helg?

@Christian Förstår! Skönt ändå med 3 veckor som är safe för dig.
Min helg var bra, fixat mycket i trädgården och hållit mig undan alkohol.
Köpte några alkoholfria öl som smakade minst lika bra till middagen i lördags:) Riktigt stolt över mig själv och så skönt att inte vara bakfull igår.

@Ellinor.1 Hej,

Hur gar det for dig?

Jag ar tillbaka pa min arbetsort och darmed direkt i farozonen. Kanner redan hur det drar i oltarmen. Pa lordag har jag varit helt alkoholfir i en manad, men det var som sagt enkelt da nastan tre av dem var med min fru. Nu pa lordag ar det dessutom fest, med samma folk, i samma lagenhet dar det sparade ur fullstandgt for en manad sedan vilket foranledde min nyktra period. Det ar en avskedstillstallning med folk jag tycker om, sa vill verkligen ga men kan inte tillatta mig att bli for full. Kommer dricka, men ingen starksprit, bara ol. Kommer bli ett oerhort svart prov, men jag maste klara av det.

Hej @Christian
Vad roligt att du skrev:) Det går bra för mig, jag har kört nästan helt alkoholfritt i en månad nu med undantag för en folköl ibland till maten.
Ikväll var vi bjudna på middag med vänner, och jag höll mig till 2 glas vin under hela kvällen. Kände egentligen inte alls något sug, men ville se hur jag klarade det. Och det gick bra! Så sjukt nöjd att jag klarade att hålla mig måttlig:)

Hur gick det för dig på festen ikväll?

@Ellinor.1 Hej,

Bra jobbat pa middagen, var stolt! Jotack, lite liknande for mig. Hade det inte varit for att det var en avskedsfest hade jag hallt mig helt nykter, kande inte heller nagot sug, inget behov alls att dricka. Men det blev nog runt tre-fyra ol under fem och en halv timme. Blev inte full, ingen bakfylla idag. Kompisarna undrade varfor jag inte gick pa som jag brukade, och dem var sjalva rejalt berusade, och jag sa att jag varit nykter i en manad och ville ta det lugnt. Det accepterades. Ingen bakfylla idag, medan dem ar helt forstorde. Pratade direkt efter festen, och nu igen imorse, med min fru och det kandes sa bra att inte trillat ditt igar. Nu fortsatter jag pa inslagen linje, inga onodiga veckool etc och bra mycket mindre alkohol ocksa nar det ar fest.

Ska tillaggas att jag ar lite av en smyg-socialrokare sa rokte nog tre ciggaretter. Inte bra, men bra mycket battre an minnesluckor och brak med frun pga for mycket sprit. Roker du?

Allt gott!

@Christian Grymt ju! Och skönt att dina vänner accepterade och inte försökte hetsa dig.
Det skulle kännas som att kasta bort hela den vita månaden om vi hade blivit packade i helgen, håller du inte med?:) Hejja oss! 😃
Ska också skippa onödiga veckoöl, alkoholfria funkar lika bra om det skulle vara så.

Hur kände du på festen när alla blev så berusade? Var det jobbigt att vara ensam nykter? Jag avskyr att umgås med fulla människor när man själv inte är det (även om det är mina vänner), tänk att man blir lika jobbig själv när man dricker 😂

Jag röker inte, men håller med att några cigg är bättre än minnesluckor!
Och så skönt att inte vakna bakis!

@Ellinor.1

Hej,

Angaende din fraga, jag hade definitivt mindre roligt an jag brukade da jag drack for mycket. En lite sorglig insikt, men bygger saklart pa det som du sager; att vara nykter med fulla manniskor ar ratt jobbigt/trakigt. Samtidigt var det nyttigt att se att, igen om du sager, jag brukade vara likadan om inte varre nar jag var full.

Igar var det min tvaars-dag pa jobbet vilket saklart firades... Jag drack ol, en cigg, och en 2cl shot. Blev full men tappade inte kontrollen, inga minnesluckor. Dock lite bakis idag. Inte nojd med mig sjalv, men inte heller for hard mot mig sjalv da jag gjort min vita manad och tanken ar att nu lara mig att dricka med matta. Det ar olyckligt att umganget har bygger sa oerhort mycket pa en osund alkoholkultur, men det ar upp till mig att lara mig att hantera det.

Hur gar det for dig?

Emma1976

@Ellinor.1
Sträck på dig att du vågar erkänna att du dricker för mycket.
Din man vet nog redan. Han går med ångest, känslan av att inte kunna göra dig lycklig.
Min man har börjat ta tag i livet.
Efter 2 veckor är han sur, går in i sig själv och säger att jag är onormal som nästan aldrig dricker.
Snäser och fräser.
Jag hoppas att han tar sig igenom denna fas. Jag anar att hans beroende var/är större än jag anat.
Att stå bredvid är som att långsamt brytas ner och krossas.
Må framtiden ge mig något positivt
Heja heja dig!!!

@Christian Även om du drack på festen så hade du det hela i bakhuvudet hela tiden och behöll kontrollen. Tycker inte du ska vara hård mot dig själv, det var ju jättebra!
Har du berättat för någon mer än din fru?

Jag har druckit vin under två tillfällen hittills, men väldigt måttligt. Verkligen försökt tänka på att inte köra på som jag brukade. Härom veckan tog jag bilen till en middag, funkade utmärkt med alkoholfritt och jag hade inte så tråkigt som jag var orolig för innan. Fortfarande jätteskönt att vakna pigg dagen efter!